Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Παρακάλαμος: Το κοινό απόλαυσε τη θεατρική παράσταση "Ποια Ελένη;", την Τετάρτη 17 Ιουλίου


Το κοινό της ευρύτερης περιοχής του Άνω Καλαμά παρακολούθησε το βράδυ της Τετάρτη 17 Ιουλίου, τη θεατρική παράσταση "Ποια Ελένη;", που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα Ραφτανιτών (Θε.Ο.Ρα) στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου.





Δικαιολογητικά για την επιστροφή φόρου


Με εγκύκλιό του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής δίνει οδηγίες προς τις ελεγκτικές αρχές, σχετικά τις φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες απαιτείται έλεγχος των δικαιολογητικών καθώς και για τις επιστροφές φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι φορολογούμενοι που ειδοποιούνται μέσω μηνύματος για έλεγχο της φορολογικής τους δήλωσης θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Χωρίς την προσκόμιση των δικαιολογητικών δεν θα προχωρήσει η εκκαθάριση της δήλωσης.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αντιπλημμυρικά έργα ύψους 4,595 εκ. ευρώ χρηματοδοτεί το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020»


Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε πεδινές- μη δασικές περιοχές χρηματοδοτεί με το ποσό των 4.595.439 € το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020».
Η σχετική πρόσκληση- που υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη – απευθύνεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, στην Περιφέρεια Ηπείρου και στους Δήμους της Ηπείρου.   Εναρκτήρια ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων είναι η 5η Αυγούστου 2019 και καταληκτική η 4η Νοεμβρίου 2019.
Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίστηκε το ποσό των 400.000 ευρώ. 
Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας περιλαμβάνουν ενδεικτικά τις εξής κατηγορίες:
Έργα διευθέτησης ποταμών/χειμάρρων/υδατορεμάτων για την αύξηση της παροχετευτικότητάς τους, την προστασία της κοίτης και τη ρύθμιση της ροής.
• Έργα κατασκευής αντιπλημμυρικών αναχωμάτων για την ανάσχεση και ασφαλή παροχέτευση των πλημμυρικών αιχμών
• Έργα κατασκευής λιμνών κατακράτησης πλημμυρικών ροών.
• Έργα παράπλευρης εκτόνωσης / αποθήκευσης των πλημμυρικών ροών.
Τα επιλέξιμα έργα αφορούν κατασκευή νέων έργων ή/και αναβάθμιση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων.

Κάτω Ραβένια Πωγωνίου: Αντάμωμα, το Σάββατο 10 Αυγούστου

Κατω-Ραβενιώτικο αντάμωμα, το Σάββατο 10 Αυγούστου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Προς δημοπράτηση η κατασκευή πλατείας στον οικισμό Εθν. Αντίστασης Ηγουμενίτσας


Με έγγραφό της προς το Δήμο Ηγουμενίτσας, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη της για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το υποέργο  «Κατασκευή πλατείας στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης» της Πράξης «Κατασκευή πλατείας στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης» συνολικού προϋπολογισμού 409,200 €.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ριζόπουλος Σπύρος: Οι Γιαννιώτες σε παρακαλούμε κ. Φίλιο, πήγαινε στο σπίτι σου


Ο Σπύρος Ριζόπουλος, εκλεγμένος επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης των Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος πρότεινε χθες τη διενέργεια εράνου για τη σωτηρία της Παμβώτιδας, ζητώντας 60 ευρώ από τον κάθε Γιαννιώτη.
Ο κ. Φίλιος προφανώς έχει μπερδέψει το λόγο ύπαρξης του Φορέα Διαχείρισης και το ρόλο του προέδρου του.
Ξεχνάει ότι ανήκει στην εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ως εκ τούτου θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί στη νέα του ηγεσία υποβάλλοντας τις προτάσεις του.
Δεν έχει καν συζητήσει με τον νέο δήμαρχο της πόλης Μωυσή Ελισάφ, τον οποίο ως γνωστό στήριξε.
Δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια από την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη του οποίου επίσης στήριξε την επανεκλογή.
Εκτός κι αν ζήτησε και αυτός του την αρνήθηκε. Η Περιφέρεια διαχειρίζεται πολλά εκατομμύρια για να μην μπορεί να σώσει την Παμβώτιδα. Εκτός του γεγονότος ότι θα έπρεπε να έχει απαιτήσει να υπαχθεί σε αυτήν ο ίδιος ο Φορέας.
Επίσης, ο κ. Φίλιος ξεχνά ότι -ως πρώην δήμαρχος Ιωαννιτών- είναι άμεσα συνυπεύθυνος για την κακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Κατά τη διάρκεια της θητείας του δυστυχώς δεν έκανε το παραμικρό. Κανένα έργο αποχέτευσης, καμία πρωτοβουλία. Αντιθέτως, έδειξε ανοχή σε εκείνους που μόλυναν με τη στρεβλή λογική στήριξης της τοπικής παραγωγικής διαπλοκής.
Και έρχεται τώρα, ενώ έχει εκλεγεί νέα κυβέρνηση και όφειλε, όπως ακριβώς έκανε η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ, να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του αρμόδιου υπουργού, να ζητήσει τη διενέργεια εράνου για τη Λίμνη.
Περιμέναμε υπομονετικά αρκετές ημέρες από τον κ. Φίλιο, να διασώσει την αξιοπρέπειά του έστω και την τελευταία στιγμή. Αντ’ αυτού καταθέτει μια δήθεν πρόταση που αποδεικνύει την πολιτική ελαφρότητα με την οποία έχει υπάρξει στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου μας.
Οι Γιαννιώτες σε παρακαλούμε θερμά: Πήγαινε σπίτι σου.

Η Πανηπειρωτική επανεκκινεί δυναμικά τις "ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ» από τις 30 Ιουλίου ως την 1η Αυγούστου


Για τον πολιτισμό και το περιβάλλον

Οι «Ηπειρώτικες Όχθες», ο καινοτόμος πολιτιστικός και περιβαλλοντικός θεσμός που δημιούργησε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, επανεκκινούν δυναμικά, με ένα πλούσιο τριήμερο από τις 30 Ιουλίου έως και την 1η Αυγούστου!
Η Π.Σ.Ε., ξεκινώντας από το 2010, διοργάνωσε τις «Η.Ο.» πέντε φορές μέχρι τώρα, με ποικιλία εκδηλώσεων και δράσεων, κάθε χρονιά και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά, την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, την φυσική ομορφιά αλλά και περιβαλλοντικά προβλήματα.
Οι «Ηπειρώτικες Όχθες» ανέδειξαν τους τόπους και τους ανθρώπους τους, εστιάζοντας πολλές φορές σε ζητήματα που ήλθαν στο προσκήνιο δραματικά επίκαιρα στην συνέχεια. Ήταν, για παράδειγμα, η Π.Σ.Ε. με τις «Ηπειρώτικες Όχθες» που διοργάνωσε εκδηλώσεις στο Γεφύρι της Πλάκας και το Θεογέφυρο, πριν την κατάρρευσή τους, τονίζοντας την ανάγκη έγκαιρης προστασίας τους.
Το νέο Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. αποφάσισε να επανεκκινήσει τον δυναμικό θεσμό και σε μια από τις πρώτες πράξεις του υπέβαλε αίτημα στήριξης στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και συμπεριέλαβε τις «Η.Ο.» στο πρόγραμμα δράσης, ενισχύοντας, έστω και μερικά, την διοργάνωσή τους. Το κύριο βάρος το επωμίζεται η ίδια η Π.Σ.Ε., σε συνεργασία με τα μέλη της (Ομοσπονδίες και Αδελφότητες) στους τόπους των εκδηλώσεων, με την συνδρομή φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου αυτή υπάρξει.
Έτσι, μετά από διεξοδική προετοιμασία στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Επιτροπής, το Δ.Σ. της Π.Σ.Ε διαμόρφωσε ένα υποσχετικό τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων με κυριότερους σταθμούς:
Τρίτη 30 Ιουλίου, 7 μμ - Γέφυρα Κοράκου, Ραδοβίζια.
Εκδήλωση αφιερωμένη στην προστασία των Πέτρινων Γεφυριών της Ηπείρου και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών Σπύρος Μαντάς και θα ακολουθήσει εκδήλωση που συμπεριλαμβάνει πολυφωνικά τραγούδια για τα γεφύρια και τα ποτάμια με το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», σκοπούς και τραγούδια της περιοχής με την κομπανία «Λαλητάδες", ποιητικό αναλόγιο σύγχρονης ηπειρώτικης ποίησης καθώς και προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας μικρού μήκους «Του Κολυμπητή» του αείμνηστου Στράτου Στασινού.
Τετάρτη 31 Ιουλίου, 12 μμ - Μουσείο Θόδωρου Παπαγιάννη, Ελληνικό.
Επίσκεψη και συμβολική εκδήλωση, αφιερωμένη στην σύγχρονη ηπειρώτικη δημιουργία, μέσα από το έργο του κορυφαίου Ηπειρώτη γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη, με την συμμετοχή του και προβολή ντοκιμαντέρ για το έργο του.
Τετάρτη 31 Ιουλίου, 8:00 μμ - Άνω Παρακάλαμος
Μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στους σύγχρονους κι εξαιρετικά επίκαιρους αγώνες προστασίας του περιβάλλοντος στην Ήπειρο (υδρογονάνθρακες, αιολικά πάρκα/ ανεμογεννήτριες, ποτάμια). Το θέμα θα παρουσιάσει ο περιβαλλοντολόγος και μέλος του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. Νίκος Γιαννούλης. Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με την συμμετοχή του Γιάννη Χαλδούπη και των MUCLIOMOS και άλλων. 
Στο άνοιγμα, ένα αφιέρωμα στα πολυφωνικά τραγούδια του Παρακάλαμου με βιωματικούς ερμηνευτές, το Εργαστήρι Πολυφωνίας της Π.Σ.Ε. και την «Χαονία».
Στο περιθώριο της εκδήλωσης θα στηθεί πανηγυριώτικο καζάνι ενώ στον περιβάλλοντα χώρο θα μπορούν να εκθέσουν ενημερωτικά υλικά περιβαλλοντικές κινήσεις και συλλογικότητες.
Πέμπτη 1η Αυγούστου, 12 μμ – Δερβιτσάνη, Δερόπολη
Οι «Ηπειρώτικες Όχθες» εξαρχής είχαν και διασυνοριακό χαρακτήρα, γεφυρώνοντας και τις όχθες των συνόρων, με συμβολικές εκδηλώσεις στην άλλη τους πλευρά, στα χωριά της ελληνικής μειονότητας. Φέτος θα διοργανωθεί εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δερβιτσάνης, με την συμμετοχή πολυφωνικών, μουσικών και χορευτικών ομίλων και σχημάτων που αναδεικνύουν την πλούσια παράδοση της περιοχής και την σύγχρονη έκφρασή της.
Οι «Ηπειρώτικες Όχθες» είναι ένα κάλεσμα σε ένα γενναιόδωρο ταξίδι στην Ήπειρο της σπουδαίας παράδοσης, του σύγχρονου πολιτισμού και του απαράμιλλου φυσικού περιβάλλοντος, με το βλέμμα και στην αγωνία ενάντια στην περιθωριοποίηση και την εγκατάλειψη, τους αγώνες ενάντια σε όσα επιβαρύνουν και επαπειλούν το περιβάλλον, προδιαγράφοντας ένα εφιαλτικό μέλλον.
Οι «Ηπειρώτικες Όχθες» προτείνουν ένα γεφύρι των αποδήμων Ηπειρωτών με τον γενέθλιο τόπο. Η Π.Σ.Ε. απευθύνει ένα ξεχωριστό κάλεσμα στους νεότερους της αποδημίας αλλά και τους φίλους της Ηπείρου, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, να συνταξιδέψουν με τις εκδηλώσεις, σε τόπους και ανθρώπους που η γνωριμία μαζί τους λειτουργεί αποκαλυπτικά. Ας «ανακαλύψουμε» όλοι μαζί, ξανά και ξανά, την Άπειρο Ήπειρο του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.
Όσοι ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν από την Αθήνα μπορούν να αφήσουν στοιχεία στην Γραμματεία της Π.Σ.Ε. τηλεφωνικά 2103243822-3241137 email: info@panepirotiki.com  ώρες 9-3 μ.μ.
Ανάλογα με την συμμετοχή θα ενοικιαστεί πούλμαν για την μετακίνηση και θα οργανωθεί η διαμονή σε ξενώνες των περιοχών. Με όσους έρθουν με δικά τους μέσα, δίνουμε σημεία συνάντησης τους χώρους, στις ημέρες και τις ώρες των εκδηλώσεων!
Οι «Ηπειρώτικες Όχθες» ξεκινούν σε λίγες μέρες πιο υποσχετικές παρά ποτέ.

Καλοκαιρινές διακοπές και σπορ παρέα με τον Διαβήτη


Πρακτικές οδηγίες για ασφαλή και ευχάριστη συμβίωση στις διακοπές, χωρίς συμβιβασμούς, αλλά με κανόνες

Οι διακοπές με άσκηση, σπορ ή αθλοπαιδιές δίνουν χαρά και είναι ιδανικός τρόπος για να ξεκουραστούμε φροντίζοντας το σώμα μας.
Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα άσκησης ή σπορ, ακόμα και σε επίπεδα υψηλού ανταγωνισμού ή και πρωταθλητισμού. Καλύτερα ωστόσο να αποφεύγουν τα ακραία και ριψοκίνδυνα σπορ.
Η συστηματική μέτριας έντασης άσκηση, ασκεί άμεσα αλλά και μακροχρόνια ευνοϊκή επίδραση στη γλυκόζη του αίματος καθώς και στον μεταβολισμό των λιπιδίων και των πρωτεϊνών. Η συστηματική αερόβια άσκηση μειώνει το σπλαχνικό λίπος και τα κιλά, βελτιώνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, και συμβάλλει στον έλεγχο ζαχάρου, πιέσεως και υπερλιπιδαιμίας. Τα σπορ είναι, με μέτρο, ένας πολύ ευχάριστος και αποδοτικός τρόπος άσκησης και διατήρησης καλής φυσικής κατάστασης, όπως αναφέρει ο κ. Αντώνιος Π. Λέπουρας, παθολόγος-διαβητολόγος, διευθυντής Παθολογικής - Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Κλινικής METROPOLITAN GENERAL.
Η καλή φυσική κατάσταση (fitness), φαίνεται ότι είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την δραστική μείωση σε όλα σχεδόν τα προβλήματα που δημιουργεί ο Διαβήτης. Τα οφέλη της είναι πιο σημαντικά ακόμα και από την απώλεια βάρους για τους υπέρβαρους με Διαβήτη.