Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στα μέσα του καλοκαιριού το Ενιαίο Μισθολόγιο

Τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Μισθολογίου μέσα στο καλοκαίρι ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Για πρώτη φορά ανακοίνωσε ότι το Ενιαίο Μισθολόγιο θα εφαρμοστεί άμεσα στους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος 3 ετών προκειμένου να εφαρμοστεί σε όλους τους υπαλλήλους.
Οι περικοπές των υψηλών επιδομάτων και οι μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που θα συγκλίνουν με αυτές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, θα πραγματοποιηθούν σταδιακά.



Υπολογίζεται ότι οι υψηλόμισθοι θα χάσουν έως και 40% από τις περικοπές και καταργήσεις επιδομάτων ενώ οι χαμηλόμισθοι θα δουν τις βασικές τους αποχές να αυξάνονται ελάχιστα, αν και αναμένεται να μειωθεί η συνολική αμοιβή τους κατά 8% με τις περικοπές των επιδομάτων, της υπερωριακής απασχόλησης και των δαπανών για μετακινήσεις.
Στο Ενιαίο Μισθολόγιο αναμένεται να συμπεριληφθεί και η αναβολή απόδοσης του ποσού ωρίμανσης που θα πραγματοποιείται πλέον ανά 4 χρόνια και έπειτα από αξιολόγηση (αντί για δύο που ισχύει σήμερα) .
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης των δημοσίων υπαλλήλων για την ανεργία, η οποία θα αντιστοιχεί στο 3% επί των μηνιαίων αποδοχών. Αν και στους πίνακες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος αναφέρεται ότι θα ισχύσει μόνο το 2011 με αποδόσεις 455 εκ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή μέχρι το 2015.


Η κυβέρνηση επιδιώκει την εξοικονόμηση 800 εκ. μόνο για το τρέχον έτος από το μισθολογικό κόστος του δημοσίου. Το συνολικό "κέρδος" για τον προϋπολογισμό που θα προκύψει από τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης υπολογίζεται σε 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.