Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Ρεπετίτσα Πωγωνίου: Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα το σαρανταήμερο μνημόσυνο του Αντώνη Γρ. Φούσα

 

Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα τελέσθηκε το πρωί του Σαββάτου 9 Απριλίου 2022, στη γενέτειρα του, τη  Ρεπετίστα Πωγωνίου, το σαρανταήμερο μνημόσυνο του αποβιώσαντα ευπατρίδη, πρώην Υπουργού και Βουλευτή Αντώνη Γρ. Φούσα.

ΕΜΥ: Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού, με βροχές, καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας

 


Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σημαντική μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει  ο καιρός την Κυριακή 10 Απριλίου, από τα βορειοδυτικά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Προοδευτικά θα επηρεαστούν η δυτική και βόρεια ηπειρωτική χώρα, η Θεσσαλία, νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως τμήματα των Σποράδων και της Εύβοιας.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων σε περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βόρεια ορεινά.

Η θερμοκρασία σε πτώση, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 3 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 5 έως 20, στην Ήπειρο από 6 έως 18 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 6 έως 23, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 19 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 10 έως 22 βαθμούς, αλλά τοπικά στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 26-27 βαθμούς Κελσίου.

ΕΟΔΥ: Πενήντα θάνατοι σήμερα, 12.518 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 361.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα θάνατοι σήμερα, 12.518 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες

24 ώρες ήταν 12.518.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.164.995 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 49.0% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 232 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 118.767(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 50, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.076 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 361 (65.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 92.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 200 (55.4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 161 (44.6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.509 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 340 (ημερήσια μεταβολή -0.87%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 369 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ιωάννινα: Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός, που κατηγορείται για κλοπή κατά συναυτουργία και αντιποίηση αρχής

 


Με ακόμη ένα συνεργό του, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό παριστάνοντας τους αστυνομικούς

Συνελήφθη άμεσα από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και αντιποίηση αρχής, ενώ για την ίδια υπόθεση ταυτοποιήθηκε ημεδαπός συνεργός του.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, σήμερα (09-04-2022) νωρίς το πρωί στην πόλη των Ιωαννίνων, οι δύο κατηγορούμενοι, παριστάνοντας τους αστυνομικούς, προσέγγισαν ημεδαπό και με το πρόσχημα του αστυνομικού ελέγχου, ερεύνησαν το πορτοφόλι του, από όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό -40- ευρώ.

Ύστερα από αυτό, ο παθών αντιλήφθηκε ότι δεν πρόκειται για πραγματικούς αστυνομικούς, με αποτέλεσμα εκείνοι να αναγκαστούν να του επιστρέψουν τα αφαιρεθέντα χρήματα.

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων, οι αστυνομικοί εντόπισαν λίγη ώρα αργότερα και συνέλαβαν τον έναν από τους δύο εμπλεκόμενους.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, χωρίς πέναλτι και άρση ακινησίας των οχημάτων μέσω myCar

 


Το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε στη βουλή δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2022 με το μήνα χωρίς πέναλτι.

Οι κάτοχοι των οχημάτων θα μπορούν με αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ MyCAR να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος και αφού καταβάλλουν τα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Ωστόσο η άρση της ακινησίας των οχημάτων θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους.

Το μέτρο το οποίο αφορά ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει κανονικά τις πινακίδες τους, προβλέπει ότι για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας δύο μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών, καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ..

Έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Παρασκευή 8 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Παρασκευή 8 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 80.897 έλεγχοι, από τους οποίους οι 41.435 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 88 παραβάσεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν 20 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

27 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 26 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

8 στη Θεσσαλονίκη,

6 στη Δυτική Ελλάδα,

6 στην Ήπειρο,

4 στη Δυτική Μακεδονία,

2 στο Βόρειο Αιγαίο και

1 στην Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 105.934 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.249 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.685 των 150 ευρώ.

6 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.930 ομοειδείς παραβάσεις.

55 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο ενός πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας από επιβάτη οχήματος.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 4 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας από επιβάτες οχήματος και ΜΜΜ.

Στην Κρήτη, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτη καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη καταστήματος,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας κανόνων λειτουργίας.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 34.881 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.039 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Προς δημοπράτηση τα έργα βελτίωσης των αντλιοστασίων Γλυκής και Κυψέλης

 


Ένα ακόμη έργο, το οποίο προώθησε η Περιφέρεια Ηπείρου για την ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων ΤΟΕΒ με απώτερο σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους, οδεύει προς υλοποίηση.

Πρόκειται για το υποέργο «Έργα βελτίωσης αντλιοστασίων Α/Σ1 (Γλυκής) και Α/Σ 4 (Κυψέλης)», της πράξης «Έργα εκσυγχρονισμού και  εξοικονόμησης ενέργειας του δικτύου ΤΟΕΒ Αχέροντα», συνολικού προϋπολογισμού 1.164.630 ευρώ.

Μετά τη Σύμφωνη Γνώμη που παρείχε προς την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου» για τα τεύχη διακήρυξης και τη σχετική διαδικασία η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου, το έργο πρόκειται να δημοπρατηθεί άμεσα.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που διαχειρίζεται η Ε.Υ.Δ. της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Διευρύνεται σε 4 αντί σε 2 χρόνια η εξόφληση των αγροτικών χρεών για την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά του ΕΛΓΑ

 


Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά, η οποία ελήφθη ύστερα από  εισήγηση του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού διευρύνεται ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλών της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς στον ΕΛΓΑ, από δύο έτη σε τέσσερα.

Η ρύθμιση αυτή (επαναδιατύπωση της ΥΑ 136/14062 ΦΕΚ Β΄290/2013, περί Κανονισμού Οικονομικής Ενίσχυσης του ΕΛΓΑ, άρθρο 5, παρ. 9),  επιτρέπει την εξόφληση των οφειλών μέσω των Τραπεζών, ενώ δεν αποστέλλονται οι οφειλές στις ΔΟΥ που θα είχε ως αποτέλεσμα να απωλέσουν οι αγρότες την φορολογική τους ενημερότητα μέχρι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η απόφαση αφορά 64.000 ΑΦΜ και τα συνολικά οφειλόμενα ποσά ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μέτρο στήριξης των αγροτικών νοικοκυριών σε εποχή οικονομικής δοκιμασίας.

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Εγκαίνια της νέας κερκίδας στο γήπεδο Κεφαλοβρύσου, την Κυριακή 10 Απριλίου, ώρα 12:00

 


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου καλεί τους συγχωριανούς και φίλους της ομάδας, την Κυριακή 10/04 και ώρα 12:00 στο γήπεδο μας στο Κεφαλόβρυσο για τα εγκαίνια της νέας κερκίδας, για τον αγώνα με αντίπαλο τον ΑΟ Βελισσαρίου και τέλος για να γιορτάσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, την επιτυχία της ομάδας του χωριού μας.

Την άνοδο της Αναγέννησης Κεφαλοβρύσου στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία!!!

Ελάτε να πανηγυρίσουμε μαζί με τους ποδοσφαιριστές και το προπονητή μας, για την μεγάλη προσπάθεια τους και τις χαρές που μας χάρισαν τόσες Κυριακές!!!

«ΤΗ ΧΩΡΑ Σ’ ΤΗ ΦΑΡΑ ΑΝΟΣΤΕ»

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 9 Απριλίου

 


Το Σάββατο 9 Απριλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (11-17/4/2022)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (11 έως 17 Απριλίου 2022) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/04/2022

Βουτσαράς - Κούρεντα -Γιουργάνιστα - Χίνκα - Πολύγυρος - Ελευθεροχώρι - Ψήνα - Δραγοψά - Λύγγος - Κόντσικα -Ασβεστοχώρι. 18:00-01:00

ΤΡΙΤΗ 12/04/2022

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα - Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι - Σιστρούνι - Ρωμανός - Μπεστιά - Ζωτικό - Καταμάχη - Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα. 08:00 - 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/04/2022

Ελάτη - Δίλοφο - Κουκούλι - Καπέσοβο - Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι - Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι. 18:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ 14/04/2022

Νεγάδες - Φραγκάδες - Λεπτοκαρυά -Δόλιανη - Καστανώνας - Μακρίνο - Ελατοχώρι - Βοβούσα - Φλαμπουράρι - Γρεβενίτι - Τρίστενο -Μηλιωτάδες. 08:00 - 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/04/2022

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι. 18:00-01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/04/2022

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο - Μεσοβούνι - Καλπάκι. 18:00-23:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/04/2022

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο– Άγ. Κοσμάς– Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος- Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 12/04/2022

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/04/2022

Ελληνικό - Λάζαινα - Αετορράχη - Κωστήτσι - Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι - Πηγάδια - Πλαίσια – Κορύτιανη. 18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ 14/04/2022

Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι - Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 /04/2022

Kέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή - Χουλιαράδες. 18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 /04/2022

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδ o βίζι - Διχούνι. 08:00 – 13:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/04/2022

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος. 18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 12/04/2022

Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα. 18.00- 01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/04/2022

Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Νεοχώρι – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή. 18.00-01.00

ΠΕΜΠΤΗ 14/04/2022

Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά. 08.00-15.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/04/2022

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές. 08.00-15.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/2022

Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή. 08.00-15.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/04/2022

Ριζά - Χειμαδιό- Λυγιά - Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη - Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά. 16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 12/04/2022

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά. 08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/04/2022

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη - Βρυσούλα – Ρευματιά - Σκιαδάς – Κρανέα. 16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ 14/04/2022

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι - Τύρια – Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 15 /04/2022

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα - Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας - Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/2022

Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι. 08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/04/2022

Φοινίκι - Δάφνη - Άνω Ξέχωρο - Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι - Νεροχώρι-Κεραμίτσα - Αχουρία Κεραμίτσας - Μαλούνι - Αχουρία Μαλουνίου. 08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ 12/04/2022

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι – Αμπελώνας. 18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/04 /2022

Φανερωμένη - Γηρομέρι - Μαυρονέρι - Κάτω Ξέχωρο - Κερασοχώρι - Παλαμπάς - Άγιος Νικόλαος - Άγιοι Πάντες - Κρυονέρι – Αμπελώνας. 08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ 14/04/2022

Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια - Άγιος Αρσένιος - Σμπόκια - Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι - Δονάτος - Γολά - Ροδοστίβα. 18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/04/2022

Αετός - Άνω Παλαιοκκλήσι - Κάτω Παλαιοκκλήσι - Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/04/2022

Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα - Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά. 08:00-15:00

Covid-19 και αποφρακτική υπνική άπνοια

 


Η χρήση μηχανημάτων συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) από ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια, μειώνει τους κινδύνους και μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση με COVID-19.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πρόσφατη έρευνα στο Loma Linda University Health. Ο επικεφαλής της έρευνας Ramiz Fargo, MD, ειδικός στην ιατρική του ύπνου, αναφέρει πως

«Όσο πιο κουρασμένο είναι το σώμα μας, τόσο πιο ανοσοκατεσταλμένο είναι. Αυτό μας αφήνει ευάλωτους σε πολλές ασθένειες και λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19» και συμπληρώνει..

«Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερα οι πάσχοντες από αποφρακτική υπνική άπνοια είναι απαραίτητο κατά την διάρκεια του ύπνου να κάνουν χρήση μηχανημάτων συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) για να έχουν ένα ξεκούραστο ύπνο».

Σύμφωνα με επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία κυρίως η  υπνική άπνοια πλήττει πολύ συχνά ηλικιωμένα ή παχύσαρκα άτομα. «Ένα από τα δύο αυτά στοιχεία αρκεί να καταστήσει ένα άτομο πολύ ευαίσθητο σε αρνητικά αποτελέσματα COVID-19» διευκρινίζει ο Ramiz Fargo.

«Είναι αναγκαίο και απαραίτητο όσοι πάσχουν από υπνική άπνοια να χρησιμοποιούν στον ύπνο τους μια συσκευή CPAP ή όσοι έχουν ανήσυχο ή διακεκομμένο ύπνο να απευθυνθούν σε Ω.Ρ.Λ.» τονίζει από την πλευρά του ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της Ω.Ρ.Λ. κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» κι αυτό γιατί όπως εξηγεί «μια εξιδεικευμένη εξέταση μπορεί να διαπιστώσει το πρόβλημα και να μειώσει τις πιθανότητες έναντι των κοινών ιατρικών παραγόντων κινδύνου».

Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας διαγιγνώσκεται χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό μελέτης ύπνου για την ανίχνευση της έλλειψης ροής αέρα μέσα ή έξω από τη μύτη ή το στόμα. Το μηχάνημα CPAP που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του OSA περιλαμβάνει μια μάσκα που εφαρμόζει στο στόμα και τη μύτη κατά τη διάρκεια του ύπνου.