Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Επαναστατικό βήμα ο Καλλικράτης»


Ο «Καλλικράτης» είναι ένα επαναστατικό βήμα στην κατεύθυνση σύγκλισης της Ελλάδας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που «έχουν ώριμους αυτοδιοικητικούς θεσμούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με δημάρχους και περιφερειάρχες και με θέμα:
«Η Ευρωπαϊκή Διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ο πρωθυπουργός σημείωσε: «αυτή η διαδρομή πρέπει να διανυθεί, το ταχύτερο δυνατό για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος».

Ο κ. Παπανδρέου, επισήμανε ότι η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ, εδώ και πολύ καιρό είναι προσανατολισμένη σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ η παγκόσμια τάση για τη συγκέντρωση του 50%, σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού σε πόλεις, αναδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας «δυναμικών πόλεων σε καινοτόμες περιφέρειες».

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, διότι χωρίς αυτήν είναι «μάταιος ο περιορισμός των ελλειμμάτων» και ανέφερε ότι υπάρχουν προτάσεις, με αναπτυξιακή προοπτική.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους δημάρχους και περιφερειάρχες, να βοηθήσουν στις αλλαγές στην Παιδεία, λέγοντας πως τα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ιδρύματα που δίνουν κάποιο «απλό χαρτί», με το οποίο κάποιος βρίσκει μια δουλειά, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν, ως εργαλεία για την ανάπτυξη μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων και της συνεχούς κατάρτισης.

ΚΥΝΗΓΙ: Το κινητό ως «κράχτης»


Πρόσφατα σημειώθηκε μια σειρά μηνύσεων κυνηγών επειδή, όπως αναφέρεται στα κατηγορητήρια, χρησιμοποιούσαν το κινητό τηλέφωνο ως ηχομιμητική συσκευή. Η υπόθεση ανοίγει ένα θέμα με διάφορες ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.

Η χρήση οποιουδήποτε βοηθήματος αλλάζει τα δεδομένα υπέρ του κυνηγού είναι καταδικαστέα. Στο κυνήγι η πλάστιγγα πρέπει να γέρνει υπέρ του θηράματος. Μόλις αλλάξει αυτό το δεδομένο, το κυνήγι παύει να είναι κυνήγι! Αυτός είναι ο άγραφος νόμος. Όμως ο γραπτός νόμος δεν πιάνει όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Και όντως, όταν το κινητό χρησιμοποιείται ως κράχτης, τότε είναι κατανοητή η δίωξη. Όμως, αναφύονται πολλά προβλήματα και νομικού και τεχνικού τύπου...

Όταν συλλαμβάνεται κάποιος με τηλέφωνο-κράχτη δεν του κατάσχεται από τους θηροφύλακες το τηλέφωνο, που είναι το βασικό και ίσως το μοναδικό αποδεικτικό μέσο που στοιχειοθετεί την παράβαση. Κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατάσχουν το όπλο, την άδεια κυνηγίου και κατοχής όπλου (παρανόμως, σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου), όμως... του επιστρέφουν το κινητό!

Στις μέχρι τώρα διώξεις δεν στάλθηκαν τα «ένοχα» κινητά τηλέφωνα στα εργαστήρια της αστυνομίας για έλεγχο.

- «Δεν υπάρχει έλεγχος στο κινητό, άλλωστε μόλις τους πιάσεις σβήνουν τον ήχο από τη μνήμη», είπαν κάποιοι θηροφύλακες.

Αυτά, ξεχάστε τα! Έχει αναπτυχθεί ένας τεράστιος κλάδος της εγκληματολογίας, η ηλεκτρονική ανίχνευση, που μπορεί να επανακτήσει ακόμη και σβησμένα δεδομένα από ένα κινητό τηλέφωνο. Ένα πρόγραμμα που κοστίζει 55 ευρώ, μπορεί να εξάγει ένα πλήρες Log του κινητού που δείχνει ποιο αρχείο λειτούργησε και πότε ακριβώς λειτούργησε έστω και αν το αρχείο έχει σβηστεί...

Άλλα προγράμματα δείχνουν πού ακριβώς ήταν ο χρήστης του κινητού, όταν λειτούργησε το τηλέφωνό του.

Όταν υπάρχει ο τρόπος εξακρίβωσης των στοιχείων, αλλά αυτός αντικαθίσταται από την προφορική κατάθεση «πέρασα από δίπλα και άκουσα το κινητό να βγάζει φωνή τσίχλας», τότε ανοίγουν διάφορες «παγίδες» που μπορούν να εγκλωβίσουν και τον αθώο και αυτό είναι ανησυχητικό. Ας δούμε μερικές από αυτές:

- Όπως πολλοί κυνηγοί, έχετε και εσείς ήχο κλήσης τη φωνή κάποιου θηράματος. Στο καρτέρι κάποιος φίλος αποφασίζει να σας καλέσει και το κινητό σας βγάζει ένα τιτίβισμα. Είστε παράνομος;

- Περπατώντας προς το καρτέρι, περνάτε δίπλα από έναν καλοστημένο και καμουφλαρισμένο κράχτη.
Ο θηροφύλακας πιστεύει, ειλικρινά, ότι ο ήχος που άκουσε ήταν από το κινητό σας. Πώς αποδεικνύεται ότι δεν είστε παράνομος, όταν απορρίπτεται η επιστημονική απόδειξη και προτιμάται μόνο η μαρτυρία των αυτιών του θηροφύλακα;
- Μετά από χρόνια, όταν τελικά φτάσει η δίκη, πώς θα αποδειχθεί ότι το κινητό που παρουσιάζεται στο δικαστήριο είναι όντως το επίμαχο κινητό;

- Αν αμέσως μετά τη σύλληψη ο κατηγορούμενος προσκομίσει το κινητό του στην εγκληματολογική υπηρεσία και βρεθεί ότι όντως δεν περιέχει αρχεία με φωνές πουλιών, πώς αποδεικνύει ότι αυτό το κινητό είναι αυτό που είχε μαζί του στο κυνήγι; Ξέρουμε πώς να ταυτοποιήσουμε ένα κινητό;

Τα παραπάνω ερωτήματα τέθηκαν σε νομικούς, αλλά δεν υπάρχει σαφής και ακριβής απάντηση. Τελικά οι νομικοί συμφωνούν ότι στη δίκη, χωρίς τεχνική τεκμηρίωση, η υπόθεση θα πέσει στο επίπεδο αξιοπιστίας των μαρτύρων. Μερικοί νομικοί απόρησαν για τη μη κατάσχεση κινητών στην περίπτωση λαθροθηρίας, ενώ αυτή γίνεται σε άλλες ποινικές υποθέσεις.

Το θέμα λύνεται απλά και γρήγορα με την κατάσχεση και με μια αίτηση συνδρομής από το εγκληματολογικό της αστυνομίας. Διότι το «άκουσα» και το «δεν άκουσες», δεν είναι αρκετά.


ΠΗΓΗ: www.diananews.gr

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΩΡΑ: 17:15 μ. μ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η κατάργηση των ακριτικών υπηρεσιών στη Βουλή


Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ κ. Σταύρος Καλογιάννης έφερε στη Βουλή το θέμα του ενδεχόμενου κλεισίματος υπηρεσιών στις ακριτικές περιοχές της Ηπείρου, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο κ. Καλογιάννης αναφέρει ότι εάν τελικά κλείσουν το 583 τάγμα πεζικού στην Κόνιτσα, το 628 στους Φιλιάτες, τα τελωνεία Μέρτζανης, Δρυμάδων, Σαγιάδας και Αμπελώνα, οι εφορίες Κόνιτσας, Μετσόβου, Φιλιατών και Παραμυθιάς καθώς και άλλες υπηρεσίες, τότε οι επιπτώσεις θα είναι «σοβαρότατες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή της Περιφέρειας Ηπείρου».
Ο κ. Καλογιάννης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν πρόκειται όντως να κλείσουν οι υπηρεσίες ή πρόκειται περί φημών, βάσει ποιών κριτηρίων παίρνονται αυτές οι αποφάσεις και αν είναι εν γνώσει της κυβέρνησης οι επιπτώσεις.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ



ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.


ΖΙΤΣΑ - ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

Ε.Μ.Υ.: Σε ολόκληρη την Ήπειρο, ισχυροί βόρειοι άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο


Με πτώση της θερμοκρασίας και αυξημένους ανέμους αναμένεται το Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη την Ήπειρο, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα του καιρού.
Η θερμοκρασίας που ήδη ξεκίνησε την πτώση από την Παρασκευή θα είναι αισθητή στο σύνολο της Ηπείρου, ενώ θα σημειώσει και άλλη πτώση από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.
Το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής η θερμοκρασία θα είναι κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου.

Νέα αλλαγή του καιρού θα πρέπει να αναμένεται από την Δευτέρα με νεφώσεις, ασθενείς βροχές και χιόνια στα ορεινά (δεν πρόκειται να είναι μεγάλης έντασης), ενώ η θερμοκρασία θα επανέλθει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, τα αθλητικά σχολεία πρόκειται να βάλουν λουκέτο, καθώς το κόστους τους είναι ιδιαιτέρως υψηλό.


Αντιστρόφως ανάλογα με το κόστος τους είναι τα αποτελέσματα των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ), τα οποία ιδρύθηκαν στο τέλος της δεκαετίας του ΄80, με στόχο τη διευκόλυνση των μαθητών γυμνασίων και λυκείων, που απασχολούνται με τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο.
Δηλαδή, πρωταθλητισμό σε πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, βασικός σκοπός του θεσμού ήταν η σύνδεση του υψηλού αγωνιστικού αθλητισμού με το σχολείο. Έτσι, μέσω του ιδιαίτερου ωρολογίου προγράμματος, οι μαθητές - αθλητές υψηλού επιπέδου στις σχολικές ηλικίες, έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να προπονούνται και να παρακολουθούν συγχρόνως τα μαθήματα, έτσι ώστε να μην υστερούν, ούτε στους αθλητικούς, αλλά ούτε και στους μαθησιακούς στόχους και υποχρεώσεις τους.

«Ο στόχος αυτός ουδέποτε επετεύχθη», διαπιστώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και διευκρινίζεται:
Πρώτα απ΄ όλα έγινε «μαζικοποίηση των τμημάτων, έτσι ώστε αντί να συμμετέχουν μαθητές - αθλητές υψηλού επιπέδου, τα τμήματα λειτουργούσαν ουσιαστικά ως υβρίδια ενός πρωτότυπου «μαζικού - αγωνιστικού» μορφώματος. Συγχρόνως, υπήρχε παντελής απουσία των αρμόδιων Αθλητικών Ομοσπονδιών, τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στην αξιολόγηση των τμημάτων, γεγονός που οδήγησε στην αθλητική απαξίωση των τμημάτων στη συνείδηση των πραγματικών αθλητών υψηλού επιπέδου που στην συντριπτική του πλειονότητα δεν φοιτούν στα συγκεκριμένα τμήματα.

Επιπλέον, η υπερπληθώρα καθηγητών όλων των ειδικοτήτων, δηλαδή φιλόλογοι, μαθηματικοί κ.λπ., σε τμήματα με περιορισμένο αριθμό μαθητών είχε πενιχρά παιδαγωγικά και μαθησιακά αποτελέσματα.
Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η φοίτηση σε αυτά τα τμήματα χρησιμοποιήθηκε και ως όχημα ελαστικής βαθμολόγησης των μαθητών στα υπόλοιπα μαθήματα.
Το Υπουργείο Παιδείας διαπιστώνει ότι την προηγούμενη σχολική χρονιά (2009-10), η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα λειτούργησαν 905 τμήματα και συνολικά πραγματοποιήθηκαν προπονήσεις σε 29 διαφορετικά αθλήματα. Η πολυπλοκότητα της λειτουργίας τους καθιστά αναγκαία την τοποθέτηση, στα τμήματα αυτά, αφενός εκπαιδευτικών - προπονητών για όλα τα αθλήματα, που διδάσκονται στο κάθε τμήμα, και αφ΄ ετέρου εκπαιδευτικών για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα σε κάθε ένα από αυτά τα τμήματα.

Η λειτουργία τους όμως -διαπιστώνει για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας- απέδειξε ότι επικράτησε το παράδοξο της τεράστιας σπατάλης δημοσίου χρήματος και της ανορθολογικής κατανομής του εκπαιδευτικού δυναμικού, χωρίς ουσιαστικό αθλητικό και μαθησιακό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα τμήματα αυτά λειτουργούν με υπερβολικά υψηλό κόστος στοιχίζοντας στον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ για κάθε σχολικό έτος.
Μόνο το κόστος των μετακινήσεων από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2010 ανέρχεται στα 2.363.787,71 ευρώ.
Η κατανομή των εκπαιδευτικών διαπνέεται από έλλειψη ορθολογισμού επιβαρύνοντας επιπλέον το κόστος λειτουργίας των τμημάτων. Έτσι, σε σύνολο 12.000 μαθητών απασχολούνται με αναγωγή πλήρους ωραρίου περίπου 2.036 εκπαιδευτικοί, στους οποίους περιλαμβάνονται μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καθηγητές φυσικής αγωγής - προπονητές, καθώς και εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων.
Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε ότι «περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης, ως αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση». Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι αρχίζει διαβούλευση για τους νέους τρόπους στήριξης του μαθητή - αθλητή.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επίθεση στην κα Παπαρήγα για τις απολύσεις


Από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας στην Α. Παπαρήγα για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή είπε:

"Το κύριο μέλημά μας είναι να χτυπήσουμε την ανεργία, να διατηρήσουμε και να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, και να βγούμε από το τούνελ της κρίσης, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Επιλογή μας είναι να μην κλείσουν εταιρείες και να σώσουμε θέσεις εργασίας γιατί ήδη υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας» είπε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε στο ΚΚΕ λέγοντας ότι ενώ μιλά για απολύσεις, ο Περισσός έχει προχωρήσει σε περικοπές και απολύσεις στις επιχειρήσεις του, την «Τυποεκδοτική» και τον «902».

Η αναφορά αυτή εξόργισε την γραμματέα του ΚΚΕ, «είπατε πολλά σαν να μου ήρθε μια μπάλα στο κεφάλι, είναι μικροπρέπεια αυτό το οποίο κάνετε» είπε η Αλέκα Παπαρήγα συμπληρώνοντας ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί».

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: Σύντομα η απάντηση της Ε.Ε. για την χρηματοδότηση του προγράμματος


Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010, στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του Συμβουλίου Απασχόλησης. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Λούκα Κατσέλη.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η Υπουργός Εργασίας είχε διμερή συνάντηση με τον Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Laszlo Andor. Στη συνάντηση αυτή η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παρουσίασε τις ελληνικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας καθώς και για τη σύσταση ειδικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση των δράσεων στο εν λόγω πεδίο, από την ΕΕ που έχει ανασταλεί.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη συγχρηματοδότηση των δράσεων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Η Υπουργός κατέθεσε στατιστικά στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που αποδεικνύουν τη θετική επίπτωση του προγράμματος στην απασχόληση. Ο Επίτροπος δεσμεύτηκε να αξιολογήσει τα στοιχεία αυτά, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο, και να δοθεί απάντηση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 91% των εργαζόμενων που κάνουν χρήση του προγράμματος δηλώνουν ότι τους έχει βοηθήσει σημαντικά για τη διατήρηση της θέσεως εργασίας τους.

Με το πέρας των εργασιών, η κα Κατσέλη δήλωσε ότι «το σημερινό Συμβούλιο έλαβε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις σε θέματα όπως είναι: η ισότητα των φύλων, η ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας και της απασχόλησης, η συνέχιση του αγώνα κατά της φτώχειας, η αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης. Είμαι επίσης απόλυτα ικανοποιημένη για το διάλογο γύρω από το μέλλον των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Από πλευράς μου, παρουσίασα την πρόσφατη μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, επισημαίνοντας τη διττή μέριμνα της ελληνικής Κυβέρνησης: επαρκείς συντάξεις για όλους και ασφαλιστικά ταμεία με εύρωστα οικονομικά. Επιπροσθέτως, κάλεσα τους συναδέλφους μου να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες, με σκοπό την ενδυνάμωση της κοινοτικής συνεργασίας στα θέματα των συντάξεων. Συζητήσαμε επίσης την Οδηγία για τη Μητρότητα. Στο σημείο αυτό δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Διαισθανόμενη την πόλωση στις σχέσεις Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανα έκκληση για εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός. Στο περιθώριο των εργασιών, είχα μία εξαιρετικά παραγωγική συνεργασία με τον Επίτροπο Laszlo Andor. Παρουσίασα μία ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, καθώς και το αναθεωρημένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Ο Επίτροπος Laszlo Andor, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνεργασία μας, υπεσχέθη ότι θα απαντήσει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα».

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Νέα “ρουκέτα” στο πορτοφόλι μας-Αυξάνεται ο ΦΠΑ στα περισσότερα είδη.


Φοροεπιβαρύνσεις για όλους και φοροελαφρύνσεις για λίγους αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο χθες βράδυ και θα γίνουν νόμος του Κράτους με διαδικασίες εξπρές ώστε να ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου.

Το σχέδιο νόμου φέρνει τα παρακάτω φορολογικά μέτρα:

• Αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και του υπερμειωμένου από το 5,5% στο 6,5%.

• Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα από το σήμερα ισχύον 11% στον νέο υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.

• Αναστολή της εφαρμογής της διερεύνησης του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ.

• Απλοποίηση του συστήματος διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης με την κατάργηση της καταβολής του αυξημένου ΕΦΚ καυσίμου κατά τον εκτελωνισμό από τους προμηθευτές πετρελαίου θέρμανσης.

• Μείωση του φόρου κατανάλωσης για την ηλεκτρική ενέργεια για την οικιακή χρήση (από 5 ευρώ/MWh σε 2,2 ευρώ/MWh), αύξηση των επιχειρηματικών τιμολογίων εκτός της υψηλής τάσης (από 2,5 ευρώ/MWh σε 5 ευρώ/MWh) και πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική χρήση. Η ρύθμιση αυτή γίνεται αντισταθμιστικά στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

• Μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ στον καπνό από το 67% στο 65% και την αύξηση του παγίου στοιχείου από το 10% στο 15%.


ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Συρρίκνωση κατά 27,4% στο 11μηνο


Στα 18.620 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2010, σημειώνοντας μείωση 27,4% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για την συγκεκριμένη περίοδο.
Σημειώνεται ότι η εκτίμηση ήταν για ετήσια μείωση του ελλείμματος κατά 33,2%.
Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, στον περιορισμό του ελλείμματος συντελεί κυρίως η μείωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 10,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,0%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 5,7% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, το κύριο χαρακτηριστικό του Νοεμβρίου είναι «η ανάκαμψη συνολικά των εσόδων που οδηγεί σε σημαντική βελτίωση του ρυθμού αύξησής τους στο ενδεκάμηνο, ο οποίος είναι 4,8% σε σχέση με το 2009 και έναντι 3,7% ως τον Οκτώβριο».
Στην αύξηση των εσόδων συντελεί τόσο η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ ως αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών και της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όσο και η υλοποίηση της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων.
Το υπουργείο οικονομικών εκτιμά ότι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος των εσόδων λόγω της είσπραξης των τελών κυκλοφορίας, της επέκτασης της περαίωσης και της εισροής των αναμενόμενων εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι δαπάνες τέλος του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 12,2% και τα έσοδά του κατά 6,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα παραδοθεί η μελέτη του τμήματος της Εγνατία μέχρι Καλπάκι και Κακαβιά.


Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα παραδοθεί από το ανάδοχο μελετητικό γραφείο στο υπουργείο Υποδομών το υλικό της μελέτης για το τμήμα της Ιόνιας οδού, από τον κόμβο με την Εγνατία μέχρι Καλπάκι και Κακαβιά.
Ο φάκελος όμως, θα είναι λειψός, αφού απουσιάζουν ορισμένες μελέτες, κάποιες σημαντικές, αλλά και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.
Φυσικά, δεν είναι ευθύνη του αναδόχου ο οποίος παραδίδει όσα προέβλεπε η σύμβαση με μια μικρή διαφοροποίηση, αλλά της αναθέτουσας αρχής που ήταν το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν μερίμνησε για να είναι πλήρης ο φάκελος του έργου.
Έστω κι έτσι όμως, αν συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης μπορεί να θεωρηθεί ότι το έργο είναι ώριμο για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η ουσία είναι ότι με λειψή μελέτη και με σχεδόν καμιά προοπτική να εκτελεστεί ως δημόσιο έργο, ίσως αργήσουμε να δούμε ολοκληρωμένη την Ιόνια, εφόσον βέβαια προχωρήσει, επιτέλους το μεγάλο κομμάτι της σύμβασης παραχώρησης από Αντίρριο μέχρι Γιάννινα.

Το υπουργείο Υποδομών κληρονομώντας μια κατάσταση ως προς τη μελέτη όχι και τόσο ολοκληρωμένη, αλλά και με όσες πρόσθετες μελέτες προέκυψαν από την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν προχώρησε ακόμη ούτε σε συμπληρωματική ανάθεση των υπολειπόμενων μελετών, ούτε και σε νέο διαγωνισμό για να ανατεθούν. Προφανώς ισχύει η τελευταία σχετική δήλωση του υφυπουργού κ. Γιάννη Μαγκριώτη το καλοκαίρι στα Γιάννινα, ότι η χρηματοδότηση ακόμη και της ολοκλήρωσης της μελέτης αποτελεί πρόβλημα για το υπουργείο και αναζητούνταν οι πιστώσεις. Είναι ενδεικτική άλλωστε και η απάντηση που είχε δώσει στις αρχές του 2010 ο κ. Μαγκριώτης σε ερώτηση βουλευτών: «Λόγω ανεπαρκούς προετοιμασίας από την απελθούσα κυβέρνηση, κατά τη σύνταξη του φακέλου, του έργου, παραλείφτηκαν η μελέτη Σήμανσης- Ασφάλισης, η μελέτη Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία είναι αναγκαία για τη δημοπράτηση του έργου της οδικής σύνδεσης των Ιωαννίνων με την Κακαβιά.

Μετά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προέκυψε αύξηση του μελετητικού τεχνικού αντικειμένου της σύμβασης. Ήδη ζητείται και εξετάζεται η αύξηση των οικονομικών στοιχείων της μελέτης με τίτλο «Μελέτη τμήματος Ιόνιας Οδού από το τέλος Παραχώρησης έως Κακαβιά» κατά 50% προκειμένου να καλυφθούν οι αναφερόμενες δαπάνες μελετών».

Η επιλογή να κατασκευαστεί τμηματικά έχει προβληθεί από τον κ. Μαγκριώτη στην σύσκεψη που είχε γίνει το καλοκαίρι στην Περιφέρεια, όμως αν το πρώτο τμήμα είναι από κόμβο Εγνατίας μέχρι τη Βιομηχανική Περιοχή δεν θα πρόκειται για λύση του κυκλοφοριακού στο λεκανοπέδιο, αφού η κίνηση θα μένει στην Ελεούσα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: Μείωση κατά 15% οι οικοδομικές άδειες


Μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας
Μειωμένες κατά 15% ήταν οι οικοδομικές άδειες στο σύνολο της χώρας το Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ειδικότερα, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας), μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, διαμορφώθηκε σε 3.970 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 880,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 3.128,6 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 15,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,2% στην επιφάνεια και κατά 23,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Το μέγεθος της Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, διαμορφώθηκε σε 3.927 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 854,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 3.032,4 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 15,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 16,3% στην επιφάνεια και κατά 21,9% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.
Αντίστοιχα το μέγεθος της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο σε 43 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 25,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 96,2 χιλιάδες m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το μήνα Σεπτέμβριο 2010, είναι 3,1%.
Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Οκτώβριο 2009 έως το Σεπτέμβριο 2010, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της Χώρας, διαμορφώθηκε σε 51.652 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 11.016,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 39.753,9 χιλιάδες m3 όγκου.

Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση 10,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 19,7% στην επιφάνεια και κατά 24,0% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Οκτωβρίου 2008 - Σεπτεμβρίου 2009.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει μείωση κατά 10,7% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 19,3% στην επιφάνεια και κατά 23,6% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Οκτωβρίου 2008 - Σεπτεμβρίου 2009.

ΤΡΟΪΚΑ: Καθυστέρηση στα μέτρα


Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία και την ανάγκη να προετοιμασθούν μέτρα που έχουν μείνει αιδευκρίνιστα από το μνημόνιο για την περίοδο μετά το 2012 επισημαίνει στην έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας που συνέταξε η τρόικα μετά τον έλεγχο που έγινε στο τέλος Νοεμβρίου στην Αθήνα. Στην έκθεση - που στην ουσία είναι το επικαιροποιημένο μνημόνιο - σημειώνεται η μεγάλη δημοσιονομική πρόοδος, αλλά εντοπίζονται και τα αδύνατα σημεία της εφαρμογής του προγράμματος που θα πρέπει να "βελτιωθούν με το β΄ γύρο των αλλαγών" που αρχίζει τώρα.

Το κείμενο που συνέταξε η τρόικα μετά τη συνάντησή της με τις ελληνικές αρχές συστήνει «μεγαλύτερη συναίνεση στην ελληνική κοινωνία» και «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα διαπιστώνει καθυστερήσεις στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επισημαίνοντας το ρόλο του πολιτικού κόστους και την αντίδραση «κατεστημένων συμφερόντων». Η τριμερής επιτροπή εκτιμά ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για την εντατικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών. Προβλέπει ωστόσο επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών την επόμενη χρονιά με την ύφεση να αγγίζει το 3% το 2011. Το ίδιο διάστημα προβλέπεται διατήρηση του πληθωρισμού σε αρνητικό έδαφος. Διαπιστώνονται προβλήματα «φορολογικής συμμόρφωσης» τα οποία απομακρύνουν τους στόχους σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Υπενθυμίζεται η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων επιπλέον των ήδη συμφωνηθέντων προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος όπως η αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων και οι παρεμβάσεις στον προσανατολισμό της κοινωνικής προστασίας.

Η κοινή επιτροπή ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ επισημαίνει ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την εξοικονόμηση ποσού ίσου με το 5% του ΑΕΠ και με ορίζοντα το 2014. Μεταξύ άλλων συστήνεται η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, η μείωση των στρατιωτικών δαπανών αλλά και η μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Συμπερασματικά εκτιμά ότι θα απαιτηθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την έγκριση των επόμενων δόσεων του δανείου.

Η Ευρωπαική Επιτροπή εισηγείται, όπως αναμενόταν να δοθεί η τρίτη δόση του δανείου στην Ελλάδα.

Ο.Α.Ε.Ε.: Στις 16 Δεκεμβρίου το δώρο στους συνταξιούχους


Στις 16 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα Χριστουγέννων του 2010 στους συνταξιούχους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών .
Το επίδομα δώρου ύψους 400 ευρώ καταβάλλεται στους συνταξιούχους που δεν έχουν υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας του το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Από τις 19 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο.


Σε εφαρμογή θα τεθεί από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου το νέο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της πόλης των Ιωαννίνων με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.
Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 14:30 και το απόγευμα θα ανοίξου στις 17:00 και θα κλείσουν στις 21:00.
Το ίδιο ακριβώς ωράριο θα εφαρμοστεί και την Τρίτη 21, Τετάρτη 22 και Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου. Την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 9:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 3:00 το μεσημέρι, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή, 25 και 26 Δεκεμβρίου, θα είναι κλειστά.
Τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, την Τρίτη 28, την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα των Ιωαννίνων θα ανοίξουν στις 9:00 το πρωί, θα κλείσουν στις 14:30 και θα ανοίξουν και πάλι στις 17:00-21:00.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Παρασκευή, θα ανοίξουν στις 9:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 4 το μεσημέρι, το Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς θα είναι κλειστά ενώ από τις 3 Ιανουαρίου 2011 επανέρχεται το κανονικό ωράριο.