Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, τη Δευτέρα 19 Μαΐου


Τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 ανοίγουν περισσότεροι από 200 υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια.
Οι αρχαιολογικοί χώροι, που ανοίγουν ως ένα πρώτο βήμα για την «επανέναρξη» των πολιτιστικών υποδομών μετά την κρίση με τον κορονοϊό, θα λειτουργήσουν με διευρυμένο θερινό ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ) και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Μεταξύ αυτών, η τήρηση των αποστάσεων στο 1,5 μέτρο, η εξασφάλιση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο, η σήμανση ασφαλών διαδρομών περιήγησης, ο διαχωρισμός εισόδου-εξόδου και η τοποθέτηση διαχωριστικών πετασμάτων από πλεξιγκλάς όπου είναι εφικτό και απαραίτητο (όπως στα Προπύλαια της Ακρόπολης) και, φυσικά, η εφαρμογή όλων των ειδικών κανόνων για τους χώρους υγιεινής.
Επίσης, συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. 
Υπενθυμίζεται ότι τα μουσεία αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας.

Νίκος Παπαθανάσης: Πως θα ανοίξουν mall, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες στις 18 και 25 Μαΐου


Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που θα επανεκκινήσουν στις 18 και 25 Μαΐου, αλλά και στον τρόπο και τα μέτρα λειτουργίας τους.
Συνολικά, στα 4 στάδια επανεκκίνησης της οικονομίας από τις 4 Μαΐου έως και τις 25 Μαΐου, επιστρέφουν σε λειτουργία 197.000 επιχειρήσεις δηλαδή το 65% των επιχειρήσεων που ήταν σε αναστολή λειτουργίας.
Επανέρχονται στην εργασία τους 532.000 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, που αντιστοιχεί στο 77% των εργαζομένων του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.
Τη Δευτέρα 18 Μαΐου επανεκκινεί το λιανικό εμπόριο σε:
-Εμπορικά καταστήματα (malls),
-εκπτωτικά χωριά και
-εκπτωτικά καταστήματα (outlets).
Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:
-Διαιτολογικών μονάδων.
-Προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
-Στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών
-Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες καθώς και
Οι βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.
Όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας.
Για τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets) ισχύουν τα εξής:

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η δεύτερη φάση άρσης των μέτρων εξελίσσεται ομαλά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων»


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης,  τόνισε: «Η δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων εξελίσσεται σε γενικές γραμμές ομαλά».
«Η εικόνα από τις εκκλησίες σήμερα ήταν πολύ καλή, καθώς είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί η υγεία των πιστών προσήλθαν στους ναούς για να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία».
Παράλληλα, θετικό χαρακτήρισε και τον απολογισμό από τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών, όπου τηρήθηκαν σε γενικές γραμμές οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας, σημειώνοντας πως οι κάποιες εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα.
Αναφερόμενος σε εικόνες από λεωφορείο, είπε πως η τήρηση των μέτρων δεν είναι μόνο υπόθεση της Αστυνομίας ή των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά είναι υπόθεση και των οδηγών και των πολιτών που πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες. Ούτε μπορεί σε κάθε λεωφορείο σε κάθε μέσο μαζικής μεταφοράς να υπάρχει ένας αστυνομικός που κόβει πρόστιμα, ούτε οι 300 βοηθοί επιβατών μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσέθεσε.

Υπουργείο Υγείας: Ένας νέος θάνατος το 24ωρο, συνολικά 163 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 15 νέα κρούσματα


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διευθυντή του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, λοιμωξιολόγου κ. Δημήτρη Χατζηγεωργίου ένας νέος θάνατος καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο.
Σύμφωνα με αυτόν 15 είναι σήμερα τα νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.834, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 613 (21.7%)θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1455 (51.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. 9 (43.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 95.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Συνελήφθη χθες (16-05-2020) το βράδυ σε χωριό της Άρτας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, άνδρας, κατηγορούμενος για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, ο κατηγορούμενος λειτουργούσε, ως
ιδιοκτήτης, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων, ενώ σε βάρος του επιβλήθηκε και το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Τι πρέπει να προσέχουν οι Καρδιοπαθείς το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες


Τους θερινούς μήνες  στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις κράμπες από υπερθερμία, την εξάντληση και σπανιότερα την πολύ- οργανική ανεπάρκεια λόγω υπερθερμίας (heat shock).
Επίσης έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στην συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε περιόδους καύσωνα, που φαίνεται να συσχετίζονται με την παρατηρούμενη αύξηση των συγκεντρώσεων των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, του SO2 αλλά και του όζοντος, που προάγουν την φλεγμονώδη διεργασία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι καύσωνες του 1976 και του 1995 στην πόλη του Λονδίνου συνδέθηκαν με 15% αύξηση της ολικής θνησιμότητας κατά τη διάρκεια των ημερών της αυξημένης θερμοκρασίας, ενώ ο καύσωνας του Ιουλίου του 1987 στην Αθήνα, συσχετίστηκε από 2000 επιπλέον θανάτους, δηλαδή σε 97% αύξηση της ημερήσιας θνητότητας.
Τα σύνδρομα υπερθερμίας μπορεί να παρατηρηθούν και σε σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος (>32oC) με υψηλή σχετική υγρασία (>60%) κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, σε αλκοολικούς ή πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες, άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα, διουρητικά, αντιχολινεργικά , ή σε άτομα που ζουν σε μη καλά αεριζόμενους χώρους χωρίς κλιματισμό.
Τα σύνδρομα αυτά είναι πιο συνήθη να εκδηλωθούν κατά τις πρώτες μέρες του κάυσωνα όπου ο οργανισμός δεν έχει ακόμα εγκλιματιστεί. Ο εγκλιματισμός χρειάζεται 7 με 14 ημέρες έκθεσης.
Με τον εγκλιματισμό μειώνεται ο ουδός εμφάνισης ιδρώτα έτσι το άτομο ιδρώνει σε χαμηλότερη βασική θερμοκρασία. Ο ιδρώτας είναι ο πιο αποτελεσματικός φυσικός μηχανισμός ενάντια στην θερμοπληξία και μπορεί να παρατηρηθεί με μικρή ή και καμία μεταβολή της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Όσο ο ιδρώτας παραμένει το άτομο μπορεί να αντέξει ιδιαίτερες υψηλές θερμοκρασίες αρκεί να αντικαθιστά το νάτριο και το νερό που χάνεται.                                 
Έτσι ο οργανισμός σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος ενεργοποιεί διάφορους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του και να αποβάλει την περίσσεια θερμότητας.
        Προκαλείται αγγειοδιαστολή, ώστε τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα να αποβάλουν θερμότητα προς το περιβάλλον.
        Αντισταθμιστικά, η καρδιά αυξάνει τη συχνότητά της, ώστε να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος στα όργανα (ταχυκαρδία).
        Ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες και η θερμότητα αποβάλλεται με εξάτμιση.
        Αυξάνεται η συχνότητα και το βάθος της αναπνοής για την αποβολή του θερμού αέρα.

Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι αλλοδαποί για απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία


Δύο ανήλικοι αλλοδαποί συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης για απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία.
Οι 15χρονοι από την Συρία, που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών επιχείρησαν να αφαιρέσουν εμπορεύματα από τον εξωτερικό χώρο εμπορικής επιχείρησης, έγιναν όμως αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη.
Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στο σημείο τους συνέλαβαν ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές του Γυμνασίου, της Α΄ και Β΄ Λυκείου από τη Δευτέρα 18 Μαΐου


Επιστροφή στα θρανία για τους  μαθητές του Γυμνασίου και της Α΄ και Β΄ Λυκείου από τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Την αρχή με την επιστροφή  στα σχολεία, μετά την άρση της αναστολής της λειτουργίας τους στις 11 Μαρτίου, έκαναν την περασμένη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, οι μαθητές της Γ' λυκείου.
Την προσοχή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών έχει τραβήξει η υπουργική απόφαση που επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση μαθήματος σε περίπτωση απουσίας μαθητή που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.
Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, επικαλούμενες τη σημασία προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, με το υπουργείο να τονίζει ότι είναι νόμιμος ο σκοπός της εν λόγω ρύθμισης.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η κάμερα θα πρέπει να εστιάζει στον εκπαιδευτικό ή/και στον πίνακα της αίθουσας διδασκαλίας μόνο, ενώ η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος δεν αφορά μέρος της διδακτικής ώρας που σχετίζεται με τυχόν εξέταση μαθητών. Η εν λόγω απόφαση έχει ισχύ μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.
Οι μαθητές θα κρατήσουν τα βιβλία τους και για τη νέα χρονιά
Οι μαθητές του γυμνασίου και της Α' και Β' λυκείου θα πρέπει να διατηρήσουν όλα τα βιβλία τους για την αξιοποίησή τους και την επόμενη σχολική χρονιά.
Έως και την Παρασκευή 12 Ιουνίου θα συνεχιστούν τα προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα γυμνάσια.
Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση, τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με ευθύνη των Υπεύθυνων Σχολικών Κέντρων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (ΥΣΚΑΕ), με αναδιαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος όπου απαιτείται, χωρίς αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του κάθε εκπαιδευτικού σύμφωνα με τη σύμβασή του, και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Τέλος μαθημάτων στις 12 και αρχή Πανελλαδικών στις 15 Ιουνίου
Γυμνάσια και λύκεια θα κάνουν μαθήματα μέχρι τις 12 Ιουνίου. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα γίνουν και η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων. Όσο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η έναρξή τους θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και τα Επαγγελματικά Λύκεια, αντίστοιχα.
Όπως ίσχυσε για τους μαθητές της Γ' λυκείου, έτσι και για τους μαθητές των γυμνασίων και της Α' και Β' λυκείου η επιστροφή στα σχολεία γίνεται με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας.
Για να περιοριστεί ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση μαθητών στο σχολείο, δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος. 
Οι μαθητές θα πηγαίνουν απ' ευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.

Ματαιώνονται οι εκδηλώσεις στο Σούλι

Ανακοινώθηκε  ότι ματαιώνονται οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις Σουλίου, λόγω των μέτρων  περιορισμού  συνάθροισης  πολιτών για την  αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Οι εκδηλώσεις ήταν προγραμματισμένες για την Κυριακή 31 Μαΐου 2020.

Πως επηρεάζει ο νέος κορωνοϊός τους ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον


Οι πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον, αν και εξαιτίας της δεν δικαιούνται ειδική άδεια από την εργασία τους, μπορεί να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου εάν μολυνθούν από το νέο κορωνοϊό. Και αυτό διότι, όσοι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, μπορεί να παρουσιάζουν ορισμένα συμπτώματα που τους καθιστούν επιρρεπείς στις σοβαρές λοιμώξεις.
«Τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι πιο ευάλωτοι στην λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό είναι γενικώς οι ηλικιωμένοι, καθώς και οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιοπάθεια και κάποιες αναπνευστικές παθήσεις», λέει ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, M.D., επιστημονικός υπεύθυνος του Ιατρείου ν. Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και του Κέντρου Πάρκινσον Γαλατσίου. «Ανάλογα επιδημιολογικά στοιχεία για τη νόσο Πάρκινσον δεν έχουμε ακόμα στη διάθεσή μας. Ωστόσο γνωρίζουμε καλά ότι αυτή παρουσιάζει διαφοροποίηση μεταξύ των ασθενών».
Όπως επισημαίνει ο κ. Ζήκος, οι νέοι και με ήπια νόσο Πάρκινσον ασθενείς, είναι απίθανο να απειληθούν από τον κορωνοϊό. Αντιθέτως, οι ασθενείς με προχωρημένη νόσο μπορεί να παρουσιάζουν προβλήματα όπως η σημαντική υποκινησία, η κύφωση και η δυσκαταποσία. «Αυτοί οι ασθενείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, διότι μειώνεται η ζωτική χωρητικότητα των πνευμόνων τους και είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις του αναπνευστικού», λέει. «Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία τους».