Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Έχει ουσιαστικά εγκριθεί η επιμήκυνση του δανείου


Την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2020 έχει ουσιαστικά εγκρίνει το ΔΝΤ αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

«Τα τρία χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, συν δύο χρόνια αποπληρωμής του δανείου, θα γίνουν 4,5 για την περίοδο χάριτος και στη συνέχει 5,5 για την αποπληρωμή του δανείου» τονίζει ο κ. Ρουμελιώτης.

Μάλιστα, αναφέρεται στην εικόνα για την Ελλάδα την περασμένη Άνοιξη στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι «μας έβλεπαν με μεγάλη καχυποψία διότι αποκρύψαμε ή διαστρεβλώσαμε στατιστικά στοιχεία και δεν υλοποιήσαμε τις υποχρεώσεις που είχαμε αναλάβει για εξυγίανση του δημόσιου τομέα και τη μείωση των ελλειμμάτων».

Αναφερόμενος στο μνημόνιο ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρει ότι εκεί που είχε φτάσει η Ελλάδα δεν είχε την πολυτέλεια άλλης εναλλακτικής λύσης διότι αυτή θα οδηγούσε σε πτώχευση. «Δε θα μπορούσε να καλύψει μισθούς, συντάξεις και δαπάνες νοσοκομείων. Η αναστάτωση στους καταθέτες θα οδηγούσε σε σοβαρότατη εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό και η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να δεσμεύσει καταθέσεις, ενώ θα ασκούντο αφόρητες πιέσεις από τους εταίρους για να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη», επισημαίνει ο κ. Ρουμελιώτης.

ΓΙΟΡΤΕΣ: Χωρίς δώρο Χριστουγέννων χιλιάδες υπάλληλοι


Χωρίς δώρο Χριστουγέννων, εκτός από τους δημόσιους υπάλληλους, θα μείνουν και χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες που δέχτηκε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Μάλιστα από τους εργοδότες που δε συμμορφώθηκαν μετά την παρέμβαση των επιθεωρητών εργασίας, πάνω από 200 οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.

Όπως, λοιπόν, αναφέρουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, ο φετινός αριθμός των εργαζομένων που δεν πήραν φέτος δώρο είναι υψηλότερος του αντίστοιχου περυσινού, ενώ τα περισσότερα κρούσμα εντοπίστηκαν στη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία.

ΔΩΔΩΝΗ: Ψάχνουν μνηστήρα -Προς πώληση για τρίτη φορά η γαλακτοβιομηχανία σε διάστημα 20 χρόνων


Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο κ. Κ. Μητσοτάκης και υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας ο κ. Δ. Μηλιάκος. Στο διάστημα των περίπου τριάμισι χρόνων της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο κ. Μηλιάκος είχε βάλει μπροστά την «εκκαθάριση» του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ από τις συμμετοχές στις πιο πολλές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες «έβαλαν λουκέτο». Ηταν η εποχή που οι δύο οικογένειες, Δασκαλόπουλου και Φιλίππου, δέσποζαν στην αγορά του γάλακτος, αναπτύσσονταν με εντυπωσιακούς ρυθμούς, αλλά και με ισχυρή δόση ανορθολογισμού. Το 1992 η «εξυγίανση» του χαρτοφυλακίου έφθασε στη Δωδώνη. Ηταν το πιο «βαρύ χαρτί» από τις συμμετοχές της τράπεζας, το «φιλέτο» του χαρτοφυλακίου της. Η συμμετοχή της ΑΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν περίπου 62%. Η αντίδραση που προκλήθηκε από την ηπειρωτική κοινωνία λίγο απείχε από την εξέγερση. Και η τότε διοίκηση της ΑΤΕ «ανέκρουσε πρύμναν» εγκαταλείποντας τους σχεδιασμούς της πώλησής της.

Αρκετά χρόνια αργότερα, στη διάρκεια της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή, διοικητής της ΑΤΕ είναι ο πρώην υποδιοικητής της κ. Μηλιάκος. Το κλίμα στην κοινωνία είναι εντελώς διαφορετικό. Η μέση κοινωνική συνείδηση έχει αποδεχθεί την ιδέα της ιδιωτικοποίησης. Παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Μηλιάκος είναι εξαιρετικά προσεκτικός. Περιορίστηκε απλώς να εξαγοράσει ένα ορισμένο ποσοστό μετοχών, περίπου 6%, που πώλησαν κάποιες από τις ενώσεις συνεταιρισμών, μέτοχοι της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας. Το ποσοστό είναι κρίσιμο διότι οι συνεταιρισμοί που είναι μέτοχοι της εταιρείας έχασαν τα δικαιώματα της καταστατικής μειοψηφίας- το θέμα έχει προσβληθεί από τους άλλους συνεταιρισμούς και εκκρεμεί δικαστικά. Τελικώς όμως για δεύτερη φορά ο κ. Μηλιάκος και με συμμετοχή 67,77% δεν κατόρθωσε να την πωλήσει. Φαίνεται ότι η τύχη είχε επιλέξει τον νυν πρόεδρο της ΑΤΕ, τον κ. Θ. Πανταλάκη.

Ετσι σε διάστημα περίπου 20 χρόνων για τρίτη επί της ουσίας φορά η Δωδώνη βρίσκεται προς πώληση. Φαίνεται όμως πως αυτή η φορά θα είναι και η «φαρμακερή». Σε λίγους μήνες η μεγαλύτερη- και κερδοφόρα- συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της ελληνικής αγοράς θα «αλλάξει χέρια». Όλη η περιοχή της Ηπείρου είναι αναστατωμένη. Οι συζητήσεις μεταξύ αρμοδίων και αναρμοδίων παραγόντων δίνουν και παίρνουν.

Απ΄ ό,τι λέγεται, η διοίκηση της ΑΤΕ από την πώληση του μετοχικού της ποσοστού σκοπεύει να βάλει στα ταμεία της αρκετά χρήματα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το μερίδιό της η ΑΤΕ το «τιμολογεί» σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Τα πιο αξιόπιστα σχέδια που προκρίνονται στην προκειμένη περίπτωση- και φαίνεται να έχουν την κατ΄ αρχάς αποδοχή της διοίκησης της τράπεζας- είναι δύο. Σύμφωνα με το πρώτο, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένας φορέας- μια ανώνυμη ή συνεταιριστική εταιρεία- στον οποίο κατ΄ αρχάς όλες οι ενώσεις των συνεταιρισμών που είναι μέτοχοι της Δωδώνης να συνεισφέρουν τις μετοχές που κατέχουν, να διεκδικηθεί άμεσα το περίπου 6% που πωλήθηκε στην ΑΤΕ και εν συνεχεία να γίνει μια έκκληση σε ολόκληρη την ηπειρωτική κοινωνία- με εργαλείο την τοπική συνεταιριστική τράπεζα και με την ενεργό συμμετοχή των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, μεγάλου και μικρού μεγέθους- για να συγκεντρωθούν επιπλέον κεφάλαια προκειμένου να εξαγοραστεί το μερίδιο της ΑΤΕ, με απώτερο σχεδιασμό η νέα Δωδώνη να γίνει το όχημα συνεργασίας όλων των μικρών τοπικών συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών. Παραλλαγή αυτού του σχεδίου είναι το παρακάτω. Αν αυτός ο «κοινωνικός συνεταιρισμός» δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την εξ ολοκλήρου απόκτηση της Δωδώνης, να διατηρήσει το σημερινό μερίδιο των συνεταιρισμών, δηλαδή το 32,23%, να αποκτήσει και το υπόλοιπο περίπου 6% που διεκδικεί και ακολούθως να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή. Σε αυτή την περίπτωση εκ προοιμίου τίθεται η προϋπόθεση ο στρατηγικός επενδυτής να μην είναι ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Και ο λόγος, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι να μη μειωθεί η τιμή παραγωγού του γάλακτος διότι τότε υπάρχει κίνδυνος δεκάδες μικρές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις να χαθούν.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει δύο μεγάλες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για τη σκανδιναβική Αrla (έναν σουηδοδανέζικο γαλακτοκομικό όμιλο με μέλη 7.625

κτηνοτρόφους) και την ολλανδική Friesland (έχει το brand name Νουνού και μέλη της είναι περισσότεροι από 15.000 συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων από την Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο).

Βέβαια είναι αρκετά πρόωρο να διατυπωθεί οποιαδήποτε εκτίμηση για το τι πρόκειται να συμβεί, δεδομένου ότι η διοίκηση της ΑΤΕ κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της περιμένοντας την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που είναι ο μέτοχος της τράπεζας, της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και από την άλλη πλευρά, της τοπικής κοινωνίας και των ενώσεων συνεταιρισμών που είναι μέτοχοι. Σίγουρα όμως το «παιχνίδι» στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων «ανοίγει» και πάλι και όπως κάθε φορά θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

ΔΥΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΥ «ΚΟΙΤΟΥΝ» ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
ΑRLΑ: Η γαλακτοβιομηχανία Αrla είναι η τρίτη σε μέγεθος συνεταιριστική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο. Η σημερινή εταιρεία δημιουργήθηκε το 2000 με τη συγχώνευση της σουηδικής Αrla και της δανέζικης ΜD Foods. Μέλη της είναι 7.260 συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων των δύο χωρών και διαθέτει εργοστάσια σε 13 χώρες.

Έχει ισχυρή παρουσία σε 30 χώρες.

Το 2009 είχε πωλήσεις 6,2 δισ. ευρώ, κέρδη 130 εκατ. ευρώ, το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και απασχολεί 16.231 εργαζομένους.

FRΙΕSLΑΝD: Η Friesland έχει έδρα την Ολλανδία και από το 2007 μετονομάστηκε σε Friesland-Campina. Μέλη της είναι περισσότεροι από 15.000 συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Εξάγει τα προϊόντα της σε 100 χώρες. Το 2009 είχε πωλήσεις 8,2 δισ. ευρώ, καθαρά κέρδη 182 εκατ. ευρώ και απασχολεί 20.000 εργαζομένους.


ΠΗΓΗ: www.tovima.gr

ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ: Προαιρετικά


Προαιρετική θα είναι η χρήση της φοροκάρτας στις συναλλαγές, που θα εκδώσει για όλους τους φορολογουμένους, το Υπουργείο Οικονομικών και η χρήση της θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2011.
Αυτό τονίζει σε δήλωσή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» , ο ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, κ. Σπινέλλης.
Σύμφωνα με τον κ. Σπινέλλη, η κάρτα δεν θα περιέχει προσωπικά στοιχεία αλλά έναν αριθμό. Ο καταναλωτής θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει μέσω του Διαδικτύου τι και πόσα χρήματα έχει ξοδέψει για αγαθά και υπηρεσίες.
Η προμήθειά της φοροκάρτας, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα γίνεται από τις τράπεζες, ενώ οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να ζητούν αποδείξεις.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ Ι.Χ.: Καταθέτουν τις πινακίδες των Ι.Χ. γιατί δεν έχουν να πληρώσουν


Χιλιάδες φορολογούμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων συρρέουν στις εφορίες τις τελευταίες μέρες στις εφορίες όχι για πληρώσουν τα νέα και τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας αλλά για να καταθέσουν τις πινακίδες του αυτοκίνητου τους και να κλείσουν μια από τις αιμορραγίες του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Με τα τέλη κυκλοφορίας να είναι πλέον τσουχτερά λόγω των «πράσινων» επιβαρύνσεων, την τιμή της βενζίνης να κυμαίνεται στα 1,6 ευρώ/ λίτρο (και να αγγίζει το 1,7 ευρώ στην επαρχία) και τα ασφάλιστρα να παίρνουν την ανηφόρα, οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. σπεύδουν να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους και να απαλλαγούν από όλα τα βάρη για την κυκλοφορία τους.

Πρώτοι πρώτοι στις ουρές που σχηματίζονται στις εφορίες είναι οι ιδιοκτήτες παλαιών Ι.Χ. που η χρονολογία τους ξεπερνά τη δεκαετία, αλλά και για ιδιοκτήτες που έχουν δεύτερο αυτοκίνητο, συνήθως παλαιό. Οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος τελών κυκλοφορίας, το οποίο αυξήθηκε σημαντικά για τα παλαιά αυτοκίνητα για περιβαλλοντικούς λόγους. Οι εφοριακοί υπολογίζουν ότι φέτος μπορεί και να κατατεθούν οι πινακίδες 100.000 Ι.Χ.

Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις των εγκαταλειμμένων Ι.Χ. άλλοτε με πινακίδες άλλοτε χωρίς. Οι ιδιοκτήτες τους τις κατέθεσαν στην εφορία καθώς πλέον δεν έχουν τα αναγκαία χρήματα για τη συντήρησή τους. Οι υπηρεσίες των δήμων όμως περισυλλέγουν και αυτοκίνητα που είχαν μεν πινακίδες, αλλά δεν είχαν το σήμα του τέλους κυκλοφορίας και είχαν παρατηθεί επί πολλούς μήνες στο ίδιο σημείο.
Οι κάτοχοι που θα προστρέξουν στις εφορίες για την κατάθεση των πινακίδων τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτείται η προσκόμιση αντιγράφου του Ε9, καθώς και η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης που να αποδεικνύει ότι έχουν στην κυριότητά τους πάρκινγκ ή κάποιο ιδιόκτητο περιφραγμένο χώρο, όπου θα σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους για όσο καιρό οι πινακίδες θα βρίσκονται στην εφορία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με την κατάθεση πινακίδων το όχημά μας δε διαγράφεται οριστικά, δηλαδή δεν παύει να είναι στην κατοχή του ιδιοκτήτη του, κάτι που συνεπάγεται ότι θα πρέπει να δηλώνεται στην Εφορία. Στην περίπτωση της οριστικής διαγραφής, το όχημά μας αποταξινομείται πλήρως και παίρνει το δρόμο της ανακύκλωσης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Ο προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί»


Την εκτίμηση, ότι ο προϋπολογισμός που υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή θα εφαρμοστεί, έκανε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι, ακόμη και αν ήταν βουλευτής, θα τον στήριζε. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε γνωστό ραδιοσταθμό τόνισε:

«Περιμένω την εφαρμογή του προϋπολογισμού. Είναι καλό, γιατί πάρα πολλές φορές, αν όχι όλες, οι προϋπολογισμοί του ελληνικού κράτους ήταν θεωρίες. Τώρα στοχεύουμε σε κάτι και επιδιώκουμε να το πραγματοποιήσουμε. Θα στήριζα την κυβέρνηση και από τα έδρανα της Βουλής».

«Σ’ αυτή τη φάση της μεγάλης κρίσης το πιστεύω, δεν κάνω κάτι, επειδή πρέπει. Ίσως συμβιβάζομαι με ορισμένες κομματικές καταστάσεις, αλλά ο συμβιβασμός στην πολιτική είναι ένα καλό εργαλείο, ειδικά στα μεγάλα κόμματα» προσέθεσε.

Σε ότι αφορά στην απελευθέρωση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού εκτίμησε ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση παρά τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου και δεν θα υπάρξουν προβλήματα και αποφάσεις για κινητοποιήσεις τη Δευτέρα το απόγευμα, οπότε και έχουν συγκαλέσει γενική συνέλευση.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: Διαφωνία για την κυβερνητική τακτική στην ΕΕ


Την διαφωνία του για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Ε.Ε. εκφράζει ο τέως Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής.

Ο κ. Σημίτης εκτιμά πως «η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στην συζήτηση περί τη χρεοκοπία και τους μηχανισμούς σωτηρίας της. Χρειάζεται να βελτιώσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη των εταίρων της με άλλους τρόπους. Να συμβάλει σε σχέδια και πρωτοβουλίες για την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης σε όλη την Ένωση».

Ο τέως Πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου και των αναπτυξιακών επενδύσεων. «Υπάρχουν εδώ και χρόνια διάφορες προτάσεις που μπορούν να εξεταστούν. Για παράδειγμα η δημιουργία ενός ευρωομολόγου, όχι για την κάλυψη των ελλειμμάτων, κάτι που αρνούνται οι χώρες του Βορρά, αλλά για την πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων».

Ο κ. Κώστας Σημίτης υποστηρίζει ότι η ηγεσία της Ε.Ε. δεν έχει «κοινή θέληση» για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την αδυναμία διαμόρφωσης μιας ουσιαστικής οικονομικής διακυβέρνησης. Χρειάζεται κοινή θέληση για αποτελέσματα σε μια επίπονη και συστηματική διαπραγμάτευση. Κοινή θέληση δεν υπάρχει. Η Ευρωπαϊκή ηγεσία δεν θέλει να αναγνωρίσει το πρόβλημα»

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Απολύσεις σε όλους τους δήμους!


Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον τα προβλήματα που δημιουργούνται σε όλους τους Δήμους της χώρας από τη μη ανανέωση των συμβάσεων δεκάδων εργαζομένων λόγω μνημονίου οι οποίοι τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.

Δεκάδες εργαζόμενοι σε όλη την χώρα βρίσκονται χωρίς δουλειά, την ίδια στιγμή που απορρυθμίζεται η λειτουργία παιδικών σταθμών και κοινωνικών δομών, των σφαγείων, των Υπηρεσιών Καθαριότητας, ενώ αποδυναμώνονται και από διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των δήμων.

Το νέο εργασιακό καθεστώς που θεμελιώνει το μνημόνιο «θερίζει» τις θέσεις των συμβασιούχων όχι μόνο στους δήμους αλλά και στις δημοτικές και στις αστικές επιχειρήσεις που διατηρούν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Κόβουν τώρα και την Πρόσθετη για τους φτωχούς Mόνο σε δυσπρόσιτα σχολεία η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη


«Ταφόπλακα» στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει, ουσιαστικά, την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, το δωρεάν φροντιστήριο των φτωχών μαθητών.

Πρόκειται για ένα θεσμό που εδώ και χρόνια έδινε «ανάσα» σε γονείς και μαθητές που δεν είχαν την οικονομική άνεση να πληρώνουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα!
Σε απόφαση, που υπέγραψε προχθές η υφυπουργός Παιδείας, κα Χριστοφιλοπούλου, και κοινοποιήθηκε χθες στη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναφέρεται ότι τμήματα ΠΔΣ θα λειτουργήσουν μονάχα σε δυσπρόσιτα σχολεία και, μάλιστα, μόνο για μαθητές της Γ΄ Λυκείου ή σε Εσπερινά Λύκεια!

Στη σχετική απόφαση, το υπουργείο υποστηρίζει ότι με αυτό τον τρόπο στηρίζονται οι μαθητές των δυσπρόσιτων σχολείων, οι οποίοι, όπως παρατηρείται, πετυχαίνουν χαμηλότερες βαθμολογίες στις εξετάσεις...

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «Η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (Π.Δ.Σ), ως υποστηρικτικός θεσμός της εκπαίδευσης, ταυτίζεται με τον αντίστοιχο θεσμό της Ενισχυτικής Διδασκαλίας (Ε.Δ) και απευθύνεται σε μαθητές της τελευταίας τάξης , όλων των τύπων Λυκείων, που είναι χαρακτηρισμένα δυσπρόσιτα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, που επιζητούν επιπλέον βοήθεια, ώστε να βελτιώσουν τη σχολική τους επίδοση με σκοπό την επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Σκοπός του θεσμού αυτού είναι οι μαθητές να ενισχυθούν μαθησιακά μέσω της παρακολούθησης μαθημάτων, της Γ Λυκείου, πανελλαδικώς εξεταζόμενων ή της Δ΄ Λυκείου σε Εσπερινά αντίστοιχα , σε ώρες διαφορετικές από αυτές που αναπτύσσεται το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, εκτός Σαββάτων, Κυριακών και αργιών, με απώτερο στόχο να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόσβασής τους στην ανώτατη εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα στα δυσπρόσιτα σχολεία, όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά σχολικής αποτυχίας. Ως εκ τούτου, με τη λειτουργία της Π.Δ.Σ δημιουργούνται συνθήκες πρόληψης και θεραπείας του κοινωνικού αποκλεισμού και αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης».

Οι παραπάνω ισχυρισμοί του υπουργείου Παιδείας έχουν πολλά κενά. Καταχάς, αν και εφόσον λειτουργήσει η ΠΔΣ σε δυσπρόσιτα σχολεία δεν πρόκειται να συνεισφέρει ουσιαστικά στους μαθητές. Τα όποια τμήματα δημιουργηθούν θα ξεκινήσουν μετά τις γιορτές, δηλαδή τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οπότε όσο και να... τρέξουν οι καθηγητές δεν πρόκειται να προλάβουν να καλύψουν την ύλη.

Επιπλέον, ήδη πολλοί μαθητές έχουν γραφτεί σε φροντιστήρια ή έχουν ξεκινήσει ιδιαίτερα μαθήματα και, συνεπώς, είναι δύσκολο να τα εγκαταλείψουν και να στραφούν στην ΠΔΣ.
Όμως, από τη στιγμή που χτύπησε το πρώτο κουδούνι, η διεύθυνση έχει γίνει αποδέκτης πολλών παραπόνων από γονείς και μαθητές, οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν στην ΠΔΣ. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, είναι λογικό ολοένα και περισσότεροι μαθητές να στέφονται στο λεγόμενο «δημόσιο φροντιστήριο», θεσμός που, παρά τα προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετώπιζε, αποτελούσε μία εναλλακτική λύση για όσους δεν είχαν χρήματα να κάνουν μαθήματα εκτός σχολείου.

Η επαναλειτουργία της ΠΔΣ αποτέλεσε, εξάλλου, και αίτημα σε πολλές περιπτώσεις σχολείων που τέλεσαν υπό κατάληψη το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, η κατάργηση, ουσιαστικά, του θεσμού αποτελεί πλήγμα και για τον κλάδο των εκπαιδευτικών αφού απορροφούνταν στην ΠΔΣ πολλοί αναπληρωτές και, κυρίως ωρομίσθιοι.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ: Προς εξάμηνη παράταση


Σε εξάμηνη αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού για τα ακίνητα που νοικιάζονται προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εφόσον η μίσθωση αφορά τμήμα του κτιρίου (διαμέρισμα, γραφείο ή κατάστημα). Αντίθετα, αν νοικιάζεται ολόκληρο το κτίριο (όπως και στις περιπτώσεις αγοραπωλησίας ακινήτων) θα απαιτείται πιστοποιητικό από τον Ιανουάριο.

Αυτά αναφέρουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα δώσει την παράταση ανταποκρινόμενη στα αιτήματα φορέων της κτηματαγοράς αλλά και για να υπάρξει σταδιακή προσαρμογή τόσο της αγοράς όσο και του Σώματος των ενεργειακών επιθεωρητών.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, από τις 9 Ιανουαρίου 2011 όσα ακίνητα πωλούνται ή νοικιάζονται πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, το οποίο κατατάσσει τα κτίρια ανάλογα με την ενεργειακή τους συμπεριφορά. Οι φορείς της αγοράς, (με τελευταία χθες την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) ζητούσαν αναβολή εφαρμογής του πιστοποιητικού επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα ο μηχανισμός και η εμπειρία για την άμεση και μαζική εφαρμογή του. Η ΠΟΜΙΔΑ προειδοποίησε εξάλλου χθες, με επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ, για τον κίνδυνο να μπλοκαριστούν οι αγοραπωλησίες και οι μισθώσεις από τον Ιανουάριο αν δεν δοθεί αναβολή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η λύση που επελέγη είναι να μετατεθεί για τον Ιούνιο η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού από όσους νοικιάζουν ένα διαμέρισμα, γραφείο ή κατάστημα.

Αντίθετα, παραμένει η υποχρέωση από τις 9 Ιανουαρίου για όσους μισθώνουν ολόκληρο το κτίριο καθώς και για τις αγοραπωλησίες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι συμβολαιογράφοι θα πρέπει να επισυνάπτουν αντίγραφο και να αναγράφουν στα συμβόλαια αγοραπωλησίας τον αριθμό πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης. Στις μισθώσεις ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού πρέπει να αναφέρεται στο συμφωνητικό ενώ η εφορία δεν θα θεωρεί τα συμβόλαια αν ο ιδιοκτήτης δεν προσκομίζει αντίγραφο του πιστοποιητικού.

Εξελίξεις αναμένονται και στο ζήτημα των αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης αμοιβών και επαγγελμάτων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το ΥΠΕΚΑ καθόρισε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο (με το ΠΔ 100/2010) ελάχιστες αμοιβές για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, οι οποίες (μαζί με το ΦΠΑ) είναι:

-Για διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο κόστος 185 ευρώ.

-Για πολυκατοικίες 1,23 ευρώ ανά τ.μ., με ελάχιστο κόστος 246 ευρώ.

-Για μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.μ., με ελάχιστο κόστος 246 ευρώ.

-Για επαγγελματικούς κλπ. χώρους 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο κόστος 369 ευρώ για κάθε χώρο. Για το άνω των 1.000 τ.μ. τμήμα η αμοιβή μειώνεται σε 1,85 ευρώ ανά τ.μ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα είμαστε στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει βάρος στη στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα, έδωσε ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ.
«Προτεραιότητά μας ήταν να σώσουμε την Ελλάδα, να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δείξουμε σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις ότι είμαστε κοντά, αλληλέγγυοι, στα Άτομα με Αναπηρία και γενικότερα στα ασθενέστερα στρώματα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη.

Πρέπει να φροντίσουμε ώστε τα ΑμεΑ να παραμείνουν ενεργά και να συμμετέχουν ισότιμα και προσφέροντας δημιουργικά στην κοινωνία, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρδακαστάνης αναγνώρισε την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να ανατάξει την οικονομία, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι πιο παρούσα στην περίοδο της κρίσης. «Ο κόσμος της αναπηρίας κ. Πρωθυπουργέ αναμένει από εσάς, εσάς προσωπικά αυτό το μήνυμα της ασφάλειας και της σιγουριάς ότι στην περίοδο αυτή δεν θα είναι οι ξεχασμένοι πολίτες αυτού του τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν πολλά που γίνονται και με λιγότερα χρήματα και άλλα, βεβαίως, με σωστή διαχείριση των χρημάτων, ώστε να πάνε εκεί που πρέπει, και ειδικά στην αντιμετώπιση των δικών σας θεμάτων», επισήμανε τέλος ο κ. Παπανδρέου, διαβεβαιώνοντας τους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά τους «για να υπάρχει η αίσθηση δικαίου στη χώρα μας, κάτι που είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της εποχής».

ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: Λουκέτο έβαλαν 2.500 από τις 6.000 μάντρες αυτοκινήτων


Τον κατήφορο έχει πάρει τους τελευταίους μήνες, ο κλάδος του αυτοκινήτου με τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τους απολυμένους να είναι καθημερινό φαινόμενο.
Από την πλευρά των εισαγωγικών εταιρειών παρατηρείται μείωση στο προσωπικό, κατάργηση οργανικών θέσεων αλλά και μείωση στο ωράριο. Ανάλογη είναι η κατάσταση από την πλευρά των εμπόρων με το μεγαλύτερο πρόβλημα να βρίσκεται στους εμπόρους μεταχειρισμένων όπου τα λουκέτα είναι κάτι πολύ φυσιολογικό και καθημερινό φαινόμενο.
Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ. Κωνσταντίνου Τουλίτση, μέλους Δ.Σ. του συνδέσμου εμπόρων εισαγωγέων αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ), τόνισε ότι από τις 6.000 επιχειρήσεις έχουν μείνει αυτή τη στιγμή σε λειτουργία μόνο οι 3.500.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΄95 2 - 3

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης λόγω γιορτών από αύριο Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου


Επιστρέφονται από αύριο Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι άδειες κυκλοφορίας και οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, η επιστροφή των παραπάνω στοιχείων αφορά όσα έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου.
Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και την 23.12.2010.
Από την παραπάνω απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων για τις εξής παραβάσεις:
Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.
Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης.
Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη.
Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων.
Επίσης εξαιρούνται και όσες έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο αποφάσεων από δικαστικές ή άλλες Αρχές.
Επισημαίνεται ότι για τη επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί, όπου επιβλήθηκε, το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

ΕΜΥ: Με συννεφιά και λίγες καταιγίδες τα Χριστούγεννα


Λίγες βροχές στα δυτικά και βόρεια, αυξημένη υγρασία, τοπικές ομίχλες, αλλά και επιδείνωση του καιρού το μεσημέρι στο Β. Ιόνιο και στην Ήπειρο με ένταση των βροχοπτώσεων, προβλέπει η ΕΜΥ. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βορειοδυτικά και από αργά το βράδυ στα βορειοανατολικά.

ΝΔ: Συναντήσεις με στελέχη ενόψει αλλαγών


Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, είδε αρκετά στελέχη του κόμματος, εν όψει και των αλλαγών στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει στον κομματικό μηχανισμό.
Ως τώρα έχει δει τους βουλευτές κ.κ. Χαρακόπουλο, Τζαβάρα, Βολουδάκη, Δαβάκη, Κασαπίδη, και Σπηλιωτόπουλο.

Ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε πως η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχει με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και «ιδιαίτερα τώρα και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που περνάει η χώρα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής δεν σχολίασε αν ο ίδιος συζήτησε το ενδεχόμενο να αναλάβει κάποιο πόστο στο νέο οργανόγραμμα της ΝΔ.