Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: Διαφωνία για την κυβερνητική τακτική στην ΕΕ


Την διαφωνία του για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Ε.Ε. εκφράζει ο τέως Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής.

Ο κ. Σημίτης εκτιμά πως «η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στην συζήτηση περί τη χρεοκοπία και τους μηχανισμούς σωτηρίας της. Χρειάζεται να βελτιώσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη των εταίρων της με άλλους τρόπους. Να συμβάλει σε σχέδια και πρωτοβουλίες για την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης σε όλη την Ένωση».

Ο τέως Πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου και των αναπτυξιακών επενδύσεων. «Υπάρχουν εδώ και χρόνια διάφορες προτάσεις που μπορούν να εξεταστούν. Για παράδειγμα η δημιουργία ενός ευρωομολόγου, όχι για την κάλυψη των ελλειμμάτων, κάτι που αρνούνται οι χώρες του Βορρά, αλλά για την πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων».

Ο κ. Κώστας Σημίτης υποστηρίζει ότι η ηγεσία της Ε.Ε. δεν έχει «κοινή θέληση» για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την αδυναμία διαμόρφωσης μιας ουσιαστικής οικονομικής διακυβέρνησης. Χρειάζεται κοινή θέληση για αποτελέσματα σε μια επίπονη και συστηματική διαπραγμάτευση. Κοινή θέληση δεν υπάρχει. Η Ευρωπαϊκή ηγεσία δεν θέλει να αναγνωρίσει το πρόβλημα»