Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Από την Πέμπτη 25 Ιουνίου οι ηλεκτρονικές αιτήσεις των δικαιούχων για τον Κοινωνικό Τουρισμό


Αιτήσεις έως και τις 2 Ιουλίου

Από την  Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 στις 10.00 το πρωί ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και ακτοπλοϊκών εταιρειών, για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους, με επιταγή κοινωνικού τουρισμού περιόδου 2020-2021. 
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59.
Συνολικά θα χορηγηθούν 300.000 επιταγές και ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 30.000.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά επιδοτούνται ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αυξάνεται η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων από 5 σε 6 βράδια. 
Επίσης, μειώνεται η ιδιωτική συμμετοχή σε όλα τα ξενοδοχεία, ενώ αυξάνεται η επιδότηση του ΟΑΕΔ. 
Επιπλέον, για πρώτη φορά προστίθεται ο Νομός Έβρου στο ειδικό πλαίσιο των 10 διανυκτερεύσεων και της μηδενικής ιδιωτικής συμμετοχής.

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, 8 νέα κρούσματα


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας κανένας νέος θάνατος  σήμερα, 8 νέα κρούσματα.
Συνολικά τα θύματα είναι 190 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 φτάνουν πλέον τις 3.310. 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνέντευξη τύπου του κ. Σπύρου Ριζόπουλου την Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 11:00 π.μ.


Ο επικεφαλής  των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει αύριο, Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 11π.μ. συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παράταξης Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα (Τηλέφωνο 26510 39931). 

Παρατείνονται έως 31 Αυγούστου οι δηλώσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά


Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή, παρατείνεται έως 31 Αυγούστου,  η δυνατότητα δήλωσης τετραγωνικών που δεν είχαν δηλωθεί στους δήμους, για λόγους που αφορούν στη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στο μέτρο αυτό.
Για όσους υπάγονται στη ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), η δήλωσή τους στους Δήμους, για αδήλωτα τετραγωνικά, ακολουθεί την καταληκτική ημερομηνία της τακτοποίησης αυθαιρέτων και η απαλλαγή του προστίμου θα αφορά την τελευταία πενταετία από τον χρόνο της δήλωσης.
Επίσης, με άλλη τροπολογία από 1.11.2020 συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) –ανεξάρτητα αν έχει προβλεφθεί στον οικείο Οργανισμό.
Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας:
-Δίνεται παράταση του κύκλου κινητικότητας του 2019 έως 15.7.2020 προκειμένου να διεκπεραιωθούν εκκρεμότητες που προέκυψαν λόγω του Covid-19.
-Αναπροσαρμόζεται η προθεσμία για αξιολόγηση. Νέα ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών για αξιολόγηση της περιόδου 2019 ορίζεται η 15η/7/2020.
-Ρυθμίζονται -για λόγους ταχύτητας- τεχνικά θέματα που αφορούν τη συγκρότηση των συμβουλίων για επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο.

Θετικό κρούσμα κορονοϊού στην Παραμυθιά


Από τις εξετάσεις των 20 δειγμάτων κατοίκων της Παραμυθιάς που είχαν σταλεί χθες από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Πάτρα, προέκυψε ένα θετικό δείγμα κορονοϊού, το οποίο αφορά γυναίκα του περιβάλλοντος των πρώτων δύο περιστατικών.

Δήμος Πωγωνίου: Πρόσκληση υποβολής προσφοράς προμήθειας «αστικού εξοπλισμού»


Προσκαλούμε τις  εταιρίες που  αποδεικνύουν τα κριτήρια τεχνικής ή επαγγελματικής καταλληλότητας, να υποβάλουν προσφορά για την εκτέλεση της προμήθειας   με τίτλο: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ» αποκλειστικά με δαπάνες της εταιρείας  "ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ (πρώην ΕΛ ΤΕΧΝ ΑΝΕΜΟΣ ΑΕ) μέσω δωρεάς προς τον Δήμο Πωγωνίου, σε διάστημα 10 ημερών από την σημερινή ημερομηνία τοιχοκόλλησης,  μαζί με σχετικά προσπέκτους των ειδών προμήθειας που αναφέρει η  συνημμένη μελέτη.

Περισσότερα: 

Συνελήφθη αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας παράτυπους μετανάστες


Συνελήφθη σήμερα (24-06-2020) μετά τα μεσάνυκτα στο 4ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κακαβιάς, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας παράτυπους μετανάστες.
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένης δράσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μεταφοράς παράτυπων μεταναστών, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, στο οποίο επέβαιναν ακόμη δύο αλλοδαποί.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι παραπάνω δύο αλλοδαποί είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ ο οδηγός, τους είχε παραλάβει με το αυτοκίνητό του από περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου για να τους προωθήσει στο εσωτερικό της χώρας, έναντι άγνωστου χρηματικού ανταλλάγματος που είχαν συμφωνήσει.
Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος οδηγούσε το αυτοκίνητό του στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.
Κατασχέθηκαν το παραπάνω αυτοκίνητο, (3) κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των (20) ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Ανακοίνωση για την προμήθεια τροφίμων


Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους για την Προμήθεια τροφίμων Δήμου Πωγωνίου ότι τα ερωτήματά τους σχετικά με τη διακήρυξη  θα πρέπει να κατατεθούν εγγράφως στο tagdro@pogoni.gr έως τις 29-6-2020.
Οι προσφορές θα πρέπει να δοθούν σύμφωνα με όσα ορίζει το έντυπο της διακήρυξης χωρίς καμία διαφοροποίηση.

Αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιουλίου


Την τροποποίηση του προγράμματος προπληρωμής των συντάξεων του μηνός Ιουλίου 2020 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για την ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και την αποφυγή συνωστισμού στα τραπεζικά καταστήματα και στα ΑΤΜ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), θα καταβληθούν:
- Στις 24 Ιουνίου 2020, ημέρα Τετάρτη, για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
Οι συντάξεις των μη μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), θα καταβληθούν στις 26 Ιουνίου 2020, ημέρα Παρασκευή.
Οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, του τ. ΕΤΑΤ, του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ, θα καταβληθούν στις 29 Ιουνίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

Ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις των δειγμάτων από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Το σύνολο των δειγμάτων που εξετάστηκαν σήμερα από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ήταν αρνητικά για κορωνοϊό.
Τέσσερα από αυτά θα επανεξεταστούν αύριο Τετάρτη.
Απαντήσεις για τα δείγματα από την Παραμυθιά που εστάλησαν στο Εργαστήριο Πατρών θα δοθούν αύριο.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, έχει εισαχθεί σήμερα και μια ακόμη γυναίκα, συγγενής των άλλων δύο από την Παραμυθιά που περιλαμβάνεται στα ήδη διαγνωσμένα θετικά κρούσματα.
Η κατάσταση της υγείας και των τριών γυναικών κρίνεται σταθερή.

Εξωτερική ωτίτιδα απειλεί τους κολυμβητές το καλοκαίρι


Την προσοχή των κολυμβητών, κυρίως των μικρών, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού εφιστούν οι  ΩΡΛ, γιατί όπως τονίζουν καραδοκούν πολλές μολύνσεις, με βασική την εξωτερική ωτίτιδα, γνωστή και ως το «αυτί του κολυμβητή».
Η εξωτερική ωτίτιδα  προκαλείται από μικρόβια, όπως ψευδομονάδα και άλλα, που βρίσκονται συγκεντρωμένα στο νερό των πισινών, των λιμνών ακόμη και της θάλασσας.
 «Το νερό σε πισίνες, λίμνες αλλά και σε μερικές παραλίες- με λίγο ρεύμα -συσσωρεύει πολλά βακτήρια και αν αυτά εισέλθουν στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού, μπορεί να βλάψουν το δέρμα, αλλάζοντας το pH του, δημιουργώντας ένα έδαφος αναπαραγωγής  τους.  Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν ο ιός ή οι μύκητες εισέλθουν στο αυτί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ». 
 Και εξηγεί πως «το αποτέλεσμα μιας λοίμωξης, στο δέρμα που καλύπτει τον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού γίνεται φλεγμονή προκαλώντας πρώτα φαγούρα και στη συνέχεια ήπιο έως έντονο πόνο στο αυτί, το οποίο χειροτερεύει όταν το αγγίζεις».
Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν προσοχή σε όλους και κυρίως στις μαμάδες ή στα άτομα που συνοδεύουν τα παιδιά στις διακοπές του καλοκαιριού. Γιατί τα στατιστικά στοιχεία μαρτυρούν πως  τους καλοκαιρινούς μήνες η συχνότητα των προβλημάτων στα αυτιά τριπλασιάζεται στα παιδιά στις ηλικίες 5-14 χρόνων.
«Στους ενήλικες η συχνότητα είναι μικρότερη, σχεδόν η μισή, αλλά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης» εξηγεί ο κ. Αρτόπουλος.