Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: Στο 4,9% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Ιανουάριο


Αύξηση 4,9% παρουσίασε ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) του μηνός Ιανουαρίου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2010, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009, είχε σημειωθεί αύξηση 2,3%.Ο Εν. ΔΤΚ κατά το μήνα Ιανουάριο 2011, σε σύγκριση με το Δεκέμβριο 2010, παρουσίασε μείωση 1,0%, έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος Εν. ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 10 - Ιανουαρίου 11, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 09 - Ιανουαρίου 10, παρουσίασε αύξηση 4,9%, έναντι αύξησης 1,4% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

ΔΟΕ: Ανακοίνωση για την μη διεξαγωγή για φέτος των εξετάσεων για εισαγωγή των εκπαιδευτικών στα Διδασκαλεία


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

Το Υπουργείο Παιδείας με επιστολή του Γενικού του Γραμματέα προς τον Πρόεδρο και το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε., στις 9/2/2011 γνωστοποίησε τη μη διεξαγωγή για φέτος των εξετάσεων για εισαγωγή των εκπαιδευτικών στα Διδασκαλεία, ανακοινώνοντας ουσιαστικά τη διακοπή της διετούς μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Είναι απαράδεκτο, η επιστημονική και παιδαγωγική αναβάθμιση των γνώσεων των εκπαιδευτικών που, επί ενενήντα χρόνια, εξασφαλίζεται με τη φοίτησή τους στη διετή μετεκπαίδευση να αντιμετωπίζεται ως μια ξεπερασμένη και ανάξια προβληματισμού διαδικασία.
Είναι αδιανόητο, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, αντί να επενδύουμε στην εκπαίδευση, να την αποδυναμώνουμε στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων.
Υπάρχουν, σίγουρα, προβλήματα και αδυναμίες στη λειτουργία και στο πρόγραμμα σπουδών της μετεκπαίδευσης, όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει, όμως είναι ο μοναδικός θεσμός, χάρη στον οποίο οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε. έχουν τη δυνατότητα να επανασυνδέονται με τις εξελίξεις στην εκπαιδευτική επιστήμη και τις καινοτομίες στο χώρο της διδακτικής, αλλά και να ανατροφοδοτούν τα παιδαγωγικά τμήματα με την εμπειρία της σχολικής καθημερινότητας που μεταφέρουν από τους μαθητές τους.
Το Υπουργείο Παιδείας, αν πραγματικά έχει την πρόθεση να αναβαθμίσει το θεσμό της μετεκπαίδευσης, μπορεί να υιοθετήσει τις προτάσεις που επανειλημμένα έχει καταθέσει η ΔΟΕ με στόχο την αναβάθμιση της, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών, διατηρώντας ταυτόχρονα και τον ακαδημαϊκό και ανεξάρτητο χαρακτήρα της, αλλά και την πρόταση της συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των παιδαγωγικών τμημάτων για τα Διδασκαλεία (5/2/2011) όπου καθαρά ζητήθηκε η διατήρηση της μετεκπαίδευσης με αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών και διεύρυνση του ρόλου της, έτσι ώστε να καλύπτονται και άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δηλώνει ότι:
•Είναι απαίτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας η αναβάθμιση και η συνέχιση της λειτουργίας των Διδασκαλείων.
•Οποιαδήποτε απόφαση κατάργησης του θεσμού της Μετεκπαίδευσης θα αποτελεί εχθρική ενέργεια για τον κλάδο και την εκπαίδευση και θα συναντήσει την έντονη αντίδραση όλων των δυνάμεών του.
•Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη των εξετάσεων για τη διετή φοίτηση στα Διδασκαλεία λαμβάνοντας υπόψη τους τις θέσεις και τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.
•Οι λογικές της εξοικονόμησης πόρων από την εκπαίδευση, με την κατάργηση θεσμών με μακρόχρονη προσφορά, είναι επικίνδυνες και καταστροφικές για τη δημόσια εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς και το λαό.

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας



Μαντάς Κομνηνός Οικονόμου Τριαντάφυλλος

Ε.Α.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Κάνει γνωστό ότι ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για ενίσχυση στο μέτρο 121 για τα λεγόμενα «Σχέδια Βελτίωσης»


H Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων κάνει γνωστό στους γεωργούς και κτηνοπτηνοτρόφους ότι από σήμερα Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για ενίσχυση στο μέτρο 121 για τα λεγόμενα «Σχέδια Βελτίωσης» τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος (ΠΑΑ) 2007 – 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και η προθεσμία λήγει στις 18 Απριλίου.
Το ποσό, το οποίο θα κατανεμηθεί σε τέσσερις γεωγραφικές περιοχές, ανέρχεται σε 285.000.000 ευρώ. Ενδεικτικά στην Ήπειρο – Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα, τα ποσά κατανέμονται ως εξής.
1.15 εκ. ευρώ σε νέους γεωργούς του Μέτρου 112 του ΠΑΑ 2007 -2013.
2.30 εκ ευρώ σε γεωργούς σε καπνοπαραγωγικές περιοχές που το έτος 2009 ενεργοποίησαν εκτατικά δικαιώματα προερχόμενα από καπνό.
3.25 εκ. ευρώ σε λοιπούς γεωργούς.
Το ύψος της επιχορήγησης για την περιοχή μας ανέρχεται σε 60% για τους νέους αγρότες και 50% για τα λοιπά πρόσωπα.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων στα πλαίσια της λειτουργίας του γραφείου ενημέρωσης, πληροφόρησης και εξυπηρέτησης του αγρότη και μετά την ενημερωτική ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με την συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και στην οποία συμμετείχαν τα στελέχη της ΕΑΣΙ αναλαμβάνει να ενημερώσει τους αγρότες για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, αλλά παράλληλα και την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο μέτρο όπως άλλωστε έγινε και για τα μικρά σχέδια βελτίωσης.
Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες για οποιαδήποτε πληροφορία θα απευθύνονται στο τηλέφωνο 26510 70961-5 στον υπεύθυνο Γεωπόνο κ. Βασίλη Θεοδωράκη.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Ακόμη έξι νεκροί από τον ιό Η1Ν1


Ακόμη έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους χθες από επιπλοκές της νέας γρίπης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων στους 88.

Μάλιστα οι τρεις ήταν νοσηλευόμενοι σε μονάδες εντατικές θεραπείας και οι τρεις σε θαλάμους. Μεταξύ τους και ένας υγιής άνδρας 31 ετών.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν χάσει τη ζωής τους 40 άτομα, ενώ συνολικά 294 χρειάστηκαν εντατική φροντίδα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ζητά εμβολιασμό κατά της φυματίωσης όλων των παιδιών έως 12 ετών


Τον εμβολιασμό όλων των παιδιών έως 12 ετών κατά της φυματίωσης συνιστά το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, το υπουργείο καλεί τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί, ενώ συνιστά στους εκπαιδευτικούς να κάνουν ακτινογραφίες θώρακος, ανά πενταετία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ένωση κατά της φυματίωσης και των νόσων του Αναπνευστικού η χώρα μας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διακοπή του αντιφυματικού εμβολιασμού, ο οποίος εξακολουθεί να γίνεται στην ηλικία των 6 ετών.

Οι εμβολιασμοί διενεργούνται από όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, όπως οι Νομαρχιακές Υγειονομικές Υπηρεσίες, τα Κέντρα Υγείας, τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, τα λειτουργούντα Αντιφυματικά Κέντρα, τα Ασφαλιστικά Ταμεία κ.α. Τέλος, το υπουργείο Παιδείας καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να διευκολύνουν τις Υγειονομικές Υπηρεσίες που επιθυμούν να εξετάσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες και να ενημερώσουν σχετικά τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων τους.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Δεν πάμε σε εκλογές»


Φρένο στην εκλογολογία των τελευταίων ημερών επιχείρησε να βάλει από το βήμα της Βουλής ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Ξεχάστε τις εκλογές. Δεν μπορεί κάθε 2-3 μήνες να ανοίγει τέτοιο θέμα. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το είπε ο πρωθυπουργός», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

ΕΦΟΡΙΑ: Μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις στέλνουν πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες όφειλες προς το Δημόσιο


Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει 590.000 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες όφειλες προς το Δημόσιο.
Μαζί με το έντυπό της φορολογίας εισοδήματος (που αποστέλλεται από το υπουργείο οικονομικών) θα παραλάβουν και ειδική σημείωση με το ποσό της οφειλής και κλήση για την άμεση τακτοποίησή της.
Και το υπουργείο Οικονομικών θα προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που ο υπόχρεος δεν ρυθμίσεις τις οφειλές του τότε θα κινηθούν διαδικασίες για την κατάσχεση της περιουσίας του φορολογούμενου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συμμετοχή στο πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα- Αλβανία 2007-2013


Η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας 2007-2013, προτίθεται να υποβάλει προτάσεις για υλοποίηση έργων και ενεργειών στους τομείς του περιβάλλοντος, του τουρισμού-πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων, στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, οι οποίες είναι και οι μοναδικές επιλέξιμες περιοχές της Ηπείρου.


Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά κοινές διακρατικές προτάσεις από την Ελλάδα και την Αλβανία και κοινή συνεργασία στην υλοποίησή τους, με στόχο την ενδυνάμωση των περιοχών εφαρμογής των δράσεων στον οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό τομέα και ιδιαίτερα την ενδυνάμωση των σχέσεων και των συνεργασιών μεταξύ των δύο γειτονικών λαών.

Για το λόγο αυτό έγιναν οι απαραίτητες επαφές με τις Περιφέρειες Αργυροκάστρου και Αυλώνος, που είναι επιλέξιμες περιοχές στην Αλβανία. Συγκεκριμένα, σε συναντήσεις που έγιναν στα Ιωάννινα και στο Αργυρόκαστρο, η Αντιπεριφερειάρχης κα Τατιάνα Καλογιάννη και στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αναπτυξιακής «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.», συναντήθηκαν με την Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου MIMOZA COMO, τον Αντιπεριφερειάρχη Αυλώνος GJERGJI MANO και Δημάρχους των περιοχών αυτών, συζήτησαν και συμφώνησαν σε συγκεκριμένες προτάσεις και αμοιβαίες δράσεις, οι οποίες θα υποβληθούν από την «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» στην Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 8.3.2011.

Τη σύνταξη των προτάσεων και την υποβολή τους ανάλαβε η «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.», η οποία, σε συνεργασία με φορείς και στελέχη από την πλευρά της Αλβανίας, θα ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες τον φάκελο κάθε πρότασης, σε επίπεδο δράσεων, προϋπολογισμού, αδειών, αποφάσεων και λοιπών διαδικαστικών θεμάτων.

Για την υλοποίηση του έργου, σημαντικό ρόλο έχουν και Δήμοι των δύο περιφερειακών ενοτήτων, με τους Δημάρχους των οποίων υπάρχει άριστη συνεργασία και ομοφωνία ως προς το περιεχόμενο των προτάσεων.
ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: Το Κόμμα των Ελλήνων τιμά την επέτειο της 17ης Φεβρουαρίου 1914


ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΕΕΜΜ - ΜΕGA

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κόμμα των Ελλήνων τιμά την επέτειο της 17ης Φεβρουαρίου 1914

Οι Βορειοηπειρώτες, ξανά φέτος, με αφορμή την 17η Φεβρουαρίου, την
ημερομηνία ορόσημο της ιστορικής τους πορείας, όπως κάθε χρονιά,
τιμούν την επέτειο της ανακήρυξης της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου
Ηπείρου το 1914, στην Αθήνα, στην Πάτρα και σ’ άλλες πόλεις της
Ελλάδας, μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Το γεγονός αυτό που σχετίζεται με τον αγώνα ενός κομματιού του
Ελληνισμού να διατηρήσει την εθνική του ταυτότητα στις πατρογονικές
του εστίες, παρά τις προσπάθειες να το διαγράψουν από τις σελίδες της
ιστορίας, παραμένει ζωντανό στη συνείδησή μας και αποτελεί πηγή
έμπνευσης στο σύγχρονο αγώνα για την κατοχύρωση και εφαρμογή στην
πράξη των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις για τις
εθνικές μειονότητες.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι Αγωνιστές του 1914 διεκδικούσαν εκείνα που
σήμερα ουσιαστικά προασπίζουν η Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των
Εθνικών Μειονοτήτων, ο Χάρτης για τις Τοπικές Γλώσσες και η Σύμβαση
για την Αυτονομία της Τοπικής Διοίκησης που είναι επίσημοι κανόνες του
Συμβουλίου της Ευρώπης και που έγιναν αποδεκτοί από την ίδια την
Αλβανία.
Η φοβία μη μας κατηγορήσουν ως σοβινιστές, αποσχιστές ή υπονομευτές
δεν πρέπει να κυριέψει κανέναν μας γιατί απλούστατα διεκδικούμε εκείνα
που μας ανήκουν. Διεκδικούμε την εθνικότητά μας όπως μας την
κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, διεκδικούμε τη γλώσσα όπως μας τη
δίδαξαν οι μητέρες μας, διεκδικούμε τον πολιτισμό μας όπως μας τον
άφησαν οι αρχαίοι σοφοί μας, απαιτούμε τη δική μας θέση στη διοίκηση,
στην πρόοδο και στην κατανομή του πλούτου.

Το δίδαγμα της ημέρας αυτής είναι ότι δεν πρέπει να δειλιάζουμε
μπροστά στις πιέσεις που ασκούν εκείνοι που δεν αντιλήφθηκαν ακόμα την
έννοια της δημοκρατίας, που βάζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα
δικαιώματα.
Πόσο μάλλον τώρα σε μια εποχή που κάποιες άλλες γειτονικές μειονότητες
εδώ στα Βαλκάνια κερδίζουν κάτι πολύ περισσότερο από απλά δικαιώματα.

Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου όμως κάθε φορά που διεκδικούμε και
ενδεχομένως κινδυνεύουμε, έχουμε να αναδείξουμε τον ακατάλυτο
πολιτισμό μας, την ιστορία μας, αλλά και την τόλμη που αναδύεται από
τα βάθη της ψυχής μας.

Άγιοι Σαράντα 17.02.2011 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


http://www.mega-eemm.com/deltio-tupou/komma-ton-ellenon-tima-ten-epeteio-tes-17es-phebrouariou-1914

ΟΠΑΔ: Γιατρός έγραφε σε άνδρες ασθενείς γυναικολογικές εξετάσεις - Είδε σε παπά ωοθήκες!!!


Μέχρι και γυναικολογικές εξετάσεις σε άνδρες ασθενείς έγραφε γιατρός του ΟΠΑΔ, με στόχο το κέρδος.
Παρέπεμψε παπά!!! σε γυναικολογικό ιατρείο για εξετάσεις διάγνωσης καρκίνου του μαστού, αλλά ωοθηκών.
Εξετάζεται η αποπομπή του από τον Ιατρικό Σύλλογο.
Σε οικονομικά παραπτώματα φαίνεται να υπέπεσε ένα γιατρός του ΟΠΑΔ, καθώς μετά από συνεχείς έρευνες, εντοπίστηκε να γράφει σε άνδρες ασθενείς γυναικολογικές!!! εξετάσεις.
Στο πλούσιο σε παρανομίες βιογραφικό του γιατρού, συμπεριλαμβάνεται και η παραπομπή παπά ασθενή σε ιατρείο, προκειμένου να κάνει εξετάσεις μαστού και ωοθηκών!!!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, σε επιστολή τους προς τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης του ΟΠΑΔ (15/3/2010) οι καταγγέλλοντες γιατροί αναφέρουν ότι ο συνάδελφός του, ο οποίος παραμένει στη θέση του, έγραφε πληθώρα δαπανηρών εξετάσεων.

Και το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι δεν δίσταζε να γράψει ακόμη και σε άνδρες, εξετάσεις για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών!!! αλλά και για έλεγχο ορμονών του γυναικείου κύκλου!!!

Επίσης για ένα απλό συνάχι, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ο γιατρός συνταγογραφούσε εξετάσεις για όλους τους αλλεργικούς δείκτες, αξίας 450 ευρώ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τις αιμολοηψίες τις έκανε ο ίδιος στο γραφείο του και τα δείγματα τα έστελνε σε συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση, ενώ ο εν λόγω γιατρός κινδυνεύει με οριστική διαγραφή από το Σύλλογο Ιατρών.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.


ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Αλλαγές από το Δηµοτικό έως το Λύκειο


Νέα αναλυτικά προγράµµατα, νέοι τρόποι διδασκαλίας, νέα δοµή της διδακτέας ύλης και λιγότεροι διορισµοί µόνιµων εκπαιδευτικών.
Αλλαγές από το Δηµοτικό µέχρι και το Λύκειο τη φετινή χρονιά επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας.
Αλλαγές θα γίνουν και στη δοµή της εκπαίδευσης καθώς στο στελεχιακό δυναµικό της.
Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στον διορισµό περίπου 2.000 µόνιµων εκπαιδευτικών.
Από τη νέα σχολική χρονιά θα εφαρµοστούν νέα αναλυτικά προγράµµατα σπουδών στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

Η αρχή θα γίνει πιλοτικά σε 110 - 130 Δηµοτικά και Γυµνάσια τον Σεπτέµβριο του 2011 και τη σχολική χρονιά 2012-13 θα γενικευτούν σε όλα τα σχολεία.
Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν νέους τρόπους διδασκαλίας και χειρισµού της διδακτέας ύλης, ενώ δεν προβλέπονται νέα βιβλία.

Παράλληλα, πριν από το τέλος Μαρτίου το υπουργείο Παιδείας αναµένεται να ανακοινώσει νέο ωρολόγιο πρόγραµµα για την Α΄ τάξη του Λυκείου, το οποίο θα εφαρµοστεί τη νέα χρονιά 2011-12.

Στο νέο αυτό πρόγραµµα, όσον αφορά τα µαθήµατα και την ωρολόγια κατανοµή τους, δεν θα υπάρχουν σηµαντικές διαφορές σε σχέση µε ό,τι ισχύει µέχρι σήµερα, ενώ το µάθηµα της Ιστορίας θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους µαθητές της Α΄ τάξης του Λυκείου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.

Α. Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ - ΚΑΛΠΑΚΙ

ΕΦΟΡΙΑ: Ηλεκτρονική φορολογική δήλωση για 1,7 εκατ. φορολογούμενους


Μόνο 3,9 εκατομμύρια δηλώσεις- έναντι 5,6 εκατ. που εστάλησαν πέρσι, θα εκτυπωθούν και θα αποσταλούν φέτος προς τους φορολογούμενους καθώς ολοένα και αυξάνονται οι πολίτες που υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική για όλους όσους ασκούν επάγγελμα ή επιχείρηση καθώς και για όσους υποβάλλουν την δήλωσή τους μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή.

Εκτιμάται επίσης ότι η πλειοψηφία όσων υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους το 2010, θα συνεχίσουν την ηλεκτρονική υποβολή. Συνολικά, εκτιμάται ότι 1,7 εκ. φορολογούμενοι θα υποβάλουν το 2011 τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά.

Φέτος, για πρώτη φορά, οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους δεν θα λάβουν τυπωμένα έντυπα και οδηγίες υποβολής της δήλωσης, αφού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά μέσω του διαδικτύου. Με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται 3,7 εκατ. ευρώ, 243 τόνοι χαρτιού, ενώ το περιβάλλον θα επιβαρυνθεί με 600 τόνους λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Τέλος, για όσους φορολογούμενους υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, θα υπάρχει στη δήλωση ειδική σημείωση με το ποσό της οφειλής και κλήση για την άμεση τακτοποίησή της. Υπολογίζεται ότι 590 χιλιάδες δηλώσεις θα έχουν τη συγκεκριμένη ειδοποίηση.

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Ουραγός η Ελλάδα


Την προτελευταία θέση στην κατάταξη των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά στην προσχολική εκπαίδευση καταλαμβάνει η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του 2008 που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την καθολική πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα.

Αναλυτικότερα, το 68,2% των παιδιών από την ηλικία των 4 ετών στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, έναντι 92,3% στην Ε.Ε. των 27.

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γαλλία (100%), στο Βέλγιο και στην Ολλανδία (99,5%), στην Ισπανία (99%) και στην Ιταλία (98,8%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Πολωνία (67,5%), στην Ελλάδα (68,2%), στη Φινλανδία (70,9%), στην Ιρλανδία (72%) και στην Λιθουανία 77,8%). Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, τα στοιχεία αυτά δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Από σήμερα Παρασκευή ξεκινά τετραήμερη περιοδεία σε Κέρκυρα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα και τα Γιάννενα


Από σήμερα Παρασκευή, η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κα Ντόρα Μπακογιάννη, ξεκινά τετραήμερη περιοδεία στην Κέρκυρα, τη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα, την Άρτα και τα Γιάννενα.
Η κα Ντόρα Μπακογιάννη το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου θα βρεθεί στην Πρέβεζα, για να εγκαινιάσει τα γραφεία του κινήματος.
Τα εγκαίνια θα γίνουν στη 1:00 το μεσημέρι και το γραφείο της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα στεγαστεί επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη.
Η κα Μπακογιάννη έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί την πόλη της Άρτας στις 20 Φεβρουαρίου.
Τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» της πόλης των Ιωαννίνων.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Το επίσημο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Γιάννενα


Ανακοίνωθηκε το επίσημο πρόγραμμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλιας, στις 19 έως 21 Φεβρουαρίου για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 98η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
12.30 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατανιών, του Δήμου Δωδώνης.
Επιμνημόσυνη Δέηση, Κατάθεση Στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
12.45 Μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Πνευματικό Κέντρο. Υποδοχή από το Δήμαρχο Δωδώνης
Χαιρετισμός Δημάρχου Δωδώνης κ. Κ. Κατσανάκη, Κινηματογραφικό αφιέρωμα, Ομιλία κ. Σάκη Δάλλα.
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
12.00-13.30 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο κλειστό γυμναστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (σ.σ. το παιχνίδι θα γίνει τελικά στο κλειστό γυμναστήριο της Λιμνοπούλας). Υποδοχή από τον Πρόεδρο των Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδος, κ. Α. Τζαλαλή.
Φιλικός Αγώνας Μπάσκετ μεταξύ Βετεράνων Ελλάδος- Μπαρτσελόνα
19.00 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Προσφώνηση Δ. Γιωτίτσα Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιωαννιτών.Ομιλία κ. Π. Νούτσου, Καθηγητού Φιλοσοφίας με θέμα: «ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ». Μουσικό Μέρος.
Εγκαίνια εκθέσεως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θέμα: «ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ 1913», που οργανώνεται από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου. Ξενάγηση
21.00-22.30 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ξενοδοχείο DU LAC. Υποδοχή από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων. Επίσημο δείπνο παρατιθέμενο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Δήμαρχο Ιωαννίνων.
ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
10.30 Άφιξη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Υποδοχή από τις Τοπικές Αρχές. Απόδοση Τιμών ¨ Δοξολογία
10.40 Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Στρατηγείο της VIII Μεραρχίας Πεζικού.
10.45 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Στρατηγείο της VIII ΜΠ
11.05 Μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ηρώο Μπιζανομάχων ¨ Κατάθεση Στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
11.20 Μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.
11.45 Μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο χώρο της παρελάσεως.Εναρξη παρελάσεως.
12.35 Πέρας παρελάσεως.
12.40 Μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων.Ξενάγηση σε έκθεση φωτογραφίας με θέμα την 98η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Πόλεως των Ιωαννίνων.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Με ρυθμό χελώνας τα έργα


Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με την πορεία της Ιόνια Οδού. Οι εργασίες στο τμήμα της Ηπείρου, εδώ και αρκετούς μήνες καρκινοβατούσαν.
Η ΤΕΡΝΑ, μια εκ των εταιριών που μετέχουν στην Κοινοπραξία για την Κατασκευή της Ιόνιας Οδού, έκλεισε τα εργοτάξιά της στην περιοχή Γυμνότοπου Φιλιππιάδας, αφήνοντας ουσιαστικά στον «αέρα» το κομμάτι του δρόμου που θα περνά από την Ήπειρο!
Προβλήματα προκύπτουν στην συνέχιση και την ολοκλήρωση της κατασκευής του μεγάλου οδικού άξονα της Δυτικής Ελλάδος, την Ιόνια Οδό.
Τα προβλήματα όμως δεν έχουν τελειωμό, αφού η Κυβέρνηση, μη έχοντας πλέον λεφτά στα ταμεία της, άφησε στην τύχη τους τα μεγάλα έργα, η ολοκλήρωση των οποίων –ειδικά της Ιόνιας- επείγει.

Υπενθυμίζεται, ότι και επίσημα ανακοινώθηκε διετής παράταση στο χρονοδιάγραμμα της Ιόνιας Οδού.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 είχε απαλλοτριωθεί μόνο το 50% των εκτάσεων, όταν έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Μέχρι σήμερα έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα της παράκαμψης Αγρινίου, ενώ το μεγάλο τμήμα της Ιόνιας, από το Αντίρριο έως το Κεφαλόβρυσο, μήκους 43 χιλιομέτρων, θα παραδινόταν τον φετινό Απρίλιο.
Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει!
Σύμφωνα με πηγές, οι εργασίες δεν μπορούν να συνεχιστούν καθώς πολλά τμήματα είναι κατακερματισμένα από ιδιώτες που δεν έχουν παρουσιαστεί στη διαδικασία επίταξης ή είναι σε εξέλιξη αρχαιολογικές ανασκαφές!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συνεργασία Περιφέρειας - Δήμου Ηγουμενίτσας για το αποχετευτικό δίκτυο της παραλιακής ζώνης


Σε συνάντηση που είχαν στην Ηγουμενίτσα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γεώργιος Κάτσινος συζήτησαν την από κοινού προώθηση του έργου κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στην παραλιακή ζώνη Πλαταριάς – Συβότων – Πέρδικας.

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε όπως η μελέτη που είχε προκηρυχθεί από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας, για την αποχέτευση της Πλαταριάς και των Συβότων, περιελάβει και την περιοχή της Πέρδικας και παράλληλα την αναβάθμιση του υπάρχοντος Βιολογικού Καθαρισμού της Ηγουμενίτσας.

«Περιφέρεια και Δήμος Ηγουμενίτσας, σε πνεύμα ειλικρινούς και ισότιμης συνεργασίας θα προωθήσουν το σημαντικό αυτό έργο που αφορά την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών στην παραλιακή ζώνη και την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι η μελέτη να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ», ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/