Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Γιάννης Καραγιάννης: Εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση για την αποκατάσταση και διάσωση διατηρητέων κτηρίων


Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά απάντησε στην αναφορά που είχε καταθέσει στις 4/4/2019 ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, με την οποία το σωματείο «Αδελφότης Ελληνίδων Κυριών Ζωοδόχος Πηγή» αιτούνταν νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το ζήτημα χρηματοδότησης για την αποκατάσταση και διάσωση του διατηρητέου «Μέκκειου Οικοτροφείου».
Στη απάντησή της η υπουργός αναφέρει ότι «μετά από αυτοψία μηχανικών της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ, διαπιστώθηκαν έντονες φθορές στο κτήριο που χρήζουν άμεσης επισκευής», και σημειώνει πως «για τη χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης ή εκτέλεσης έργου αποκατάστασης μνημείου, πρέπει να προηγηθεί σχετικό αίτημα από τον ιδιοκτήτη ή τον φορέα λειτουργίας του, που θα υλοποιηθεί εφόσον εγκριθεί και ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δράσης της αρμόδιας Κεντρικής ή Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ».
Τονίζει, ωστόσο, πως «επειδή υφίστανται πολλά ακίνητα μεγάλης πολιτιστικής αξίας τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να τα επισκευάσουν, να τα συντηρήσουν ή να τα εκμεταλλευτούν, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει υποβάλλει αίτημα στην Επιτροπή Ελέγχου Αρμοδιοτήτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου αυτή να γνωμοδοτήσει επί προτεινόμενης από το ΥΠΠΟΑ νομοθετικής ρύθμισης που αφορά στη χρηματοδότηση αποκατάστασης παραδοσιακών κτηρίων (των οποίων κύριοι ή χρήστες είναι φυσικά πρόσωπα ή Ν.Π.Ι.Δ. ή σύλλογοι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. να επισκευάζουν και να αξιοποιούν τέτοιου είδους ακίνητα που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων».

Συνάντηση του Νικόλα Κάτσιου με την κ. Αγνή Δρίμτζια στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς


Δέσμευση για συνεργασία με στόχο τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση και προβολή του κτιρίου Βούλγαρη

    Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα βρέθηκε τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019 ο υποψήφιος δήμαρχος Σουλίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τόπος Αξιών» Νικόλας Κάτσιος σε προγραμματισμένη συνάντηση με την Παραμυθιώτισσα Διαχειρίστρια του Μουσείου, κ. Αγνή Δρίμτζια.
   Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εξέταση των προοπτικών σύναψης μιας εποικοδομητικής πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με το δήμο Σουλίου και την οικογένεια Βούλγαρη (Bvlgari), ώστε αμέσως μετά τις εκλογές, να τεθούν οι βάσεις προκειμένου ο Πολυχώρος Τέχνης, Ιστορίας, Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στον οποίο θα μετατραπεί το κτίριο Βούλγαρη στην Παραμυθιά, να έχει την καλύτερη δυνατή πολιτιστική αξιοποίηση και τη μέγιστη δυνατή διεθνή προβολή, με στόχο να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
    Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.) λειτουργεί από το 2016 στα Ιωάννινα το Μουσείο Αργυροτεχνίας, ένα εμβληματικό θεματικό μουσείο με διεθνή αναγνώριση και  τεράστια συνεισφορά στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση του τουρισμού και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
    Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τόπος Αξιών» αντάλλαξε σκέψεις και απόψεις με τη Συντονίστρια του Μουσείου Αργυροτεχνίας για το πως η πολιτιστική κληρονομιά στην Παραμυθιά, τον Αχέροντα και το Σούλι μπορεί να διασυνδεθεί αποτελεσματικά με κομβικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως είναι ο πολιτιστικός τουρισμός, η εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση.
   «Η κ. Αγνή Δρίμτζια είναι μια Παραμυθιώτισσα που διαπρέπει με τη δουλειά της και έχει κάνει γνωστό ανά την υφήλιο το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Π.Ι.Ο.Π. το οποίο διευθύνει. Η εμπειρία της και οι ιδέες της είναι πολύτιμες για εμάς προκειμένου να δημιουργήσουμε στο δήμο Σουλίου συνθήκες εξωστρέφειας για την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά» ανέφερε ο Ν. Κάτσιος.
   Η κ. Αγνή Δρίμτζια δεσμεύτηκε να μεταφέρει προς τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κ. Γεώργιο Χαντζηνικολάου το ενδιαφέρον του υποψήφιου δημάρχου Σουλίου και ζήτησε από τον Ν. Κάτσιο αμέσως μετά τις εκλογές να συναντηθούν και πάλι για να δρομολογήσουν το πλαίσιο της επωφελούς συνεργασίας.

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας εν όψει Πάσχα


Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού εν όψει εορτών, έχουν απευθυνθεί σε όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίες ειδικότερες εντολές και κατευθύνσεις, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης στις αυξημένες απαιτήσεις.
Το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού των Υπηρεσιών, με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα, ήδη δραστηριοποιείται για την υλοποίηση του σχεδιασμού, κυρίως σε περιοχές ή προορισμούς, όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση οχημάτων και πολιτών.
Η δραστηριοποίηση των περιπολιών σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώνεται κυρίως:
στις κατοικημένες περιοχές, με σκοπό την αποτροπή κλοπών - διαρρήξεων σε οικίες, οι ένοικοι των οποίων έχουν μεταβεί στις ιδιαίτερες πατρίδες τους αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς όπου μεταβαίνουν οι πολίτες κατά την εορταστική περίοδο,
σε επιβατικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, σε υπαίθριες αγορές και στους λοιπούς χώρους όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση ατόμων,
σε Ιερούς Ναούς όπου παρατηρείται προσέλευση και αποχώρηση πιστών και γενικότερα σε χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,
σε στόχους οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως Τραπεζικά καταστήματα και Ταχυδρομεία, Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια, αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών (Α.Τ.Μ.) κ.λπ., όπου οι πολίτες πραγματοποιούν αναλήψεις χρηματικών ποσών,
σε εμπορικά καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, ειδών δώρων, παιχνιδιών κ.λπ., όπου παρατηρείται αυξημένη αγοραστική – εμπορική δραστηριότητα και
σε περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη τουριστική δραστηριότητα.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του σχεδιασμού προβλέπεται η διενέργεια συστηματικών ελέγχων αστυνομικής αρμοδιότητας σε δημόσια κέντρα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για παραβάσεις των διατάξεων αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας, την κοινή ησυχία, την είσοδο και κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους και γενικότερα τον έλεγχο του υγειονομικού κανονισμού.

Δήμος Πωγωνίου: Προχωράει η δημιουργία σκοπευτηρίου στην Τ.Κ. Δελβινακίου


Τις προοπτικές να αναδειχθεί σε σκοπευτήριο που θα φιλοξενεί ακόμη και πανελλήνιες διοργανώσεις έχει ο χώρος του πρώην ελικοδρομίου Δελβινακίου σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Αθανάσιο Παπαγεωργίου.
Ο κ. Παπαγεωργίου επισκέφθηκε τον χώρο συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Νικόλαο Γαλίτση, τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αναστάσιο Γιούνη, τον εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Μιχάλη Μάγκο, το μέλος της Ομοσπονδίας κ.  Παναγιώτη Τσαρουχάκη, το μέλος του Σκοπευτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Γεώργιο Τσιάβο και τον αθλητή κ. Πολυδεύκη Γκουρομέτσιο και κατά την επίσκεψη διεφάνη η καταλληλότητα του χώρου που σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου «είναι σχεδόν έτοιμος να φιλοξενήσει την πρώτη διοργάνωση».
Ο Δήμος Πωγωνίου  έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για αποχαρακτηρισμό του σημείου καθώς δεν απαιτήθηκε ποτέ η λειτουργία του ελικοδρομίου προκειμένου στη συνέχεια να αξιοποιηθεί ως χώρος άθλησης και συγκεκριμένα ως σκοπευτήριο.
«Ο αθλητικός τουρισμός γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνθηση. Πολλές περιοχές έχουν εκμεταλλευτεί το γεγονός διοργανώνοντας δράσεις και αγώνες που προσέλκυσαν εκατοντάδες αθλητές – τουρίστες οι οποίοι συνοδευόμενοι από τις οικογένειες και το φιλικό τους περιβάλλον συνέδραμαν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος και η λειτουργία ενός σκοπευτηρίου μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης αθλητών και επισκεπτών» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.
Οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα και θα ακολουθήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την διαμόρφωση του χώρου και τη λειτουργία του από το Σκοπευτικό Όμιλο Ιωαννίνων.
«Είναι μία κίνηση που θα αναδείξει τις δυνατότητες της περιοχής μας να φιλοξενεί αθλητικούς αγώνες που συγχρόνως θα προσφέρουν οικονομική ανάπτυξη μέσω της μεγάλης επισκεψιμότητας. Στο σκοπευτήριο που θα δημιουργηθεί στην Τ.Κ. Δελβινακίου θα μπορούν να προπονούνται τα μέλη του που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του βορείου τμήματος του Νομού καθώς και νέα μέλη που θα εγγραφούν από την περιοχή» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Γαλίτσης.
«Ο Σκοπευτικός Όμιλος Ιωαννίνων έχει εξαιρετική αγωνιστική δράση και είναι ευχής έργον η συνεργασία μας στην κατεύθυνση προώθησης του συγκεκριμένου αθλήματος. Παράλληλα, θα μπορεί ο χώρος να χρησιμοποιηθεί και σαν τόπος διεξαγωγής επιμορφωτικών διαλέξεων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων εκτός αγώνων, που αφορούν τα αντικείμενα του Ομίλου και φυσικά για την διοργάνωση αγωνιστικών καθαρά εκδηλώσεων ενταγμένων στο αγωνιστικό πρόγραμμα του ομίλου και της Ομοσπονδίας οι οποίες θα μπορούσαν να συνδυαστούν λόγω θέσεως και με δραστηριότητες αθλητικού τουρισμό» υπογράμμισε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Γιούνης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Χρήσιμες οδηγίες για τις Πασχαλινές αγορές από τη Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου


Η Δ/νση  Κτηνιατρικής, και  το  Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού Δ/νσης Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου, ενόψει των εορτών του Πάσχα και λόγω της αυξημένης ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης, και προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών  ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:
Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:
1.Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία , υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής
2. Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στο στάβλο  με σκοπό την εμπορία.
3. Τα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα)  και στα δύο ημιμόριά τους, ως εξής:
Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΦΑΓΗΚΑΝ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πρέπει να φέρουν σφραγίδα ωοειδούς σχήματος, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και  σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος,  χρώματος «λαμπρού κυανού»  εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη  «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ»
Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΓΗΚΑΝ  ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ πρέπει να φέρουν σφραγίδα σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) για τη χώρα εκτροφής π.χ. Ελληνικής Εκτροφής, Ρουμάνικης Εκτροφής.
Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΧΟΥΝ ΣΦΑΓΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά  ωοειδή σφραγίδα σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, με κωδικό σφαγείου της χώρας και διακριτικών της ΕΟΚ  τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΧΟΥΝ ΣΦΑΓΕΙ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ (μη κοινοτικές) και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα η οποία θα είναι χρώματος καστανού.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου, ώρα 18:30


Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  67  του  Ν. 3852/2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί  την  Μεγάλη  Τετάρτη   24   Απριλίου   2019   και ώρα  18.30.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στο  Καλπάκι-στην αίθουσα συνεδριάσεων Δ.Σ. [παιδικός σταθμός Καλπακίου].

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ
   
ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1.  Προγραμματισμός προσλήψεων για την αντιμετώπιση κατεπείγουσων ή εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών [πυροπροστασία] με συμβάσεις διάρκειας έως [3] μηνών για το έτος 2018.
2.  Επί αιτήσεως Ευθυμιάδη Γεωργίου για την διόρθωση οριοθέτησης οικισμού Κεφαλοβρύσου.
3.  Έγκριση  1ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα του έργου: «Ανάπλαση-Διαμόρφωση Κοινόχρηστων χώρων Τ.Κ. Καλπακίου.
4.  Χρηματοδότηση Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου για το πρόγραμμα Τουριστικής προβολής του Δήμου. 
5.  Έγκριση λύσης μίσθωσης και επαναδημοπράτηση ακινήτου του Δήμου στην Πυλαία Θεσ/νίκης.
6.  Έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης της προμήθειας  με τίτλο:  «Προμήθεια μηχανημάτων έργου, οχημάτων ή και συνοδευτικού  εξοπλισμού»-Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ».

Ο Σπύρος Ριζόπουλος αποδέχθηκε την πρόσκληση της ΕΡΤ για debate με Καχριμάνη


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου και επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος, αποδέχθηκε πρόταση της ΕΡΤ για συμμετοχή του σε προεκλογικό debate, με τους υποψήφιους διεκδικητές της Περιφέρειας Ηπείρου, που θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα.
Στην απαντητική επιστολή του προς την ΕΡΤ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην κρατική τηλεόραση και έθεσε ως μοναδικό όρο τη συμμετοχή και του απερχόμενου Περιφερειάρχη στη συζήτηση. Τόνισε ότι δεν έχει καμία ουσία η συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων απουσία του απερχόμενου περιφερειάρχη ο οποίος έχει και τη βασική ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ήπειρος.

Ομιλία του Γιάννη Στέφου στην Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».
Ο βουλευτής στην ομιλία του επικεντρώθηκε στη συνολική προσπάθεια που έγινε και γίνεται για την αναδιάρθρωση της ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης με την ενοποίηση των ανώτατων με τα ανώτερα ιδρύματα με κριτήριο την αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας και τη διασύνδεση των ιδρυμάτων με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα των περιφερειών και του συνόλου της χώρας. Υπογράμμισε ότι η βασική πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη και η αναβάθμισης της δημόσιας παιδείας. Αυτό εκπορεύεται από την άποψη ότι η γνώση είναι αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι και όχι εμπόρευμα, το οποίο απευθύνεται σε καταναλωτές.
Στο συγκεκριμένο σημείο, ο βουλευτής αναφέρθηκε στη δήλωση περί «Αρμαγεδώνα στην παιδεία», που υποστήριξε η αξιωματική αντιπολίτευση. Τόνισε ότι ο Αρμαγεδώνας είχε επέλθει τα προηγούμενα χρόνια με «τη διαθεσιμότητα 2500 περίπου εκπαιδευτικών της τεχνολογικής εκπαίδευσης, την υποχρηματοδότηση όλων των σχολικών μονάδων και των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, το κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας που βίωσαν οι εκπαιδευτικοί τα προηγούμενα χρόνια. Ξέχασε, συνέχισε ο κ. Στέφος την πλήρη ανυποληψία στην οποία είχε περιέλθει η δημόσια εκπαίδευση σε αντίστιξη με την ιδιωτική, την κατασυκοφάντηση του Έλληνα εκπαιδευτικού, την πλήρη υποτίμηση του έργου του δημόσιου σχολείου. Ξέχασε τα σχολεία χωρίς βιβλία (“μεταρρύθμιση” Διαμαντοπούλου) ή την τιμωρητική αξιολόγηση. Κι αν τα ξέχασε η αξιωματική αντιπολίτευση, οι εκπαιδευτικοί δεν ξεχνάνε» συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη διαφύλαξη και αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας (διορισμοί 15000 εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ, οι 4500 εκ των οποίων φέτος, σχολικά γεύματα, σχολικές βιβλιοθήκες, ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό σε όλα τα σχολεία της χώρας, κατάργηση της τιμωρητικής αξιολόγησης, κ.λ.π.). Επανερχόμενος στις προβλέψεις του νομοσχεδίου, τόνισε πως οι προβλέψεις για την Γ’ Λυκείου που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναφερόμενος, όμως στο ζήτημα των θρησκευτικών υποστήριξε: «Βεβαίως, κε Υπουργέ, δεν κατανοούμε όλοι την αναγκαιότητα της διατήρησης -σαν μάθημα γενικής παιδείας - των θρησκευτικών, μιας και ένα μάθημα, αυτό της σύγχρονης ιστορίας, θα ήταν πολλαπλώς χρήσιμο και για να το πω διαφορετικά είναι η γνώση που οι φασίστες μισούν πάνω απ’ όλα».

Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων και σχηματισμοί δικογραφιών, κατά το τελευταίο 24ωρο, για διάφορα ποινικά αδικήματα


Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων, κατά το τελευταίο 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις και σχηματισμοί δικογραφιών, για διάφορα ποινικά αδικήματα, από αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.
Αναλυτικότερα συνελήφθησαν:
Χθες μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 31χρονος ημεδαπός, διότι στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού βάρους (0,8) γραμμαρίων και δύο συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους (1,9) γραμμαρίων.
Χθες το μεσημέρι στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 49χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Άρτας, ποινής φυλάκισης πέντε μηνών και χρηματικής ποινής (1.200) ευρώ, για παραβάσεις του ΚΟΚ.
Χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 55χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πρέβεζας, ποινής φυλάκισης δώδεκα μηνών, για ψευδή ανώμοτη κατάθεση.
Χθες το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 27χρονος ημεδαπός, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.
Σχηματίσθηκε δικογραφία από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, σε βάρος 46χρονου ημεδαπού, ο οποίος προσποιούμενος τον υπάλληλο εταιρείας έκδοσης προπληρωμένων καρτών, τηλεφώνησε σε υπαλλήλους περιπτέρου στην πόλη της Ηγουμενίτσας και κατάφερε να τους εξαπατήσει, πείθοντάς τους να του γνωστοποιήσουν τους κωδικούς προπληρωμένων καρτών, συνολικής αξίας 600 ευρώ.
Σχηματίσθηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, σε βάρος 19χρονου ημεδαπού, διότι την 23-08-2015 στην Άρτα, διέρρηξε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, απ’ όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό, έγγραφα και είδη ρουχισμού.

Χρήστος Ν. Γκόγκος: Ευχές για το Πάσχα


Την ώρα αυτή που η χώρα μας δοκιμάζεται μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία, η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης μας διδάσκει πως όσο σκληρά κι αν δοκιμαζόμαστε, αν σταθούμε με αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό μας με πίστη και αισιοδοξία θα φτάσουμε στην πολυπόθητη Ανάσταση τόσο για τον καθένα όσο και για τον τόπο μας συνολικά.
Εύχομαι από καρδιάς το Πάσχα να φέρει υγεία στους συνδημότες μας πρόοδο και ευημερία στον τόπο μας.
Η Ανάσταση του θεανθρώπου να μας γεμίσει αισιοδοξία και ελπίδα.
Στους απανταχού Πωγωνίσιους να έχουν κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και πρόοδο. 
                      
Χρήστος Ν. Γκόγκος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας για την κατασκευή ΕΕΛ στον πρώην Δήμο Ζαλόγγου και υποέργα οδικής ασφάλειας


Τη σύμφωνη γνώμη της για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ)» της πράξης «Έργα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων πρώην Δήμου Ζαλόγγου (νυν Δήμος Πρέβεζας) και οικισμών Λούτσας και παραλίας Λούτσας Δήμου Πάργας, Περιφέρειας Ηπείρου», διατυπώνει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.
Ο προϋπολογισμός του υποέργου ανέρχεται σε 3.252.108 ευρώ.
Επίσης, η Ε.Υ.Δ. Ε.Π. της Περιφέρειας με έγγραφό της προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη της για τα σχέδια σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης των υποέργων:
 «Αστυνομικά αυτοκίνητα», προϋπολογισμού 333.600 ευρώ
 «Φορητά ραντάρ», προϋπολογισμού 13.578 ευρώ
 «Ασύρματοι πομποδέκτες αυτοκινήτων», προϋπολογισμού 13.570 ευρώ.
Τα υποέργα εντάσσονται στην πράξη «Εξοπλισμός αστυνομικών υπηρεσιών Περιφέρειας Ηπείρου για δράσεις οδικής ασφάλειας».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Εξετάσεις ανανέωσης και απόκτησης ειδικής άδειας οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων


Από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι οι εξετάσεις για την ανανέωση και απόκτηση ειδικής άδειας οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, σύμφωνα με την 60740/1027/21-3-95 απόφαση του Υπουργού Μεταφορών & Επικοινωνιών, θα διεξαχθούν:
 Οι εξετάσεις ανανέωσης τη Δευτέρα 27/5/2019 και ώρα 09:00
 Οι εξετάσεις ανανέωσης τη Δευτέρα 3/6/2019 και ώρα 09:00
στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφέρειας Ηπείρου.
Για λόγους απρόσκοπτης διενέργειας των εξετάσεων οι σχολές Σ.Ε.Κ.Ο.Ο.Μ.Ε. οφείλουν να προσκομίσουν στην Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών την Υ/Δ του διευθυντή σπουδών με τις τελικές καταστάσεις και τα δικαιολογητικά (παράβολο συμμετοχής κλπ) των υποψηφίων έως και τις 17/5/2019. 
Υποψήφιοι οι οποίοι δεν θα δηλωθούν μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Επιστρέφονται οι πινακίδες και οι άδειες οδήγησης, λόγω Πάσχα


Με Απόφαση της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κας Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου, επιστρέφονται από τη Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.
Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και σήμερα, Κυριακή 21 Απριλίου 2019, αποκλειστικά για τις παραβάσεις:
•του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση και στάθμευση) και
•της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ (πινακίδα Ρ-40, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του Ν.4530/2018.
Εξαιρούνται οι παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (άρθρο 29 παρ. 1 εδ. β΄ του Ν. 4530/2018).
Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.
Σημειώνεται ότι η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω διαδικασία επιστροφής των στοιχείων.

Που μπορεί να οφείλεται το πρήξιμο των ματιών

Το πρήξιμο γύρω από τα μάτια είναι αρκετά συνηθισμένο σε άνδρες και γυναίκες, και συνήθως δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ενοχλητικό, αισθητικό πρόβλημα. Μερικές φορές, ωστόσο, οφείλεται σε κάτι πιο σοβαρό και χρειάζεται αντιμετώπιση. Πώς όμως μπορεί να ξέρει κανείς ποια είναι η αιτία του και πότε πρέπει να ανησυχήσει;
«Το πρήξιμο στο άνω ή στο κάτω βλέφαρο συχνά είναι ένα σύμπτωμα άγνωστης αιτιολογίας το οποίο υποχωρεί μόνο του μέσα σε μία ημέρα», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Όταν όμως διαρκεί περισσότερο από 24-48 ώρες ή/και συνοδεύεται από ορισμένα άλλα συμπτώματα πρέπει να ελέγχεται από έναν οφθαλμίατρο. Και αυτό, διότι μερικές φορές η αιτία είναι κάτι σοβαρό το οποίο σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην όραση».
Στα συνοδά συμπτώματα του πρηξίματος που πρέπει να σας οδηγήσουν γρήγορα στον οφθαλμίατρο συμπεριλαμβάνονται:
* Ο πόνος στο ένα ή και στα δύο μάτια
* Το θόλωμα της όρασης
* Η μείωση της οπτικής οξύτητας
* Το να βλέπετε μαύρα σημαδάκια ή κηλίδες να «επιπλέουν» στο οπτικό σας πεδίο