Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Παράταση έως την 8η Ιανουαρίου 2024 στις αιτήσεις του Market Pass

 


Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής αιτήσεων για την καταβολή του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 έως και την 8η Ιανουαρίου 2024 για όλους τους δικαιούχους.

Ακόμη, παρατείνεται η διάρκεια της ισχύος των ψηφιακών καρτών, όπου καταβάλλεται η οικονομική ενίσχυση έως και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Τα προαναφερόμενα προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις περί ναρκωτικών και όπλων

 


Κατασχέθηκαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και πιστόλι κρότου


Συνελήφθη χθες (23-10-2023) το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων.

Ειδικότερα, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι και σε αγρόκτημα του κατηγορούμενου, σε διαφορετικές περιοχές των Ιωαννίνων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

συνολική ποσότητα -382- γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης,

ζυγαριά ακριβείας,

πιστόλι κρότου με γεμιστήρα και

33 φυσίγγια κρότου.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Σιταριά Πωγωνίου: Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο του Έπους του 1940

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Εκκλησιαστική Επιτροπή σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας, τις εκδηλώσεις μνήμης για τον εορτασμό της εθνικής επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

07:30-10:00

 Όρθρος και θεία λειτουργία στο εξωκκλήσι του Αγίου Δημήτριου

10:00-10:15

 Δοξολογία επί τη Εθνική Επετείου στο εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου

10:30-11:00

 Επιμνημόσυνος δέησης στο ηρώο των πεσόντων

 Κατάθεση στεφάνων

 Εκφώνηση πανηγυρικού λόγου

 Απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές

 Παράθεση κερασμάτων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο

12:30

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού θα διοργανώσει γλέντι με ζωντανή μουσική και παράθεση κερασμάτων στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Δελβινάκι: Τελετή βράβευσης των επιτυχόντων μαθητών του χωριού, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, ώρα 11:30 π.μ.,

 

Τελετή βράβευσης των επιτυχόντων μαθητών του χωριού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, ώρα 11:30 π.μ., στο Δημαρχείο Δελβινακίου.

Παρακάλαμος: Πρόγραμμα της ενορίας Αγίου Παντελεήμονα

 


Πρόγραμμα της ενορίας Αγίου Παντελεήμονα

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Θεία λειτουργία (Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου), ώρα 7:30 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Θεια λειτουργία, (Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου) ώρα 7:30 π.μ., στην Ιερά Μονή Σωσίνου.

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Θεία λειτουργία, ώρα 7:30 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Μαυρονόρος Πωγωνίου: Δημοτική βραδιά στο «Πανόραμα», την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου

 

Δημοτική  βραδιά την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 9:130 μ.μ., με το συγκρότημα του Κώστα Χαλιγιάννη,  στο «Πανόραμα», Μαυρονόρος Πωγωνίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών και συμμετοχή παραγωγών η εκδήλωση «Κερνάμε Ήπειρο» στην Αθήνα

 


Με την  κεντρική εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα  ολοκληρώθηκε και ο φετινός κύκλος των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Ηπείρου με το γενικό τίτλο «Κερνάμε Ήπειρο», που βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση σε παραγωγούς, αλλά και στο καταναλωτικό κοινό.

Στην εκδήλωση που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Ζάππειο Μέγαρο, συμμετείχαν 40  παραγωγοί, που «κέρασαν» τους πολυάριθμους επισκέπτες του τριημέρου,  αυθεντικές ηπειρώτικες γεύσεις σε γαλακτοκομικά, κρασιά, τσίπουρο, μέλι, κρέατα, ελαιόλαδο, ψάρια, όσπρια (γίγαντες), γλυκά κ.α.).

Η μεγάλη επιτυχία της Έκθεσης συνίσταται και στο γεγονός ότι διατέθηκε το σύνολο των προϊόντων που είχαν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί, που δεν μπόρεσαν μάλιστα να καλύψουν τη μεγάλη επισκεψιμότητα της τελευταίας ημέρας της εκδήλωσης, η οποία και τις τρεις ημέρες, συνοδεύτηκε από παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική.

Στα εγκαίνια της Έκθεση παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Πρόεδρος του Ζαππείου κα Χριστίνα Βαγενά, η Ευρωβουλευτής κα Άννα Ασημακοπούλου, εκπρόσωποι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Αδελφοτήτων και Συλλόγων Αποδήμων της Αττικής.

Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

 


Η εφαρμογή των μέτρων αποσκοπεί στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχαίας και τροχονομικής αστυνόμευσης κατά το διάστημα από 27 έως 29 Οκτωβρίου 2023, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση των μέτρων, καθώς και τον απαιτούμενο συντονισμό και εποπτεία των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Συνελήφθη ημεδαπός σε περιοχή της Πρέβεζας για παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και περί όπλων


Συνελήφθη χθες (23-10-2023) το μεσημέρι σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του ημεδαπού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 2 χάλκινες αιχμές δόρατος, σωζόμενου μήκους 20,5 και 14,8 εκατοστών η κάθε μία,

• 2 κυνηγητικά όπλα, χωρίς άδεια για την νόμιμη κατοχή τους,

• 2 αεροβόλα πιστόλια αερίου και

• 2 αμπούλες αερίου για τα παραπάνω αεροβόλα πιστόλια.

Οι χάλκινες αιχμές δόρατος θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, ώρα 09:30

 


Την Τετάρτη 25-10-2023 και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατάρτιση της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Γ’ τρίμηνο έτους 2023 και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Έγκριση του από 19-10-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επείγουσες εργασίες άρσης καταπτώσεων – αντιστήριξης πρανών και αποκατάστασης των οδών πρόσβασης μετά από εκτεταμένο κατολισθητικό φαινόμενο προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο με τίτλο: “Βελτίωση – εκσυγχρονισμός αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα Δ. Πρέβεζας”», προϋπολογισμού 680.000,00 € ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Μελέτη αλλαγής χρήσης κτιρίου ΠΕ Θεσπρωτίας από κέντρο σπουδαστικής εστίας σε κτίριο αστυνομίας, εσωτερικές διαρρυθμίσεις, τροποποίηση όψεων, διαμορφώσεις περιβάλλοντα χώρου και αποπεράτωση», προϋπολογισμού € 55.800,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

Έγκριση ανάθεσης υλοποίησης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση άρση προϊόντων κατολίσθησης περιοχής Θεοδωριάνων (παροχή υπηρεσιών)».

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

 


Κατά την περίοδο του εορτασμού η Ελληνική Αστυνομία θα λάβει αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 2023, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης και κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων και εθνικών οδών, ως κατωτέρω:

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, από ώρα 16:00 έως 22:00 και το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, από ώρα 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) στην κατεύθυνση προς Πάτρα.

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

(γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από τη γέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ) στην κατεύθυνση προς Χαλκιδική.

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) στην κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

Παρακάλαμος: Ενημέρωση για την λειτουργία του ιατρείου

 


Αγαπητοί συγχωριανοί- συνδημότες

Ενημερώθηκα από το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, πως η γιατρός λόγω ασθένειας δεν θα καταφέρει να είναι στο χωριό μας σήμερα.

Όμως αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη θα είναι κανονικά στον Παρακάλαμο.

Σας ευχαριστώ για την κατανόηση σας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή η έκδοση Φορολογικής Ενημερότητας και σε περίπτωση χρεών

 


Με κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργου Πιτσιλή, οι φορολογούμενοι μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακά το απαραίτητο για τις συναλλαγές τους αποδεικτικό, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν την ΔΟΥ, όταν:

• Για την έκδοσή του απαιτείται να παρακρατηθεί από το προς είσπραξη ποσό μέρος των ρυθμισμένων οφειλών τους.

• Εκδίδεται για κάθε νόμιμη χρήση και υφίστανται οφειλές σε αναστολή είσπραξης.

• Εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων με υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή είσπραξης και παρακρατείται το σύνολο του εισπραττόμενου ποσού, έως το ύψος των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών του αιτούντος.

• Εκδίδεται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία, με παρακράτηση ποσού επί των ρυθμισμένων οφειλών.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου

 


Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστκό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημαρχείου Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Πόνος στη μέση: Τι προσφέρει η φυσικοθεραπεία;

 


Πιο γρήγορα αναρρώνουν όσοι υποφέρουν από πόνο στη μέση εάν αρχίσουν φυσικοθεραπεία από τις πρώτες μέρες μετά την εμφάνισή του, σύμφωνα με δύο μεγάλες έρευνες. Ειδικότερα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον εξέτασαν στοιχεία από περισσότερους από 150.000 πάσχοντες, ηλικίας 18-64 ετών. Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι όσοι άρχισαν φυσικοθεραπεία σύντομα μετά την έναρξη του πόνου, είχαν σημαντικά οφέλη.
Μεταξύ άλλων, χρειάσθηκαν 28% λιγότερες απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες), ενώ μειώθηκαν κατά 15% οι μεταφορές στην εντατική για την άμεση αντιμετώπιση του πόνου και ξόδεψαν πολύ λιγότερα χρήματα σε ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις.
Πολύ σημαντικό όμως ήταν, ότι είχαν σχεδόν 90% λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν βαριά παυσίπονα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τον πόνο τους.
Επίσης ανάλογα ευρήματα είχε και η δεύτερη μελέτη, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από σχεδόν 47.000 πάσχοντες από οσφυαλγία.


«Υπολογίζεται ότι οκτώ στους δέκα ενήλικες εκδηλώνουν κάποια στιγμή πόνο στη μέση. Το 40% από αυτούς έχουν συμπτώματα πολύ σοβαρά όπως: χάνουν τον ύπνο τους, μειώνεται η ικανότητά τους να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους και περιορίζουν δραστικά την κινητικότητά τους», επισημαίνει
ο Φυσικοθεραπευτής - Χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab και προσθέτει: