Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Από την 1η Ιουνίου τέλος οι μάσκες στα καταστήματα

 

Υποχρεωτική στα νοσοκομεία 

Καμία απόφαση για σχολεία και πλοία 

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Υποχρεωτικές θα είναι οι μάσκες σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο για τα ΜΜΜ υπάρχει η διευκρίνιση ότι οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές σε όσα έχουν αριθμημένες θέσεις, δηλαδή σε αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ.

Η επιτροπή δεν έλαβε αποφάσεις για τα σχολεία και τις μεταφορές με πλοία.

Παράλληλα οι μάσκες καταργούνται στα καταστήματα αλλά παραμένει η ισχυρή σύσταση να χρησιμοποιείται όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ο υπουργός Υγείας μετά την εισήγηση της Επιτροπής εξειδίκευσε τις αποφάσεις και τόνισε ότι παύει να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με αριθμημένες θέσεις.

Συνεχίζονται οι στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Ήπειρο με στόχο την οδική ασφάλεια

 


Συνεχίζονται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου οι στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι με γνώμονα την εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, την πρόληψη και εντοπισμό τυχόν παραβατικών συμπεριφορών οδηγών και την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την τελευταία εβδομάδα (11-17/05/2022) διενεργήθηκαν στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου συνολικά (4.830) έλεγχοι οχημάτων, κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν συνολικά (1.574) παραβάσεις, από τις οποίες ενδεικτικά:

404 για υπερβολική ταχύτητα

222 για μη χρήση ζώνης / προστατευτικού κράνους

46 για αντικανονικό προσπέρασμα/κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

32 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

17 για μέθη

7 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

166 για παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑΜΕΑ, πεζοδρόμια, πεζόδρομους και διαβάσεις πεζών.

Η προσπάθεια για ένα ασφαλές οδικό περιβάλλον χωρίς τροχαία ατυχήματα είναι καθημερινή και είναι υπόθεση όλων μας.

ΕΟΔΥ: Δεκαεννέα θάνατοι σήμερα, 4.626 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 161.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δεκαεννέα θάνατοι σήμερα, 4.626 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.626.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.406.553 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 494 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 130.499(3.7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.619 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 161 (64.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη.

To 92.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 81 (50.31%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 80 (49.69%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.660 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 126 (ημερήσια μεταβολή +20%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 113 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Άρτα: Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε ληστεία

 


Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε ληστεία, που έλαβε χώρα την 06/12/2021.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε ληστεία, που τελέστηκε από δύο άτομα, κατά την οποία ένα από αυτά παρουσιάστηκε σε ηλικιωμένο ζευγάρι ως υπάλληλος της Δ.Ε.Η. και αφού τεχνηέντως απομάκρυνε τον άνδρα από το σπίτι, στη συνέχεια έσυρε βίαια εκτός του σπιτιού τη γυναίκα, αφαιρώντας ακολούθως το χρηματικό ποσό των 16.000 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (Δια Περιφοράς) την Πέμπτη 19 Μαΐου, ώρα 9:00

 

Την 19-05-2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:00 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1 της Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α’55/11-03-2020) η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν.4682/2020 (ΦΕΚ Α΄76), με θέμα ημερήσιας διάταξης το εξής:

1. Έγκριση υποβολής της πράξης με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση  των υποδομών σε εγγειοβελτιωτικά έργα των Τ.Ο.Ε.Β. – Γ.Ο.Ε.Β. των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου», προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, στο Μέτρο 4:

«Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού, Υπομέτρο 4.3: «Στήριξη για επενδύσεις σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και δασοκομίας»,

Δράση: 4.3.1.: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων», στο πλαίσιο της  πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με κωδ. Πρόσκλησης στο ΟΠΣΑΑ: 4.3.1_2021_Ε.Υ.Ε.Π.Α.Α.

ΠΗΓΗ:  www.php.gov.gr/

Γιάννινα: Σύλληψη ημεδαπής για κακοποίηση ζώου

 


Συνελήφθη σήμερα (18-05-2022) το πρωί στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπή, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης (16) μηνών για παθητική κακοποίηση ζώου συντροφιάς κατ’ εξακολούθηση.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. 

Δημοσκόπηση για την Περιφέρεια Ηπείρου του www.aftodioikisi.gr

 


Ιδιαίτερα προβληματική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι της Ηπείρου, 17 μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023. 

Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με την κυλιόμενη δημοσκόπηση* του www.aftodioikisi.gr σε δείγμα 614 ατόμων:

-Περισσότεροι από 2 στους 3 (ποσοστό 64%) δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο του σημερινού περιφερειάρχη κ. Αλέκου Καχριμάνη, ενώ, απόρροια αυτού είναι, το 61% να ζητά να εκλεγεί άλλος περιφερειάρχης Ηπείρου. Μάλιστα, το ποσοστό που δηλώνει ότι ο κ. Καχριμάνης είναι «καταλληλότερος για περιφερειάρχης της Ηπείρου» είναι ακόμη χαμηλότερο (30%), με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΠΕΣΥ Ηπείρου, Σπύρο Ριζόπουλο να εμφανίζεται ως ο βασικός διεκδικητής με ποσοστό 25%.

-Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τους δημάρχους, καταρχήν των τεσσάρων μεγάλων πόλεων της Ηπείρου (Γιάννης -Μωϋσής Ελισάφ, Άρτα - Χρίστος Τσιρογιάννης, Πρέβεζα -Νίκος Γεωργάκος, Ηγουμενίτσα –Γιάννης Λώλος), αλλά και των υπόλοιπων δήμων της περιοχής, καθώς περισσότεροι

από 3 στους 4 (ποσοστό 77%) δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο τους. Με το 62% να ζητά να επανεκλεγεί άλλος δήμαρχος.

-Κι αυτό γιατί το 42% θεωρεί ότι περιοχή που κατοικεί έγινε μάλλον χειρότερη ή χειρότερη τα τελευταία 2 -3 χρόνια, έναντι του 32% που θεωρεί ότι μάλλον έμεινε η ίδια και μόλις 25% που πιστεύει ότι έγινε καλύτερη.

-Τα μεγαλύτερα τοπικά προβλήματα, κατά τους Ηπειρώτες, είναι κατά σειρά: Το οδικό δίκτυο (61%), καθαριότητα -σκουπίδια (53%), κυκλοφοριακό -χώροι στάθμευσης (38%).

Μενεδήμου 10 104 44 Αθήνα Τηλ. 210 514 3137 Fax: 210 512 3020  email: press@aftodioikisi.gr    site: www.aftodioikisi.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων περιόδου 2022-23

 


Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι:
Από φέτος και στο εξής οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων υποβάλλουν από την 18η Μαΐου έως τη 15η Ιουνίου εκάστου έτους ηλεκτρονικά την αίτηση ένταξης, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση (Υπόδειγμα 1) και Αναλυτικό Πίνακα στοιχείων αμπελοτεμαχίων (Υπόδειγμα 2) για ένταξη στο πρόγραμμα.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα καθώς και η αίτηση ένταξης είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ Ψηφιακές υπηρεσίες – Αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης & Μετατροπής Αμπελώνων (http://e-services.minagric.gr ) και με τηλεφωνική υποστήριξη στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1540.

Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σε αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας.

Παραβάσεις την Τρίτη 17 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 80.957 έλεγχοι, από τους οποίους οι 57.724 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά παραβάσεις, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν 20 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο,

- 1 παράβαση, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο καταστήματος και 1 παράβαση στο κατάστημα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.566 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΕΜΥ: Πρόσκαιρη κακοκαιρία την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Μαΐου

 


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Μαΐου προβλέπονται βροχές και καταιγίδες.

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, τους ισχυρούς ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Η Ήπειρος θα επηρεαστεί πρόσκαιρα από την κακοκαιρία.

Αναλυτικά

1)Την Τετάρτη 18 Μαΐου κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α) από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και βαθμιαία στην κεντρική, τη δυτική Μακεδονία και τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου.

β) από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, την κεντρική Στερεά ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστεί η Ήπειρος και η δυτική Στερεά.

γ) Το βράδυ θα επηρεαστεί η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Την Πέμπτη 19 Μαΐου έως τις πρωινές ώρες, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

2) Από το απόγευμα της Τετάρτης 18 Μαΐου μέχρι και την Πέμπτη 19 Μαΐου θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.

3) Αισθητή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία το επόμενο διήμερο, από βορρά προς νότο, κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Φοιτητικές εκλογές, μετά από τρία χρόνια

 


Μετά από τρία χρόνια αναβολών εξαιτίας της πανδημίας, ψηφίζουν σήμερα οι φοιτητές για την ανάδειξη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων.

Τελευταία φορά έγιναν εκλογές στα πανεπιστήμια στις 11 Απριλίου 2019.

Οι φοιτητές θα μπορούν να ψηφίζουν στις σχολές τους από τις 7 το πρωί έως και τις 7 το βράδυ, αλλά μπορεί σε κάποιες σχολές να διαμορφωθεί διαφορετικά το ωράριο προσέλευσης.

Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές ανέρχονται σε 554.050.

Οι φοιτητές ψηφίζουν με το πάσο και την ταυτότητά τους.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 18 Μαΐου

 


Την Τετάρτη 18 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο-ISOBOX, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δημαρχείο Κόνιτσας, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Βουτσαράς, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Παραλία, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00.

Ουρική αρθρίτιδα: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

 


Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αρθροπάθεια. Είναι ενδεχομένως η συχνότερη φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων. Παλιά ήταν γνωστή και ως «ποδάγρα» λόγω της συχνής εντόπισής της στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Ο όρος, όμως δεν χρησιμοποιείται πλέον καθώς η άρθρωση αυτή (1η μεταταρσιοφαλαγγική) δεν είναι η μόνη που προσβάλλεται από τη νόσο.

Πού οφείλεται;

Η εμφάνισή της οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα της παραγωγής ή της αποβολής του ουρικού οξέος. Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία που παράγει ο οργανισμός ως τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, κάποιων πρωτεϊνών που περιέχονται σε διάφορες τροφές. Φυσιολογικά, αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω των νεφρών και του γαστρεντερικού σωλήνα σε αναλογία 2/3 -1/3.


«Όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα της παραγωγής ή της αποβολής του ουρικού οξέος ή και τα δύο τότε προκαλείται μια κατάσταση που ονομάζεται υπερουριχαιμία. Η υπερουριχαιμία, που σημαίνει επίπεδο ουρικού οξέος άνω των >6.8mg/dl, προκαλεί την εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου στις αρθρώσεις και στους περιβάλλοντες ιστούς, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή τους, την ουρική αρθρίτιδα», επισημαίνει ο κ. Δήμος Πατρίκος, Διευθυντής Ρευματολόγος στο
Μetropolitan Hospital.