Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Με «ξύλινο» λόγο η Πανηπειρωτική κατά των Ε.Ο.Ζ. στην περιοχή μας!

Ερωτηματικά για τη στάση της Συνομοσπονδίας



Καλεί Περιφέρεια και Δήμους να κάνουν πίσω…
• Πολλά ερωτηματικά σε φορείς και πολίτες της Ηπείρου έχει προκαλέσει η χθεσινή ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της, με την οποία εναντιώνεται στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην Ήπειρο.
Μάλιστα, η ΠΣΕ καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και τους Δήμους, που έχουν κινήσει τις σχετικές διαδικασίες (Πωγωνίου, Σουλίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας) να κάνουν πίσω!
Στην ανακοίνωσή της η Πανηπειρωτική, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος Γ. Οικονόμου και ο Γενικός Γραμματέας Ιπ. Κατσένης, χρησιμοποιεί μια πρωτόγνωρη για την οργάνωση «ξύλινη γλώσσα» της σκληρής αριστεράς, τονίζοντας ότι «οι σχεδιασμοί για την δημιουργία Ε.Ο.Ζ προχωρούν κατ’ απαίτηση, τόσο των διεθνών όσο και των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων που σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης θέλουν να επενδύσουν τα υπερσυσωρευμένα κεφάλαια, για να αποκτήσουν περισσότερα κέρδη».
Περί… τοκογλύφων!
Ακόμη, χαρακτηρίζει το καθεστώς των ΕΟΖ «άθλιο» σημειώνοντας ότι «είναι το επόμενο στάδιο του ζοφερού μέλλοντος, που απεργάζονται οι διεθνείς δυνάμεις των τοκογλύφων δανειστών, αποσκοπώντας στη λεηλασία και τον διαμελισμό του τόπου»!
Αφού με τη δική της λογική ερμηνεύει το πώς λειτουργεί μια ΕΟΖ (τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι μέσα σε αυτές διεξάγονται ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες και ισχύουν ειδικές δασμολογικές και φορολογικές σχέσεις), η Πανηπειρωτική σημειώνει, έτσι αβασάνιστα, ότι οι συνέπειες εγκαθίδρυσης Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, μεταξύ άλλων, θα είναι η πλήρης κατάρρευση εσωτερικής αγοράς, η πλήρης εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας, η κατάρρευση δημοσίων εσόδων, η μετακύλιση φορολογίας στους πολίτες κ.α.
Ερωτήματα…
Βέβαια, η Πανηπειρωτική, με τη χθεσινή ανακοίνωσή της, φαίνεται ότι παραγνωρίζει το γεγονός πως πως οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, εφόσον δημιουργηθούν σε περιοχές της Ηπείρου, θα δώσουν βαθιά «ανάσα» σε αυτές, σε μια περίοδο που δεν γίνονται σχεδόν καθόλου επενδύσεις και η ανεργία διογκώνεται μήνα με το μήνα, φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες (η Ήπειρος βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις των σχετικών πινάκων της ανεργίας).
Είναι χαρακτηριστικό, ότι εκτός της Ηπείρου, πολλές περιοχές της Ελλάδας (Κομοτηνή, Θράκη, ακόμη και Πελοπόννησος!) έχουν ενδιαφερθεί για τη δημιουργία ΕΟΖ, αφού βλέπουν, ότι η προσέλκυση επενδύσεων θα δώσει «φιλί ζωής» στις περιοχές τους, σε μια εποχή που η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «αφιλόξενη» για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλήθεια, για ποιο λόγο η Πανηπειρωτική εμφανίζεται τόσο κάθετη και εναντιώνεται πλήρως στις ΕΟΖ, όταν αυτές, όπου εφαρμόστηκαν ως τώρα είχαν, αποδεδειγμένα οφέλη;
Δεν υπολογίζει ίσως την ανάγκη τόσων ανθρώπων στην Ήπειρο να δουλέψουν ή μήπως δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της το γεγονός, ότι αυτές οι Ζώνες θα «ζωντανέψουν» ακριτικές περιοχές της Ηπείρου, που εδώ και μήνες βιώνουν το φάσμα της εγκατάλειψης, με δεκάδες δημόσιες υπηρεσίες να έχουν καταργηθεί και τους αλλοδαπούς να τις αλωνίζουν;
Αντί λοιπόν, η Πανηπειρωτική (που στο παρελθόν έχει πάρει καίρια θέση πάνω σε καυτά ζητήματα της Ηπείρου) να χρησιμοποιεί «ξύλινη γλώσσα» αφορίζοντας συλλήβδην τις ΕΟΖ και προκαλώντας πολλά ερωτηματικά στους απόδημους Ηπειρώτες με τη στάση της, θα πρέπει να εξηγήσει με πειστικά επιχειρήματα τις θέσεις της, πάνω και σε αυτό το καυτό ζήτημα που αφορά το παρόν, αλλά και το μέλλον της Ηπείρου. Αλλά θα επανέλθουμε…


ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr

«Δάνεια» για 99 χρόνια για να σωθούν τα ακίνητα !!!

Αυτή είναι μία από τις λύσεις που εξετάζουν οι τράπεζες για να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι δόσεις στα στεγαστικά δάνεια, αφού στόχος τους είναι οι δανειολήπτες που σήμερα βρίσκονται στο «κόκκινο» να καταφέρουν και πάλι να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Και μελετούν αντίστοιχα μοντέλα τα οποία εφαρμόζονται στην Ισπανία και την Αγγλία.
Για παράδειγμα, στο αγγλικό μοντέλο ο δανειολήπτης δεν αγοράζει το ακίνητο αλλά τη χρήση του για 99 χρόνια. Αγοράζοντας τη «χρήση» σε περίοδο που οι τιμές είναι χαμηλά, ο δανειολήπτης μπορεί να κερδίσει, μεταβιβάζοντας τη χρήση του ακινήτου όταν οι τιμές ανέβουν.
Το μοντέλο «χωλαίνει» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σε επίπεδο νομοθεσίας, αλλά και επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές υποστήριξης (ηλεκτρονικές πλατφόρμες κτηματολογίου-υποθηκοφυλακείων).
Η άλλη λύση που επεξεργάζονται βασίζεται σε μοντέλο της Ισπανίας, που αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα από τη φούσκα στην κτηματαγορά. Στην περίπτωση αυτή υιοθετείται η λογική του leasing. Το δάνειο, δηλαδή, μετατρέπεται απευθείας σε μακροχρόνια μίσθωση.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Δημιουργία χορευτικών τμημάτων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμος Πωγωνίου με σκοπό τη διατήρηση , διάδοση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πωγωνίου και της χώρας μας, προχωρά στην δημιουργία χορευτικών τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών χωρών και προσκαλεί τους ενδιαφερομένους να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 26570-31410 ( κ. Αγνή Φωτοπούλου ).
Πρόθεση του Δήμου είναι η λειτουργία Ενηλίκων και Παιδικών χορευτικών τμημάτων.
• Τα μαθήματα θα γίνονται στα Ιωάννινα.
• Έναρξη μαθημάτων το Σεπτέμβριο.

ΑΝΩ ΠΕΔΙΝΑ: 4η Ηπειρώτικη Γιορτή Μανιταριού την Παρασκευή 25, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Μαΐου

Ο σύλλογος Μανιταρόφιλων Ηπείρου διοργανώνει την «4η Ηπειρώτικη Γιορτή Μανιταριού» την Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 25-26-27 Μαΐου του 2012 στην Λαμπριάδειο σχολή στο Τ.Κ. Άνω Πεδινών Ζαγορίου.
Η εκδήλωση, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Ζαγορίου και τον Πολιτιστικό σύλλογο Πανωσουδενιωτών περιλαμβάνει ομιλίες και ενημέρωση σχετικά με τα μανιτάρια, μανιταρογνωσία και εργαστήριο μικροσκοπίου, εξορμήσεις στο δάσος για την αναγνώριση άγριων μανιταριών, δημιουργικό εργαστήριο και δραστηριότητες για τα παιδιά με ζωγραφιές και πηλοκατασκευές και γλέντι με μουσικά συγκροτήματα. Επίσης θα μοιραστεί μανιταρόσουπα.
Οι στόχοι της γιορτής συνοπτικά είναι η γνωριμία με τον κόσμο των μανιταριών, η ανάπτυξη της μανιταροφιλίας και η προβολή του μανιταρολογικού πλούτου της Ηπείρου.
Η είσοδος σε όλες τις δραστηριότητες είναι ελεύθερη.
Η γιορτή θα ξεκινήσει την Παρασκευή το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το μεσημέρι, ενώ η έναρξη της κύριας εκδήλωσης θα γίνει το Σάββατο 26 Μαΐου στις 18:00.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 Μαΐου
10:00-19:00: Μανιταροεξόρμηση, πρωί η απόγευμα ανάλογα με την προσέλευση των επισκεπτών
20:00: Υποδοχή επισκεπτών, Μανιταροκουβέντα, (Στον χώρο της γιορτής θα λειτουργήσει ψησταριά)
ΣΑΒΒΑΤΟ 26 Μαΐου
9:30: Συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο της Λαμπριαδείου Σχολής , καθορισμός ομάδων μανιταροεξόρμησης και υπεύθυνων αρχηγών τους
10:00: Αναχώρηση ομάδων για ανεύρεση και συλλογή μανιταριών της περιοχής
13:30: Επιστροφή ,αναγνώριση & καταγραφή των συλλεχθέντων μανιταριών , έκθεσή τους στο Περίπτερο του Συλλόγου.
14:30-17:00 : Ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση
17:00: Έναρξη παιδικού εργαστηρίου (προαύλιο) ,Μελέτη μανιταριών με την χρήση μικροσκοπίου σε αίθουσα της Σχολής. (Δ.Σωφρόνης) Επίδειξη καλλιέργειας μανιταριών (Δ. Τσακίρης)
18,00 : Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου
Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Ζαγορίου.
18:15 -21:15 : Ομιλίες προσκεκλημένων ομιλητών
- Δ. Τσακίρης: Καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι
- Β. Καουνάς: Υπόγεια μανιτάρια της Ελλάδας
- Γ. Σέτκος: Οι Τρούφες και τα μυστικά τους
- Α.Παπαδημητρίου: Μανιτάρια - επικίνδυνες ομοιότητες
- Γ. Κωνσταντινίδης: Μανιταρογνωσία – Μανιταροφιλία στην Ελλάδα
21:30 : Δωρεάν προσφορά μανιταρόσουπας, Μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα Μουκλιόμος, διασκέδαση, χορός, (Στον χώρο της γιορτής θα λειτουργήσει ψησταριά)
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 Μαΐου
9:45: Συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο της Λαμπριαδείου Σχολής
10:00: Εξόρμηση για ανεύρεση τρούφας Συζήτηση- Ανταλλαγή απόψεων για την Μανιταρογνωσία – Μανιταροφιλία στην Ελλάδα.
12:00: Αποχαιρετισμός, λήξη γιορτής
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις της Γιορτής θα γίνει Επίδειξη πτήσεων «Παραπέντε» του Αεραθλητικού Σωματείου Ιωαννίνων & Διθέσιες πτήσεις από «FLYMANIA».
Αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης και επιπλέον πληροφορίες είναι διαθέσιμα στο site του συλλόγου http://www.manitarofiloi.gr και επιπλέον στο www.manitari.gr

Συνελήφθη 43χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 23χρονου αλλοδαπού, στη Βλαχέρνα Άρτας

Συνελήφθη, χθες (21-05-2012) το βράδυ, στη Βλαχέρνα Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 43χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οπλοχρησία. Ειδικότερα, χθες το βράδυ στη Βλαχέρνα Άρτας, ο 43χρονος, αφού λογομάχησε έξω από την οικία του για οικονομικές διαφορές με 23χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας, πυροβόλησε δύο φορές, με κυνηγετική καραμπίνα που κατείχε νόμιμα, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του 23χρονου στο αριστερό του χέρι.
Ο παθών μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας όπου, μετά την παροχή πρώτων βοηθειών, αποχώρησε.
Η κυνηγετική καραμπίνα κατασχέθηκε.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Φέτα ΔΩΔΩΝΗ: Σταθερά στην πρώτη θέση στην Ελλάδα και διεθνώς


Η φέτα ΔΩΔΩΝΗ συνέχισε να πωλείται επώνυμα στη διεθνή αγορά και να κρατάει, και με τις τιμές του 2011, τη θέση της υψηλότερης τιμής φέτας της Ελλάδας. Η αύξηση των πωλήσεων, ήρθε κυρίως με την εισαγωγή νέων κωδικών, την είσοδο σε νέες αλυσίδες σε υπάρχουσες αγορές και την συμμετοχή της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε στις Διεθνής Εκθέσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη της επιχείρησης.
Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε, παρά την κρίση, παραμένει η μεγαλύτερη παραγωγός φέτας και κορυφαία εξαγωγέας τυροκομικών προϊόντων της χώρας, μία διεθνοποιημένη εταιρεία, σε διαρκή ανάπτυξη, στην αιχμή της τεχνολογίας όσον αφορά στο βιομηχανικό της εξοπλισμό, διατηρώντας μία συνεχή κερδοφορία, με υψηλότατα πρότυπα διασφάλισης της ποιότητας.
Έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία και η ιστορική της προσφορά στη διατήρηση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της Ηπείρου είναι ανυπολόγιστη.
Η φέτα ΔΩΔΩΝΗ εξάγεται σε 32 χώρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο, διαθέτει σοβαρά μερίδια στις αγορές της, και είναι τοποθετημένη σε πλήθος αλυσίδων τροφίμων. Η μοναδικότητά της βασίζεται στην αλυσίδα αξίας, που χαρακτηρίζεται από περιβαλλοντική αγνότητα, γευστική παράδοση, σύγχρονη πιστοποιημένη τεχνολογία, σφραγίδα ποιότητας, προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Η «λυπητερή» έρχεται μετά τις εκλογές!!!

8 φορο-ραβασάκια μετά την κάλπη.

Δημοσιονομικός συναγερμός σήμανε, με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Ζαννιά να πραγματοποιεί επίσκεψη στο ΣΔΟΕ αλλά και πολύωρες συσκέψεις με υπηρεσιακά στελέχη με αποκλειστικό αντικείμενο την αντιμετώπιση των αποκλίσεων του τρέχοντος προϋπολογισμού και την ενίσχυση των δημόσιων ταμείων για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του κράτους.
Συγκεκριμένα υπάρχουν οκτώ φορολογικές εκκρεμότητες, οι οποίες θα αρχίσουν να τρέχουν προεκλογικά αλλά και στο άμεσο μετεκλογικό διάστημα:
- ΕΤΑΚ 2009: Περισσότεροι από 270.000 φορολογούμενοι θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009, για την ακίνητη περιουσία που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2009 με τον συνολικό φόρο να εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Υπόχρεοι στον φόρο είναι οι άγαμοι με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη εκκαθαριστεί, χωρίς ωστόσο να έχουν αποσταλεί, 2.920.000 δηλώσεις από 3.946.646 ιδιοκτήτες και έχουν βεβαιωθεί φόροι ύψους 280 εκατ. ευρώ.
- Εκτακτη εισφορά ακινήτων: Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 0,1% έως 0,9% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας και αφορά σε όσους κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
- ΦΑΠ 2010: Αφορά σε περισσότερους από 100.000 φορολογούμενους, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
- ΦΑΠ 2011: Αφορά σε περισσότερους από 600.000 φορολογούμενους, που κατέχουν ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
- Ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012: Θα αρχίσει να ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μετά τις εκλογές και η εξόφλησή του θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα σε λιγότερες από πέντε διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει ο ισχύων νόμος με τα προσδοκώμενα έσοδα να υπερβαίνουν τα 2,3 δισ. ευρώ.
- Φόρος εισοδήματος: Αυξημένους φόρους θα κληθεί να καταβάλλει εφέτος η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, συνεπεία της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, την εκτίναξη των τεκμηρίων και την κατάργηση του μπόνους των αποδείξεων. Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα και τα εκκαθαριστικά θα αρχίσουν να αποστέλλονται εντός του καλοκαιριού.
- Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης: Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν εφέτος διπλή εισφορά. Μία για τα περυσινά τους εισοδήματα που θα ενσωματώνεται στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης και μία για τα εφετινά εισοδήματα που παρακρατείται ήδη μηνιαία με τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Η εξόφληση της έκτακτης εισφοράς θα γίνει μαζί με τον φόρο εισοδήματος σε δόσεις, οι οποίες - ανάλογα με τον χρόνο εκκαθάρισης - δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις τρεις. Όσοι λάβουν το εκκαθαριστικό τους από τον Οκτώβριο και μετά θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος και έκτακτη εισφορά εφάπαξ!
- Τέλος επιτηδεύματος: Περίπου 1 εκατ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις που διατηρούν μπλοκ παροχής υπηρεσιών θα κληθούν να καταβάλλουν εφέτος, μαζί επίσης με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης, 500 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι.


ΠΗΓΗ: www.kerdos.gr

¨Παγώνουν¨ καταβολές δόσεων δανείων από υπερχρεωμένα νοικοκυριά

«Ασπίδα προστασίας» υψώνει η Δικαιοσύνη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς δέχεται ότι μπορεί να «παγώσει» για σημαντικό διάστημα η καταβολή δόσεων για τραπεζικές οφειλές, εφόσον υπάρχει πραγματική οικονομική αδυναμία, δίνοντας προβάδισμα στην ανθρώπινη αξία έναντι του χρήματος.
Επισημαίνοντας ότι κατά το Σύνταγμα αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου, η Δικαιοσύνη δέχεται ως όριο κάθε πολιτειακής πράξης «να διατηρούνται εκείνες οι συνθήκες διαβίωσης του πολίτη που θα του επιτρέπουν να ζει με αξιοπρέπεια».
Έτσι γίνεται δεκτό ότι μπορεί να υπάρξει και πλήρες «πάγωμα» της εξόφλησης, με μηδενικές δόσεις σε ειδικές περιπτώσεις, όπως για όσους βρίσκονται σε μακρόχρονη ανεργία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και το εισόδημά τους δεν φθάνει για να καλύψει τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες.
Δικαστική απόφαση-σταθμός, που βάζει ως όριο τη διατήρηση των συνθηκών διαβίωσης που επιτρέπουν στον οφειλέτη να ζει με αξιοπρέπεια, δέχεται ότι αν δεν «παγώσει» άμεσα το χρέος και τις δόσεις τουλάχιστον για 1 έτος, τότε θα στερηθεί ο οφειλέτης τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης και το δικαστήριο «θα έχει προκρίνει την ικανοποίηση περιουσιακών δικαιωμάτων έναντι της αξίας του ανθρώπου, σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική διάταξη (για σεβασμό στην ανθρώπινη αξία) που πρέπει να διαπνέει το δίκαιο και την ερμηνεία του».
«Παγώνοντας» την αποπληρωμή για 1 έτος, το δικαστήριο επιφυλάσσεται να επανεξετάσει τότε την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του οφειλέτη, επιτρέποντας πάντως στο μεταξύ την εκποίηση μικρής ακίνητης περιουσίας (ποσοστά κυριότητας σε τμήματα αγρών) για μερική ικανοποίηση τραπεζικών απαιτήσεων. Παράλληλα αποφάσεις περιφερειακών Ειρηνοδικείων «μπλοκάρουν» τις δόσεις σε περιπτώσεις κακής οικονομικής κατάστασης των οφειλετών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αντιμετώπισε το Ειρηνοδικείο Καβάλας, όπου 51χρονη (χήρα εδώ και 25 χρόνια), μητέρα δύο παιδιών έφθασε να χρωστά σε τρεις τράπεζες συνολικά 61.600 ευρώ από πιστωτικές κάρτες που ανέβαιναν στα ύψη με τόκους υπερημερίας κ.λπ. από τις αρχές του 2009, όταν απολύθηκε από τη δουλειά της.
Το Ειρηνοδικείο έκρινε ότι η μηνιαία σύνταξη δεν επαρκεί να καλύψει τις στοιχειώδεις βιοτικές της ανάγκες που ξεπερνούν τα 560€ και γι' αυτό διέταξε μηδενικές καταβολές δόσεων για 1 χρόνο, οπότε θα ξανακριθεί εάν έχει βελτιωθεί η κοινωνικοοικονομική της κατάσταση.
Επέτρεψε να ρευστοποιηθεί μικρή ακίνητη περιουσία για μερική ικανοποίηση των τραπεζών απαγορεύοντας τη δέσμευση και εκποίηση της κύριας κατοικίας της.


ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr

Την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 αρχίζει η λειτουργία της πίστας εξέτασης υποψηφίων οδηγών Π.Ε. Ιωαννίνων


Την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 ξεκινά η λειτουργία της πίστας εξέτασης υποψηφίων οδηγών της Π.Ε. Ιωαννίνων (στην περιοχή της Ανατολής - πίσω από το ΤΕΙ). Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Ηπείρου (Π.Ε. Ιωαννίνων), η λειτουργία της πίστας θα ξεκινήσει με την πρακτική δοκιμασία των κατηγοριών Α1, Α, Γ, Γ+Ε, Δ, Δ+Ε+ΠΕΙ.
Με την έναρξη λειτουργίας της πίστας βελτιώνονται οι συνθήκες εξέτασης των υποψηφίων οδηγών όλων των κατηγοριών, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση σε οδούς της πόλης των Ιωαννίνων, στις οποίες μέχρι σήμερα πραγματοποιείται η εκπαίδευση και η εξέταση των υποψηφίων οδηγών.
Η πίστα εξέτασης υποψηφίων οδηγών είναι μία από τις συνολικά τέσσερις (4) πιλοτικές πίστες που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Μεταφορών.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τομεακό πρόγραμμα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με φορέα υλοποίησης την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος του Σουλίου

Το Ολοκαύτωμα του Σουλίου και τη μνήμη του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών, για τη θυσία τους υπέρ της ελευθερίας, τιμούν η Περιφέρεια Ηπείρου, η Π.Ε. Θεσπρωτίας και ο Δήμος Σουλίου, με εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει για το τριήμερο 25 - 27 Μαΐου 2012. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 25 Μαΐου στην Παραμυθιά με ποδηλατικό αγώνα από μαθητές σχολείων του Δήμου, σε συνεργασία με αθλητικούς συλλόγους της περιοχής.
Ο ποδηλατικός γύρος θα ξεκινήσει στις 19:30.
Το Σάββατο 26 Μαΐου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γ. Καραμπελιά «Συνωστισμένες στο Ζάλογγο», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Καρκαμίση» στην Παραμυθιά στις 19:15. Θα ακολουθήσει, στις 20:30, συνάντηση χορευτικών και περιδιάβαση χορευτών με παραδοσιακές στολές, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής στην πόλη της Παραμυθιάς, ενώ στις 21:00 στο Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη (Παραμυθιά) θα παρουσιαστούν δημοτικοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής και άλλων περιοχών της Ελλάδας.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 27 Μαΐου στον Ιστορικό Χώρο του Σουλίου. Στις 7:00 θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. κ. Τίτου, και θα ακολουθήσει Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.
Στις 10:45 θα γίνει τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων και θα ακολουθήσουν ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 12:00 με Επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των Σουλιωτών και του Ολοκαυτώματος, χαιρετισμό από τη Δήμαρχο Σουλίου και παραδοσιακούς χορούς.
Παράλληλα, την Κυριακή 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο «1ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου θυσίας Σουλιωτών».
Η έναρξη του αγώνα δρόμου είναι στις 8:00 από την τοπική κοινότητα Γλυκής και ο τερματισμός στις 11:00 στον χώρο του Βουλευτηρίου των Σουλιωτών.