Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Διαψεύδει περί τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τον κ. Παπούλια προκειμένου να υπάρξει κατεπείγουσα συνάντηση

Με ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας διαψεύδει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια με τον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να υπάρξει κατεπείγουσα συνάντηση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «σε κείμενο που επιπόλαια αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα δεν έχουν καμία βάση, οι πληροφορίες» που μεταδόθηκαν για δήθεν τηλεφωνική επικοινωνία και δήθεν πρόσκληση σε κατεπείγουσα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια με τον πρωθυπουργό, κ. Παπανδρέου.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Στα 2.080.283,00 ευρώ η «μαύρη» τρύπα στο ταμείο της Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 17:00 μ. μ.


ΠΕΝΤΕΛΗ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Στη «φάκα» 53χρονος με διεθνές ένταλμα σύλληψης για ανθρωποκτονία


Στην σύλληψη ενός 53χρονου άνδρα, υπηκόου Αλβανίας, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στα Ιωάννινα, με εντολή προσωρινής κράτησης από τον Εισαγγελέα Eφετών Ιωαννίνων.

Ο δράστη διώκεται σε διεθνές επίπεδο για ανθρωποκτονία.

ΠΗΓΗ:http://www.newsbeast.gr/

ΚΥΝΕΓΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Γενική Συνέλευση την Κυριακή 10 Απριλίου 2011


Η ετήσια γενική συνέλευση του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Απριλίου 2011 στην αίθουσα του κέντρου Λιθαρίτσια και ώρα 10:30'.

Η συμμετοχή όλων μας θα βοηθήσει να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν το κυνήγι και να παρθούν σωστές αποφάσεις.

ΠΗΓΗ: http://www.ksioan.gr/

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: Στο 4,5% ο πληθωρισμός, το Μάρτιο


Σε ποσοστό 4,5% αυξήθηκε το Μάρτιο 2011 ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή σε σύγκριση με το Μάρτιο 2010, έναντι αύξησης 3,9%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3% από το 4,2% τον προηγούμενο μήνα.

Σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2011, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 3,3%, έναντι αύξησης 3,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 10-Μαρτίου 11, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 09-Μαρτίου 10, παρουσίασε αύξηση 5,1%, έναντι αύξησης 1,6%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

ΠΑΣΟΚ: Κλίμα... συναγερμού


Σε εφιάλτη έχει μετατραπεί για την κυβέρνηση το χρονικό διάστημα μέχρι την 15η Απριλίου οπότε και θα πρέπει να φέρει στη Βουλή αλλά και να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τα μέτρα που το συνοδεύουν αλλά και την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει πολύ μεγάλη αναταραχή και η χθεσινή αναπομπή νομοσχεδίου που πήγε στην κοινοβουλευτική ομάδα ελέγχου του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπακωνσταντίνου σήμανε συναγερμό στο Μαξίμου.

Όχι τυχαία ο Γ. Παπακωνσταντίνου αποχώρησε λέγοντας «δεν μπορώ να κάνω τίποτα αυτό ξεπερνά τις δυνάμεις μου». Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν εξηγήσεις και πάλι εξηγήσεις αλλά και επιχειρήματα για το πώς θα εξηγήσουν στις περιφέρειες τους τα νέα μέτρα.

Το κλίμα… συναγερμού δεν το ανακόπτουν ούτε καν οι διαρροές και οι έμμεσες δηλώσεις περί πρόωρων εκλογών ούτε βεβαίως οι αντίστοιχες φήμες περί ανασχηματισμού.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 17:00 μ. μ.

ΚΑΛΠΑΚΙ - ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑ

ΗΠΕΙΡΟΣ: 2,7 εκ. ευρώ στην Ήπειρο για έργα του προγράμματος «Πίνδος»


Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στηρίζει η Κυβέρνηση -μέσα σε πραγματικά δύσκολες οικονομικές συγκυρίες- τον επιχειρηματικό κόσμο της Ηπείρου, καθώς το ποσό των 2,7 εκατ. ευρώ που διατίθεται από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προς τα ταμεία των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου, θα δώσει τη δυνατότητα να αρχίσει άμεσα η ροή αποπληρωμής και των τελευταίων οφειλών του 2010 προς τους εργολήπτες για έργα που αυτοί εκτέλεσαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Πίνδος».
Οι συγκεκριμένες πιστώσεις έρχονται να προστεθούν στα 19 εκατ. ευρώ που ήδη διατέθηκαν μέσα στο τελευταίο δίμηνο από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αναφορικά με το πρόγραμμα «Θησέας» αλλά και από το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, σχετικά με επενδυτικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου. Το βέβαιο είναι, ότι τα ποσά που δόθηκαν θα καλύψουν όχι μόνο τις ανάγκες των επιχειρηματιών αλλά θα συμβάλουν και στην εν γένει τόνωση της ρευστότητας της αγοράς στην Ήπειρο.
Να σημειωθεί πως για το πρόγραμμα «Θησέας» το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ που διατέθηκε στους Δήμους της Ηπείρου από το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των οφειλών προς τους αναδόχους έργων και μάλιστα σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και οικονομικά κρίσιμη για τη χώρα.
Την ικανοποίησή της για την πορεία εισροής χρημάτων εκφράζει η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, η οποία αναφέρει τα εξής: «Εκφράζω πραγματικά την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για τη νέα χρηματοδοτική ανάσα 2,7 εκατ. ευρώ που δίνει η Κυβέρνηση στην Ήπειρο. Μια ενέργεια η οποία αποκτά ιδιαίτερη αξία, αφού θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε το δύσκολο οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, η συνέργεια και η στενή συνεργασία όλων των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, καταφέρνει και δίνει λύσεις, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο, τη κοινή μας βούληση να στηριχθεί με κάθε τρόπο η επιχειρηματικότητα στην περιοχή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία του προγράμματος «Πίνδος» που το Υπουργείο ανταποκρίθηκε στα αιτήματά μας και τα κάλυψε πλήρως ώστε να αποπληρωθούν στο σύνολό τους οι οφειλές προς τους κατασκευαστές. Ταυτόχρονα αξίζει να σημειωθεί πως σε συνθήκες εξαιρετικής οικονομικής δυσπραγίας και κρίσης η κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την τόνωση της αγοράς και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΙΝΔΟΣ»

Ειδικότερα για το πρόγραμμα «Πίνδος», με πρόσφατη απόφαση που υπογράφει ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Παναγιώτης Ρήγας, πιστώνεται στους λογαριασμούς των περιφερειακών ενοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας Πρέβεζας και Ιωαννίνων το ποσό των 2.698.220,41 € με το οποίο θα εξοφληθούν στο σύνολό τους οι οφειλές του 2010.
Συγκεκριμένα για:
•Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, 870.572,59€.
•Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, 641.881,60€.
•Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 447.857,75€.
•Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, 737.908,47€.
Να σημειωθεί ότι η συμβολή του προγράμματος «Πίνδος» είναι καθοριστική για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της χώρας.

ΠΗΓΗ:www.apdhp-dm.gov.gr/

ΙΧ: Η φήμη αύξησης των Τελών, «πάγωσαν» την αγορά αυτοκινήτου


Η φήμη αύξησης των Τελών Κυκλοφορίας λειτούργησε ανασταλτικά στους υποψήφιους πελάτες.
Πανικό έχει προκαλέσει σε ιδιοκτήτες, εισαγωγείς, αλλά και εμπόρους αυτοκινήτων η φήμη επαναπροσδιορισμού των Τελών Κυκλοφορίας για το 2012 εξαιτίας της μαύρης τρύπας που έχει εμφανιστεί στα δημοσιονομικά έσοδα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2012 εξετάζεται να αυξηθούν από 10% έως 15% χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και υψηλότερες αυξήσεις έως 20% για ιδιαίτερα ρυπογόνα αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες.
Άλλωστε η συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων έχει υποστεί καθίζηση καθώς οι πωλήσεις τους περιορίζονται σε μονοψήφιο ή μηδενικό αριθμό κάθε μήνα εξαιτίας του Φόρου Πολυτελείας, αλλά και του κόστους χρήσης.
Ο στόχος από την αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας για το 2012 είναι η άντληση επιπλέον 350 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθεί μέρος της «μαύρης τρύπας» που έχει παρουσιαστεί στα δημοσιονομικά έσοδα.

Όμως, η δημοσιοποίηση της φήμης και μόνο περί αύξησης των Τελών Κυκλοφορίας το 2012 λειτούργησε ανασταλτικά στις παραγγελίες νέων αυτοκινήτων καθώς πάρα πολλοί έσπευσαν να «ακυρώσουν» την απόκτηση του καινούριου τους Ι.Χ..
Βέβαια όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία υπάρχει η απόσυρση, πρόσφατα επεκτάθηκε και στα επαγγελματικά οχήματα μέχρι 3,5 τόνους και οι εισαγωγείς και έμποροι έχουν επιδοθεί σε ένα απίστευτο μπαράζ προσφορών.
Παράλληλα μεγάλο πλήγμα δέχθηκε και η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές παγώνουν επίσης κάθε πρόθεση για απόκτηση αυτοκινήτου στο φόβο μιας μεγάλης αύξησης των Τελών που γνωρίσαμε το 2009 και οδήγησε περισσότερους από 200.000 ιδιοκτήτες παλαιών Ι.Χ. σε κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας τους εξαιτίας προσωρινής ακινησίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σχέδιο επιστροφής των διοδίων στο κράτος


Σε διπλή παρέμβαση ώστε να λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης των έργων στους οδικούς άξονες της χώρας, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση σε συνεργασίας με τις κοινοπραξίες.
Η διακοπή δανειοδότησης από τις τράπεζες και η απώλεια εσόδων, λόγω της δράσης του κινήματος "Δεν Πληρώνω", έχει θέση σε κίνδυνο την ολοκλήρωση των έργων.
Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση εξόφληση των οφειλών προς τις κατασκευαστικές εταιρείες που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ με εγγυήσεις που θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών στα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να τις χρηματοδοτήσουν.
Επίσης, σχεδιάζει την προείσπραξη μελλοντικών εσόδων από τα διόδια και ένα μέρος των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων μέσω της μεθόδου της τιτλοποίησης, ώστε να καλυφθούν στο σύνολό τους οι χρηματοδοτικές ανάγκες των έργων ως τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης.
Για να γίνει αυτό απαιτείται συνεργασία όλων των μερών, αλλά και να συσταθεί εταιρεία ειδικού σκοπού, την οποία θα ιδρύσει το υπουργείο Οικονομικών. Μέσω της εταιρείας το Δημόσιο θα δανεισθεί τα ποσά από τις εμπορικές τράπεζες με εγγύηση τα μελλοντικά έσοδα του κράτους από τα διόδια.
Η έλλειψη πόρων, που οδήγησε και σε διακοπή των έργων στην Κεντρική οδό του άξονα Ε65 και τμημάτων της Ιονίας οδού, έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό σε κυβέρνηση και κοινοπραξίες που διαπραγματεύονται εδώ και αρκετό καιρό.
Πάντως το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι σίγουρο ότι θα στεφθεί με επιτυχία, καθώς οι τράπεζες πιέζουν για χειροπιαστές εγγυήσεις και προτιμούν τη λύση της δέσμευσης μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου για λογαριασμό τους.
Η απάντηση των τραπεζών αναμένεται μέσα στην εβδομάδα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Φθηνότερο το πασχαλινό τραπέζι


Φθηνότερα κατά 2,66% κατά μέσο όρο, σε σχέση με πέρυσι, εμφανίζονται τα κρέατα και κατά 4,79% τα λαχανικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου για τα σούπερ μάρκετ.
Πιο ακριβό το αρνί υποστηρίζουν οι χονδρέμποροι.

Η σύγκριση αφορά στις 20 Μαρτίου 2011 σε σχέση με την ίδια μέρα το 2010, ωστόσο οι πληροφορίες από την πλευρά των χονδρεμπόρων κρέατος, που ήδη προχωρούν σε προμήθειες για το Πάσχα αναφέρουν ότι το αρνί φέτος θα πωλείται ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι.

Αιτία της ανόδου των τιμών είναι η μειωμένη ελληνική παραγωγή και το γεγονός ότι οι γειτονικές χώρες που μας προμήθευαν με ζώντα ζώα (Βουλγαρία, Αλβανία κλπ) φέτος δεν είναι σε θέση να καλύψουν την ελληνική ζήτηση καθώς έχει απορροφηθεί η παραγωγή τους - σχεδόν το σύνολό της από την Τουρκία - σε πολύ υψηλές τιμές, μάλιστα.

Η εκτίμηση των χονδρεμπόρων είναι ότι η μέση τιμή από τα 7 ευρώ που ήταν πέρυσι, φέτος θα διαμορφωθεί γύρω στα 11 ευρώ το κιλό για το αρνί κάτι που εκτιμάται ότι θα επιφέρει και μείωση των ποσοτήτων που θα αγοραστούν.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά έχει προβληματίσει τους εμπόρους που προχωρούν σε παραγγελίες λιγότερων ποσοτήτων σε σχέση με παλαιότερα χρόνια.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου


Από τη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση :

1.Αποφάσισε, ομόφωνα, να προχωρήσει η διαδικασία εκτέλεσης έργων, για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων σε υποδομές άρδευσης Περιφέρειας Ηπείρου.
Συγκεκριμένα, με τη διαδικασία της σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων, με τους αντίστοιχους Δήμους, θα εκτελεστούν τα έργα:
Α)«Επισκευή αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς»
Β)«Επισκευή καταθλιπτικού αγωγού Α4 Ροδοτοπίου»
Γ)«Αποκατάσταση βλαβών αντλιοστασίου Αο Παντάνασσας (ΤΟΕΒ Μπόϊδα Μαυρής)»
2.Ύστερα από εκτεταμένη συζήτηση, στην οποία έγινε ένας γόνιμος διάλογος για το θέμα των μεταβολών στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου, για το σχολικό έτος 2011-2012, ομόφωνα, αποφάσισε: η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, να εκδώσει την τελική απόφαση επί του θέματος, αφού εξετασθούν και τα νέα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
3.Α) Αποφάσισε , κατά πλειοψηφία, να στηρίξει το αίτημα των εργαζομένων της πρώην Α.Δ.Ε.Ι., σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Β) Αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου, μαζί με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, να συναντηθεί με την Υπουργό Εργασίας, με αίτημα τη χορήγηση εκτάκτου βοηθήματος 1100 € , στους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης «Καρυπίδη», και σε άλλους εργαζόμενους επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
4.Ενέκρινε, ομόφωνα, πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Μέσω ΑΣΕΠ και οι μετατάξεις στο Δημόσιο


Ένα ακόμη πεδίο διαφθοράς, συναλλαγής, αναξιοκρατίας και πολιτικών παρεμβάσεων στο δημόσιο, θα προσπαθήσει να περιορίσει δραστικά η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων στις μετατάξεις και μετακινήσεις των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς το ΑΣΕΠ θα αναλάβει τον απόλυτο έλεγχο, γι΄ αυτές, όπως ακριβώς γίνεται και με τις προσλήψεις και τις επιλογές προϊσταμένων.
Πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για το νέο ρόλο που θα αναλάβει η ανεξάρτητη αρχή, μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση και του προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Γιώργου Βέη, ενώ όπως επισημάνθηκε το σχέδιο νόμου, με το οποίο θα περνούν στον έλεγχο του ΑΣΕΠ οι μετατάξεις, θα σταλεί προς ψήφιση στη Βουλή, αμέσως μετά την κατάρτιση του νέου μισθολογίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ των υπαλλήλων διαφορετικών υπηρεσιών, που διαθέτουν τα ίδια προσόντα.
Έτσι, συνολικά οι διαδικασίες για την επιλογή των μεταταχθέντων και μετακινούμενων υπαλλήλων (μοριοδότηση, με κοινωνικά και τυπικά κριτήρια, τελική επιλογή κλπ) θα διεξάγεται από το ΑΣΕΠ, ενώ εκτιμάται ότι οι προκηρύξεις μετατάξεων για την κάλυψη κενών θέσεων θα δημοσιευτούν μετά την ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων στις δημόσιες υπηρεσίες και το νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο δημόσιο.
Σημειώνεται ότι στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ δεν θα υπαχθούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις του «Καλλικράτη», καθώς για τον Ιούνιο έχουν δρομολογηθεί επιπλέον 4.500 μετατάξεις υπαλλήλων, από τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις προς τις περιφέρειες και από τις τελευταίες προς τους δήμους, λόγω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ευρεία σύσκεψη, με αντικείμενο την πιλοτική καλλιέργεια σόγιας στα χωριά του Νομού Ιωαννίνων


Ευρεία σύσκεψη, με αντικείμενο την καλλιέργεια σόγιας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, με την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη – Σταύρου.
Στη σύσκεψη, παραβρέθηκαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι από τις περιοχές Κόνιτσας, Παρακαλάμου, Μαζαρακίου, Ροδοτοπίου, Λαψίστας, Πετσαλίου, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στο πιλοτικό πρόγραμμα. Σε πρώτο στάδιο η σόγια θα αξιοποιηθεί για ζωοτροφές, ενώ ανάλογα με τα αποτελέσματα των καλλιεργειών θα εξεταστεί η αξιοποίησή της και σε άλλες χρήσεις.

Τη σημασία που αποδίδει η Περιφέρεια Ηπείρου σε νέες καλλιέργειες υπογράμμισε σε σύντομη παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.
Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογιάννη - Σταύρου, ευχαρίστησε για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον που έδειξε η ομάδα πρωτοβουλίας των αγροτών, καθώς επίσης και την εταιρία PIONEER για τη διάθεση των σπόρων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν και ενημέρωσαν αναλυτικά τους παραγωγούς υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ μέρος της παρακολούθησε και ο περιφερειακός σύμβουλος Πρ. Χατζηεφραιμίδης.
ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Νέα μεγάλη υστέρηση στα έσοδα


Συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σήμαναν τα στοιχεία των εσόδων για τον Μάρτιο, τα οποία συνέχισαν να κινούνται σε έντονα αρνητικό ρυθμό απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Τα αποτελέσματα του εγκλωβισμού της χώρας στο «τούνελ» της ύφεσης αποτυπώνονται στην πορεία της πραγματικής οικονομίας και φυσικά των εσόδων. Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, οι εισπράξεις του δημοσίου πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, εξέλιξη που προκάλεσε μείωση εκατοντάδων εκατ. ευρώ στο φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η υστέρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού διευρύνθηκε στο 1,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση πολλών από τα μέτρα που εντάχθηκαν στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό.

Οι συνολικές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους του φετινού προϋπολογισμού (υστερήσεις εσόδων και υπερβάσεις δαπανών) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.

Αν συνυπολογιστεί και η επιβάρυνση του φετινού προϋπολογισμού από τη νέα ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 κατά 2,5 δισ. ευρώ ή κατά 1,2% του ΑΕΠ (στα 24,4 δισ. ευρώ ή στο 10,6% του ΑΕΠ), ο συνολικός «λογαριασμός» των νέων μέτρων που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν η περυσινή και η εκτιμώμενη φετινή υπέρβαση του ελλείμματος θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Από την εφορία θα περνούν ανυπότακτοι και λιποτάκτες


Πρόστιμα 6.000 ευρώ για ανυπότακτους και λιποτάκτες προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Άμυνας, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία φέρνει και αλλαγές και για τους αντιρρησίες συνείδησης.
Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 517/2011), οι ανυπότακτοι καλούνται να καταβάλλουν πρόστιμο 6.000 ευρώ, οι έφεδροι ανυπότακτοι - δηλαδή όσοι κληθούν σε άσκηση και δεν μεταβούν- 1.000 ευρώ, ενώ οι λιποτάκτες θα πληρώνουν 1.000 ευρώ για κάθε μήνα λιποταξίας, έως το ποσό των 6.000 ευρώ.
Επίσης, με άλλη απόφαση ορίζεται πρόστιμο 90 ευρώ για εφέδρους που δεν τηρούν ελάσσονες στρατιωτικές υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τρίτη απόφαση των δύο υπουργών, οι αντιρρησίες συνείδησης που κάνουν εναλλακτική θητεία και έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους, για να εξαγοράσουν το υπόλοιπο του χρόνου τους, θα καταβάλλουν 810 ευρώ για κάθε μήνα.
Τυχόν πρόσθετες στρατιωτικές υποχρεώσεις εξαγοράζονται εφάπαξ πριν ή ταυτόχρονα με την καταβολή της πρώτης δόσης (εάν πρόκειται για τμηματική εξαγορά του υπόλοιπου χρόνου) ή με την καταβολή ολόκληρου του ποσού, εάν πρόκειται για εφάπαξ εξαγορά.
Όσοι θα απολύονται οριστικά, μετά την εκπλήρωση εναλλακτικής θητείας πέντε μηνών, εξαγοράζουν εφάπαξ το υπόλοιπο της εναλλακτικής υπηρεσίες που απομένει.
Αυτοί που επιθυμούν τμηματική καταβολή του ποσού, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση στο αρμόδιο στρατολογικό γραφείο, με την οποία καθορίζουν τον επιθυμητό αριθμό δόσεων.