Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Νιάρχου: Στα πατήματα του «Καχριμανιστάν» η Τατιάνα Καλογιάννη

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Έχοντας αναδείξει το θέμα των διοδίων του Δροσοχωρίου και παρακολουθώντας από κοντά το θέμα με την ανακατασκευή της Νιάρχου εντυπωσιάστηκα από την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά το οποίο η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη υπεραμύνθηκε του έργου… απαγγέλλοντας μια σειρά από νόμους για να εξηγήσει γιατί η Νιάρχου δεν μπορεί να έχει άλλα γεωμετρικά χαρακτηριστικά ή χαρακτήρα αστικής οδού.
Θέλω να θυμίσω στην κ. Καλογιάννη ότι στα ίδια Γιάννενα που μεγαλώσαμε, μέχρι πριν 10 χρόνια όταν ο τότε περιφερειάρχης κ. Πανοζάχος σχεδίαζε το έργο, η πόλη με την Πεδινή απείχαν χιλιομετρικά. Σήμερα τόσο λόγω Καλλικράτη όσο και λόγω της ίδιας της πραγματικότητας η Νιάρχου αποτελεί μέρος του Δήμου Ιωαννιτών και έχει πρακτικά ενταχθεί στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Αντί λοιπόν η κ. Καλογιάννη να μιμείται τον πολιτικό της προϊστάμενο και να συμπεριφέρεται ως δημόσιος υπάλληλος κρυπτόμενη πίσω από εδάφια ας κάνει κάτι για να αλλάξει τον νόμο ευθυγραμμίζοντας τον με την πραγματικότητα και όχι το αντίστροφο.
Έχω λοιπόν τα εξής ερωτήματα:
•Με βάση ποια συγκοινωνιακή μελέτη και έχοντας λάβει υπόψιν ποια συγκοινωνιακά δεδομένα υλοποιείται αυτό το έργο; Αυτή τη στιγμή τα Γιάννενα περιβάλλονται από δύο αυτοκινητοδρόμους, ( Εγνατία,Ιόνια Οδό) και την Περιφερειακή. Έχουν συνυπολογιστεί αυτά στον σχεδιασμό του έργου σε συνάρτηση με την ελάφρυνση του κυκλοφοριακού φορτίου από την παλαιά Εθνική Οδό;
•Τι κρύβει η ένοχη σιωπή της «συγκυβέρνησης» του ΤΕΕ; Είναι απορίας άξιο πως για ένα τέτοιας κλίμακας έργο δεν έχει εκφέρει άποψη θετική ή αρνητική. Κι αυτό γιατί αποτελεί άλλο ένα συγκοινωνούν δοχείο του Αλέκου Καχριμάνη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες- οι γνωρίζοντες ξέρουν.

Εορταστικό μήνυμα για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος από τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Καψάλη Κώστα στο http://www.tzourlakos.com

Εορταστικό μήνυμα για τα Χριστούγεννα  και το Νέο Έτος από τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Καψάλη Κώστα στο http://www.tzourlakos.com

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.

Την  Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017, και ώρα 11.00 π.μ. συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, με θέματα ημερήσια Διάταξης τα εξής:
Επικύρωση αποφάσεων 8ου /2017 Πρακτικού της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού <& Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
1. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Γ. ΧΑΤΖΗΚΏΣΤΑ για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση χώρου στάθμευσης Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα» προϋπολογισμού 400.000,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό ενός (1) εκπροσώπου από την Περιφέρεια Ηπείρου με τον αναπληρωτή του για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.
2. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου και του Δήμου Ζαγορίου για την υλοποίηση του έργου: «Αναστύλωση οικίας Πλακίδα στο Τ.Κ. Κουκουλίου ( Β Φάση)» προϋπολογισμού 247.340,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό ενός (1) εκπροσώπου από την Περιφέρεια Ηπείρου με τον αναπληρωτή του για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.
3. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Σκλίβανης» προϋπολογισμού 180.000,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό ενός (1) εκπροσώπου από την Περιφέρεια Ηπείρου με τον αναπληρωτή του για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης
4. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού <& Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και της Ιερός Μητρόπολης Ιωαννίνων για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκαμνελίου» προϋπολογισμού 150.000,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό ενός (1) εκπροσώπου από την Περιφέρεια Ηπείρου με τον αναπληρωτή του για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

Αριθ. Πρωτ. 3234  Αθήνα 18-12-2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

Το ενδιαφέρον της ΠΣΕ για την ανάπτυξη της Ηπείρου και την βελτίωση  του βιοτικού επιπέδου των Ηπειρωτών,  είναι δεδομένο και έχει καταδειχθεί από την 80χρονη πορεία της,  από τις πρωτοβουλίες και δράσεις της στα μεγάλα ζητήματα σχετικά με την πατρώα γη και την καταγραφή αυτών σε παγκόσμια Πανηπειρωτικά συνέδρια και ειδικές θεματικές ημερίδες,  που διοργάνωσε.
Η έρευνα και η  εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο είναι κορυφαίο ζήτημα, που αγγίζει όλη τη χώρα αλλά κύρια την γεωγραφική περιφέρεια της Ηπείρου και τους Ηπειρώτες.

Ένα ζήτημα που η ΠΣΕ, το είδε πολύ νωρίς, όταν δεν υπήρχε ενδιαφέρον από κανένα άλλο Ηπειρώτικο φορέα και στις 2-12-2014 διοργάνωσε ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα και με διαδικασίες τεκμηρίωσης, προσπάθησε σε βάθος να διεισδύσει στο θέμα της εξόρυξης πετρελαίων στα οικόπεδα της Ηπείρου, αλλά και τις διάφορες πτυχές των συμβάσεων που επρόκειτο να συνομολογήσει το ελληνικό δημόσιο με τις εταιρείες εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. 
Παραθέτοντας τις απόψεις κορυφαίων επιστημόνων για τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Στην ημερίδα αυτή,  ο τότε Πρόεδρος της ΠΣΕ, έγκριτος νομικός, Γιώργος Οικονόμου, κάλεσε τους ειδικούς επιστήμονες της χώρας, αλλά και αυτούς που παρίσταντο στην εκδήλωση αλλά και τους πολιτικούς να δώσουν απαντήσεις σε δώδεκα ουσιαστικά ερωτήματα που συζητήθηκαν στο Δ.Σ. της ΠΣΕ.  Τονίζοντας ότι για την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών,  η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, στα πλαίσια όμως της ισόρροπης και αειφόρου ανάπτυξης και με προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που θα καθιστούν την αξιοποίηση του επωφελή για την ικανοποίηση των αναγκών της χώρας και του λαού μας.
Τα συμπεράσματα της ημερίδας αυτής,  συνοψίστηκαν στις εξής θέσεις, που είναι και οι εγκεκριμένες θέσεις της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
«Η χώρα διαθέτει πράγματι ορυκτό πλούτο να συντελέσει μελλοντικά στην ευημερία του λαού της και ότι πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες εκμετάλλευσής, αλλά υπό προϋποθέσεις. 
Η εκμετάλλευση να μην έχει χαρακτηριστικά εξάρτυσης και να μην κατατείνει στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας ελάχιστον επενδυτών και επικυρίαρχων διεθνών εταιρειών  η χωρών. 
Να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος και να γίνει σεβαστή η ισόρροπη ανάπτυξη με άλλους τομείς, καθώς και την αρμονική συνύπαρξη με τις πολιτιστικές αξίες και το περιβάλλον της περιοχής. 
Να διασφαλίζεται το μέγιστο κοινωνικό όφελος και να υπάρχει έλεγχος αξιόπιστης εφαρμογής των μελετών και επιστροφή αντισταθμιστικών ωφελειών για την τοπική κοινωνία. 
Τέλος ζητήθηκε εγρήγορση από την ΠΣΕ και τους Ηπειρώτες στην διεκδίκηση  και επιβολή των καλύτερων δυνατών μορφών αξιοποίησης του εθνικού πλούτου της χώρας και της Ηπείρου ειδικά».
Τα συμπεράσματα αυτά της ημερίδας στις 2-12-2014 αποτελούν και δέσμευση της ΠΣΕ για την καλύτερη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και της Ηπείρου και με βάση αυτά κινείτε και σήμερα. 
Καθίστανται επίκαιρα όσο ποτέ μετά από τις αποσπασματικές και επί μέρους αντιδράσεις κάποιων φορέων  και κατοίκων της περιοχής στην έναρξη ερευνών για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο οικόπεδο των Ιωαννίνων, η παρακολούθηση εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος  και της Περιφέρειας Ηπείρου της εφαρμογής των όρων των συμβάσεων.


Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

ΚΑΠΑ Research: Διαφορά κάτω από πέντε μονάδες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Έθνος" η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι κάτω από 5%!
Υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό αναποφάσιστων, περίπου 1.000.000 άνθρωποι με βάση τη δημοσκόπηση, την ίδια ώρα που η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, και όλα αυτά διαμορφώνουν, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας ένα σκηνικό ανατροπής, κάτι που μένει να φανεί και στη συνέχεια.
Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου:
ΝΔ: 21,8%
ΣΥΡΙΖΑ:  17%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 7,1%
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ:  8,7%
ΚΚΕ:  5,9%
ΑΝΕΛ:  2,4%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ:  2,2%
ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1,7%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,1%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 1,4%
ΑΛΛΟ: 4,9%

ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟΣ: 25,8%

Πέντε συλλήψεις για διάφορα αδικήματα στην Ήπειρο

Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων, κατά το τελευταίο 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις, για διάφορα ποινικά αδικήματα, από αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.
Συγκεκριμένα συνελήφθησαν:
Χθες το μεσημέρι, στην Πεδινή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, μία 23χρονη υπήκοος Αλβανίας, διότι κατελήφθη να μεταφέρει με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, έναν 32χρονο ομοεθνή της, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Χθες το μεσημέρι, στο Κουτσελιό Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας 64χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι νωρίτερα διέρρηξε αποθήκη στην παραπάνω περιοχή, απ’ όπου αφαίρεσε μία τσάντα, διάφορα αντικείμενα και είδη ένδυσης.
Χθες το απόγευμα, στην Αμφιθέα Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 33χρονος ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες που περιείχαν ηρωίνη, συνολικού βάρους (1,24) γραμμαρίων.
 Χθες αργά το βράδυ, στην Εθνική Οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, ένας 34χρονος υπήκοος Γεωργίας, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του, που οδηγούσε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Χθες το μεσημέρι, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 28χρονος ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Ευνοϊκές παρεμβάσεις για 82.000 οφειλέτες δανείων από την Εργατική κατοικία

Ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) προωθεί με ρύθμιση μία σειρά από ευνοϊκές παρεμβάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν ακόμα και στη διαγραφή των δανείων 49.000 οφειλετών.
Το αποτέλεσμα της ρύθμισης θα είναι η διαγραφή 670 εκατ. ευρώ από το 1,46 δισ. ευρώ που χρωστούν συνολικά 81.715 δανειολήπτες.
Στις ρυθμίσεις των δανείων του ΟΕΚ που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν, θα έχουν δικαίωμα ένταξης κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης:
α) δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη ή σε άλλη ρύθμιση, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από αυτές
 β) δανειολήπτες για τους οποίους δεν έχει εκταμιευθεί το σύνολο του δανείου και οι ίδιοι δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η δανειοδότηση
 γ) δανειολήπτες που έχουν λάβει μικτό δάνειο (δηλαδή δάνειο από τον ΟΕΚ και από τράπεζα), αλλά μόνο για το τμήμα που αφορά στα κεφάλαια του ΟΕΚ.
Οι ρυθμίσεις που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν θα προβλέπουν αύξηση κατά 10 χρόνια της διάρκειας αποπληρωμής όλων των κατηγοριών δανείων από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε ισχύ η συμβατική διάρκεια εξόφλησής τους, διαγραφή του χρέους στην περίπτωση που ο δανειολήπτης χρωστάει ποσό έως 6.000 ευρώ ή στην περίπτωση που έχει καταβάλει πάνω από το 60% του δανείου.
Παράλληλα, οι ρυθμίσεις προβλέπουν μείωση κατά 15% του αρχικού δανείου, η οποία μπορεί να αυξηθεί κατά 10% για τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και κατά 20% για τους πολύτεκνους.

Μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2018, γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των χορευτικών για τη συμμετοχή στην ''Πίτα του Ηπειρώτη 2018''


Η εγκύκλιος-πρόσκληση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για τη συμμετοχή των χορευτικών των Συλλόγων.

Προς
Τα Διοικητικά Συμβούλια
α. των Ηπειρωτικών Σωματείων (μελών της ΠΣΕ)
β. των Ηπειρωτικών Πολιτιστικών Οργανώσεων
Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Σας γνωρίζουμε ότι η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος θα πραγματοποιήσει την εκδήλωση «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2018» την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Σας παρακαλούμε, εάν επιθυμείτε να συμπεριληφθείτε στο πρόγραμμα και να συμμετάσχει στην εκδήλωση η χορευτική σας ομάδα, να συμπληρώσετε και να μας αποστείλετε την συνημμένη Δήλωση Συμμετοχής μέχρι 20-12-2017.
Παρακαλούμε οι δηλώσεις να αποστέλλονται στο
email: info@panepirotiki.com ή στο fax: 210-3243281 και να επιβεβαιώνετε την αποστολή στο τηλ.: 210-3243822. 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης και ο κανονισμός συμμετοχής θα σας σταλεί μετά τις δηλώσεις ενδιαφέροντος.
Σημείωση: Δηλώσεις συμμετοχής μετά την παρέλευση της ημερομηνίας δεν μπορεί να γίνουν δεκτές.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος           Ο Γενικός  Γραμματέας


Γιώργος Δόσης        Κώστας Γαβριήλ

Εορταστικό μήνυμα για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος από τον Πρόεδρο της Πανπωγωνισιακής Ομοσπονδίας κ. Άρμπιρο Γρηγόρη στο http://www.tzourlakos.com

Εορταστικό μήνυμα για τα Χριστούγεννα  και το Νέο Έτος από τον Πρόεδρο της Πανπωγωνισιακής Ομοσπονδίας κ. Άρμπιρο Γρηγόρη στο http://www.tzourlakos.com

Εορταστικό μήνυμα για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος από τον Πρόεδρο της Π.Σ.Ε. κ. Δόση Γιώργο στο http://www.tzourlakos.com

Εορταστικό μήνυμα για τα Χριστούγεννα  και το Νέο Έτος από τον Πρόεδρο της Π.Σ.Ε. κ. Δόση Γιώργο στο http://www.tzourlakos.com

Εορταστικό μήνυμα για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη Αλέξανδρο στο http://www.tzourlakos.com

Εορταστικό μήνυμα για τα Χριστούγεννα  και το Νέο Έτος από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη Αλέξανδρο στο http://www.tzourlakos.com

Διατροφή: Πως επηρεάζει το χρώμα των ούρων

Η ούρηση αποτελεί καθημερινή ανάγκη και έχει ζωτική σημασία για την επιβίωση, καθώς συμβάλλει στην αποβολή τοξινών, υποπροϊόντων του μεταβολισμού και του περιττού νερού από τον οργανισμό.
Ο μέσος ενήλικας παράγει σχεδόν 6,5 φλιτζάνια ούρα κάθε μέρα, συνήθως με τέσσερις έως οκτώ επισκέψεις στην τουαλέτα, με μια διαδικασία τόσο αυτοματοποιημένη ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι ελάχιστη σημασία της δίνουν - εκτός κι αν αλλάξει κάτι στο χρώμα των ούρων τους.
Πού οφείλεται όμως το χρώμα των ούρων και ποιοι παράγοντες μπορεί να το επηρεάσουν; «Το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα τους προέρχεται από το ουροχρώμιο, μία ουσία που παράγεται κατά τη διάσπαση της αιμοσφαιρίνης, δηλαδή της πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα όργανα και τους ιστούς», απαντά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ. «Όσον αφορά τους παράγοντες που μπορεί να το επηρεάσουν είναι πολλοί και διαφορετικοί, από τα φάρμακα που παίρνουμε και τα τρόφιμα που τρώμε έως το νερό που πίνουμε και ορισμένες ασθένειες, άλλες από τις οποίες είναι σχετικά καλοήθεις (όπως π.χ. μια κυστίτιδα) και άλλες σοβαρές (π.χ. ένας καρκίνος στο νεφρό ή την κύστη».
Το νερό
Η διατροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζει το χρώμα των ούρων σε καθημερινή βάση. Ο πρώτος διατροφικός παράγοντας που «αποτυπώνεται» σε αυτά είναι το νερό.