Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Θεία Λειτουργία την Κυριακή 26 Ιουλίου, στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στον Παρακάλαμο

Την Κυριακή 26 Ιουλίου, ημέρα εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στο  εξωκλήσι της  Αγίας Παρασκευής στον Παρακάλαμο.

Βήσσανη Πωγωνίου: Πυρκαγιά σε δάσος με βελανιδιές

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι  της Παρασκευής στην περιοχή της Βήσσανης Πωγωνίου.
Η πυρκαγιά κατέκαψε τμήμα δάσους  με βελανιδιές.
Ο άνεμος άλλαζε  συνεχεία κατεύθυνση και δυσκόλευε τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχείρησαν 11 οχήματα της Πυροσβεστικής και δυο πεζοπόρα τμήματα.
Η βροχή που έπεσε το απόγευμα έσβησε και τις τελευταίες μικροεστίες.

Δηλώσεις του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑ


Αριθ. Πρωτ. 36
Εν Δελβινακίω τη  24η Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
  «Με οδυνηρή έκπληξη εδιάβασα στην Γιαννιώτικη Εφημερίδα «ΠΡΩΪΝΟΣ  ΛΟΓΟΣ», της 22ας Ιουλίου 2015, την είδηση, ότι επαναχορηγείται η σύνταξη στους ανασφάλιστους Ομογενείς από την Ρωσία, καθώς και στους Έλληνες Βορειοπειρώτες, η οποία είχε διακοπή την 1η Ιανουαρίου 2013.
 Βέβαια, οι εκ Ρωσίας Ομογενείς διαμένουν ήδη στην Ελλάδα και, επομένως, δεν τίθεται θέμα μονίμου διαμονής στην χώρα μας, όπως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, απαιτείται να διαμένουν μονίμως εδώ, προκειμένου να τους χορηγηθή η σύνταξη.
 Οι Βορειοηπειρώτες, όμως ; Είναι δυνατόν «να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα 10 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και να εξακολουθούν να διαμένουν κατά την διάρκεια της συνταξιοδότησής τους»; Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, αυτή η αντιμετώπιση των αδελφών μας είναι ανάλγητη και αψυχολόγητη. Γιατί οι ηλικιωμένοι, που παραμένουν στην γη των προγόνων τους, αυτοί κρατάνε «ανοιχτά» τα χωριά της Βορείου Ηπείρου. Εάν, λοιπόν, τους ξεσπιτώσετε με αυτή την εξωφρενική διάταξη, ξέρετε τι θα γίνη ; Επειδή φαίνεται ότι δεν ξέρετε, θα σας το πω εγώ, που σχεδόν πενήντα χρόνια τώρα, ζω και βλέπω και ακούω το δράμα των αδελφών μας Βορειοηπειρωτών.
Κ α ι  θ α   κ α τ α λ α β ε τ ε,   α σ φ α λ ω ς,   τ η ν   ο δ υ ν η ρ η   ε κ π λ η ξ η   μ ο υ.
          Θα βάλετε εσείς ταφόπλακα στην ιερή γη της Βορείου Ηπείρου. Τα χωριά της, κυρίως, θα ρημάξουν, προς μεγάλη χαρά των Αλβανών και των «Τσάμηδων», που με κάθε τρόπο θέλουν να εκδιώξουν τους Ομογενείς Έλληνες αδελφούς, αφού και τώρα, που υπάρχει στην γειτονική χώρα ... «δημοκρατία», προσπαθούν με πλαστά τουρκικά δήθεν έγγραφα να αρπάξουν την γη των Βορειοηπειρωτών, ενώ παράλληλα ασκούν βία και τρομοκρατία, αποδεικνύοντας ότι είναι καλοί μαθητές του Αλβανού δικτάτορα Ενβέρ Χότζα.
 Λοιπόν; Λοιπόν ξαναμελετήστε το θέμα αυτό και κάνετε ό,τι πρέπει, για να μη προστεθή άλλη μία «χαμένη πατρίδα», κοντά σε άλλες, που εξ αιτίας των τραγικών μας σφαλμάτων τις εχάσαμε... Δείξτε, επομένως, αγάπη, συμπόνοια και στοργή, σ’ αυτούς που έζησαν 45 ολόκληρα χρόνια στο απάνθρωπο Χοτζικό καθεστώς. Και, επί τέλους, ακούστε την φωνή του Θεού : «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης» (Ησαΐου κστ  9).
 Οι καιροί είναι εξόχως δύσκολοι. Στο χέρι σας είναι να σώσετε την Βόρειο Ήπειρο από τον αφανισμό. Δώστε την, πενιχρή άλλωστε, σύνταξη στους αδελφούς μας, που παραμένουν στην γη των πατέρων τους. Όχι στην μιζέρια. Ναι στην πλατειά καρδιά. Γιατί, μη ξεχνάτε, ότι κάποτε, αργά η γρήγορα, θα λογοδοτήσετε και σεις και όλοι μας μπροστά στον δίκαιο Θεό και στην αδέκαστη Ιστορία ».

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)

Σύλληψη 43χρονου Αλβανού για παράνομη κοπή ποσοτήτων αρωματικών φυτών σε δασική περιοχή στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Χθες (23.07.2014) το πρωί σε δασική περιοχή στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας κοντά στην ελληνοαλβανική οριογραμμή, αστυνομικοί του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, συνέλαβαν έναν 43χρονο υπήκοο Αλβανίας, για παράνομη κοπή ποσοτήτων αρωματικών φυτών και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο δράστης είχε εισέλθει παράνομα στο ελληνικό έδαφος και συνέλεγε, με τη βοήθεια συνεργών του που αναζητούνται, ποσότητες αρωματικών φυτών (σφακίδια), τα οποία θα μετέφεραν με μουλάρια στην Αλβανία, με σκοπό την εμπορία.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο χώρο, βρέθηκαν:
(50) κιλά κομμένα αρωματικά φυτά, συσκευασμένα σε σάκους
ειδικά εργαλεία περισυλλογής του φυτού
δύο ημίονοι και ένα άλογο

Την προανάκριση ενεργεί το Β΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.     

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απόπειρας διάρρηξης καταστήματος στην Κληματιά Ιωαννίνων

Ως δράστης ταυτοποιήθηκε ένας 38χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, υπόθεση απόπειρας διάρρηξης καταστήματος που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στην Κληματιά Ιωαννίνων και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ενός 38χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, ο 38χρονος τα ξημερώματα της 17-04-2015 αποπειράθηκε να διαρρήξει, με τη χρήση κατσαβιδιού, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ψησταριά) στην Κληματιά Ιωαννίνων.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας.

Θανατηφόρο τροχαίο στον Παντοκράτορα Πρέβεζας


Χθες (23-07-2015) το βράδυ, στον Παντοκράτορα Πρέβεζας, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 45χρονη ημεδαπή, συγκρούστηκε με δίκυκλο που οδηγούσε 17χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό της 17χρονης συνεπιβάτιδας του δικύκλου και τον ελαφρύ τραυματισμό του 17χρονου οδηγού.
Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Παραδοσιακό τραπέζι, τη Δευτέρα 27 Ιουλίου στο κυλικείο της εκκλησίας

Η εκκλησιαστική επιτροπή σε συνεργασία με την Τ.Κ. Παρακαλάμου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο διοργανώνουν  Παραδοσιακό τραπέζι το μεσημέρι της  Δευτέρας 27 Ιουλίου ημέρα εορτής του Αγίου Παντελεήμονα,  στο κυλικείο της εκκλησίας.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες και η μάνα 'Ήπειρος, αποχαιρετούν τον Νίκο Χουλιαρά...

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες και η μάνα Ήπειρος αποχαιρετούν τον Νίκο Χουλιαρά, έναν από τους πλέον άξιους και πολυτάλαντους Ηπειρώτες δημιουργούς του καιρού μας, ένα πολύπλευρο καλλιτέχνη με πολύκαρπη διαδρομή.
Ο Νίκος Χουλιαράς γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1940, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, αρχικά γλυπτική και σκηνογραφία πριν αφιερωθεί στη ζωγραφική στην οποία και διακρίθηκε, με πρώτο το βραβείο Παρθένη το 1969, χρονιά που διοργάνωσε και την πρώτη του έκθεση στην Αθήνα ενώ, την ίδια χρονιά, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Bienalle της Αλεξάνδρειας.

Νωρίτερα ακόμη διακρίθηκε και σαν τραγουδοποιός, μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής, συνταξιδεύοντας με το «Νέο Κύμα» αρχικά, πρωτοστατώντας κατόπιν στην προβολή του Ηπειρώτικου τραγουδιού σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, μέσα από δικές του επιλογές, διασκευές και ερμηνείες και αργότερα και ως στιχουργός.
Ο Νίκος Χουλιαράς διακρίθηκε και για το ποιητικό και το λογοτεχνικό του έργο, με την έκδοση τεσσάρων ποιητικών συλλογών και οκτώ λογοτεχνικών βιβλίων, όντας μάλιστα υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας το 1996. Στο μεταξύ είχε ήδη βραβευθεί δύο φορές στη Λειψία για μια άλλη καλλιτεχνική του επίδοση, την εικονογράφηση βιβλίων.

Ζωγράφος, εικονογράφος, ποιητής, πεζογράφος, τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, ο Νίκος Χουλιαράς αποτέλεσε μια σπάνια περίπτωση σχεδόν ολικού δημιουργού. Κοινό στοιχείο που διαπερνά σαν μίτος στην πολύπλευρη καλλιτεχνική δημιουργία του οι επιστροφές και οι αναφορές στη γενέθλια ρίζα άλλοτε με ήχους, άλλοτε με εικόνες, άλλοτε με λόγο.

«Πολυθέαμα»:Καλοκαίρι 2015

Το «Πολυθέαμα» είναι στη διάθεσή σας για να οργανώσει με μοναδικό τρόπο μία εκδήλωση που είμαστε σίγουροι πως θα σας μείνει αξέχαστη!
Με οδηγό την πολυετή εμπειρία μας και γνώμονα το ασίγαστο πάθος μας για τη διασκέδασή σας, δημιουργήσαμε ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών και σας δίνουμε την ευκαιρία απλά και γρήγορα να επιλέξετε και να συνθέσετε τον καλύτερο τρόπο για να κάνετε τις στιγμές της γιορτής σας μοναδική και ιδιαίτερη.
Στο Πολυθέαμα θα βρείτε:
• Κλόουν - Εμψυχωτές
•Ταχυδακτυλουργούς
• Ζογκλέρ

Αφιέρωμα στη μνήμη του Νίκου Χουλιαρά. Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρουσίασε στην Παλαιά Βουλή, στις 20 Νοεμβρίου 2009, το συνολικό έργο του Νίκου Χουλιαρά

Κυρίες και κύριοι,
 στη λογοτεχνία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δύο βασικά είναι οι τρόποι που οι καλλιτέχνες βλέπουν τον κόσμο: ο ένας τρόπος εκφράζει την συγκίνηση του καλλιτέχνη που έχει πηγή της τη ζωή, ενώ ο άλλος εκφράζει την αγωνία αναζητώντας τη ζωή. Εδώ, η ζωή δεν είναι δεδομένη αλλά οφειλόμενη απάντηση, όπως και προσδοκία να βρεθεί απάντηση. Κυρίως αυτό το τελευταίο: να αξιωθεί απάντησης το ερώτημα τι είναι ζωή.       
 Ο Ν. Χουλιαράς ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Όλο του το έργο είναι η ‘δοκιμασία’ αυτού που δίδεται ως ζωή· δοκιμάζεται αν όντως είναι ζωή, τσεκάρεται η ‘καθαρότητά’ της (= εκείνη που δεν μας θυμίζει –κάθε στιγμή- το αντίθετό της, τον θάνατο).
 Στο έργο, τελικώς, του Χ., και θα έλεγα και στο λογοτεχνικό και στο εικαστικό –αφού το ένα συμπληρώνει, επεξηγεί και αναπαριστά το άλλο- ρωτιέται διαρκώς αυτό που φέρεται ως ζωή. Από τον Λούσια  (1979) μέχρι το Νερό στο πρόσωπο (2005), ξετυλίγεται ένα ‘χρονικό’ που καταγράφει τα στάδια (είναι 14 τα στάδια/βιβλία) της ζωής, από την αρχή της, τότε που καταλαμβάνει όλο τον χώρο και τον ανακαλύπτει. Ο Λούσιας -το πρώτο μέρος του ‘χρονικού’- ένα παιδί που μεγαλώνει μέχρι την ηλικία του άντρα μέσα στο αφήγημα, ορφανό με νοητική στέρηση για τα μέτρα της κοινωνικής μας αξιολόγησης, όμως ο καθαρός καθρέφτης, σύμφωνα με την αφηγηματική λογική, που μέσα του καταγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η ερήμωση, μέσα στην ‘πρόοδο’ της ‘ανάπτυξης’, είναι ο μόνος που μπορεί να μας δείξει αυτό που ενώ είναι μπροστά στα μάτια μας, το έχουμε χάσει: την ζωή σαν ‘θαύμα’, σαν αποκάλυψη.

Προκήρυξη 3ου Νάιου δρόμου

Ο Δήμος Δωδώνης Ιωαννίνων και η Ε.Κ.Α. Δωδώνη Ιωαννίνων   σε συνεργασία  με τους Συλλόγους Δωδωναίας Κοιλάδας, την υποστήριξη της ΙΒ΄ Εφορείας αρχαιοτήτων και υπό την αιγίδα της Ε.Α.Σ Σ.Ε.Γ.Α.Σ Ηπείρου  και της Περιφέρειας Ηπείρου  προκηρύσσει και διοργανώνει στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης και τη Δωδωναία κοιλάδα  αγώνα  δρόμου  με την επωνυμία «3ος Νάιος δρόμος».
Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα διεξαχθούν Αγώνες Δρόμου σε Δημόσια Οδό  5χλμ. καθώς και Αγώνας Δρόμου 2χλμ. για μαθητές Δημοτικών Σχολείων.
Όλες οι διοργανώσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με τους παρακάτω όρους:
1. Ημερομηνία Διεξαγωγής Αγώνων
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015
 2. Στοιχεία Αγώνων:
2.1 Νάιος Δρόμος 18Km:
Ώρα Εκκίνησης: 09:00
Αφετηρία: χώρος εισόδου αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης.
Τερματισμός: αρχαίο στάδιο εντός αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης.
Περιγραφή της διαδρομής: αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της διοργάνωσης:  http://naiosdodonimarathon.gr/

ΑΣΕΠ: Έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων (προκήρυξη 3κ/2014 - θέσεις Π.Ε.)

Εκδόθηκαν και καταχωρίστηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της Προκήρυξης 3Κ/2014 (ΦΕΚ 11/05-09-2014 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) που αφορούν στην πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, εκατόν εξήντα (160) θέσεων προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.E.), με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στην Ανώνυμη Εταιρεία ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε.).
Ο πίνακας διοριστέων-προσληπτέων απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και θα αναρτηθεί στο Πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 62/2004 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι απορριπτέοι υποψήφιοι εμφανίζονται με το δωδεκαψήφιο μοναδικό κώδικα ο οποίος αναγράφεται στην εκτυπωμένη μορφή της ηλεκτρονικής τους αίτησης σε συνδυασμό με τον αριθμό ταυτότητας.

Πάργα: Συνελήφθη 44χρονος ημεδαπός δυνάμει καταδικαστικής απόφασης πολυετούς κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών και σύσταση συμμορίας

Συνελήφθη σήμερα (23-07-2015) το μεσημέρι στην Πάργα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πάργας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) Πρέβεζας, ένας 44χρονος ημεδαπός, φυγόποινος.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε, σε βάρος του 44χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων με ποινή κάθειρξης δεκαεπτά (17) ετών και τριών (3) μηνών καθώς και χρηματική ποινή (120.000) ευρώ, για διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, σύσταση συμμορίας και απείθεια.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.