Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Τι αλλάζει στο σύστημα για τη δήλωση και άρση ακινησίας των αυτοκινήτων

Αλλάζει εντός του 2014 το σύστημα για την δήλωση και την άρση ακινησίας των αυτοκινήτων, δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να κυκλοφορούν το όχημά τους για λιγότερους από δώδεκα μήνες και να επιβαρύνονται μόνο για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους.
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 3.200 κυβικών εκατοστών θα πρέπει με το σημερινό σύστημα να καταβάλει ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 1.000 ευρώ.
Για να γλιτώσει το τέλος θα πρέπει έως το τέλος Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους να υποβάλει δήλωση ακινησίας του οχήματος στην εφορία και να καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Τρόφιμα ασπίδα στον καρκίνο

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θωρακίζει τον οργανισμό και είναι ικανή να αποτρέψει την εμφάνιση αρκετών μορφών καρκίνου.
Αν και οι ευεργετικές επιπτώσεις της σωστής διατροφής έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά από τη δεκαετία του 1950, πρόσφατα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου αποδεικνύουν ότι σχεδόν οι μισοί τύποι της ασθένειας είναι δυνατό να προληφθούν με το σωστό διαιτολόγιο.
Οι τροφές που συνιστούν οι ειδικοί είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες που καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τον οργανισμό.
Στο σημερινό «Έθνος - Υγεία» παρουσιάζονται 11 από αυτές.
Καφές: Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έρευνες κατέδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά καφέ είχαν 21% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη και 3% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου ή κατανάλωναν ελάχιστη ποσότητα ροφήματος.

«Κλείδωσε» στο 1 ευρώ το στρέμμα ο φόρος για τα αγροτεμάχια

Το υπουργείο Οικονομικών μετά τις διαμαρτυρίες των βουλευτών της συγκυβέρνησης, των αγροτών και της κοινωνίας κατέληξε ο φόρος για τα αγροτεμάχια στο 1 ευρώ το στρέμμα, και συγχρόνως  με απαλλαγή των κτισμάτων.
Την ίδια ώρα επιβαρύνονται τα αστικά ακίνητα μεγάλης αξίας.
Την τελική έγκριση της τρόικας αναμένει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας προκείμενου να προχωρήσει αύριο, Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στη Βουλή. Η ψήφιση του σχεδίου νόμου για τον ΕΝΦΙΑ θα γίνει πριν την ψήφιση του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού κάτι που αναμένεται στις 7 Δεκεμβρίου.
Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ) τα κλιμάκια για τις οικίες μειώνονται από 30 σε 12.

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου οι συντάξεις Δεκεμβρίου του ΙΚΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος, η πληρωμή όλων των συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πραγματοποιηθεί κανονικά σε όλους τους δικαιούχους στις 28 Νοεμβρίου 2013.

Εξαίρεση, υπογραμμίζει, είναι οι συντάξεις του τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ, οι οποίες λόγω τεχνικού προβλήματος θα καταβληθούν την επομένη 29/11/2013.

Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας: Συνελήφθησαν δύο διακινητές, οι οποίοι μετέφεραν με αυτοκίνητο έναν μη νόμιμο μετανάστη

Συνελήφθησαν, χθες (26-11-2013) το μεσημέρι στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών Θεσπρωτίας με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας, δύο ημεδαποί  διακινητές, ηλικίας 41 και 36 ετών, για μεταφορά   ενός μη νόμιμου μετανάστη.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 41χρονος με συνοδηγό τον 36χρονο, όπου διαπιστώθηκε ότι αυτοί  μετέφεραν έναν 36χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής, με σκοπό να διευκολύνουν την μεταφορά του στο εσωτερικό της Χώρας, έναντι χρηματικής αμοιβής.
Επίσης, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι σε βάρος του 36χρονου λαθρομετανάστη εκκρεμούσε το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα μας, λόγω διοικητικής του απέλασης.
Το αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 41χρονου διακινητή, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη λαθμομεταφορά, κατασχέθηκε από το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών Θεσπρωτίας που ενεργεί την προανάκριση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

54.256 φορολογούμενοι «ξέχασαν» να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά στις εφορίες



Στους 54.256 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δεν έχουν προσκομίσει δικαιολογητικά στις εφορίες και η εκκαθάριση των δηλώσεών τους παραμένει σε εκκρεμότητα.

Εκκρεμεί ακόμη η εκκαθάριση 9.884 δηλώσεων τα παραστατικά των οποίων έχουν ήδη ελεγχθεί, ενώ περίπου 11.443 δηλώσεις βρίσκονται στις εφορίες και παραμένουν υπό επεξεργασία.

Σημειώνεται πως από τους 363.104 φορολογούμενους που ειδοποιήθηκαν μέσω του
Taxisnet ότι για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσης τους πρέπει να προσκομίσουν ή να αποστείλουν ταχυδρομικά τα απαιτούμενα πρωτότυπα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ, έχουν μέχρι σήμερα προσέλθει στις εφορίες. 

Διευρύνεται σε ανέργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

Με απόφαση του υφυπουργού ΠΕΚΑ, κ. Μάκη Παπαγεωργίου προβλέπετε η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τους μακροχρόνια άνεργους, τους πολύτεκνους και τρίτεκνους.
  Συγκεκριμένα, ενισχύεται περαιτέρω το ήδη διευρυμένο Κοινωνικό Τιμολόγιο, που είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2013.
Γίνεται διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων στην κατηγορία των μακροχρόνια άνεργων.
Συγκεκριμένα, με το ισχύον καθεστώς, στο ΚΟΤ εντάσσονται άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

Διώκεται γιατί υπερασπίστηκε τις προγραμματικές θέσεις της Δημ. Παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ- ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ» για την προστασία του περιβάλλοντος!

     
Γνώρισα τον κ.  Μίλτο Μπούκα την προεκλογική περίοδο και  είχα μία στενή συνεργασία μαζί του στη σύνταξη των  δέκα  προγραμματικών θέσεων της σημερινής δημοτικής  αρχής. Υπήρξαμε οι δύο  από τους τρεις  «πνευματικούς» συντάκτες του προγραμματικού κειμένου, εγώ για τα Οικονομικά-Διοικητικά και ο κος Μπούκας για το Πράσινο προφίλ του Δήμου, την Προστασία του Περιβάλλοντος, την Ανάδειξη του Οικοσυστήματος της Παμβώτιδας και του Λιμνιαίου Τουρισμού. Οι θέσεις του  «περί βιώσιμης ευημερίας» καταγράφηκαν και στα τότε έντυπα, ως απόλυτα χρήσιμες και εφαρμόσιμες.
        Σήμερα διώκεται, γιατί έμεινε «πιστός» στο «πνευματικό» του έργο ως άοκνος εργάτης τουλάχιστον για είκοσι  χρόνια  της Πολιτικής Οικολογίας, με τη Δημ. Αρχή  όχι μόνον απούσα αλλά και υπόλογη απέναντι στους πολίτες  για τη μη υλοποίηση των προγραμματικών της θέσεων  που αφορούν  στην προστασία του περιβάλλοντος.
        Ως πρώην Δήμαρχος του όμορου πρ. Δήμου Παμβώτιδας,  που ταλαιπωρήθηκα στις ποινικές αίθουσες με τους συναδέλφους της παράταξής  μου  για πέντε και πλέον χρόνια  κατηγορούμενος  για παράβαση καθήκοντος, λόγω μη χορήγησης   αδειών   για την εγκατάσταση νέων πτηνοτροφικών  μονάδων, δηλώνω την αμέριστη συμπαράστασή μου στον  αγωνιστή για την υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος  κ. Μπούκα,  γιατί η Λίμνη αποτελεί το «Συνταγματικό» χάρτη βιωσιμότητας των Ιωαννίνων μέσα από το σεβασμό στη φύση προς χάρη των επόμενων γενεών.
   Η  κατάθεσης  της αγωγής, που δε συνάδει με τα αθλητικά και περιβαλλοντικά ιδεώδη,  θα έπρεπε να είχε ως αποδέκτες όχι αυτούς που  διαχρονικά   υπερασπίζονται  ανιδιοτελώς  την προστασία του περιβάλλοντος και του τόπου μας, αλλά  αυτούς που από  θέσεις ευθύνης ακυρώνουν τις προγραμματικές  δεσμεύσεις  τους και αδιαφορούν  για την προστασία του .
        Η προσπάθεια ποινικοποίησης των ιδεών και του ελέγχου μέσω της πολιτικής κριτικής απ’ όποια κέντρα κι αν προέρχεται, δημιουργεί σκιές στη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία της Πολιτείας.
     Θέματα  που έπρεπε να λύσει η Πολιτεία και η Δημ. Αρχή έγκαιρα,   δυστυχώς μεταφέρονται   σε άλλες αίθουσες  για επίλυση  και  γι’  αυτό  αισθάνομαι την υποχρέωση  να   σταθώ αλληλέγγυος  στο διωκόμενο αγωνιστή  Μίλτο Μπούκα  και να καταγγείλω την προσπάθεια φίμωσης της πολιτικής κριτικής, συστατικού της  δημοκρατίας και της διαφάνειας την οποία ασκώ δημόσια και εγώ τα τελευταία χρόνια.