Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Παράταση μέχρι την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στην υποβολή των αιτήσεων για την πρόσληψη 5.500 άνεργων πτυχιούχων


Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανακοινώνει την παράταση για την υποβολή των αιτήσεων για το "ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ 5.500 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 22-29", που υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ, μέχρι την Παρασκευή 7/12 και ώρα 12.00.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση διαδικτυακά.
Το πρόγραμμα, διάρκειας 12 μηνών και συνολικού προϋπολογισμού 90.000.000 ευρώ, απευθύνεται σε άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων ηλικίας 22-29 ετών, που θα εργαστούν σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.
Στόχος του προγράμματος είναι: α) η άμεση απόκτηση εργασιακής εμπειρίας των νέων πτυχιούχων στο επιστημονικό αντικείμενο,
β) η θεσμική αναβάθμιση του δημοσίου μέσω συγκεκριμένων project που εκτελεί υψηλά καταρτισμένο νέο εργατικό δυναμικό,
γ) η αντιμετώπιση του φαινομένου της διαρροής του επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας.
Οι μεικτές μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων ορίζονται:
α) για την κατηγορία Π.Ε. έως τα 1.040 ευρώ,
β) για την κατηγορία Τ.Ε. έως τα 990 ευρώ, ενώ για ωφελούμενους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό δίπλωμα, οι ανωτέρω αποδοχές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ αντίστοιχα.
Με δράσεις όπως: η ψηφιοποίηση του αρχείου του ΕΦΚΑ, η εκπόνηση μελετών αναβάθμισης και περιβαλλοντικής βελτίωσης των νοσοκομείων της χώρας, αλλά και ο σχεδιασμός και υλοποίηση παρεμβάσεων ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής για νέους στις φυλακές, το πρόγραμμα αξιοποιεί ένα νέο επιστημονικό δυναμικό σε θέσεις και δράσεις με άμεσα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, δύο ημεδαποί στην πόλη των Ιωαννίνων, κατηγορούμενοι για κλοπές


Εξιχνιάστηκαν τέσσερις διαρρήξεις – κλοπές σε καταστήματα καθώς και μία υπόθεση κλοπής κινητού τηλεφώνου - χρηματικού ποσού
Συνελήφθησαν, χθες (02-12-2018) το μεσημέρι στην πόλη των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 45 και 35 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα, οι δύο δράστες, αφαίρεσαν ένα κινητό τηλέφωνο καθώς και το χρηματικό ποσό των (350) ευρώ, ιδιοκτησίας 64χρονου ημεδαπού.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί που ενημερώθηκαν για το περιστατικό, οι οποίοι εντόπισαν λίγο αργότερα στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων τους δύο δράστες, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν τα κλοπιμαία και τους συνέλαβαν.
Επίσης, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων καθώς και από τον τρόπο δράσης (modus operandi), ο 45χρονος δράστης διέπραξε στην πόλη των Ιωαννίνων τις παρακάτω κλοπές:
κατά το χρονικό διάστημα από 26 έως 29-10-2018, διέρρηξε ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων και αφαίρεσε την ταμειακή μηχανή και εργαλεία,
βραδινές ώρες της 1/2-11-2018, διέρρηξε κρεοπωλείο και αφαίρεσε από την ταμειακή μηχανή το χρηματικό ποσό των (80) ευρώ,
βραδινές ώρες της 2/3-11-2018, διέρρηξε πρακτορείο ΟΠΑΠ και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των (600) ευρώ καθώς και στιγμιαία λαχεία, συνολικής αξίας (2.100) ευρώ,
βραδινές ώρες της 1/2-12-2018, διέρρηξε καφενείο και αφαίρεσε από την ταμειακή μηχανή το χρηματικό ποσό των (60) ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου το Συνέδριο της ΚΕΔΕ


Με κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα Ψηλά με την Αυτοδιοίκηση Μπροστά» ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου το ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αθήνα
από τις 3-5 Δεκεμβρίου 2018.
Η έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε τη  Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 10:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Α. Τριάντη), ενώ οι εργασίες της Ολομέλειας και των Θεματικών Κύκλων θα πραγματοποιηθούν 4 και 5 Δεκεμβρίου 2018 στο ξενοδοχείο Caravel.
Την 1η ημέρα του Συνεδρίου μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης.
Κατά την πρώτη ημέρα θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων τοποθετήσεις Πολιτικών Αρχηγών και εκπροσώπων Πολιτικών Κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων καθώς και συνδικαλιστικών οργάνων.
Παρόντες στο συνέδριο ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου κ. Γκόγκος Χρήστος και ο Αντιδήμαρχος κ. Κουκουλάρης Στέλιος και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μποντίνης Γρηγόριος.

Θανατηφόρο τροχαίο στην Επαρχιακή Οδό Λουτρότοπου-Συκεών Άρτας


Σήμερα (3-12-2018) στην Επαρχιακή Οδό Λουτρότοπου-Συκεών Άρτας, δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 61χρονος, εξετράπη της πορείας της, προσέκρουσε σε χωμάτινο ανάχωμα και ανετράπη σε παρακείμενο αγρόκτημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.
Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Συλλήψεις τεσσάρων ατόμων για διωκτικά έγγραφα


Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 48ωρο, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, τέσσερα άτομα, για διωκτικά έγγραφα.
Αναλυτικότερα συνελήφθησαν:
Χθες το μεσημέρι στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, ένας 37χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης δύο ετών και ενός μηνός, για εκβίαση και εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας.
Χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, μία 28χρονη ημεδαπή, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Γ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, ποινής φυλάκισης πέντε μηνών, για κλοπή.
Χθες το μεσημέρι στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 44χρονος αλλοδαπός, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα ενώ σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, συνολικής ποινής φυλάκισης εννέα μηνών και είκοσι ημερών και χρηματικής ποινής (300) ευρώ, για κλοπή και παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
Προχθές το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 45χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Β’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, ποινής φυλάκισης επτά μηνών, για απάτη.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Εκπνέει τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για 5.500 προσλήψεις ανέργων στο Δημόσιο


Εκπνέει τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και ώρα 12η μεσημβρινή, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους εγγεγραμμένους στο μητρώο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, για 5.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης και για χρονικό διάστημα 12 μηνών, στο Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς.
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και της δυσκολίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων, καθώς και την αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες (brain drain), προς αναζήτηση εργασίας.
Δικαίωμα αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, ηλικίας 22 έως 29 ετών (εφεξής ωφελούμενοι/ες), οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης ούτε απασχολούνται με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι ωφελούμενοι πρέπει:

Παρουσίαση του βιβλίου του Ηπειρώτη συγγραφέα Γιάννη Παππά ''Θαμπές ζωές", στο Polis Art cafe, Πεσματζόγλου 5, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου


''Θαμπές ζωές'', του Γιάννη Παππά.

Το βιβλίο του Ηπειρώτη συγγραφέα παρουσιάζεται στο Polis Art cafe, Πεσματζόγλου 5, Στοά Πεσματζόγλου-στοά βιβλίου, Ομόνοια, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 20:00.
Η ιστορία μιας άγριας εκδίκησης.
Το τελευταίο γράμμα μιας μελλοθάνατης νεαρής κομμουνίστριας στα χρόνια του εμφυλίου στη Χαλκίδα.
Η οδύσσεια μιας Βορειοηπειρώτισσας στη σύγχρονη Ελλάδα.
Η συνάντηση με το δολοφόνο του αγωνιστή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.
Η εσωτερική μετανάστευση στην Αθήνα για μια καλύτερη ζωή. Ο αδιέξοδος έρωτας μιας μαθήτριας προς τον καθηγητή της. Η πορεία μιας νεαρής αντάρτισσας από τα χωριάτης Ηπείρου προς την εξορία, στην Ουγγαρία, το 1948.
Η τελευταία φωτογράφιση του λήσταρχου Θωμά Γκαντάρα, στη Θεσσαλία τη δεκαετία του ’20.
Η Άρτα της δεκαετίας του 60 και του 70, είναι μερικά από τα θέματα που περιέχονται.

Πριν τα Χριστούγεννα θα πληρωθεί η 6η δόση του επιδόματος Παιδιού


Πριν τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί η 6η δόση για το επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ.
Τα χρήματα ενδέχεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.
Τα χρήματα λόγω των εορτών, θα δοθούν προκειμένου οι οικογένειες να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αίτηση Α21 έχει ενεργοποιηθεί και δέχεται νέες αιτήσεις για όλους όσοι δεν έχουν υποβάλει φέτος αίτηση Α21.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών ηλικίας 35, 20 και 15 ετών, προέβησαν, απογευματινές ώρες σήμερα,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Πως επηρεάζουν τη γονιμότητα


Ο προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων αποτελεί σημαντικό τμήμα της φροντίδας της υγείας.
Ειδικά για τις γυναίκες, όμως, που επιθυμούν να αποκτήσουν κάποτε παιδιά, υπάρχει ένας ακόμα σημαντικός λόγος για να εξετάζονται: η διαφύλαξη της γονιμότητάς τους.
Και αυτό, διότι αν ορισμένα από αυτά τα νοσήματα δεν γίνουν αντιληπτά και αφεθούν για καιρό (ακόμα και για χρόνια) χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα όργανα της αναπαραγωγής, οδηγώντας στην υπογονιμότητα.
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι πολλά και πολύ συνηθισμένα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τη σεξουαλική επαφή μεταδίδονται περισσότερα από 30 διαφορετικά βακτήρια, ιοί και παράσιτα, που καθημερινά μολύνουν 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ένα από τα συχνότερα είναι τα χλαμύδια που προσβάλλουν σχεδόν 61 εκατομμύρια ανθρώπους. Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι καταγράφονται περισσότερες από 250.000 μολύνσεις κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (ECDC). Ο μεγαλύτερος αριθμός λοιμώξεων παρατηρείται στις νεαρές γυναίκες (ηλικίες κάτω των 24 ετών).
«Τα χλαμύδια αποτελούν τη συχνότερη βακτηριακή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη στην Ευρώπη», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ. «Είναι επίσης η κύρια αιτία οξείας νοσηρότητας και μακροπρόθεσμων προβλημάτων αναπαραγωγικής υγείας, ιδιαίτερα στους νέους. Πολλές λοιμώξεις από αυτά είναι ασυμπτωματικές, με συνέπεια καθυστερημένη διάγνωση και ανενόχλητη μετάδοση μεταξύ των ερωτικών συντρόφων. 
Το επακόλουθο της αθεράπευτης λοίμωξης από χλαμύδια μπορεί να είναι η σαλπιγγίτιδα, που προκαλεί συμφύσεις και απόφραξη στις σάλπιγγες. 
Η σαλπιγγίτιδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για υπογονιμότητα στη γυναίκα, καθώς και για έκτοπες κυήσεις. Είναι επίσης σημαντική αιτία φλεγμονώδους νόσου της πυέλου».
Μελέτες έχουν δείξει ότι στις ανεπτυγμένες χώρες οι λοιμώξεις από χλαμύδια ευθύνονται για τις μισές περιπτώσεις υπογονιμότητας εξαιτίας απόφραξης των σαλπίγγων.