Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ν.Δ.: Με νέο μείγμα η «ομάδα κρούσης»


Για «νέο μείγμα» που θα έχει ο κομματικός ανασχηματισμός στη ΝΔ μιλάνε στη Ρηγίλλης, όπου μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την ώρα των αλλαγών.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς έχει σχεδόν οριστικοποιήσει το νέο σχήμα που θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη ως ομάδα κρούσης του κόμματος στην πορεία για τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής στην εξουσία.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ανέγνωσε με θετική ματιά τη δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research του «Βήματος της Κυριακής» διαπιστώνοντας ικανοποιητικά στοιχεία παρά τα χαμηλά ποσοστά της ΝΔ, ετοιμάζεται για αλλαγές ευρείας κλίμακας.
Παρά την καχυποψία που υπάρχει σε ομάδα βουλευτών για τις δυνατότητες που έχει ο κ. Σαμαράς για ουσιαστικές αλλαγές, στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ κυρίαρχη είναι η άποψη ότι πολλοί θα εκπλαγούν από το νέο σχήμα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο διάλογος συνεχίζεται με τους φαρμακοποιούς


Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε πως ο διάλογος συνεχίζεται με τους φαρμακοποιούς,, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως επιμένει στην θέση του για την «χαλάρωση» των πληθυσμιακών κριτηρίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως από ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους που ισχύει έως σήμερα, το υπουργείο ζητά να γίνει 1 φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους.
Πρόσθεσε ωστόσο, πως τίποτα δεν θα μείνει σε εκκρεμότητα έως ότου κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.
Ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση του διαλόγου, ενώ είπε πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εποπτεύει το ζήτημα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Ξεπέρασε το 2% ο πληθωρισμός


Αύξηση στο 2,2% σημείωσε τον Δεκέμβριο του 2010 ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, έναντι 1,9% που είχε διαμορφωθεί τον Νοέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Είναι η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008 που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υπερβαίνει το όριο του 2%, το οποίο θεωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως συμβατό με τη σταθερότητα των τιμών.

Τα αναλυτικά και οριστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη θα ανακοινωθούν στις 14 Ιανουαρίου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Αλλαγές στο εισιτήριο


Πέντε ευρώ θα πληρώνουν από σήμερα οι ασθενείς που θα επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων, σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Υγείας στις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας.
Σημειώνεται ωστόσο, πως από την δαπάνη εξαιρούνται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι άποροι και οι μετανάστες.

Επιπλέον, τα νοσοκομεία πρέπει άμεσα να τροποποιήσουν τις φαρμακευτικές δαπάνες προς τους νοσηλευόμενους ασθενείς – μετά από εντολή του υπουργείου Υγείας - φροντίζοντας ώστε το 50% των φαρμάκων που τους χορηγούν να είναι γενόσημα (αντίγραφα), τα οποία κατά κανόνα είναι πιο φτηνά από τα πρωτότυπα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου, το 2011 είναι κρίσιμο έτος για τα νοσοκομεία, με την τρόικα να επιμένει σε μείωση δαπανών, χωρίς αυτό να σημαίνει - όπως διαβεβαίωσε - «εκπτώσεις» στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

ΕΜΠΟΡΟΙ: Στην περιφέρεια οι µεγάλοι χαµένοι


Οι έµποροι περίµεναν τις γιορτές µήπως κινηθεί έστω και λίγο η αγορά, µάταια όµως. Η πτώση των πωλήσεων ήταν µεγάλη και έφτασε σε κάποιες περιπτώσεις και το 40%.
Στα µεγάλα αστικά κέντρα ήταν οι πιο κερδισµένοι, αφού κατάφεραν να περιορίσουν την πτώση των πωλήσεών τους στο 20%.
Οι περιφερειακές αγορές ήταν και πάλι οι µεγάλοι χαµένοι, µε αποτέλεσµα πολλοί επιχειρηµατίες να δηλώνουν ότι, αν δεν κινηθεί η αγορά ούτε στις εκπτώσεις, τα λουκέτα στην αγορά θα πάρουν τη µορφή επιδηµίας. Σύµφωνα µε στοιχεία των εµπόρων, τη µεγαλύτερη πτώση εµφάνισε ο κλάδος της ένδυσης - υπόδησης κατά 40%, µείωση 15% κατέγραψαν τα είδη δώρων, τα τρόφιµα 10%, τα ποτά 25% και τα ηλεκτρονικά 20%. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα παιδικά, που ο τζίρος τους κυµαίνεται στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι, ενώ ο τζίρος των παιχνιδιών ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και εµφανίζει µια µικρή απόκλιση - µείωση της τάξης του -3% έως -5%.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: Όλο και περισσότεροι σπεύδουν για τακτοποίηση


Αύξηση της τάξης του 75% παρουσίασε τις τελευταίες είκοσι ημέρες του Δεκεμβρίου η προσέλευση πολιτών στις πολεοδομίες για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, μέτρο από το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει 800 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αιτήσεις στις 26 Νοεμβρίου 2010 ήταν 237.835, στις 6 Δεκεμβρίου έφθασαν τις 283.567 και στις 28 Δεκεμβρίου τις 362.867. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται και οι αιτήσεις που εστάλησαν ταχυδρομικά.

Η παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σημαίνει ότι ο στόχος του ΥΠΕΚΑ μπορεί να καλυφθεί, αν και όπως σχολιάζουν εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων η προσέλευση στη φάση αυτή αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες, που εντοπίζονται σε κατασκευαστές, οι οποίοι επωφελούνται από το μέτρο για να πουλήσουν και «οικογενειάρχες» που θέλουν να ξεμπερδέψουν με το κλειστό δωμάτιο.

Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Προσχώρησε στη «Δημοκρατική Συμμαχία»


Στην παράταξη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» προσχωρεί ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Τον πρώην βουλευτή του Νομού Ηρακλείου είχε διαγράψει ο κ. Αντώνης Σαμαράς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στις 23 Νοεμβρίου.
Έκτοτε, ο κ. Αυγενάκης δεν σταματούσε να περιοδεύει σε περιοχές της εκλογικής του περιφέρειας, ενώ οι φήμες για την προσχώρησή του ακόμη και στο κόμμα της κα Ντόρας Μπακογιάννη ήταν έντονες.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: 7.000 λουκέτα στο πρώτο τρίµηνο του 2011


Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, στο πρώτο τρίµηνο του 2011 αναµένεται να βάλουν λουκέτο τουλάχιστον 7.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα από τις 11.000 που βρίσκονται στο «κόκκινο», µε αποτέλεσµα να χαθούν περίπου 15.000 θέσεις εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των εµπορικών συλλόγων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει µέτρα.

ΙΧ: 60.000 κατασχεμένα στο σφυρί το 2010


Χιλιάδες κατασχέσεις αναμένεται να διεξαχθούν το 2011 καθώς την προηγούμενη χρονιά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας εκποιούσαν περίπου 4-6.000 κατασχεμένα ΙΧ κάθε μήνα. Αν αθροίσει κανείς τις μηνιαίες δημοπρασίες κατασχεμένων αυτοκινήτων θα αντιληφθεί πως περίπου 60.000 ΙΧ βγήκαν στο «σφυρί» το 2010 ενώ οι προβλέψεις για το 2011 είναι επίσης αρνητικές.
Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της αγοράς οι τράπεζες για να μειώσουν τον αριθμό των κατασχέσεων κατά την διάρκεια του 2010 τελικά ενέκριναν μόλις 1 στις 10 αιτήσεις που κατέφθαναν στα υποκαταστήματά τους. Η στάση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων το 2011 αναμένεται να είναι σκληρότερη από εκείνη που είχαν πέρσι ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κανένα δάνειο δεν πρόκειται να εγκρίνεται από κάποια τράπεζα αν ο καταναλωτής δεν καταβάλλει τουλάχιστον το 20% της αξίας του οχήματος που επιθυμεί να αποκτήσει καθώς βάσει έρευνας που έκαναν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι πελάτες που αποκτούν κάποιο ΙΧ με 0% προκαταβολή είναι εκείνοι που δεν καταβάλουν τις δόσεις τους μετά την πάροδο 6 μηνών ή ακόμη και λιγότερο καθώς το μόνο που έχουν να χάσουν είναι το αυτοκίνητο που ουσιαστικά δεν τους έχει στοιχίσει τίποτα...

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ: Ποιοι είναι οι συντελεστές


Στο 8% έχει οριστεί ο συντελεστής φόρου μεταβίβασης για αξία μέχρι 20.000 ευρώ. Για το επιπλέον ποσό, η φορολόγηση γίνεται με 10%. Ο βασικός συντελεστής μειώνεται στο μισό ή στο ένα τέταρτο σε ορισμένες εταιρικές μεταβιβάσεις
Οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης είναι οι εξής:
- 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της φορολογητέας αξίας και
- 10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιοχή. Στο ποσό του κύριου φόρου επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%.
Παραδείγματα:
1.Φορολογούμενος αγοράζει οικόπεδο αξίας 8.800 ευρώ Ο φόρος μεταβίβασης θα υπολογισθεί με συντελεστή 8%.
2.Φορολογούμενος αγοράζει οικόπεδο αξίας 22.000 ευρώ. Ο αναλογούν φόρος θα υπολογιστεί για το μέχρι των 20.000 ευρώ τμήμα της αγοραίας αξίας με συντελεστή 8%, για το άνω δε των 2.000 ευρώ τμήμα με συντελεστή 10%.
•Ο φόρος μεταβίβασης που προκύπτει μειώνεται στο μισό ή στο ένα τέταρτο ανάλογα με τη νομική μορφή της πραγματοποιούμενης μεταβίβασης ή την ιδιότητα των συμβαλλόμενων προσώπων. Οι κυριότερες κατηγορίες είναι οι ακόλουθες:
α) Φ.Μ.Α. μειωμένος στο τέταρτο. Οι περιπτώσεις που ο Φ.Μ.Α. μειώνεται στο τέταρτο είναι η αυτούσια διανομή ακινήτων μεταξύ των συγκυρίων, η διάλυση Ο.Ε., Ε.Ε. και Ε.Π.Ε. και η μεταβίβαση των ακινήτων της εταιρείας στους εταίρους της κατά τον λόγο της εταιρικής τους μερίδας καθώς και η απόληψη ακινήτων της εταιρείας από εταίρους που αποχωρούν από αυτή.
β) Φ.Μ.Α. μειωμένος στο μισό. Οι περιπτώσεις που ο Φ.Μ.Α. μειώνεται στο μισό είναι η ανταλλαγή ακινήτων ίσης αξίας, η υποχρεωτική ανταλλαγή οικοπέδων, συγχώνευση Α.Ε και Συνεταιρισμών, η αναγκαστική απαλλοτρίωση για δημόσια ωφέλεια καθώς και η συνένωση οικοπέδων.
•Καταργήθηκε η απαλλαγή πρώτης κατοικίας για τους Ελληνες ή ομογενείς του εξωτερικού που δεν κατοικούν στην Ελλάδα κατά τον χρόνο της αγοράς.
•Καταργήθηκαν οι γεωργικές απαλλαγές κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και ο φόρος υπολογίζεται πλέον με βάση τα αφορολόγητα ποσά και τους φορολογικούς συντελεστές.

Ποια είναι τα νέα αφορολόγητα όρια
Το αφορολόγητο όριο της γονικής παροχής και κληρονομιάς πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε:
•200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και
•250.000 ευρώ για κάθε έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα, εφόσον στον δικαιούχο περιέρχεται μόνο μία κατοικία εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.
Για κληρονομιά ή γονική παροχή οικοπέδου το αφορολόγητο ποσό φτάνει μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα, εφόσον στον δικαιούχο περιέρχεται μόνο ένα οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.
Οι απαλλαγές στους αγρότες
Παρέχεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης κατά την αγορά ή ανταλλαγή γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων, μαζί με τις εγκαταστάσεις τους που εξυπηρετούν αποκλειστικά την εκμετάλλευσή τους, σε όλους τους αγρότες (νέους, νεοεισερχόμενους ή άνω των 40 ετών) χωρίς κανένα περιορισμό (ανώτατο όριο) ως προς την αξία ή την έκταση των αγροτικών ακινήτων.
Πώς γίνεται η καταβολή των φόρων
Ο φόρος στις υποθέσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννιέται από 26-1-2010 για τις κληρονομιές και από 8-1-2010 για τις δωρεές και γονικές παροχές καταβάλλεται ως εξής:
•Σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις των 500 ευρώ, αν η βεβαίωση έγινε με βάση τη δήλωση του υπόχρεου ή την έκδοση οριστικής πράξης ή έπειτα από συμβιβασμό και την καταβολή του 1/5 ή ύστερα από απόφαση δικαστηρίου ή από δικαστικό συμβιβασμό.
•Σε 6 ίσες διμηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ αν η βεβαίωση του 25% του φόρου έγινε έπειτα από άσκηση προσφυγής.
Σε περίπτωση κληρονομιάς, αν ο κληρονόμος είναι ανήλικος, ο αριθμός των δόσεων διπλασιάζεται.

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή από τον φόρο


Η απαλλαγή για την αγορά πρώτης κατοικίας παρέχεται, εκτός από τους Έλληνες, και στους ομογενείς από Αλβανία, Τουρκία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στους πολίτες της ΕΕ, στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες αλλά και σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα τουλάχιστον έναν χρόνο. Η απαλλαγή για απόκτηση πρώτης κατοικίας παρέχεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα (έγγαμα ή άγαμα), εφόσον κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα. Συνεπώς, δεν δικαιούνται την απαλλαγή οι Έλληνες φοιτητές για όσο διάστημα παραμένουν σπουδάζοντας στο εξωτερικό.

Επίσης, καθορίστηκαν οι κατηγορίες δικαιούχων ως ακολούθως:
α) Έλληνες
β) Ομογενείς από Αλβανία, Τουρκία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
γ) Πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
δ) Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες
ε) Πολίτες τρίτων χωρών που απολαύουν του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος στην Ελλάδα. Η μόνιμη διαμονή αποδεικνύεται με κάθε νόμιμο μέσο, όπως π.χ. η έναρξη άσκησης επαγγέλματος, η πρόσληψη για παροχή υπηρεσιών εξαρτημένης εργασίας (μισθωτός), η ενοικίαση κατοικίας, η φοίτηση σε σχολές κ.λπ.. Το ελάχιστο συνεχόμενο χρονικό διάστημα κατοικίας στην Ελλάδα ορίζεται σε 1 έτος.
Επισημαίνεται ότι ειδικά για τους αλλοδαπούς η πρόθεσή τους για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα δεν αναιρείται από το γεγονός ότι για ειδικούς λόγους οι αρμόδιες υπηρεσίες τούς χορηγούν προσωρινές άδειες παραμονής που ανανεώνονται. Οι καταγόμενοι από τη Βόρεια Ηπειρο και την Τουρκία, εφόσον απέκτησαν ιθαγένεια τρίτου κράτους πλην της αλβανικής και τουρκικής, δεν μπορούν να τύχουν απαλλαγής από τον φόρο.
Για τους έμμισθους Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό, θεωρείται ότι η κατοικία τους βρίσκεται στην Ελλάδα και συνεπώς δικαιούνται την απαλλαγή. Η απαλλαγή παρέχεται και στον κύριο εξ αδιαιρέτου ποσοστού ή ψιλό κύριο ή επικαρπωτή κατοικίας ή οικοπέδου που αγοράζει το υπόλοιπο ποσοστό ή το εμπράγματο δικαίωμα της επικαρπίας ή της ψιλής κυριότητας, προκειμένου να γίνει εξ ολοκλήρου κύριος του ακινήτου, εφόσον το ποσοστό που έχει δεν του πληροί τις στεγαστικές ανάγκες.
Η απαλλαγή παρέχεται και στον σύζυγο που βρίσκεται σε διάσταση, υπό τον όρο ότι έχει καταθέσει αίτηση ή αγωγή διαζυγίου τουλάχιστον προ έξι μηνών από τον χρόνο της αγοράς. Αν δεν λυθεί ο γάμος με διαζύγιο μέσα σε πέντε έτη από την αγορά, αίρεται η χορηγηθείσα απαλλαγή και καταβάλλεται ο οικείος φόρος.
Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, αποθηκών, γραφείων, βιομηχανοστασίων και γενικά αμιγών επαγγελματικών στεγών έχουν δικαίωμα απαλλαγής. Δεν θεωρείται επαγγελματική στέγη το ακίνητο, το οποίο από την οικοδομική άδεια ή τον τίτλο κτήσης χαρακτηρίζεται ως κατοικία, έστω και αν αυτό χρησιμοποιείται ως επαγγελματική στέγαση.
Για να χορηγηθεί φοροαπαλλαγή για την απόκτηση πρώτης κατοικίας θα πρέπει:
•Ο αγοραστής ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του να μην έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οικήσεως σε άλλη οικία ή διαμέρισμα που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες, και βρίσκονται σε δημοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Ακόμη για την απαλλαγή απαιτείται το αγοραζόμενο οικόπεδο ή το γήπεδο, στο οποίο βρίσκεται η αγοραζόμενη οικία ή το διαμέρισμα να είναι οικοδομήσιμο και εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου δήμου ή κοινότητας και μεταξύ αγοραστή και πωλητή να μην υπάρχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού.
Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της απαλλαγής θα πρέπει να συντρέχουν στο όνομα του αγοραστή.
•Θεωρείται ότι καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή και της οικογένειάς του, αν το συνολικό εμβαδόν της καθαρής επιφάνειας (της επιφάνειας χωρίς τους κοινόχρηστους χώρους) κατοικιών που υφίστανται ή υπάρχει η δυνατότητα βάσει των πολεοδομικών διατάξεων να αναγερθούν είναι: 70 τ.μ., προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά του και 25 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα. Κατ’ εξαίρεση, οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% αυξάνονται από 70 τ.μ. σε 90 τ.μ.
•Η απαλλαγή παρέχεται με τον όρο ότι το ακίνητο θα παραμείνει στην κυριότητα του αγοραστή για μία τουλάχιστον πενταετία.
Η απαλλαγή αίρεται σε περίπτωση που με πράξη εν ζωή μεταβιβασθεί το ακίνητο ή συσταθεί σ΄ αυτό οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, πλην υποθήκης, πριν από την παρέλευση της πενταετίας, αυτός που μεταβιβάζει ή συνιστά εμπράγματο δικαίωμα υποχρεούται, προ της μεταβίβασης ή της σύστασης του εμπράγματου δικαιώματος, να υποβάλει δήλωση και να καταβάλει εφάπαξ το ΦΜΑ που αναλογεί στην αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία που έχει το ακίνητο κατά τον χρόνο της νέας μεταβίβασης ή της σύστασης του εμπράγματου δικαιώματος ή το δηλωθέν τίμημα της μεταβίβασης, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας. Ο φόρος υπολογίζεται με βάση τους συντελεστές που ίσχυαν κατά τον χρόνο χορήγησης της απαλλαγής, εκτός εάν ο φόρος που αναλογεί στην αξία του ακινήτου του χρόνου απαλλαγής είναι μεγαλύτερος, οπότε καταβάλλεται ο μεγαλύτερος αυτός φόρος.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση χορήγησης απαλλαγής και στους δύο συζύγους κατά την αγορά ακινήτου εξ αδιαιρέτου, κατά τη μεταβίβαση του ποσοστού του ενός συζύγου σε τρίτον εντός της πενταετίας καταβάλλεται ο φόρος που αναλογεί στο ποσοστό αυτό. Αν διαπιστωθεί από τη ΔΟΥ ότι χορηγήθηκε απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης, ενώ δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της απαλλαγής, επιβάλλεται σε βάρος του αγοραστή, εκτός από τον αναλογούντα κύριο φόρο, και πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 100% επί του κύριου φόρου. Ο κύριος φόρος υπολογίζεται με βάση την αξία του ακινήτου κατά τον χρόνο διαπίστωσης της παράβασης με εφαρμογή των συντελεστών που ίσχυαν κατά τον χρόνο χορήγησης της απαλλαγής, εκτός εάν ο φόρος που αναλογεί στην αξία του ακινήτου του χρόνου της απαλλαγής είναι μεγαλύτερος.
Σε περίπτωση διοικητικής επίλυσης της διαφοράς ο ανωτέρω πρόσθετος φόρος δεν μπορεί να μειωθεί στα 3/5 αυτού. Αν η αξία που έχει απαλλαγεί από τον φόρο αποτελεί τμήμα της συνολικής αξίας του ακινήτου, ο κύριος και πρόσθετος φόρος επιβάλλεται με βάση το τμήμα αυτό, η αξία του οποίου υπολογίζεται με βάση τη σχέση της αξίας που έχει απαλλαγεί προς τη συνολική αξία, κατά τον χρόνο της απαλλαγής.
Πότε παρέχεται απαλλαγή για 2η φορά
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι μπορούν να τύχουν απαλλαγής και για δεύτερη φορά για την αγορά κατοικίας ή οικοπέδου, αρκεί να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η γενική αρχή είναι πως απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης για αγορά κατοικίας ή οικοπέδου παρέχεται μία φορά. Ομως, απαλλαγή παρέχεται και για κάθε νέα αγορά ακινήτου, εφόσον:
α) τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά τον χρόνο της νέας αγοράς ο αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους δεν πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους και
β) ο αγοραστής υποβάλλει την οικεία δήλωση και καταβάλλει εφάπαξ τον φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου που έτυχε της απαλλαγής.
Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία που έχει αυτό κατά τον χρόνο της νέας απαλλαγής. Για τον υπολογισμό του φόρου, γίνεται χρήση των συντελεστών που ίσχυαν κατά τον χρόνο χορήγησης της πρώτης απαλλαγής και καταβάλλεται εφάπαξ, εκτός εάν ο φόρος που αναλογεί στην αξία του ακινήτου ή στο καταβληθέν τίμημα κατά τον χρόνο χορήγησης της πρώτης απαλλαγής είναι μεγαλύτερος, οπότε καταβάλλεται ο μεγαλύτερος αυτός φόρος.
Η απαλλαγή αυτή παρέχεται και σε πρόσωπα τα οποία έτυχαν απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης για απόκτηση στέγης μέχρι 14.7.1980, καθώς και σε πρόσωπα τα οποία έτυχαν απαλλαγής από τον φόρο κληρονομιάς ή γονικής παροχής για απόκτηση πρώτης κατοικίας, εφόσον για τα πρόσωπα αυτά συντρέχουν οι προϋποθέσεις απαλλαγής και καταβληθεί ο οικείος φόρος κατά περίπτωση.
Τα «χαρτιά» που χρειάζονται
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης υποβάλλονται μαζί με τη δήλωση Φ.Μ.Α. πριν από την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων είναι τα εξής:
Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 15991986, με την οποία ο δικαιούχος της απαλλαγής θα βεβαιώνει ότι:
α) τόσο αυτός όσο και ο σύζυγός του ή τα ανήλικα τέκνα τους δεν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου που βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων, στα οποία αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος, που συνολικά πληρούν τις στεγαστικές τους ανάγκες, κατά τον χρόνο της απόκτησης της πρώτης κατοικίας. Εφόσον η απόκτηση πρώτης κατοικίας γίνεται αιτία θανάτου, βεβαιώνεται ότι τα πιο πάνω ακίνητα, συναθροιζόμενα και με τα λοιπά αντίστοιχα κληρονομιαία ακίνητα, πλην εκείνου για το οποίο ζητείται η απαλλαγή, δεν πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες του δικαιούχου.
β) τόσο αυτός όσο και ο σύζυγός του ή τα ανήλικα τέκνα του δεν έχουν τύχει απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, κληρονομιάς ή γονικής παροχής κατά το παρελθόν,
γ) κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα,
δ) ο δικαιούχος της απαλλαγής, ο σύζυγός του ή τα ανήλικα τέκνα του δεν έχουν μεταβιβάσει κατά την προηγούμενη πενταετία με επαχθή ή χαριστική αιτία:
•την επικαρπία ή το δικαίωμα οίκησης ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας ή οικοπέδου,
•την ψιλή κυριότητα οικοπέδου ή ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, που πληρούσαν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας του δικαιούχου, συναθροιζόμενα με τα λοιπά ακίνητα της οικογένειας, εφόσον η απόκτηση πρώτης κατοικίας γίνεται αιτία γονικής παροχής.
ε) αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσκομίσει τα απαιτούμενα κατά περίπτωση πιστοποιητικά που τυχόν θα του ζητηθούν από τη Δ.Ο.Υ.

ΙΧ: Τι φέρνει το 2011 σε φόρους, τέλη, πωλήσεις


Ριζικά αναμένεται να αλλάξει η ελληνική αγορά αυτοκινήτου το 2011 καθώς πέραν των μεγάλων επιχειρηματικών εξελίξεων που αναμένεται να γίνουν την επόμενη χρονιά, εκτεταμένες αλλαγές εξετάζει να κάνει η κυβέρνηση με το θέμα της φορολόγησης των αυτοκινήτων ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η άρση απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη μέχρι τη στιγμή που θα εξισωθεί ο φόρος μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Όσο αφορά στη απόσυρσης παλαιών οχημάτων στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η στάση των τραπεζών θα κρίνει την επιτυχία ή αποτυχία του μέτρου.
Τι έρχεται το 2011.
Η νέα χρονιά θεωρείται από στελέχη της αγοράς το έτος βαρόμετρο για τα επόμενα έτη στην αγορά αυτοκινήτου.
Μάλιστα σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε στα μέρα Δεκεμβρίου το μέτρο της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων θα διαρκέσει έως τις 20/12/2011 οπότε οι κάτοχοι παλαιών οχημάτων έχουν 12 μήνες στη διάθεσή τους για να εκμεταλλευτούν τα οφέλη που προσδίδει το μέτρο.
Όμως πέραν του μέτρου της απόσυρσης το οποίο θα ισχύει έως το τέλος του 2011 ριζικά αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των αυτοκινήτων στη χώρα μας και τα Τέλη Ταξινόμησης εξετάζεται να υπολογίζονται βάσει της εργοστασιακής αξίας του αυτοκινήτου σε συνδυασμό με την ιπποδύναμή του ενώ είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθούν στο νέο τρόπο υπολογισμού και οι εκπομπές ρύπων.
Το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε να απασχολεί τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών από τη στιγμή που οι κατασκευαστές αποφάσισαν να μειώσουν στο ελάχιστο τον κυβισμό των κινητήρων με στόχο την μείωση των εκπομπών ρύπων χωρίς ωστόσο τα μοντέλα τους να στερούνται ιπποδύναμης.
Ωστόσο η εν λόγο κίνηση των κατασκευαστών μπορεί να υποδέχθηκε θερμά στα υπόλοιπα κράτη-μέλη ωστόσο στην Ελλάδα που η φορολόγηση των αυτοκινήτων βασίζεται στον κυβισμό του κινητήρα δημιουργήθηκε μια ?μαύρη τρύπα? στα έσοδα των κρατικών ταμείων.
Ο λόγος είναι απλός καθώς ένα αυτοκίνητο με κυβισμό 1.400 κ.εκ. το οποίο αποδίδει 150 ίππους το Τέλος Ταξινόμησής του υπολογίζεται σε 2.290 ευρώ με συντελεστή 12% ενώ σε ένα μοντέλο με κινητήρα 2 λίτρων απόδοσης 150 ίππων το Τέλος Ταξινόμησης υπολογίζεται σε 5.500 ευρώ. Η διαφορά ωστόσο μεταξύ των δύο μοντέλων είναι μόλις 700 ευρώ και μάλιστα στην συγκεκριμένη περίπτωση το 2λιτρο ΙΧ είναι φθηνότερο από εκείνο με τον κινητήρα των 1,4 λίτρου!
Αντίστοιχα στα πολυτελή ΙΧ κάποιες εταιρείες έχουν στη γκάμα των μοντέλων τους κινητήρες χωρητικότητας 1,6 λίτρου τα οποία καταβάλλουν για Τέλος Ταξινόμησης 4.100 ευρώ ενώ τα αντίστοιχα 2λιτρα άλλων εταιρειών καταβάλλουν Τέλος υψηλότερο από 8.000 ευρώ!
Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες εταιρειών αλλά και βάσει των αναλυτικών στοιχείων του ΣΕΑΑ οι καταναλωτές είναι δεδομένο πως έχουν στραφεί σε αυτοκίνητα με κινητήρες έως 1.800 κ.εκ. , σε ποσοστό μάλιστα που ξεπερνά το 98%, εξαιτίας κυρίως του κόστους χρήσης (Τέλη Κυκλοφορίας, κατανάλωση, ασφάλιστρα, τεκμήρια, κ.ά.) με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει εκατομμύρια ευρώ από τις εν λόγο πωλήσεις καθώς οι συντελεστές του Τέλους Ταξινόμησης είναι πολύ χαμηλοί.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρουν στελέχη της αγοράς: Δεν είναι δυνατόν κάποιο μοντέλο με κινητήρα 1,4 λίτρου και απόδοσης 75 ίππων να καταβάλλει το ίδιο Τέλος Ταξινόμησης με κάποιο άλλο μοντέλο με κινητήρα ίδιου κυβισμού αλλά διπλάσιας απόδοσης. Άλλωστε και η τιμή λιανικής του δυνατού μοντέλου είναι διπλάσια. Επίσης το φαινόμενο της απαρχαιωμένης φορολόγησης των ΙΧ φαίνεται πιο έντονο σε μοντέλα με κινητήρες 2 λίτρων χαμηλής απόδοσης (130-140 ίππους) τα οποία εισάγονται με πολύ χαμηλές εργοστασιακές αξίες ώστε να μπορούν να διατεθούν σε χαμηλές τιμές λιανικής ενώ την ίδια στιγμή αντίστοιχα μοντέλα με χαμηλού κυβισμού κινητήρες αλλά πολύ μεγαλύτερης απόδοσης καταβάλλουν για Τέλος Ταξινόμησης ακόμη και λιγότερα από τα μισά χρήματα για Τέλος Ταξινόμησης από εκείνα που χρειάζεται να καταβληθούν για το δίλιτρο.
Ουσιαστικά αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο στην τσιμπίδα του τελωνείου θα πέσουν όλα τα μοντέλα με υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες χαμηλού μεν κυβισμού αλλά υψηλής απόδοσης (turbo, kompressor) ενώ θα ευνοηθούν τα ατμοσφαιρικά χαμηλής ιπποδύναμης.
Όσο αφορά στις εκπομπές ρύπων το πρώτο βήμα επετεύχθη καθώς τα Τέλη Κυκλοφορίας υπολογίζονται στα καινούρια ΙΧ βάσει των ρύπων και αν συμπεριληφθεί και το εν λόγο μέτρο για τον τρόπο υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης σίγουρα θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο τα καθαρά αυτοκίνητα.

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ: Πρόστιμα έως €100.000 για τα κόλπα στη βενζίνη


Αυστηρές διοικητικές κυρώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται υψηλά πρόστιμα και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, καθώς και ποινικές κυρώσεις, για τα πρατήρια καυσίμων με «πειραγμένες» αντλίες, περιλαμβάνει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπό επεξεργασία αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με την τροπολογία, όποιος είτε κατέχει ψευδή όργανα μέτρησης ή αποποιείται τη μέτρηση ή ζύγιση, ή πωλεί με το μέτρο είδη, των οποίων η πώληση θα έπρεπε να γίνει σε βάρος, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 0,2% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης, που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο του ελαχίστου προστίμου που προβλέπεται στις παραγράφους 1 και 4 του άρθρου 30 του Αγορανομικού Κώδικα.

Με το ίδιο πρόστιμο τιμωρείται όποιος εισάγει, κατασκευάζει όργανα μέτρησης άλλα από τα κατά νόμο προβλεπόμενα ή τα μετατρέπει σε ψευδή.

Ειδικά στα πρατήρια υγρών καυσίμων η τοποθέτηση οργάνου που καταδολιεύει το αποτέλεσμα μετρήσεων των αντλιών, θεωρείται ως μετατροπή οργάνου μέτρησης σε ψευδές.

Το όργανο καταδολίευσης ή αλλοίωσης κατάσχεται και επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του υπολογιζόμενου ποσοστού απόκλισης κάθε αντλίας χωριστά επί του ποσού συμμετοχής της στο συνολικό κύκλο εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης, ενώ σε νέα επιχείρηση στο συνολικό κύκλο εργασιών μέχρι τη διαπίστωση της παράβασης.

Σε περίπτωση που το ποσοστό απόκλισης ή το ποσό συμμετοχής στον συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών δεν μπορεί να προσδιοριστεί για κάθε επηρεαζόμενη αντλία, τότε επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 2% για κάθε επηρεαζόμενη αντλία επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης, ενώ σε νέα επιχείρηση στο συνολικό κύκλο εργασιών μέχρι τη διαπίστωση της παράβασης, ενώ δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30.000 ευρώ ανά επηρεαζόμενη αντλία.

Παράλληλα αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης, ενώ από την ημερομηνία έκδοσης της ανωτέρω απόφασης και για έξι μήνες δεν επιτρέπεται καθ' οιονδήποτε τρόπο η λειτουργία παρόμοιας επιχείρησης στον ίδιο χώρο, ούτε επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας παρόμοιας επιχείρησης στον ίδιο χώρο σε σύζυγο ή συγγενή δευτέρου βαθμού με τον δικαιούχο της άδειας εφόσον οι εγκαταστάσεις είναι στην ιδιοκτησία του.

Τέλος, η συμμετοχή στο αδίκημα της αλλοίωσης ή καταδολίευσης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τουλάχιστον 10.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ, επιφυλασσόμενης και της επιβολής και άλλων ποινικών κυρώσεων.

ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ: Σήμερα Τρίτη 4 Ιανουαρίου


Την μερική έκλειψη ηλίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σήμερα το πρωί, Τρίτη 4 Ιανουαρίου, εφόσον το επιτρέψουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες.
Στην Αθήνα η έκλειψη θα αρχίσει στις 8:57 και θα διαρκέσει έως τις 11:58, με αποκορύφωμα στις 10:23 (ώρα Ελλάδος), όταν η Σελήνη θα καλύψει περίπου τα δύο τρίτα του δίσκου του Ήλιου. Αν δεν υπάρχουν σύννεφα και το φαινόμενο είναι κανονικά ορατό, χρειάζεται προσοχή κατά την παρακολούθηση για να μην υπάρξουν προβλήματα στα μάτια σας.
Η άμεση παρακολούθηση της έκλειψης με γυμνά μάτια μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη μόνιμη βλάβη στα μάτια, ακόμα και τύφλωση.
Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα παιδιά. Ο ασφαλέστερος τρόπος για άμεση παρατήρηση είναι η χρήση ειδικά σχεδιασμένων ηλιακών φίλτρων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Διευκρινίσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες


Διευκρινίσεις προς αποφυγή λαθών, σχετικά με την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 25 νομούς της χώρας, εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

«Παρά τις κορώνες της ΝΔ για δήθεν φοροεισπρακτικό μέτρο που συνεπάγεται υπερβολικές επιβαρύνσεις της φορολογητέας αξίας των ακινήτων η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το οποίο διευκρινίζει ότι:

- Σε ό,τι αφορά στα νεόδμητα κτίσματα, για τον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών (κτίσματος και οικοπέδου), ελήφθησαν ως βάση ανά τετραγωνικό οι τιμές του Τεχνικού Επιμελητηρίου του έτους 2006, οι οποίες μάλιστα αφορούν μόνο στο κόστος κατασκευής του κτηρίου και όχι και την αξία του οικοπέδου. Οι τιμές αυτές ανέρχονταν το έτος 2006 στα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ σήμερα είναι τουλάχιστον 1.100 ευρώ.

- Η ελάχιστη τιμή των 600 ευρώ/τετραγωνικό μειώνεται, για τα παλαιότερα κτίσματα, με βάση τον ισχύοντα συντελεστή παλαιότητας, ο οποίος ξεκινά από 10% για κτίσματα άνω των 10 ετών και κλιμακώνεται για κτίσματα άνω των 25 ετών έως 40%, φτάνοντας δηλαδή σε μείωση της αντικειμενικής αξίας στα 360 ευρώ/τετραγωνικό.

- Πέραν των ανωτέρω, οι αντικειμενικές αξίες προσδιορίστηκαν για κάθε οικισμό από ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΤΕΕ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έλαβαν υπόψη τις τοπικές εκτιμήσεις και ιδιομορφίες. Οι κατά κανόνα ομόφωνες αποφάσεις αυτών των Επιτροπών, σε συνδυασμό με συγκριτικά στοιχεία των αρμόδιων ΔΟΥ και με έρευνες της τοπικής Κτηματαγοράς, υιοθετήθηκαν για τον προσδιορισμό της τελικά ορισθείσας ζώνης αντικειμενικής αξίας για κάθε περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους οικισμούς των 25 νομών, το 63,6% του συνόλου εντάσσονται στο σύστημα με τιμή ζώνης (νεόδμητων κτισμάτων) 600 ευρώ/τετραγωνικό και 31,4% εντάσσονται με τιμή ζώνης 601-1.000 ευρώ. Δηλαδή στο 95% των εντασσόμενων οικισμών, η τιμή ζώνης δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ακόμη, όπως εξηγεί του αρμόδιο υπουργείο, το 4,7% των οικισμών εντάσσονται με τιμή ζώνης 1001-1500 ευρώ, 0,2% με τιμή ζώνης 1501-2000 ευρώ, ενώ μόνον 0,04% του συνόλου εντάσσονται με τιμή ζώνης πάνω από 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

- Σε ό,τι αφορά στα οικόπεδα και στα αγροτεμάχια, η αντικειμενική αξία ορίστηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με την ισχύουσα στην αγορά ή την προσδιοριζόμενη σε ενταγμένες περιοχές τιμή ζώνης.

Στόχος, του νέου συστήματος, καταλήγει το υπουργείο, είναι να αρθεί η αυθαιρεσία, η απροσδιοριστία και η αδιαφάνεια στον προσδιορισμό της φορολογητέας βάσης των ακινήτων.