Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Πως επηρεάζει ο νέος κορωνοϊός τους ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον


Οι πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον, αν και εξαιτίας της δεν δικαιούνται ειδική άδεια από την εργασία τους, μπορεί να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου εάν μολυνθούν από το νέο κορωνοϊό. Και αυτό διότι, όσοι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, μπορεί να παρουσιάζουν ορισμένα συμπτώματα που τους καθιστούν επιρρεπείς στις σοβαρές λοιμώξεις.
«Τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι πιο ευάλωτοι στην λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό είναι γενικώς οι ηλικιωμένοι, καθώς και οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιοπάθεια και κάποιες αναπνευστικές παθήσεις», λέει ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, M.D., επιστημονικός υπεύθυνος του Ιατρείου ν. Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και του Κέντρου Πάρκινσον Γαλατσίου. «Ανάλογα επιδημιολογικά στοιχεία για τη νόσο Πάρκινσον δεν έχουμε ακόμα στη διάθεσή μας. Ωστόσο γνωρίζουμε καλά ότι αυτή παρουσιάζει διαφοροποίηση μεταξύ των ασθενών».
Όπως επισημαίνει ο κ. Ζήκος, οι νέοι και με ήπια νόσο Πάρκινσον ασθενείς, είναι απίθανο να απειληθούν από τον κορωνοϊό. Αντιθέτως, οι ασθενείς με προχωρημένη νόσο μπορεί να παρουσιάζουν προβλήματα όπως η σημαντική υποκινησία, η κύφωση και η δυσκαταποσία. «Αυτοί οι ασθενείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, διότι μειώνεται η ζωτική χωρητικότητα των πνευμόνων τους και είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις του αναπνευστικού», λέει. «Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία τους».


Για παράδειγμα, είναι καλά γνωστό πως οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον είναι πιο επιρρεπείς από τον γενικό πληθυσμό στη γρίπη και στην πνευμονία. Μάλιστα η πνευμονία αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου των ασθενών με νόσο Πάρκινσον - κάτι που δεν ισχύει για τον γενικό πληθυσμό στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Ελλάδα.
Δεδομένου λοιπόν ότι ο νέος κορωνοϊός προσβάλλει τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες, είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρή νόσο COVID-19 σε ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση των κινητικών και μη-κινητικών συμπτωμάτων τους όταν αναπτύσσουν ιογενείς λοιμώξεις (π.χ. γρίπη, άλλη ίωση). Μπορεί λ.χ. να παρουσιάσουν σημαντική επιβράδυνση των κινήσεών τους (ακόμα και των ακούσιων, όπως η αναπνοή) και μεγαλύτερη δυσκαμψία απ' ό,τι συνήθως. Αν, μάλιστα, χρειαστούν αντιβιοτική αγωγή, τότε τα αντιπαρκινσονικά φάρμακα μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους, με συνέπεια να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η κινητική κατάστασή τους.
Επιπλέον, οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, όπως οι παραισθήσεις, τα οποία δεν είχαν πριν προσβληθούν από την ιογενή λοίμωξη και τα οποία μπορεί να περιπλέξουν τη θεραπεία τους. Και σαν να μην έφταναν όλ' αυτά, η ανάρρωσή τους από την ιογενή λοίμωξη μπορεί να είναι αργή και παρατεταμένη.
«Δεδομένου ότι η νόσος COVID-19 είναι ιογενής, είναι λογικό να υποθέτουμε ότι αν προσβάλλει ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, μπορεί να τους προκαλέσει ανάλογες επιπλοκές», λέει ο Δρ. Ζήκος.
Οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα που καθιστούν πιθανότερη τη σοβαρή νόσο σε περίπτωση που προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό. Πολλοί έχουν μία διαταραχή που λέγεται περιοριστική πνευμονοπάθεια. Κατ' αυτήν οι πνεύμονες αδυνατούν να διασταλούν όσο χρειάζεται για να γεμίσουν με αέρα, εξαιτίας της δυσκαμψίας και της βραδυκινησίας (αργές κινήσεις) των μυών του θώρακα.
Οι ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα με τη στάση του κορμού τους. Μπορεί, για παράδειγμα, να «πέφτει» το κεφάλι τους προς τα εμπρός ή να έχει κλίση προς τα εμπρός η ράχη ή η μέση τους. Οι στάσεις αυτές περιορίζουν τη χωρητικότητα των πνευμόνων, με συνέπεια να μην μπορούν να γεμίσουν με αρκετό αέρα.
Η προχωρημένη νόσος Πάρκινσον προδιαθέτει επίσης τους ασθενείς στην εκδήλωση δυσκολιών στην κατάποση (δυσκαταποσία), καθώς και στην απομάκρυνση των εκκριμάτων από τους πνεύμονες. Σε περίπτωση ιογενούς λοίμωξης, αυτού του είδους τα προβλήματα συμβάλλουν στην ανάπτυξη επιπλοκών, όπως η πνευμονία.
«Για όλους αυτούς τους λόγους, συνιστούμε στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προφύλαξης, όχι μόνο για τον νέο κορωνοϊό αλλά για όλες τις ιογενείς λοιμώξεις», τονίζει ο Δρ. Ζήκος. «Η τήρηση των κανόνων υγιεινής, με το καλό πλύσιμο των χεριών και τον βήχα και το φτάρνισμα στον αγκώνα, είναι κάτι που τους συνιστούσαμε πολύ πριν εμφανιστεί ο νέος κορωνοϊός. Μία άλλη ισχυρή σύσταση ήταν ο εμβολιασμός εναντίον του πνευμονιοκόκκου και φυσικά ο ετήσιος εμβολιασμός εναντίον της γρίπης. Όταν ετοιμαστεί εμβόλιο για τον κορωνοϊό, πιθανώς θα πρέπει να το κάνουν και αυτό, αλλά είναι πρόωρο να πούμε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Έως τότε, οι ασθενείς μας πρέπει να τηρούν σχολαστικά το θεραπευτικό πρόγραμμα που έχει συστήσει ο θεράποντας νευρολόγος τους και να φροντίσουν να γυμνάζονται συστηματικά ή/και να κάνουν φυσικοθεραπεία, διότι η κίνηση είναι γι'  αυτούς αληθινό φάρμακο».
Σημειώνεται πως πρόσφατα αναθεωρήθηκε η λίστα των ασθενών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες/ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19.
Η αναθεωρημένη λίστα συμπεριλαμβάνει τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και τους πάσχοντες από συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η νόσος Πάρκινσον.