Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Τα 10 «χαράτσια» που γονατίζουν τους Έλληνες


Για σοκ κάνουν λόγο οι φοροτεχνικοί

Απίστευτη φορολογική επιδρομή δέχονται εκατομμύρια Ελλήνων αυτή την ώρα. Μια φορολογική επιδρομή που δεν ξανάγινε σε καμιά χώρα του κόσμου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα».
Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη- είναι βαθύς γνώστης των φορολογικών θεμάτων-, αποφασίστηκε να αυξηθούν οι δόσεις πληρωμής των φόρων.
Εκκαθαριστικά
Οι φοροτεχνικοί κάνουν λόγο για ένα πραγματικό σοκ. Ο περισσότερος φόρος θα πληρωθεί μέσω των εκκαθαριστικών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι: μειώθηκε το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ και άλλαξε η φορολογική κλίμακα, έχουν «ψαλιδιστεί» κατά 50% με 100% οι φορολογικές εκπτώσεις, έχουν αυξηθεί έως και κατά 75% τα τεκμήρια διαβίωσης, εισπράττονται μέσω του εκκαθαριστικού τόσο η εισφορά αλληλεγγύης όσο και το τέλος επιτηδεύματος.
Ποιοι είναι οι δέκα φόροι που θα πληρωθούν μέχρι το Δεκέμβρη:
1. Έκτακτη εισφορά
 2. Φόρος επιτηδεύματος
 3. Εκκαθαριστικά φόρου 2012
 4. «Χαράτσι» μέσω ΔΕΗ 2012
 5. Απλήρωτο «χαράτσι» ΔΕΗ 2011
 6. ΕΤΑΚ 2009
 7. ΦΑΠ 2010
 8. ΦΑΠ 2011
 9. Ειδοποιητήρια σε μικροοφειλέτες
10. Τέλη κυκλοφορίας 2013.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνελήφθη αλλοδαπός ο οποίος επιχείρησε να ταξιδέψει για Ιταλία, με πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο

Συνελήφθη, χθες (11.07.2012) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας, ηλικίας 28 ετών, γιατί κατείχε και έκανε χρήση πλαστής ταυτότητας Βουλγαρίας με σκοπό την έξοδό του από τη χώρα μας. Το πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο κατασχέθηκε από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Εξιχνιάστηκε η προχθεσινή επίθεση σε αλλοδαπό στο Λαδοχώρι Θεσπρωτίας

Κίνητρο της επίθεσης ήταν η ληστεία.

Συνελήφθησαν χθες (11-07-2012) το απόγευμα, στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, τρεις (3) αλλοδαποί, υπήκοοι Αφγανιστάν, ηλικίας 20, 18 και 22 ετών, κατηγορούμενοι για επικίνδυνη σωματική βλάβη με κίνητρο τη ληστεία σε βάρος 26χρονου αλλοδαπού, ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητείται και ένας 34χρονος υπήκοος Ιράκ.
Ειδικότερα, προχθές (10-07-2012) τα ξημερώματα, στο Λαδοχώρι Θεσπρωτίας, οι τέσσερις δράστες ενεργώντας από κοινού, επιτέθηκαν σε 26χρονο υπήκοο Ιράκ, με χρήση αιχμηρού αντικειμένου με σκοπό να τον ληστέψουν, προκαλώντας του σωματικές βλάβες (σχετικό το από 11-07-2012 Δελτίο Τύπου).
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα μας, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηγουμενίτσας.
Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Νέα επίσημη παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Επίσημη παράταση του χρόνου ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως και 31 Ιουλίου αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Τις τελευταίες μέρες υπήρχε προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο λόγω του μεγάλου αριθμού των φορολογουμένων που δεν έχουν υποβάλει δήλωση (περίπου 1,2 εκ.), δεδομένου ότι η διορία έληγε σε 4 μέρες από σήμερα.
Μία από τις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν η σιωπηρή παράταση λίγων ημερών.
Τελικά επιλέχθηκε η παράταση μέχρι το τέλος του μήνα, με την υποσημείωση, ωστόσο, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, ότι θα είναι τελευταία.
Διευκρινίζεται ότι ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής του φόρου δεν εξαρτώνται από την ημερομηνία υποβολής καθόσον όλες οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι την πιο πάνω καταληκτική ημερομηνία θα έχουν την ίδια μεταχείριση.
Δηλαδή, εάν την υποβάλλετε εντός της νέας ημερομηνίας, πληρείται τα τυπικά κριτήρια για να εκμεταλλευτείτε το «μπόνους» της καταβολής σε 9 δόσεις (3 διμηνιαίες το 2012 και 6 μηνιαίες το 2013).

Εξιχνίαση ζωοκλοπής στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας

Εξιχνιάστηκε, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού Πρέβεζας ζωοκλοπή που συνέβη πριν τρεις μέρες στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 33χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας για διάπραξη ζωοκλοπής. Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι δράστης της κλοπής είναι ο 33χρονος, ο οποίος το πρωί της 09-07-2012, αφαίρεσε από στάβλο ιδιοκτησίας 49χρονης ημεδαπής στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας, δύο αρνιά.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του αλλοδαπού θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Θεσπρωτικού Πρέβεζας.

ΠΛΑΤΑΡΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, οι οποίοι κατείχαν και πωλούσαν παράνομα κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους

Συνελήφθησαν χθες (11-07-2012) το βράδυ στην Πλαταριά Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 25 και 15 ετών, κατηγορούμενοι για παράνομη κατοχή και διακίνηση κλεψίτυπων ψηφιακών δίσκων και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, ύστερα από έλεγχο αστυνομικών, βρέθηκαν να έχουν παράνομα στην κατοχή τους προς πώληση:
Τριακόσιους ογδόντα επτά (387) κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους ήχου (CD).
Τριακόσιους σαράντα οκτώ (348) κλεψίτυπους ψηφιακούς δίσκους ήχου και εικόνας (DVD), χωρίς να φέρουν την ειδική υδατογραφημένη ταινία ασφαλείας και γνησιότητας.
Οι παραπάνω κλεψίτυποι ψηφιακοί δίσκοι κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Εθελοντές Ιατροί και Νοσηλευτές βρέθηκαν κοντά στα παιδιά του Δήμου Πωγωνίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
Από τα Σύνορα της Ηπείρου στην Ακριτική Γαύδο
Σε Σύμπραξη με τον ΓΕΕΘΑ - ΓΕΝ
 Η Μ.Κ.Ο. των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής / Ιατρικής – Ανοιχτή Αγκαλιά

Οδοιπορικό
Σε διάστημα λίγων μόνο ημερών κλιμάκιο Εθελοντών    Ιατρών και Νοσηλευτών ολοκλήρωσε με επιτυχία τους δυο αυτούς προορισμούς, από την Ήπειρο στη Γαύδο. Αγκάλιασε κυριολεκτικά ΟΛΟΥΣ αυτούς τους κατοίκους τους δυο αντίθετους προορισμούς, κλείνοντας τον Πρώτο Κύκλο του Προγράμματος  «Υποστηρίζουμε τη Ζωή 2012»
Ήπειρος: Τέταρτη Εκστρατεία, από τις 3 έως 10 Ιουνίου 2012. Οι Εθελοντές Ιατροί και Νοσηλευτές βρέθηκαν κοντά στα Παιδιά της Ηπείρου αφού κύριος στόχος μας ήταν αυτά.   (Για ΟΛΟΥΣ εμάς,  τα Παιδιά αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας).
Εφαλτήριο το Δελβινάκι. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε επίσης το Καλπάκι, την Πωγώνιανη, το Κεβαλόβρυσο και τον Παρακάλαμο.
Οι εκτεταμένες εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στα Σχολεία και στα Κέντρα Υγείας κι όπου χρειάσθηκε.
Η Ομάδα στόχου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού εξετάσθηκαν – όχι μόνο τα Παιδιά αυτών των περιοχών – αλλά και  από άλλες περιοχές, όπως παιδιά τα οποία φιλοξενούνται σε Ιδρύματα.
Η υποστήριξη των Εκπαιδευτικών Λειτουργών και των Λειτουργών Υγείας ήταν αμέριστη, γι’ αυτό είχαμε θετικά αποτελέσματα. Ξεπεράσαμε τις 1.300 Ιατρικές Πράξεις.
Η υποδοχή, η φιλοξενία και η υποστήριξη που μας επιφύλαξαν οι Τοπικές Αρχές και οι Κάτοικοι ήταν πραγματικά Συγκινητική . Τους Ευχαριστούμε θερμά ΟΛΟΥΣ!!!
Καταγράψαμε κάποιες ανάγκες και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στο μέτρο του δυνατού.
Σίγουρα, όμως, αυτό το ταξίδι θα έχει γυρισμό.
Λίγες μόλις ημέρες μετά, από τις 21 έως 24 Ιουνίου 2012, το κλιμάκιο βρέθηκε στην άλλη άκρη, την ακριτική Γαύδο σε σύμπραξη πάντα με το Γ.Ε.Ν.
Η Ομάδα άνοιξε πανιά για την Γαύδο. Βρεθήκαμε ξημερώματα στο Νησί. Αποβιβαστήκαμε και ξεκίνησε, σχεδόν αμέσως, η δουλεία.
Οι Εθελοντές Ιατροί και Νοσηλευτές προσέφεραν και πάλι με Αγάπη τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της Γαύδου στην εσχατιά της Ελλάδος.
Ζωγραφισμένη η μοναξιά και η ανασφάλεια στα πρόσωπα των ανθρώπων του Νησιού. Μια μικρή νότα ΧΑΡΑΣ τα λιγοστά Παιδιά.
Εμείς, θέλουμε να τα ευχαριστήσουμε για τις ευχές τους και για την φιλοξενία τους. ΑΞΙΖΟΥΝ την έμπρακτη προσοχή ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!!

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αντιτίθεται στη δημιουργία Υ/Φ στον Αγ. Νικόλαο Αράχθου, ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της

Αριθ. Πρωτ. 2172                               Αθήνα 11-7-2012
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

10/7/2012
Στην Αθήνα σήμερα, 10  Ιουλίου   2012  ημέρα Τρίτη   και ώρα 7.30 μ.μ κλήθηκαν  τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε συνεδρίαση,  στα γραφεία της Π.Σ.Ε  Κλεισθένους 15,  ύστερα από νομότυπη  πρόσκληση του προέδρου του Δ.Σ  Γιώργου Οικονόμου
Ήτοι:
Πρόεδρος                        Γεώργιος Οικονόμου
Α’ Αντιπρόεδρος            Κωστας Κωνής
Β’ Αντιπρόεδρος            Δημήτρης Σιούλας
Γενικός Γραμματέας       Ιπποκράτης Κατσένης
Ειδικός Γραμματέας        Ελευθερία Σιαμέτη
Ταμίας                             Ιωάννης Νάκης
Έφορος Τύπου                 Κών/νος Γαβριήλ
Έφορος Δημ. Σχέσεων    Κων/νος Ζηκόπουλους
Έφορος Πολιτισμού        Αλέξανδρος Λαμπρίδης
Έφορος Πν. Κέντρου       Λάμπρος Ψυλλιάς
Αναπληρωτής Ταμίας      Χριστόφορος Τζαρτζούλης

 Σύμβουλοι
Αποστόλης Γκόρος
Γιώργος Δόσης
Λάμπρος Δρόσος
Ευάγγελος Ζάγκας
Νικόλαος Ζέκης
Σωτήρης Κολιούσης
Δημήτριος Δάλλας
Βαρβάρα Μπότσαρη
Άννα Θώδα – Μπουραντζή
Βασίλειος Παπαιωάννου
Ιωάννης Σμπόνιας
Μαρίνα Τζάκου
Σπύρος Τζίμας
Ελευθέριος Τζόκας
Στη συνεδρίαση αυτή παρευρέθησαν: Γ. Οικονόμου, Ι. Κατσένης, Κ. Κωνής, Δ. Σιούλας, Κ. Ζηκόπουλος, Ι. Νάκης, Κ. Γαβριήλ, Α. Γκόρος,  Σ. Κολιούσης, Σ. Τζίμας, Ν. Ζέκης, Λ. Δρόσος, Α. Λαμπρίδης, Χ. Τζαρτζούλης, Ε. Σιαμέτη, Μ. Τζάκου, Γ. Δόσης, Ε. Ζάγκας, Β. Μπότσαρη.
Αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη της νόμιμης απαρτίας, δεδομένου ότι στη συνεδρίαση παρευρίσκονται  19  μέλη επί συνόλου 25 το Δ.Σ προχωρεί νομότυπα στην εξέταση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Θέματα  ημερήσιας διάταξης:
1. Φράγμα Αράχθου          
2………………

ΑΠΟΦΑΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο  της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στη συνεδρίαση την 10/7/2012 ασχολήθηκε και πάλι με το θέμα κατασκευής Υ/Φ στον Άραχθο ποταμό.
Το Δ.Σ. επεσήμανε ότι η Ηπειρωτική Αποδημία βρίσκεται σε πλήρη αναστάτωση γιατί το σχέδιο διαχείρισης των Λεκανών απορροής υδάτινων πόρων της Ηπείρου επαναφέρει εκ νέου την κατασκευή μεγάλου Υ/Φ στον Άραχθο ποταμό, σ’ ένα ποτάμι που έχει συνεισφέρει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με δύο μεγάλα Υ/Φ το Πουρνάρι Ι και II.
Δυστυχώς επαληθεύτηκε για μια ακόμη φορά η Π.Σ.Ε. η οποία με επιστολή της προς τους βουλευτές της Ηπείρου είχε επισημάνει την ύπαρξη κινδύνου για την κατασκευή του εν λόγω Υ/Φ  και μετά την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 56 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, Επιμένουμε και πάλι ότι η κατασκευή και τρίτου Υ/Φ στον Άραχθο, θα υποβαθμίσει την περιοχή, θα αλλοιώσει τον πολιτιστικό της χαρακτήρα και θα ακυρώσει επενδύσεις σε υποδομές που έχουν γίνει από το κράτος και από ιδιώτες σε επιχειρήσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, πέραν του ότι η κατασκευή του έργου βρίσκει την καθολική αντίδραση των φορέων της Τ.Α., της Τοπικής κοινωνίας και της Hπειρωτικής αποδημίας, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι παρακάμπτεται ο χωροταξικός σχεδιασμός της Ηπείρου, και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε  και την μελέτη περιβαλλοντικών όρων και την άδεια παραγωγής ενέργειας.
Επειδή είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η διάταξη του άρθρου 52 θα δημιουργήσει τεράστια νομικά και κοινωνικά προβλήματα αφού θα επιφέρει ανατροπές γενικότερων κατευθύνσεων των περιφερειακών χωροταξικών σχεδιασμών, γι’ αυτό διαμαρτυρόμαστε εντονότατα και ζητούμε από την κυβέρνηση να αποσυρθεί από το σχέδιο λεκανών απορροής η προοπτική κατασκευής 3ου Υ/Φ στον Άραχθο με ταυτόχρονη τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 52 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, γιατί έτσι μόνο θα αποφευχθεί κάθε μελλοντικός κίνδυνος κατασκευής 3ου Υ/Φ στον Άραχθο.  
Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί στον Υπουργό ΠΕΚΑ, Αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Βουλευτές Ηπείρου, Περιφερειάρχης Ηπείρου, Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Μακεδονίας – Ηπείρου, Δημάρχους περιοχής και έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                          Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Δ. Οικονόμου               Ιπποκράτης Μιχ. Κατσένης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Σε 10 δόσεις η καταβολή του φόρου εισοδήματος

Την καταβολή του φόρου του εκκαθαριστικού σημειώματος σε μηνιαίες 10 δόσεις προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με περισσότερες πληροφορίες. Το σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί με την Τρόικα προκειμένου να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των δόσεων. Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων που λήγει στις 16 Ιουλίου λόγω του μεγάλου αριθμού των δηλώσεων που έως σήμερα δεν έχουν υποβληθεί.
Αναλυτικότερα στη ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών οι δόσεις καθορίζονται ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος των φορολογούμενων και επεκτείνονται ως και τον επόμενο Μάιο. Το σχέδιο προβλέπει τα ακόλουθα:
1. Για όσους έχον οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε δέκα δόσεις, μία κάθε μήνα από τον Αύγουστο έως και το Μάιο του επόμενου έτους. Το 60% της οφειλής θα καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου λογιστικά τα συγκεκριμένα έσοδα να μετρήσουν στον προϋπολογισμό του 2012 και το υπόλοιπο 40% το 2013.
2. Για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα από 50.001 έως 80.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή οι δόσεις περιορίζονται σε επτά και η εξόφληση θα γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε όλα τα έσοδα να εγγραφούν στον φετινό προϋπολογισμό.
Οι φορολογούμενοι που έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 80.001 ευρώ δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης και θα πρέπει να καταβάλουν το φόρο σε έως τρείς ισόποσες διμηνιαίες δόσεις που προβλέπονται και σήμερα.
Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, θα χάνει το δικαίωμα των δόσεων και θα πρέπει να καταβάλει το σύνολο της οφειλής του ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή της πρώτης μηνιαία δόσης, εφόσον δεν έχει περάσει η σχετική προθεσμία εξόφλησής της, ή στην αντίθετη περίπτωση το σύνολο των ρυθμισμένων δόσεων που είναι ληξιπρόθεσμες.
Η ρύθμιση θα έχει ισχύ μόνο για όσους έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

ΜΕΤΣΟΒΟ: Κλοπή στο Δημαρχείο

Καταγγέλθηκε σήμερα (11-07-2012) το πρωί στο Αστυνομικό Τμήμα Μετσόβου, ότι κατά το χρονικό διάστημα από το μεσημέρι της 06-07-2012 έως σήμερα το πρωί, άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν από γυάλινη προθήκη του Δημαρχείου Μετσόβου όπλα – κειμήλια (ένα πιστόλι, ένα ξιφίδιο και ένα πυροβόλο τυφέκιο), ιστορικής αξίας. Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Μετσόβου.

Ενημερωτική συνάντηση για τη μεταφορά μαθητών

Η μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχε σήμερα η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα με Δημάρχους και εκπροσώπους Δήμων της Ηπείρου. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων Ηπείρου, Δήμαρχος Άρτας κ. Ιωάννης Παπαλέξης.
Κατά τη συνάντηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Υπουργείου Εσωτερικών, ενόψει του νέου σχολικού έτους, για τον καλύτερο συντονισμό των διαδικασιών για τη μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι παρευρισκόμενοι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων εξέφρασαν τις απόψεις τους για τις διαδικασίες που ακολούθησαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος και επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετώπιζουν κατά τη διενέργεια των διαγωνισμών καθώς και τις δυσκολίες που επιφέρει η εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν :
 Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης των Δήμων και η επιβάρυνση των Κοινοτικών Αυτοτελών Πόρων για τη μεταφορά μαθητών με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση τους.
  Το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι διαγωνισμοί του προηγούμενου έτους απέβησαν άγονοι, λόγω των δυσκολιών που επιφέρει η εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
 Ο φόβος ότι η έναρξη του νέου σχολικού έτους θα βρει τους περισσότερους Δήμους ανέτοιμους είτε γιατί θα βγουν οι διαγωνισμοί άγονοι, είτε γιατί δεν θα έχουν τελεσφορήσει όλες οι διαδικασίες, οπότε δεν θα έχουν υπογραφεί οι νέες συμβάσεις.
Για τους λόγους αυτούς τόσο ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, όσο και οι παρευρισκόμενοι Δήμαρχοι ή οι εκπρόσωποί τους ζήτησαν την τροποποίηση και βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ανάθεσης για τη μεταφορά μαθητών.
Η Γενική Γραμματέας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα επεσήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος στη συνάντηση που είχε με τους Γενικούς Γραμματείς ζήτησε τη συνδρομή τους, προκειμένου να είναι σε επαφή με τους Δήμους, ώστε να διερευνηθούν τα προβλήματα και να βρεθούν τρόποι επίλυσής τους, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την έναρξη του νέου σχολικού έτους.