Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Στυλιανός Κουκουλάρης: Να πώς τα «έξυπνα» χωριά μας θα υποδεχθούν τη νέα γενιά…

Στην αυγή της μετά Κορωνοϊό εποχής, οι άνθρωποι και οι κοινωνίες τους προσπαθούν να φανταστούν την επόμενη μέρα για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.
Ζώντας ασφυκτικά σε καραντίνα μέσα σε διαμερίσματα μεγαλουπόλεων, παρακολούθησαν με αγωνία από τηλεόραση και διαδίκτυο τη συγκλονιστική μάχη επιστήμης και ιού, με νικητές αλλά και ηττημένους.
Είδαν επίσης, με την «απόσυρση» των ανθρώπων από δρόμους και πλατείες και τη μαγεία της φύσης να μεγαλουργεί! Ο ουρανός πάνω από τις υπερ-πόλεις έγινε ξανά γαλάζιος, οι κάτοικοι είδαν από τα μπαλκόνια τα απέναντι βουνά, ακούστηκε το κελάηδισμα πουλιών, τα νερά καθάρισαν, αφού ακόμη και δελφίνια έφτασαν στις πλαζ!..
Αν αυτό μπορούσε για πάντα να γίνει πραγματικότητα!.. Αν οι άνθρωποι μπορούσαν να ζήσουν ξανά σε τέτοια αρμονία με τη φύση...
* * *
Η αποαστικοποίηση, είναι μια συζήτηση που ξεκίνησε στις αναπτυγμένες χώρες τα τελευταία χρόνια. Μοχλός της η τεχνολογία που τώρα, στην εποχή του κορωνοϊού, μπήκε ως... σίφουνας στη ζωή μας και έβαλε «έξυπνα» κινητά και τάμπλετ ακόμη και στα χέρια παππούδων και γιαγιάδων! Έδωσε έτσι τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να δουλεύουν από στο σπίτι, βοήθησε το εμπόριο να επιβιώσει, υπηρεσίες να διαδοθούν, προϊόντα να διαφημιστούν, μεγάλους και μικρούς να εκπαιδευτούν, να ψυχαγωγηθούν, ακόμη και να… θεραπευτούν μέσω τηλεϊατρικής! Υποστήριξε την ψυχολογία όλων, παρέχοντας το βασικότερο αγαθό στην απομόνωση, την επικοινωνία!
Στα χωριά του Πωγωνίου όπου αυτή την εποχή η φύση οργιάζει, με λίγη προσοχή και τήρηση της «ατομικής ευθύνης», οποιοσδήποτε ιός δύσκολα θα φτάσει και ακόμη πιο δύσκολα θα αναπτυχθεί. Υπάρχουν χωριά φαντάσματα, χωριά που επιζούν με ελάχιστους ηλικιωμένους, χωριά που παίρνουν «ανάσα» μόνο τα καλοκαίρια με την επιστροφή συνταξιούχων.
Όμως κάτι πρέπει επειγόντως να γίνει, για να μπορεί να συμβεί κι αλλιώς: Τα ερημωμένα χωριά μας να μπορούν να καλέσουν πίσω τα παιδιά τους! Βασικό κίνητρό τους ο ψηφιακός μετασχηματισμός της περιοχής, που μπορεί να αποτελέσει στρατηγική επιλογή. Παντρεύοντας το χτες με το σήμερα, έχοντας το βλέμμα στο άμεσο αύριο…
Πώς αυτό μπορεί να γίνει; Φανταστείτε φάρμες με ψηφιακή υποστήριξη, αγρότες που τους υποστηρίζει η τεχνολογία αιχμής, επιχειρήσεις με ψηφιακή πελατεία, εταιρίες που εγκαθίστανται και λειτουργούν στα εγκαταλελειμμένα κτίρια της περιοχής μας, εταιρίες που δίνουν τη δυνατότητα στην τηλεργασία σε εκατοντάδες ανθρώπους…
Όλοι αυτοί θα μπορούν να εγκατασταθούν στα «έξυπνα» χωριά μας, ενώ παράλληλα τα παιδιά τους θα στηρίξουν σύγχρονα σχολεία και εκπαιδευτικά κέντρα. Έτσι θα έρθουν δάσκαλοι και θα λειτουργήσουν οι δομές υγείας και δημόσιες υπηρεσίες, θα ανοίξουν μαγαζιά κάθε είδους και θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος κοινωνικοοικονομικός ιστός.
Χωριά με «πράσινη» ανάπτυξη, καθαρή ενέργεια, βιολογικές καλλιέργειες, συνδεδεμένα με οδικά και επικοινωνιακά δίκτυα προς τον υπόλοιπο κόσμο. Χωριά που θα τα κατοικούν νέοι άνθρωποι, επιστήμονες, τεχνολόγοι, επαγγελματίες, αγρότες... Νέες θέσεις εργασίας, νέες παραγωγές, νέα οικονομία...
* * *

Περιφέρεια Ηπείρου: Υπογραφή Προγραμματικής για τη μελέτη Σουλίου

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την υπογραφή στις 30 Απριλίου της Προγραμματικής Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ε.Μ.Π. σε ό, τι αφορά τη μελέτη για το Σούλι στα πλαίσια του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
«Είναι μια άλλη μεγάλη παράμετρος που θα βοηθήσουμε τον τόπο, ύστερα από πολλές άλλες πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για το Σούλι. Γνωρίζετε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής ο δρόμος από την Εγνατία Οδό στο Ελευθεροχώρι  προς την περιοχή του Σουλίου»,  πρόσθεσε.

 ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Οριζοντες Ηπειρου: Οι Γιαννιώτες δεν είμαστε ανόητοι κ. Καχριμάνη ~ Ανταπάντηση στις σημερινές δηλώσεις


Την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος… ο Περιφερειάρχης Ηπείρου διαπίστωσε σήμερα, έπειτα από δυο δεκαετίες εκπροσώπησης της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων και μετέπειτα της Περιφέρειας Ηπείρου, σε Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων όπως αυτοί της Λίμνης Παμβώτιδος και του Πάρκου Βόρειας Πίνδου, πως «μέχρι σήμερα κανένας δεν ήταν ευχαριστημένος με τον τρόπο που λειτουργούσαν»…
Γιατί, αναρωτιόμαστε, το διαπιστώνει σήμερα που η κυβέρνησή του ψήφισε ένα νόμο που κατά γενική ομολογία απαξιώνει ή σβήνει και την καλή παρακαταθήκη που άφησαν οι Φορείς Διαχείρισης στην περιοχή μας στο ευαίσθητο κεφάλαιο της προστασίας του περιβάλλοντος;
Γιατί δεν διεκδίκησε τα προηγούμενα χρόνια βελτιώσεις στη λειτουργία των Φορέων; Μήπως γιατί τον βόλευε να λειτουργούν έτσι, επειδή μπορούσε να κάνει άνετα τις πολιτικές «χάρες» στους ψηφοφόρους - «πελάτες» του, με αμφισβητούμενες αδειοδοτήσεις και ελλιπείς ελέγχους;
Δεν αναμέναμε από τον Περιφερειάρχη να σηκώσει κεφάλι στην κυβέρνησή του και να υπερασπιστεί τις απόψεις που εξέφρασε ως εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ προ μηνών, στην αρχή της διαβούλευσης αυτού του σχεδίου νόμου.
Είναι ωστόσο λυπηρό να ομολογεί σήμερα πόσο υποτακτικός πολιτικά είναι και να αδειάζει τον αντιπεριφερειάρχη του (τον κ. Β. Γοργόλη) που προχθές δήλωνε πως το θέμα του σχεδίου νόμου θα έλθει για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο!

Γραφείο Τύπου

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Θετικές ρυθμίσεις για την Ήπειρο περιλαμβάνει ο νέος νόμος για το περιβάλλον


Την ικανοποίησή του για τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εξέφρασε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης καθώς δίνονται λύσεις σε χρονίζουσες εκκρεμότητες στην Ήπειρο και ειδικά για δασικούς χάρτες- αναδασμούς- αμπελουργική ζώνη Ζίτσας.
«Ασχοληθήκαμε τα μέγιστα με τους φορείς (διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών) και δεν ασχοληθήκαμε με την ουσία και η ουσία για την Ήπειρο ήταν η αδικία που γινόταν με τους δασικούς χάρτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε, πως «μέχρι σήμερα κανένας δεν ήταν ευχαριστημένος με τον τρόπο που λειτουργούσαν».
Ο κ. Καχριμάνης ανάφερε ότι είχε προτείνει να περιέλθουν οι φορείς στην Περιφέρεια, αλλά τότε η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω των περιορισμών του Συντάγματος, για αυτό και κάποια θέματα θα δοθούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και κάποια άλλα στις Περιφέρειες. «Δεν έχω να ομολογήσω ότι ήταν καλύτερη η κατάσταση μέχρι σήμερα και ότι η άλλη θα είναι χειρότερη. Θα δούμε και όλα κρίνονται», πρόσθεσε.
Με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν αντιμετωπίζονται ζητήματα αναδασμών που εκκρεμούν (π.χ. Σακελλαρικό, Κουκλιών, Κτιμάτων κ.α.), καθώς και της Αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας. «Ήταν μεγάλη τομή που έπρεπε να γίνει από χρόνια και δίνεται πλέον η δυνατότητα να ασχοληθούν νέοι στον πρωτογενή τομέα», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σωτήρης Τσιόδρας: Ένας νέος θάνατος, συνολικά 147 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 21 νέα κρούσματα

Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα, ένας νέος θάνατος σήμερα, συνολικά 147 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.663 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 36 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Τετάρτη 6 Μαΐου 2020)


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (Τετάρτη 6 Μαΐου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Ο ασθενής από τα Ιωάννινα, ο οποίος έχει μεταφερθεί από τη ΜΑΦ σε παθολογική κλινική εξακολουθεί να είναι πολύ καλά στην υγεία του.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
3. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκατόν τρία (103) νέα δείγματα. Τα έντεκα από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα δέκα από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα ογδόντα δύο αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Τα δέκα εννέα δείγματα που στάλθηκαν συνολικά χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Σήμερα 6/5 στάλθηκαν δέκα πέντε νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των τριακοσίων ενενήντα οκτώ (398) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα δέκα πέντε ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Τα δέκα πέντε δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Σήμερα 6/5 στάλθηκαν δέκα πέντε νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά πεντακόσια ογδόντα έξι (586) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δέκα πέντε ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Έξι από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2.
• Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται τρία πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 και αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγμάτων.
• Επίσης δύο πιθανά περιστατικά μετά από την δειγματοληψία τους βρίσκονται σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένονται αποτελέσματα.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εκατό δύο (102) δείγματα.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Τα επτά δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Σήμερα 6/5 στάλθηκαν τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά ενενήντα τρία (93) δείγματα και τα ογδόντα εννέα ήταν αρνητικά. Αναμένονται απαντήσεις για τα τέσσερα ανωτέρω.

Προτάσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη για ενίσχυση και προστασία της κτηνοτροφίας


Προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση και την προστασία της Ελληνικής κτηνοτροφίας υπέβαλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Οι προτάσεις αφορούν τόσο την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και για άλλα χρονίζοντα.
Για την καταβολή έκτακτης αποζημίωσης λόγω κορωνοϊού ο Περιφερειάρχης προτείνει να ληφθούν υπόψη αντικειμενικά στοιχεία, όπως η απογραφή του ζωϊκού κεφαλαίου 2019, η εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης της βρουκέλλωσης, τα στοιχεία σφαγών αμνοεριφίων όπως εμφανίζονται στο σύστημα «Άρτεμις», οι τριμηνιαίες δηλώσεις παράδοσης γάλακτος κ.α.
«Πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιοι παίρνουν τις επιδοτήσεις, ποιοι έχουν ζώα και ποιοι δεν έχουν» τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαστε σε μια χώρα που ποτέ δεν έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Είναι ώρα να μπουν».
Οι προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π. και το φρέσκο γάλα.
Για την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π.. ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η νομοθεσία που προωθεί ο Υπουργός είναι πολύ καλή και πρέπει να τελειώνει αυτό το θέμα. Στις προτάσεις που υπέβαλλε, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στη λήψη μέτρων ώστε να αποκλειστεί πλήρως η δυνατότητα παραγωγής «φέτας» εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Τρεις οι παραβάτες για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις εκτός νομού στην Ήπειρο, την Τρίτη 5 Μαΐου


Έλεγχοι διενεργούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 5 Μαΐου:
για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν (66) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(42) στην Αττική,
(7) στη Θεσσαλία,
(5) στην Ήπειρο,
(4) στη Δυτική Ελλάδα,
(4) στην Κρήτη,
(1) στη Στερεά Ελλάδα,
(1) στην Κεντρική Μακεδονία,
(1) στο Βόρειο Αιγαίο και
(1) στα Ιόνια Νησιά.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (91) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις (εκτός νομού του τόπου κατοικίας κλπ) βεβαιώθηκαν (90) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(33) στην Κεντρική Μακεδονία,
(13) στη Θεσσαλονίκη,
(11) στη Δυτική Ελλάδα,
(11) στην Αττική,
(5) στη Στερεά Ελλάδα,
(5) στην Κρήτη,
(3) στην Ήπειρο,
(3) στη Δυτική Μακεδονία,
(3) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(2) στην Πελοπόννησο και
(1) στη Θεσσαλία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, έχουν βεβαιωθεί (175) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία επιχειρήσεων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (9) παραβάσεις και συνελήφθησαν (10) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (578) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (557) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Δήμος Πωγωνίου: Λειτουργία υπηρεσιών στα πλαίσια των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό


Στα πλαίσια των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και τον περιορισμό διάδοσής του παρακαλούνται οι δημότες όπως περιορίσουν τις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες στις απολύτως απαραίτητες.
Οι υπηρεσίες  θα εξυπηρετούν  διά ζώσης  ΜΟΝΟ πολίτες  των οποίων τα επείγοντα ζητήματα δεν είναι δυνατόν να διεκπεραιωθούν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και ΜΟΝΟ κατόπιν προηγούμενου ραντεβού.
Οι δημότες μπορούν να εξυπηρετηθούν τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως εξής:
Κεντρικό Δημαρχείο: 2653360100
Δημαρχείο Δελβινακίου: 265736011
Δημαρχείο Άνω Πωγωνίου 2657041166
Δημαρχείο Άνω Καλαμά: 2653360206
Δημαρχείο Λάβδανης: 2657051667
Δημαρχείο Πωγωνιανής: 2657031227
ΚΕΠ Καλπακίου: 2653360116
ΚΕΠ Δελβινακίου: 2657022061
ΚΕΠ Άνω Καλαμα: 2653360200
ΚΕΠ Άνω Πωγωνίου: 2657041156
ΚΕΠ Λάβδανης: 2657051683
ΚΕΠ Πωγωνιανής: 2657031410

Παράλληλα, μπορούν να κατεθέτουν τα αιτήματά τους μέσω της εφαρμογής «CityzenApp» καθώς και μέσω των τηλεφωνικών γραμμών: 2653360116 και 2653360147.
Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν στους Δημότες μέσα από το DeveloperAccount της NovelTech στο AppStore και το GooglePlay.

Περιφέρεια Ηπείρου: Καθορισμός περιόδου συγκομιδής και μεταφοράς αγροτικών προϊόντων έτους 2020



Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει ότι εκδόθηκε η υπ'αρ. 51106/1703/5-5-2020 απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου (ΑΔΑ: ψκ077λ9-13κ),  με θέμα “Καθορισμός περιόδου συγκομιδής και μεταφοράς αγροτικών προϊόντων έτους 2020 στην Περιφέρεια Ηπείρου”, σύμφωνα με την οποία:
Επιτρέπεται στους κατόχους αγροτικών προϊόντων την αυθημερόν μεταφορά των προϊόντων τους από τους χώρους συλλογής (αγρούς) προς τα κέντρα συγκέντρωσης, τους χώρους αποθήκευσης ή τα εργοστάσια επεξεργασίας αυτών με χρήση φορτηγών Ι.Χ., ογκομετρικών οχημάτων μεταφοράς (σιλό) καθώς και μεταφοράς χύδην που συνοδεύουν θεριζοαλωνιστικές μηχανές κατά τις χρονικές περιόδους συγκομιδής τους, που καθορίζονται ως εξής:
Α) Για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων:
Σιτηρά – Αραβόσιτος: 15/06/2020 – 15/12/2020
Β) Για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας:
Σιτηρά (Σιτάρι – Κριθάρι – Βρώμη κλπ), Λόλιο: 18/05/2020 – 31/07/2020
Τριφύλλι - Μηδική: 27/07/2020 – 31/12/2020
Αραβόσιτος: 22/08/2020 – 24/12/2020
Βαμβάκι: 01/09/2020 – 31/10/2020
Ρύζι: 10/07/2020 – 08/08/2020
Γ) Για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας: 12/06/2020 –12/12/2020
Δ) Για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας:
Σιτηρά (Σιτάρι – Βρώμη – Κριθάρι):  01/06/2020 – 15/08/2020
Τριφύλλι (σποροπαραγωγή): 01/09/2020 – 20/10/2020
Αραβόσιτος: 20/08/2020 – 31/12/2020
Παρακαλούνται οι κάτοχοι Αγροτικών Μηχανημάτων μεταφοράς αγροτικών προϊόντων (ΣΙΛΟ και ΧΥΔΗΝ) με πινακίδες Αγροτικού Μηχανήματος, να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να θεωρήσουν τις άδειες κυκλοφορίας για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 
Για τη θεώρηση, θα πρέπει να προσκομιστούν τα παρακάτω:
- Άδεια Κυκλοφορίας του Μηχανήματος,
- Άδεια Κυκλοφορίας Θεριζοαλωνιστικής μηχανής που συνοδεύουν,
- Βεβαίωση καλής λειτουργίας από Εξουσιοδοτημένο Συνεργείο (ΣΙΛΟ) ή Δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ (ΧΥΔΗΝ),
- Ηλεκτρονικό Παράβολο 10,00€ για Θεώρηση άδειας κυκλοφορίας Αγροτικού Μηχανήματος (ΚΩΔ.: 1430).
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε αναζητήστε την εν λόγω απόφαση στο διαδίκτυο ή απευθυνθείτε στα παρακάτω τηλέφωνα
Α) Π.Ε. Ιωαννίνων: 2651364120 -κα Σταυράτη Αγγελική ή κα Μπάρκα Δήμητρα.
Β) Π.Ε. Άρτας: 2681364438 – κος Χουλιάρας Βασίλειος
Γ) Π.Ε. Θεσπρωτίας: 2665360134 – κα Μάντζου Δήμητρα
Δ) Π.Ε. Πρέβεζας: 2682028930 – κος Κονταξής Γεώργιος

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Εγγραφές και επανεγγραφές νηπίων 2020-2021 στους Παιδικούς Σταθμούς Δήμου Πωγωνίου


Ο Δήμος Πωγωνίου ανακοινώνει την έναρξη κατάθεσης των αιτήσεων εγγραφής και επανεγγραφής για τους Παιδικούς Σταθμούς.
Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ορίζεται από τις 11 Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:
Π.Σ. Καλπακίου: 2653360123 και 2653041655
Π.Σ. Παρακαλάμου: 2653031241
Π.Σ. Δελβινακίου: 2657022098
Π.Σ. Κεφαλοβρύσου: 2653041201

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Απρίλιο έτους 2020 στην Ήπειρο


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Απρίλιο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 3 τροχαία ατυχήματα (έναντι 9 το 2019). 
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
2 θανατηφόρα τροχαία (έναντι 3 το 2019)
κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 1 το 2019)
1 τροχαίο ατύχημα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 5 το 2018)
Από τα τροχαία ατυχήματα-δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 3 παθόντες (έναντι 11 το 2019). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
2 νεκροί (έναντι 3 το 2019)
κανένας σοβαρά τραυματίας (έναντι 1 το 2019)
1 ελαφρά τραυματίας (έναντι 7 το 2019)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
λοιπά αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (1.545) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Βεβαιώθηκαν:
32 για υπερβολική ταχύτητα
3 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
36 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
34 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
26 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγησης
17 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
22 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
21 για αντικανονικό προσπέρασμα
4 για φθαρμένα ελαστικά
4 για αντικανονικούς ελιγμούς
Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (44) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (79) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Υπερψηφίστηκε η πρόταση της παράταξης Κάτσιου για απαλλαγή των ανταποδοτικών τελών στο δήμο Σουλίου


Με 14 ψήφους υπέρ έναντι 13 κατά, υπερψηφίστηκε η πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Τόπος Αξιών», Νικόλα Κάτσιου για λήψη από το δήμο Σουλίου συγκεκριμένων μέτρων οικονομικής ανακούφισης των συνδημοτών μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η πρόταση που υποχρεώνεται να υλοποιήσει η δημοτική αρχή, φέρνει σημαντικές οικονομικές ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο δήμο μας και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
 Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων,
 Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων,
 Απαλλαγή καταβολής τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων,
 Απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων για τα δημοτικά κτίρια (που έχουν εκμισθωθεί με σχετικές αποφάσεις και διακόπηκε η λειτουργία τους), καθώς και την
 Απαλλαγή ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει ή περιορίσει τη λειτουργία τους, καθώς και για τα νοικοκυριά των οποίων έστω και ένα μέλος εντάσσεται στους (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Επίσης, τη μη βεβαίωση της αναδρομικής είσπραξης των αυξήσεων ανεξαιρέτως για όλους τους επαγγελματικούς χώρους και τα νοικοκυριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί της συγκεκριμένης φοροελάφρυνσης ήταν σθεναρή η αντίδραση της δημοτικής αρχής, που αντιπρότεινε απλά τη μη βεβαίωση της αναδρομικής είσπραξης των αυξήσεων, που η ίδια «πέρασε» με την υπ’ αριθμ.: 171/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για όλους τους επαγγελματικούς χώρους και τα νοικοκυριά μόνο για το Α’ τρίμηνο του 2020.
 Η αδυναμία της δημοτικής αρχής να αντικρούσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα δίκαια αιτήματα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, οδήγησε τον δήμαρχο Σουλίου, Γιάννη Καραγιάννη σε πολιτική υποχώρηση και ανέδειξε την προχειρότητα της δημοτικής αρχής, που δυστυχώς συνεχίζει να εμμένει στο δυσβάσταχτο χαράτσωμα των συνδημοτών μας με τα ανταποδοτικά τέλη-”φωτιά” που η ίδια επέβαλε για το 2020 σε ποσοστό αύξησης που φτάνει και το 60%. Θυμίζουμε ότι, ο Ν. Κάτσιος από τις 19 Μαρτίου 2020 με επιστολή του προς τον δήμαρχο Σουλίου είχε έγκαιρα προτείνει συγκεκριμένη δέσμη έκτακτων μέτρων οικονομικής ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο δήμο Σουλίου από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.
 Οι 14 ψήφοι της πλειοψηφούσας πρότασης προήλθαν από τις παρατάξεις «Τόπος Αξιών» του Ν. Κάτσιου, «Δύναμη Ελπίδας» του Νίκου Γώγου και «Λαϊκή Συσπείρωση» του Ηλία Κουτσή, ενώ οι 13 ψήφοι που μειοψήφησαν προήλθαν από τις παρατάξεις «Δημοτική Ομάδα Συνεργασίας» του Γ. Καραγιάννη και «1 Μέλλον Ανάπτυξης και Ελπίδας» του Νίκου Αθανασίου.

Κοινά συμπτώματα Κορωναϊού και αλλεργικής ρινίτιδας που βρίσκεται σε έξαρση


Η αντιμετώπιση του κοροναϊού αποτελεί το βασικό μέλημα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν πρέπει να ξεχνούμε και τις άλλες ασθένειες, όπως  για παράδειγμα την αλλεργική ρινίτιδα που λόγω εποχής βρίσκεται σε έξαρση.
Μάλιστα το ενδιαφέρον είναι πως μερικά συμπτώματα του κοροναϊού μοιάζουν με αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ασθενείς που πανικοβάλλονται και  ζητούν να κάνουν διαγνωστικά τεστ.
Για το λόγο αυτό οι Ω.Ρ.Λ συστήνουν οι ασθενείς να συμβουλεύονται πρώτα τον γιατρό τους αν έχουν μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα.
Συγκεκριμένα τα βασικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι:
Φτέρνισμα: Έντονο και συχνό φτέρνισμα, το πρωί ή όταν το άτομο εκτίθεται σε χώρους όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση στο υπεύθυνο αεροαλλεργιογόνο (κήποι ή πάρκα για τις γύρες, αποθήκες, γυμναστήρια για μύκητες και ακάρεα),
Φαγούρα-Κνησμός   στο φάρυγγα, στα αυτιά, στη μύτη,.
Μπούκωμα μύτης- Ρινική συμφόρηση:  Επηρεάζει συχνά την όσφρηση,  αλλοιώνοντας  και τη γεύση καθώς αυτές οι δύο αισθήσεις είναι στενά συνδεδεμένες,
Επηρεασμός ακοής. Σε κάποιους ασθενείς επηρεάζει και την ακοή, προκαλώντας την αίσθηση ότι έχουν βουλωμένα αυτιά. Αυτό συμβαίνει διότι ένα τμήμα του αυτιού επικοινωνεί με την μύτη,  με αποτέλεσμα την παραπάνω αίσθηση.
Ρινική καταρροή: Έκκριση διάφανης βλέννας , σε αρκετή ποσότητα.
Συχνά η αλλεργική ρινίτιδα  μπορεί να συνδεθεί με:
Αλλεργική επιπεφυκίτιδα
Οπισθορινική καταρροή
Βήχα
Ροχαλητό
Κόπωση,  κεφαλαλγία ή πονοκέφαλο
Συχνές ωτίτιδες
Ιγμορίτιδα
Ρινικούς πολύποδες