Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Τα "Παιχνίδια στην αλάνα" στο Καλπάκι Πωγωνίου

 

Τα "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΑ" ζωντάνεψαν το απόγευμα της Τρίτης 8 Αυγούστου 2023, το  προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου.


Έρχεται το καλάθι των σχολικών ειδών

 


Αλλαγές στο «καλάθι του νοικοκυριού» εξετάζει η κυβέρνηση, την ώρα που η ακρίβεια σε τρόφιμα και βασικά είδη ψαλιδίζει το λαϊκό εισόδημα.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, εξετάζεται με ποιόν τρόπο θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και τα σχολικά είδη, πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το «Καλάθι σχολικών» αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο τέλος Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Τι θα περιλαμβάνει το Καλάθι σχολικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό θα περιλαμβάνονται:

τσάντες/κασετίνες

τετράδια

μολύβια, στυλό, γόμες, ξύστρες, μαρκαδόροι

κι ενδεχομένως και γεωμετρικά όργανα.

Το καλάθι με τα σχολικά θα είναι διαθέσιμο, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, και σε αλυσίδες παιχνιδιών και ειδών τεχνολογίας που πωλούν και σχολικά με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορούν να συμμετάσχουν προαιρετικά όλα τα βιβλιοπωλεία, εφόσον το επιθυμούν.

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Μεταγραφή του Θοδωρή Νίτα στην Α Ε Λευκίμμης

 


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει την μεταγραφή του Θοδωρή Νίτα στην Α.Ε. Λευκίμμης.

Ένα δικό μας παιδί θα αγωνίζεται πλέον στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής καθώς η Κερκυραϊκή ομάδα αγωνίζεται εκεί τα τελευταία χρόνια.

Με την κιτρινόμαυρη φανέλα αγωνίστηκε σε 17 αγώνες και πέτυχε 7 τέρματα.

Θοδωρή σε ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες στην ομάδα μας/ομάδα του χωριού σου!

Σου ευχόμαστε καλή πορεία και πολλά γκολ στο πρωτάθλημα της Γ εθνικής!

Παρακάλαμος: Θεατρική παράσταση "Ο Φιλάργυρος" του Μολιέρου την Πέμπτη 1Ο Αυγούστου, στο δημοτικό σχολειό, ώρα 20:30

 


"Ο Φιλάργυρος"  του Μολιέρου στον Παρακάλαμο

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ  1Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ  και  ώρα 20:30

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ  ¨Ο ΘΕΣΠΙΣ¨

παρουσιάζει την θεατρική παράσταση

Ο ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ  ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ.

Θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία

ΘΑΝΟΥ ΖΗΚΑ

Το έργο,  είναι κωμωδία καταστάσεων ,πάντα επίκαιρο, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή. Έργο πλούσιο σε συναισθήματα, θα ψυχαγωγήσει, θα διασκεδάσει, θα συγκινήσει, θα επιμορφώσει.   

 ¨Ο Φιλάργυρος¨  του Μολιέρου έχει διασκευαστεί από τον φιλόλογο, συγγραφέα, σκηνοθέτη, ΘΑΝΟ ΖΗΚΑ. 

Έχοντας  ρεαλιστική δομή, περνάει πολλά νοήματα και διδάγματα για  ¨αξίες¨, όπως η Αλληλεγγύη, η Αγάπη, η Ελευθερία, η Ειρήνη, η Αλήθεια, η προστασία του περιβάλλοντος.

Η υπόθεση του έργου εξελίσσεται, σε ένα όμορφο αρχοντικό.

Ο Αφέντης Αρπαγόν, πρόσωπο κωμικό, χαρακτηρίζεται από τα πάθη της φιλαργυρίας και της πλεονεξίας.

Πιστεύει ότι δεν υπάρχουν άλλα πολυτιμότερα αγαθά, ιδανικά, και αξίες, παρά μόνο τα υλικά αγαθά.

Άραγε  Θα τα φέρει έτσι ο χρόνος, ώστε ο γιος του ο Κλεάνθης καλόκαρδος νέος, ο πρόσχαρος υπηρέτης του Κύριλλος, αλλά και ο αξιοσέβαστος γιατρός Κλαδευτήρης να καταφέρουν, να αλλάξουν τη δεσποτική συμπεριφορά, αλλά και τον αδιάλλακτο χαρακτήρα του αλαζόνα αφέντη Αρπαγόν;

Ίδωμεν…..

Είναι μια θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους.

Με γέλιο, ζωντανή μουσική,

χορό, τραγούδι, κοστούμια εποχής, με αγάπη, μεράκι και εμπειρία.

Συντελεστές θεατρικής παράστασης

Συγγραφεάς του έργου: ΜΟΛΙΕΡΟΣ.

Θεατρική Διασκευή και Σκηνοθεσία: ΘΑΝΟΣ ΖΗΚΑΣ.      

Σκηνογραφία: Γρ. Κύρος          

Μουσική επιμέλεια: Χριστόφορος  “ΟΝΕΙΡΟ ΑΛΗΘΕΙΑ“

χορογραφίες: Τζίμ Κάλης

Κοστούμια Εποχής: Γ. Γεωργίου – Βεστιάριο.  

Δ/νση οργάνωσης: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΖΗΚΑΣ                 

Παίζουν επαγγελματίες ηθοποιοί μέλη του Σ.Ε.Η,  σε οκτώ πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ  

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Παρέμβαση Περιφερειάρχη προς Υπ.Α.Α. Τ. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον «Μαύρο Αλευρώδη»

 


Την παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  ζητά με έγγραφό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις   στην παραγωγή  εσπεριδοειδών της Π.Ε. Άρτας από την προσβολή των καλλιεργειών από τον «μαύρο αλευρώδη». 

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης, μετά από αναλυτική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά,  ζητά την κάλυψη του δυσβάστακτου κόστους αγοράς των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και της κάλυψης της  απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών,  υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης ενός τρόπου οικονομικής ενίσχυσης για την καταπολέμηση  της προσβολής των καλλιεργειών από τον «Μαύρο Αλευρώδη».

Στο έγγραφό του ο Περιφερειάρχης αναφέρεται στο ιστορικό του προβλήματος, αλλά και στις πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί από τη Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Άρτας ώστε να βρεθεί αντίδοτο για την καταπολέμηση του «Μαύρου Αλευρώδη».

Μεταξύ άλλων  σημειώνει:

«Το καλοκαίρι του 2018 εντοπίσθηκε  στον αστικό ιστό της Άρτας ο Μαύρος Αλευρώδης σε εσπεριδοειδή, τριανταφυλλιές και αμπέλια. Παρά τις συνεχείς ενημερώσεις από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού ελέγχου της ΠΕ Άρτας και τη λήψη μέτρων που απαιτούνται  για την εξάλειψη ή τον περιορισμό της εξάπλωσης του στην πεδιάδα της Άρτας, όπου και καλλιεργούνται δυναμικά 38.000 στρέμματα εσπεριδοειδών, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα σε διάστημα πέντε ετών να έχουμε προσβολή των καλλιεργειών σε πολλές περιοχές σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ( πορτοκαλιές, μανταρινιές,  λεμονιές και άλλων φυτών ξενιστών) και σε ποσοστό που αγγίζει το 40% της καλλιεργούμενης έκτασης.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τετάρτη 9 Αυγούστου, ώρα 9:30

Σας καλούμε την 09-08-2023 ημέρα Τετάρτη και ώρα 09:30 στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου (Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 215), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας προς παραγωγικές μονάδες Ν. Άρτας», προϋπολογισμού 148.800,00 € ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας άνω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του υποέργου 2 «Αποκατάσταση και βελτίωση οδικού τμήματος της 2ης Επαρχιακής Οδού Ιωαννίνων από Πηγάδια έως Πράμαντα, Υποτμήμα: Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας» συνολικού προϋπολογισμού 23.600.000,00 € με Φ.Π.Α. και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού με τροποποίηση σύμβασης κατά 14,96%) του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επισκευή Κοιμητηριακού Ναού Νέας Σαμψούντας Πρέβεζας», αναδόχου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΠ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Ε.Δ.Ε.».

Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού λόγω αναθεώρησης) του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή γέφυρας στο Καβαλάρι μετά την κατάρρευση της γέφυρας στο σημείο αυτό λόγω καιρικών συνθηκών», αναδόχου «Σ. ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.».

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή υπογείου συστήματος περιμετρικής αποστράγγισης στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεστών», αναδόχου κ. Γεωργίου Τζοβάρα, μέχρι την 08-10-2023.

Ορίζοντες Ηπείρου: Η αποτυχία του βιοτεχνικού πάρκου στη Θεσπρωτία και το οικιστικό σχέδιο αξιοποίησης του

 


Την αποτυχημένη προσπάθεια για την ίδρυση του βιοτεχνικού πάρκου στη Θεσπρωτία καταγράφει σε  νέο βίντεο ο Σπύρος Ριζόπουλος.

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, μαζί με τους υποψηφίους της Π.Ε. Θεσπρωτίας Μάγδα Τάτση και Βαγγέλη Μπαϊκούση βρέθηκαν στο σημείου του βιοτεχνικού πάρκου.

Όπως αναφέρεται στο βίντεο, η συνολική έκταση που προορίζεται για την ανάπτυξη του πάρκου  είναι περίπου 230 στρέμματα. Ωστόσο μέχρι στιγμής έχει αξιοποιηθεί περίπου η μισή   με την παρουσία μόνο τεσσάρων βιοτεχνικών μονάδων.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ «τρέχει» σχεδόν 20 χρόνια αλλά το ενδιαφέρον για ανάπτυξη μιας κοιτίδας παραγωγής στο σημείο είναι ελάχιστο με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα να στέφεται με απόλυτη αποτυχία.

Πληρωμές από τον ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ κατά την περίοδο 7 έως 11 Αυγούστου

 


Συνολικά 52,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 49.650 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), κατά την περίοδο 7 έως 11 Αυγούστου 2023.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του.

Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν, την περίοδο 7 έως 11 Αυγούστου 2023, οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

13,5 εκατ. ευρώ σε 650 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

12 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

18 εκατ. ευρώ σε 15.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

8 εκατ. ευρώ σε 14.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Στην Πρέβεζα η επόμενη εκδήλωση «Κερνάμε Ήπειρο»

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις για την προβολή και προώθηση των τοπικών της προϊόντων, «Κερνάει Ήπειρο» στο λιμάνι της Πρέβεζας το τριήμερο 25-27/08/2023.

Δικαίωμα  δωρεάν συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων του κλάδου τροφίμων και ποτών.

Στις εκδηλώσεις αυτές, θα υπάρξει και δυνατότητα άμεσης πώλησης των προϊόντων.

 Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν το αργότερο ως τις 14-08-2023 στo e-mail: s.fouki@php.gov.gr  

Δολιανά Πωγωνίου: Δημοτική βραδιά, την Πέμπτη 10 Αυγούστου, στο κατάστημα «Στεργίου»

 


Δημοτική βραδιά, την Πέμπτη 10  Αυγούστου 2023, ώρα 21:00, στο κατάστημα «Στεργίου» στα Δολιανά Πωγωνίου.

Θα σας διασκεδάσει το συγκρότημα του Χρήστου Χαλιγιάννη και του Χρήστου Ζέκιου.


Δήμος Ζαγορίου: Πρόγραμμα Πολιτιτικών εκδηλώσεων «Καλοκαίρι 2023»

 


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2023

Θεατρική παράσταση «Ο Φιλάργυρος» του Μολιέρου

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Αυγούστου

στην κεντρική πλατεία Ασπραγγέλων.

Συντελεστές της θεατρικής παράστασης είναι

Συγγραφείς του έργου: Πλαύτος – Μολιέρος

Θεατρική Διασκευή για Παιδιά: Θάνος Ζήκας

Σκηνοθεσία: Atanasio Napoletano

Μουσική επιμέλεια: Χριστόφορος “ΟΝΕΙΡΟ ΑΛΗΘΕΙΑ“

χορογραφίες: Εύα Πετροπούλου

Σκηνογραφία Σκηνικά: Magic Art

Κοστούμια Εποχής: Μαρία Στρατάκη

Η Παράσταση έχει ζωντανή μουσική – Τραγουδάει ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ (Μέλη σωματείου ηθοποιών)

Θεατρική παράσταση «Το τέλος της μικρής μας Πόλης»

ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

1η παράσταση στις 5 Αυγούστου στους Μηλιωτάδες

2η Παράσταση στις 11 Αυγούστου τους Κήπους

Και στις 17 Αυγούστου στο Μονοδένδρι

Σιταριά Πωγωνίου: Πρόγραμμα εκδηλώσεων «Καλοκαίρι 2023»

 

Ήρθε ο μήνας της Παναγιάς και όλοι ανυπομονούμε να βρεθούμε στο χωριό μας με τους δικούς μας ανθρώπους και να χαρούμε τις ομορφιές των ημερών.

Πολύ περισσότερο όμως, ανυπομονούν τα παιδιά μας να βρεθούν με τους φίλους τους και να διασκεδάσουν με τη ψυχή τους.

Έτσι, δεν θα μπορούσε να μην τους κάνει το χατίρι η Αδελφότητα και να τους δώσει για άλλη μια χρονιά αυτό που τόσο επιθυμούν. 

Θα δώσουμε το ραντεβού μας μικροί και μεγάλοι, και τα απογεύματα μας θα είναι γεμάτα από φωνές, γέλια, χαρές και εκπλήξεις.

Παρακάλαμος: «Ποδηλατοδρομία 2023», την Κυριακή 13 Αυγούστου, ώρα 8:00 π.μ.

 


Φίλοι συγχωριανοί και συνδημότες.

Η Κοινότητα Παρακαλάμου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παρακαλάμου "Το Σώσινο", σας προσκαλούμε όλους να περάσουμε ένα όμορφο πρωινό Κυριακής, ποδηλατώντας στα όμορφα μέρη του τόπου μας.

Μαζευόμαστε  την προσεχή Κυριακή 13 Αυγούστου το πρωί στην κεντρική πλατεία του χωριού μας  και αφού σιγά σιγά θα εγγραφούμε όλοι μας, θα φορέσουμε τα μπλουζάκια και τα καπελάκια και με την συνοδεία της αστυνομίας και των διοργανωτών θα κατευθυνθούμε προς Βροντισμένη, Βελλά και θα φθάσουμε στον φίλο συγχωριανό κ. Χάσκο Μιχάλη (Χασαποταβέρνα) στο Καλπάκι που θα μας προσφέρει για άλλη μια φορά δωρεάν, χυμούς, αναψυκτικά και νεράκια.

Αφού θα έχουμε ανακτήσει τις δυνάμεις μας, ακολούθως θα πάρουμε τον δρόμο αντίστροφα της  επιστροφής, θα τερματίσουμε στην πλατεία Παρακαλάμου όπου με την μουσική να δίνει μια αίσθηση χαράς, εκ νέου θα δροσιστούμε ξανά, θα ακολουθήσει η διαδικασία κληρώσεις των δώρων.

Ποδήλατα, smart watch, iPad, και πολλά άλλα δώρα θα περιμένουν τους τυχερούς.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Τουρνουά 5×5 στο Δελβινάκι Πωγωνίου, 10 και 11 Αυγούστου

 


Τουρνουά 5×5 στο Δελβινάκι Πωγωνίου, 10 και 11 Αυγούστου 2023.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 8 Αυγούστου

 


Την Τρίτη 8 Αυγούστου, οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημαρχείου Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Πέτρες στο νεφρό: Τα 10 βασικά δεδομένα

 


Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ο πόνος που προκαλεί η νεφρολιθίαση είναι ένας από τους χειρότερους που υπάρχει, αλλά γνωρίζετε που οφείλονται οι πέτρες των νεφρών και πως μπορείτε να προστατευθείτε από αυτές;

Για όσα είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε μας ενημερώνει ο Χειρουργός-Ουρολόγος δρ Ηρακλής Δ. Πούλιας, MD, PhD, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, τ. Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Ε.Ε.Σ.:

1. Δεν υπάρχει μόνο ένα είδος λίθων. Η νεφρολιθίαση αρχίζει όταν ορισμένες από τις ουσίες που αποβάλλονται στα ούρα (π.χ. ασβέστιο, οξαλικά άλατα, φωσφορικά άλατα) βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις και στο κατάλληλο περιβάλλον ούρων. Το αποτέλεσμα είναι να κρυσταλλοποιούνται, δημιουργώντας τους λίθους. Ανάλογα με τις ουσίες που έχουν κρυσταλλοποιηθεί, οι νεφρικοί λίθοι χωρίζονται σε λίθους ασβεστίου (οξαλικού και φωσφορικού), λίθους ουρικού οξέος, φλεγμονώδεις λίθους και λίθους κυστίνης. Στο 80% των περιπτώσεων οι πέτρες στους νεφρούς είναι λίθοι ασβεστίου.

2. Η νεφρολιθίαση είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι την εκδηλώνει ποσοστό έως και 15% του γενικού πληθυσμού και μάλιστα με υψηλά ποσοστά υποτροπής. Στα πρώτα 5-10 χρόνια υποτροπιάζει το 50% των ασθενών, ενώ στην 20ετία από την εμφάνισή της το ποσοστό υποτροπής φτάνει στο 75%. Έξι στις δέκα περιπτώσεις οι πάσχοντες είναι άνδρες.


3. Δεν είναι νόσος της τρίτης ηλικίας. Σημαντικό ποσοστό των πασχόντων είναι μεσήλικες ή ακόμα και νεαροί ενήλικες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 5% των ανδρών ηλικίας 20-39 ετών και το σχεδόν 12% στις ηλικίες 40-59 ετών εκδηλώνουν νεφρολιθίαση. Στις γυναίκες η μέση ηλικία εκδήλωσής της είναι τα 35-55 έτη.