Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου: Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και λοιπούς συγγενείς του Ευάγγελου Λάζου


Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου  ενημερώνει τους συμπατριώτες μας Πωγωνίσιους και όλους τους Ηπειρώτες ότι χάσαμε τον διακεκριμένο συμπατριώτη μας ΕΥΑΓΓΕΛΟ  ΛΑΖΟ, μέλος της Ομοσπονδίας και διακεκριμένο στέλεχος της αποδημίας.
Η Εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα γίνει στην Στρατίνιστα Πωγωνίου.
Οι έκτακτες συνθήκες δεν μας το επιτρέπουν να παραστούμε γι αυτό  από τη θέση αυτή στην οικογένεια του και λοιπούς συγγενείς του εκφράζουμε τα ποιό ειλικρινά συλλυπητήρια.

Ο Πρόεδρος    Ο Γενικός Γραμματέας

Γρηγόρης Αρμπιρος     Στέλιος Λιάγκος

ΔΕΗ: Οι αλλαγές που θα δείτε στους νέους λογαριασμούς ρεύματος


Στον ιστότοπο της ΔΕΗ αναρτήθηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις και απαντήσεις αναφορικά με τα νέα ευνοϊκά μέτρα και αφορούν τις χρεώσεις και τους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές αυτή την περίοδο.
Αναλυτικά:
Ποια είναι τα νέα ευνοϊκά μέτρα στις χρεώσεις του ρεύματος;
Η ΔΕΗ για τη διευκόλυνση και στήριξη των πελατών κατά την τρέχουσα κρίσιμη περίοδο που διανύουμε λόγω του κορονοϊού, ανήγγειλε οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης με το από 23.03.2020 Δελτίο Τύπου, τα οποία εξειδικεύονται στα παρακάτω:
Κατάργηση της χρέωσης παγίου σε όλα τα τιμολόγια Χαμηλής Τάσης, δηλαδή στα Οικιακά Τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν, στα Επαγγελματικά Γ21, Γ22 και Γ23, καθώς και στο Αγροτικό.
Κατάργηση του 2ουκλιμακίου στη χρέωση ενέργειας όλων των Οικιακών τιμολογίων (Γ1 και Γ1Ν) η οποία ισοδυναμεί με έκπτωση 8%. Οπότε, η τιμή χρέωσης για τις καταναλώσεις ημέρας άνω των 2.000kWh (2ο κλιμάκιο) εξισώνεται με του 1ου κλιμακίου δηλ. η χρέωση από 0,11936€/kWh μειώνεται σε 0,11058 €/kwh.

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ: Καταγγελία κρατικής παρεμβολής για καταστολή θρησκευτικής ελευθερίας


Αγ. Σαράντα, Κυριακή, 5 Απριλίου 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: Καταγγελία κρατικής παρεμβολής για καταστολή θρησκευτικής ελευθερίας.

Αγανάκτηση προκαλεί η σημερινή αστυνομική επιχείρηση στη Χιμάρα, κλιμακίου αξιωματικών της Κεντρικής Διεύθυνσης της Αστυνομίας του Κράτους, (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία) όπου κατόπιν ελέγχου στις κατοικίες προσήγαγε κι ανέκρινε πλέον των 10 κατοίκων της κωμόπολης.
Πρόκειται για νέους οι οποίοι ως τάμα που εκκρεμούσε τις προηγούμενες μέρες ανύψωσαν σε παρακείμενο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αειθαλιώτισσας, το σημείο του Τιμίου Σταυρού.
Πρόκειται για κάτι σύνηθες ως προς την επισήμανση ιερών τόπων σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και όχι μόνο.
Αποτελεί δε κατοχυρωμένο δικαίωμα σε ότι αφορά τη δημόσια ομολογία της πίστεως και την απρόσκοπτη άσκηση των θρησκευτικών ελευθεριών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
Άλλο τόσο δε στη Χιμάρα όπου η θρησκευτική ταυτότητα της κοινωνίας ιστορικά και σήμερα είναι αποδεδειγμένη Χριστιανική Ορθόδοξη.
Ως εκ τούτου η συμπεριφορά των κρατικών φορέων αποτελεί στην ουσία προσπάθεια καταστολής των θρησκευτικών ελευθεριών, αποδεικνύει την προκατάληψη έναντι των Ορθόδοξων κοινοτήτων, παραβιάζει το πλαίσιο ανεξιθρησκίας και δεν εξυπηρετεί την διαθρησκευτική ειρηνική συνύπαρξη.
Τούτα ειδικά υπό το πρίσμα ότι οι μηχανισμοί της Αστυνομίας του Κράτους τέθηκαν σε κίνηση υπό την πίεση γνωστών πλέον κέντρων και πολιτικών κομμάτων που τους ενοχλεί ο Σταυρός και η Ορθόδοξη πίστη. Δεν μπορούν να καλυφθούν με προσχήματα: διακατέχονται από νοοτροπία του ισλαμικού ολοκληρωτισμού  και ως εκ τούτου αποτελούν ουσιαστικό κίνδυνο διαταραχής της αρμονικής συνύπαρξης.
Η πολιτεία θα πρέπει να αναλογιστεί όντως τις υποχρεώσεις της ειδικά υπό τις συνθήκες έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο Σταυρός παραμένει όχι απλά ιερό σύμβολο της Εκκλησίας και Κοινότητας μας αλλά πηγή ευλογίας, ειρήνης και καταλλαγής!

Εκ του Γραφείο Τύπου κι Ενημέρωσης
ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟIA

Υπουργείο Υγείας: 72 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 62 νέα κρούσματα

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, 62 νέα κρούσματα, και 73 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 1.735 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 93 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Χρονοδιάγραμμα καταβολής των 800 ευρώ ανήρτησε ο Γιάννης Βρούτσης


Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πίνακα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προς τη διευκόλυνση εργαζομένων, επιχειρήσεων και λογιστών.
Για να διευκολύνουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις & λογιστές παρουσιάζουμε τον παρακάτω πίνακα με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης:
1) Για υποβολή εντύπων επιχειρήσεων και  εργαζομένων με βάση το ΑΦΜ
2) Χρόνους διορθώσεων
3) Χρόνοι καταβολής των 800 € (τρεις φάσεις)
4) Άμεσα εκδίδεται εγκύκλιος.

Η εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού (Κυριακή 5 Απριλίου)


Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΘΡΗΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΝΕΚΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η Ήπειρος θρηνεί τον πρώτο νεκρό από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς εξέπνευσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ασθενής που είχε διακομιστεί από το Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Πρόκειται για άνδρα, ηλικίας 75 ετών, που κατάγεται από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, αλλά διέμενε στην Κέρκυρα.
Η Περιφέρεια και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του.
Αναλυτικά η εικόνα ως προς τα κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο, μέχρι σήμερα (Κυριακή 5 Απριλίου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
A. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Tα μεσάνυχτα έχασε τη μάχη με τον θανατηφόρο ιό το πρώτο περιστατικό που είχε διακομισθεί διασωληνωμένο από το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας στις 2/4/2020 και νοσηλεύονταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Πρόκειται για ηλικιωμένο άντρα, 75 ετών, ο οποίος έπασχε και από άλλα υποκείμενα νοσήματα. Η σύζυγος του θανόντος νοσηλεύεται επίσης στη Μονάδα Λοιμωδών του Νοσοκομείου.
2. Tα άλλα δύο θετικά περιστατικά εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
• Το πρώτο περιστατικό είναι από τα Ιωάννινα και ο ασθενής είναι διασωληνωμένο σε σταθερή κατάσταση.
• Ο ηλικιωμένος από την Άρτα από χθες έχει τραχειοτομηθεί και συνεχίζεται η διαδικασία αποσωλήνωσης.
3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύονται πέντε διαπιστωμένα θετικά περιστατικά.
• Το πρώτο αφορά το άτομο του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας, το οποίο είναι πολύ καλά στην υγεία του και αναμένεται να πάρει εξιτήριο σήμερα.
• Το δεύτερο είναι το θετικό κρούσμα γυναίκας που διακομίσθηκε από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, κάτοικος Πρέβεζας. Σήμερα η υγεία της είναι σε πολύ καλή κατάσταση και αναμένεται να πάρει εξιτήριο εντός των επομένων ωρών.
• Το τρίτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, το οποίο έχει σταθεροποιηθεί.
• Το τέταρτο περιστατικό αφορά θετικό κρούσμα από την Π.Ε. Πρέβεζας, ο οποίος έως την εισαγωγή του στη μονάδα παρέμενε και παρακολουθούνταν στην οικία του και ο οποίος είναι σταθερός.
• Το πέμπτο εισήχθη στη Μονάδα το απόγευμα της 3/4/2020. Πρόκειται για την σύζυγο του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα .Η κατάσταση της υγείας της είναι σταθερή.
4. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τριάντα έξι (36) νέα δείγματα, που αφορούν όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Τα δύο δείγματα που στάλθηκαν χθες είναι αρνητικά.
• Σήμερα 5/4 στάλθηκαν επτά νέα δείγματα για εξέταση και έχουν ήδη διαγνωσθεί αρνητικά.
• Από το σύνολο των ενενήντα πέντε (95) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΙ). Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Από τα είκοσι τρία (23) δείγματα που στάλθηκαν χθες, τα είκοσι είναι αρνητικά και αναμένονται αποτελέσματα για άλλα τρία.
• Αρνητικά είναι και τα δύο που αναμένονταν επί του συνόλου των τριάντα τεσσάρων ληφθέντων δειγμάτων της 3/4/2020.
• Σήμερα στάλθηκαν είκοσι επτά (27) νέα δείγματα για εξέταση.
• Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα των προηγούμενων ημερών ,τα οποία διαμένουν στην Άρτα, βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
• Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Στο Νοσοκομείο σήμερα συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε απομόνωση δύο πιθανά περιστατικά, εν αναμονή αποτελεσμάτων τους από δείγματα που ελήφθησαν χθες.
• Κανένα νέο δείγμα πιθανού περιστατικού για SARS-COV-2 δεν λήφθηκε σήμερα.
• Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών, τόσο των τριών που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά δέκα οκτώ (18) δείγματα προς εξέταση και ήταν όλα αρνητικά.

«Έφυγε» από την ζωή ο Ευάγγελος Κ. Λάζος των εκδόσεων "Δωδώνη


«Έφυγε» από την ζωή χθες ο Ευάγγελος Κ. Λάζος, εκδότης της Δωδώνης.
Ο Ευάγγελος Λάζος γεννήθηκε στη Στρατίνιστα Πωγωνίου το 1939.
Το 1949, μετακόμισε  στην Αθήνα, όπου ζούσαν ήδη τα αδέρφια του και ο πατέρας του.
Άρχισε να εργάζεται στο βιβλιοπωλείο "Εστία" που πέρασε την εφηβεία του μαθαίνοντας τη δουλειά του βιβλιοπώλη.
Ο Εκδοτικός Οίκος "ΔΩΔΩΝΗ" ιδρύθηκε το 1962 −παράλληλα με το ομώνυμο βιβλιοπωλείο− στην οδό Ιπποκράτους 17.
Το 1970 μεταφέρθηκε στην Ασκληπιού 3, χώρος που συνδέθηκε με την εκδοτική και εμπορική δραστηριότητά του για τα επόμενα χρόνια.
Επικεντρώθηκε κυρίως στην εκδοτική παραγωγή θεατρικών έργων και αργότερα φιλοσοφικών και ιστορικών βιβλίων, συμβάλλοντας με τον δικό τρόπο τους στην πολιτιστική-πνευματική δραστηριότητα της εποχής.
Η αγάπη για το χωριό του και την Ήπειρο καθόρισε τις αποφάσεις του και το 1981 ίδρυσε το ομώνυμο βιβλιοπωλείο στα Ιωάννινα.
Ταυτόχρονα ως Πρόεδρος της Αδελφότητας Στρατίνιστας Πωγωνίου, συνέβαλε στην καλλιέργεια πολιτιστικής ζωής στο χωρίο του.
***
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 στις 12:00  το μεσημέρι σε στενό οικογενειακό κύκλο στη Στρατίνιστα Πωγωνίου.

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ημεδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή και απόπειρα κλοπής από αποθήκη οικίας στα Ιωάννινα


Συνελήφθη, χθες (04-04-2020) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή, τελεσμένη και σε απόπειρα.
Ειδικότερα, χθες το πρωί στα Ιωάννινα, ο δράστης εισήλθε στον προαύλιο χώρο οικίας και αποπειράθηκε να αφαιρέσει αντικείμενα από αποθήκη, πλην όμως έγινε αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη και τράπηκε σε φυγή.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί της προαναφερθείσας υπηρεσίας που ενημερώθηκαν για το περιστατικό, οι οποίοι εντόπισαν τον δράστη λίγο αργότερα στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου και τον συνέλαβαν.
Επίσης, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος την 02-04-2020 είχε αφαιρέσει από την ίδια αποθήκη δοχείο με βενζίνη καθώς και γεωργικό εργαλείο.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Σαράντα οκτώ οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, το Σάββατο 4 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 4 Απριλίου:
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (974) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(319) στην Αττική,
(114) στην Κρήτη,
(109) στα Ιόνια Νησιά,
 (85) στη Θεσσαλονίκη,
 (69) στην Κεντρική Μακεδονία,
 (65) στη Δυτική Ελλάδα,
 (48) στην Πελοπόννησο,
 (48) στην Ήπειρο,
 (46) στο Νότιο Αιγαίο,
 (19) στη Θεσσαλία,
 (17) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 (16) στο Βόρειο Αιγαίο,
 (14) στη Δυτική Μακεδονία και
   (5) στη Στερεά Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (20.084) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν (6) παραβάσεις και συνελήφθησαν (6) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (351) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (348) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον κορονοϊό


Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από σήμερα το πρωί, η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306.
Ο κορονoϊός, μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με μια καινούργια πραγματικότητα και με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας, προκαλώντας συχνά πρωτόγνωρα συναισθήματα.
Σε αυτό το κλίμα και με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία προγράμματος βοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας μέσω τηλεφώνου.
Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο, πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.
Η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης, οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει με πάνω από 160 ειδικούς από 40 φορείς, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας.
Οι πολίτες, όταν νοιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:
1. Παροχή ψυχολογικής στήριξης: 24ωρη λειτουργία.
2. Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.
3. Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών: 24ωρη λειτουργία.
4. Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού: λειτουργία από 08.00 έως 20.00
5. Παροχή κοινωνικής στήριξης: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Μάρτιο έτους 2020 στην Ήπειρο


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Μάρτιο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 6 τροχαία ατυχήματα (έναντι 9 το 2019).
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
 κανένα θανατηφόρο τροχαίο (έναντι 2 το 2019)
 1 τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2019)
 5 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 6 το 2018)
Από τα τροχαία ατυχήματα-δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 6 παθόντες (έναντι 13 το 2019).
Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
 κανένας νεκρός (έναντι 2 το 2019)
 ένας σοβαρά τραυματίας (όπως και το 2019)
 5 ελαφρά τραυματίες (έναντι 10 το 2019)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων-δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
υπερβολική ταχύτητα
λοιπά αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (3.222) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Βεβαιώθηκαν:
 545 για υπερβολική ταχύτητα
 30 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
 100 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
 63 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
 32 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγησης
 14 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
 28 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
 14 για αντικανονικό προσπέρασμα
 5 για φθαρμένα ελαστικά
 3 για αντικανονικούς ελιγμούς
Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (46) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (353) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Γίνε εθελοντής για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19


Αγαπητοί Συμπολίτες,
Η υγειονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας λόγω της νόσου Covid-19 είναι πρωτόγνωρη και η εξέλιξη της αναμένεται ραγδαία. Η προσφορά όλων μας είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπισθούν οι δυσανάλογες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και των επαγγελματιών του είναι απαραίτητη με όποιες δυνάμεις μπορεί ο καθένας μας.
Στην προσπάθεια αυτή το Υπουργείο Υγείας ενισχύει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με κάθε τρόπο τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Καθώς όμως η πανδημία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς κρίθηκε αναγκαία η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας μας κι από εθελοντές.
Εθελοντικό πρόγραμμα
Το παρόν εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας. Επίσης μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει.
Οι εθελοντές ανάλογα με τα προσόντα τους δύναται να υποστηρίζουν τις δομές υγείας της χώρας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών που ανακύπτουν. Θα παρέχουν συγκεκριμένο έργο και θα έχουν συνεργασία με το ήδη υπηρετούν προσωπικό.
Δήλωση Συμμετοχής
Οι εθελοντές θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής εδώ.
Οι αιτήσεις των εθελοντών θα καταχωρούνται ανά Υγειονομική Περιφέρεια σύμφωνα με τη δήλωση προτίμησης που θα συμπληρώνουν στο σχετικό πεδίο. Εν συνεχεία θα υπάρξει κατανομή από τις Υγειονομικές Περιφέρειες ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στις δομές υγείας της περιοχής ευθύνης τους.
Επιλογή εθελοντών
Ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Εθελοντών της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας καλεί σε συνέντευξη τους εθελοντές. Στην επιλογή των εθελοντών συνεκτιμάται η εργασιακή εμπειρία, οι δεξιότητες του κάθε εθελοντή και το εν γένει ενδιαφέρον του για να εργαστεί σε συγκεκριμένα πεδία που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν ανακύψει.
Έναρξη εργασίας εθελοντών
Οι εθελοντές που θα επιλεγούν ανάλογα της θέσης και των καθηκόντων που θα ορισθούν να αναλάβουν, θα λάβουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τον υπεύθυνο διεύθυνσης/υπηρεσίας (πχ ιατρικής- νοσηλευτικής- διοικητικής- τεχνικής υπηρεσίας, κ.ά) και θα ξεκινήσουν άμεσα να εργάζονται.
Χρήσιμες Επισημάνσεις
Πριν συμπληρώσετε την αίτηση, σας ενημερώνουμε πως στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 περιλαμβάνονται:
• Άτομα άνω των 70 ετών
• Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια
• Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια
• Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη
• Καρκινοπαθείς υπό ενεργό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία
• Μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανασοκατασταλτικά φάρμακα
ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ
Για να γίνετε εθελοντής παρακαλούμε πατήστε ethelontes.gov.gr  

Τι πρέπει να ξέρετε για το έλκος: Αιτιολογία, διάγνωση και θεραπεία


Φούσκωμα, ναυτία, κοιλιακή δυσφορία, πόνος, ερυγές (ρέψιμο), καούρα, κόπωση, αίσθημα κορεσμού με μικρή ποσότητα τροφής…, συμπτώματα που, όταν επιμένουν, «μιλάνε» για έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου. 
Μια νοσηρή οντότητα που στο 90%, περίπου, των περιπτώσεων σημαίνει μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. Pilori). 
Ένα βακτηρίδιο που, μπορεί να υπάρχει στο μικροβίωμα του στομάχου ή του ανώτερου πεπτικού πολλών ανθρώπων, χωρίς, όμως, να δίνει συμπτώματα ή να οδηγεί σε έλκος σε όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, τόσο το ελικοβακτηρίδιο όσο και το έλκος καθαυτό σχετίζονται με τον καρκίνο του στομάχου, με μια σχέση όχι επαρκώς «φωτισμένη» ακόμα στις λεπτομέρειές της, αλλά σίγουρα επικίνδυνη για τον άνθρωπο που νοσεί. Έτσι, είτε εξαιτίας των δικών του συμπτωμάτων, είτε γιατί μπορεί να οδηγήσει σε κάτι χειρότερο ή, ακόμα, και να το υποκρύπτει, το έλκος πρέπει να θεραπεύεται. Και, στις μέρες μας, θεραπεύεται απολύτως. Όπως πάντα, το πρώτο βήμα σε αυτή τη θεραπεία είναι η σωστή ενημέρωση, εξηγεί ο Δρ. Ιωάννης Κοζαδίνος, Διευθυντής Γενικός Χειρουργός στο Metropolitan Hospital.
Τι είναι το έλκος;
Έλκος είναι στην ουσία μια «πληγή» στην εσωτερική επιφάνεια του στομάχου ή της συνέχειάς του, του δωδεκαδακτύλου.
Αιτιολογία
Λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλκοόλ και κάπνισμα, στρες, πιθανώς κάποια γενετική προδιάθεση είναι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση έλκους.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Συνήθως οι ασθενείς επισκέπτονται το γιατρό λόγω επιγαστρικού καύσου και επεισοδίων επιγαστραλγίας. Στην περίπτωση του δωδεκαδακτυλικού έλκους η επιγαστραλγία παρέρχεται με τη λήψη τροφής, ενώ, αν πρόκειται για γαστρικό έλκος, η λήψη τροφής επιδεινώνει την επιγαστραλγία. Και στις δυο περιπτώσεις ο πόνος υποχωρεί με λήψη αντιόξινων φαρμάκων (ευρέως πια χρησιμοποιούμενα), ενώ μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και ενίοτε ήπια απώλεια βάρους.