Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Έναρξη διαδικασίας αναζήτησης, εκταφής, ταυτοποίησης και ταφής οστών Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία

Σήμερα πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα για να αναπαυθούν επιτέλους οι ψυχές των Ελλήνων στρατιωτών του ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940-41.
Των τελευταίων άταφων πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στις διαπραγματεύσεις της Κρήτης τον παρελθόντα Νοέμβριο συζητήθηκε και το χρονίζον ζήτημα των κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες. Συμφωνήθηκαν και σήμερα εφαρμόζονται, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συναφούς συμφωνίας, ώστε το πρωτίστως ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα να διευθετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Χαιρετίζουμε την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης στο ιστορικά δίκαιο αυτό αίτημα, που αποδεικνύει ότι ο διάλογος και η συνεργασία σε πνεύμα εποικοδομητικό και χωρίς αγκυλώσεις μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση διαφορών και τη δημιουργία θετικών προοπτικών για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και των λαών τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να εργάζεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, καλλιεργώντας κανόνες καλής γειτονίας και όρους διαλόγου, με γνώμονα  την οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος που αξίζει στην περιοχή μας.
***
Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν παρουσία της μικτής ελληνο-αλβανικής επιτροπής, πλησίον του διατηρητέου νεκροταφείου από το 1941, στο σημείο Ντραγκότ του νομού Τεπελενίου, όπου στεγάζονται τα οστά περίπου 80 Ελλήνων πεσόντων.

Άκης Τσελέντης: «Πιθανότητα πρόκλησης σεισμών σε περιοχές εξόρυξης πετρελαίων είναι αντίστοιχη της βλάβης σε αεροπλάνο»

Ο καθηγητής σεισμολογίας, διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Άκης Τσελέντης μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζής προσκεκλημένος της Κίνησης Πολιτών «Σώστε την Ήπειρο – όχι στη χερσαία εξόρυξη πετρελαίων», τόνισε την ανάγκη σύστασης ενός κρατικού φορέα που θα παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή όπου θα αναπτυχθούν, αν αναπτυχθούν, γεωτρήσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Ο κ. Τσελέντης ανέλυσε το φαινόμενο των σεισμών και εστίασε στον τρόπο που πιθανά συνδέονται οι σεισμοί σε μια περιοχή όπου γίνεται εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Μίλησε με τεχνοκρατική γλώσσα, για το θέμα που γνωρίζει, δε μπήκε σε πολιτικές διενέξεις, άφησε μόνο κάποιες αιχμές για την πολιτική δημοσίων σχέσεων της κοινοπραξίας και ξεκαθάρισε μύθους που κυκλοφορούν εσχάτως, όπως για παράδειγμα ότι οι γεωτρήσεις θα βλάψουν ή θα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα των Ιωαννίνων.
Ο κ. Τσελέντης απάντησε σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, στα οποία αναφέρθηκε ο ρόλος του στις προ εικοσαετίας σεισμικές έρευνες της Energean Oil and Gas στο Καλπάκι.

Συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια για τον προγραμματισμό έργων των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ


Με θέμα τον προγραμματισμό των έργων που κρίνονται απαραίτητα για τη λειτουργία του συνόλου των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε στις 19.01.2018, μετά από σχετική πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχου Τατιάνας Καλογιάννη, στην Περιφέρεια Ηπείρου, συνάντηση εργασίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  έγινε επίσης συζήτηση και επί άλλων ζητημάτων που απασχολούν του Οργανισμούς, όπως οι οφειλές ορισμένων εξ αυτών στη ΔΕΗ και οι καταστροφές που υφίστανται οι καλλιέργειες από την αλματώδη αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στη συνδρομή της Περιφέρειας τα τελευταία χρόνια στο έργο των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ, χάρη στην οποία μπόρεσαν να  ξεπεραστούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα αντλιοστάσια και τα δίκτυά τους, ενώ αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό της Περιφέρειας να προχωρήσει σε παρεμβάσεις και στο αγροτικό οδικό δίκτυο, αξιοποιώντας και το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη, μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου έχει συνάψει 57 προγραμματικές συμβάσεις με ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ για απαραίτητα έργα, με τη συνολική δαπάνη να έχει ανέλθει σε 1.722.106 ευρώ, ποσό που προήλθε αποκλειστικά από πόρους της Περιφέρειας.

Η «Χαλκόρ» παίρνει την εταιρεία που «κόβει» τα κέρματα του ευρώ

Ενταγμένη στον όμιλο Χαλκόρ-Βιοχάλκο θα επαναλειτουργήσει η «Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου» (ΜΒΗ), που έδινε «ζωή» και απασχόληση στην ακριτική περιοχή Κεφαλόβρυσου Ιωαννίνων, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Η εταιρεία είναι θυγατρική της ΕΑΣ («Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»), στην οποία περιήλθε λόγω αδυναμίας των παλαιών ιδιοκτητών να συνεχίσουν τη λειτουργία της. Διαθέτει βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου κατασκεύαζε κάλυκες για φυσίγγια και μικρές οβίδες, καθώς και δισκία χαλκονικελίου από τα οποία γίνονται τα κέρματα του ευρώ.
Από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και το 2013 περιήλθε σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Σταδιακά η παραγωγή της περιορίσθηκε, λόγω μειωμένων παραγγελιών.
Πέρυσι αποφασίστηκε να ιδιωτικοποιηθεί. Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό εμφανίστηκε μόνον η «Χαλκόρ», η οποία είχε εκδηλώσει και παλαιότερα ενδιαφέρον για την ΜΒΗ, καθώς - λόγω συνάφειας επιχειρηματικού αντικειμένου - είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το παραγωγικό δυναμικό και την τεχνογνωσία της μικρής ακριτικής βιομηχανίας.
Η ελεγκτικολογιστική «ΣΟΛ» που  έχει αναλάβει ρόλο ειδικού εκκαθαριστή, προτείνει τώρα να γίνει αποδεκτή η μοναδική προσφορά, ώστε να μη βάλει οριστικά λουκέτο η ΒΜΗ και να μην απαξιωθούν οι εγκαταστάσεις της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με την πρόταση του εκκαθαριστή συμφωνεί η διοίκηση της μητρικής ΕΑΣ, ενώ πράσινο φως δίνεται και από τα συναρμόδια εποπτεύοντα υπουργεία.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, ώρα 5:00 μ.μ.

Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  67  του  Ν. 3852/2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί  την  Τετάρτη   24   Ιανουαρίου   2018   και ώρα  17.00.  
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στο  Καλπάκι-στην αίθουσα συνεδριάσεων Δ.Σ. [Παιδικός Σταθμός Καλπακίου]

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ
   
ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Υποβολή ή μη ένστασης κατά της απόφασης του Συντονιστή   της Αποκεντρωμένης Διοικ. Ηπείρου & Δυτ. Μακεδονίας, σχετικά με την ακύρωση της απόφασης 181/2017 του Δ.Σ. Δήμου Πωγωνίου.
2. Επί αιτήσεως της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ Α.Ε. «ΒΙΚΟΣ Α.Ε.»
3. Εγγραφή του Δήμου ως συνδρομητή σε εφημερίδες, για το έτος 2018.
4. Συγκρότηση Επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής Δημοτικών Συμβάσεων προμηθειών, για το έτος [4412/16].
5. Έγκριση πρακτικών Δημοτικής περιουσίας Τ.Κ. Κουκλιών & Βήσσανης.
6. Διαγραφή τελών ύδρευσης Τ.Κ. Ιερομνήμης.
7. Υπογραφή νέας σύμβασης με τη Μονή Βελλάς – Ιερά Μητρόπολις Ιωαννίνων – για την παραχώρηση χώρου και κτιρίου στην Τ.Κ. Καλπακίου.
8. Διαβαθμιδική Συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου για τη διάθεση Ηλεκτρολόγου – Μηχανολόγου.
9. Έγκριση δαπανών επέκτασης δικτύου Φωτισμού Οδών – Πλατειών [Φ.Ο.Π]
10. Έγκριση μελέτης: «Ανακατασκευή τοίχου αντιστήριξης Τ.Κ. Παλαιοπύργου.
11. Επικαιροποίηση μελέτης: «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δ.Ε. Άνω Καλαμά» [επιμέρους μελέτες: Βελτίωση αγροτικού δρόμου Λιμπούσδας & Βελτίωση αγροτικών δρόμων Άνω Καλαμά [Τ.Δ. Μαζαράκι – Τ.Δ. Παρακαλάμου]
12. Έγκριση παρατάσεων προθεσμίας περαίωσης έργων [11έργα].
13. Δημοπράτηση εκμίσθωσης έκτασης [COSMOTE] στο σταθμό Πωγωνιανής.
14. Έγκριση εξόδων κίνησης αιρετών.

ΚΚΕ: Δελτίο τύπου για την εξόρυξη πετρελαίου στα Γιάννενα

Τόνοι κερδών για το κεφάλαιο-ενεργειακή φτώχεια για το λαό

Βασική προτεραιότητα τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που χρησιμοποιεί την αυταπάτη της «δίκαιης ανάπτυξης» όσο και των άλλων αστικών κομμάτων καθώς επίσης και των στηριγμάτων τους στην Τοπική Διοίκηση (ΤΔ) είναι η προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων για την αξιοποίηση και των πλουτοπαραγωγικών πηγών τόσο στα Γιάννενα όσο και στη χώρα μας όπως είναι το πετρέλαιο που αποτελεί λαϊκή περιουσία. Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αξιοποίηση για ποιόν; Με ποιους όρους η αξιοποίηση αυτή μπορεί να είναι πηγή ευημερίας για το λαό και όχι κατάρα;
Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που αποτελούν λαϊκή περιουσία από επιχειρηματικούς ομίλους γιατί στόχος και κριτήριο της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι τα κέρδη των μονοπωλίων και συγκεκριμένα των εταιρειών Energean Οil & Gas και Repsol και όχι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Τι σημαίνει αυτό:
 Η εξόρυξη των υδρογονανθράκων θα γίνει σε βάρος των εργαζόμενων του κλάδου. Ο οξυμένος διεθνής ανταγωνισμός και το σχετικά δύσκολο περιβάλλον εξόρυξης επιτείνουν την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα (σχετικά χαμηλούς μισθούς, επικίνδυνες συνθήκες εργασίας). Τα πρώτα δείγματα είναι ενδεικτικά στην περιοχή:  εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσω δουλεμπορικού γραφείου, με ατομικές συμβάσεις και είναι κυριολεκτικά στον αέρα, για το πότε δουλεύουν, με τι ωράριο και μισθό. Υπάρχει και η πείρα από τον αγωγό ΤΑΡ, όπου οι θέσεις εργασίας περιλαμβάνουν εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες,  χωρίς επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.
  Η εξόρυξη πετρελαίου στα Γιάννενα  από τους μεγάλους ομίλους δεν θα οδηγήσει σε φθηνά καύσιμα για θέρμανση, μεταφορά για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς αγρότες και τους αυταπασχολούμενους. Ήδη σήμερα οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν ακριβά την ενέργεια  και από τις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τη στήριξη των κερδών αυτών των ομίλων (περιβαλλοντικά τέλη- ΕΤΜΕΑΡ στο λογαριασμό της ΔΕΗ).  Όσο για τα όποια περιβόητα κρατικά έσοδα υπάρξουν απ' την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, θα είναι επισφαλή,  αφού ο ψευδεπίγραφός κρατικός φορέας  διαχείρισης  των υδρογονανθράκων δε διασφαλίζει ούτε καν ουσιαστικό έλεγχο. Ουσιαστικά αποτελεί απλά ένα γραφείο που μοιράζει τους υδρογονάνθρακες στους διάφορους μονοπωλιακούς ομίλους. Τα δε έσοδα θα αξιοποιηθούν για να στηρίξουν με επιδοτήσεις την κερδοφορία του κεφαλαίου. Όποια χρήματα μπορεί να κατευθυνθούν στο «ειδικό ταμείο για τη στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης» και στην ΤΔ θα αποτελέσουν το άλλοθι για περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης.

Ξεκινά στην Αλβανία η εκταφή των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών του ελληνο-ιταλικού πολέμου 1940-41

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «σημαντικό βήμα για να αναπαυθούν επιτέλους οι ψυχές των Ελλήνων στρατιωτών»
Ξεκινά σήμερα στην Αλβανία η διαδικασία εκταφής και ταυτοποίησης οστών Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών του ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940-41.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «σημαντικό βήμα για να αναπαυθούν επιτέλους οι ψυχές των Ελλήνων στρατιωτών», των «τελευταίων άταφων πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».
Το χρονίζον ζήτημα των κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες είχε συζητηθεί στις  διαπραγματεύσεις της Κρήτης τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, συμφωνήθηκαν και σήμερα εφαρμόζονται, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συναφούς συμφωνίας, ώστε το πρωτίστως ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα να διευθετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει «την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης στο ιστορικά δίκαιο αυτό αίτημα, που αποδεικνύει ότι ο διάλογος και η συνεργασία σε πνεύμα εποικοδομητικό και χωρίς αγκυλώσεις μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση διαφορών και τη δημιουργία θετικών προοπτικών για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και των λαών τους».

Διαβεβαιώνει τέλος πως «θα συνεχίσει να εργάζεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, καλλιεργώντας κανόνες καλής γειτονίας και όρους διαλόγου, με γνώμονα  την οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος που αξίζει στην περιοχή μας».

Γιατί είναι απαραίτητο το τσεκάπ των ούρων

Οι εξετάσεις των ούρων μπορούν να αποκαλύψουν την ύπαρξη πολλών και διαφορετικών ασθενειών, καθώς και να συμβάλλουν στην παρακολούθηση της εξέλιξής τους.
Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, ένας από τους οποίους είναι η μέτρηση διαφόρων μορίων τα οποία απομακρύνονται από τον οργανισμό με την ούρηση. Ανάμεσα στα μόρια αυτά συμπεριλαμβάνονται επιβλαβή ή άχρηστα υποπροϊόντα του μεταβολισμού (π.χ. των τροφίμων και των φαρμάκων), ουσίες που παράγονται όταν κάποιος πάσχει από νοσήματα του ουροποιητικού συστήματος ή μεταβολικές παθήσεις, αλλά και κυτταρικό υλικό (κύτταρα ή θραύσματα κυττάρων).
«Ακόμα και το χρώμα, η μυρωδιά και η ποσότητα των ούρων είναι ενδεικτικά για το αν συμβαίνει κάτι στον οργανισμό», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ. «Αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει πολύ σκούρα ούρα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν καταναλώνει αρκετά υγρά ή ότι οι νεφροί του δεν λειτουργούν φυσιολογικά. Τα θολά ούρα μπορεί να είναι ένδειξη ουρολοίμωξης, ενώ όταν τα ούρα αποκτούν κοκκινωπή χροιά μπορεί να ευθύνεται κάτι που έφαγε το άτομο ή να υπάρχει απώλεια αίματος για κάποια αιτία».
Η σωστή συλλογή
Η σωστή λήψη δείγματος των ούρων που θα εξεταστεί είναι πολύ σημαντική για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της εξέτασης, διότι τα ούρα μπορούν εύκολα να μολυνθούν από βακτήρια, κύτταρα και διάφορες ουσίες.
Πριν από τη συλλογή τους, λοιπόν, καλό είναι να ξεπλένεται η περιοχή των γεννητικών οργάνων με νερό (χωρίς σαπούνι). Απαραίτητο είναι ακόμα να μην γίνεται η συλλογή των ούρων ταυτοχρόνως με την έναρξη της πρώτης πρωινής ούρησης, αλλά λίγα δευτερόλεπτα αργότερα (με αυτό τον τρόπο ξεπλένεται η ουρήθρα και μειώνεται ο κίνδυνος ψευδώς θετικού αποτελέσματος στην εξέταση για μικρόβια).
«Η παράδοση των ούρων στο εργαστήριο για έλεγχο πρέπει να γίνεται το ταχύτερο δυνατόν, ιδανικά εντός μίας ώρας», συνιστά ο Δρ. Πούλιας. 

Ιωάννινα: Οφέλη για την τοπική κοινωνία, από τον πρώτο μήνα ερευνών για υδρογονάνθρακες

Περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη διοχετευθεί στην τοπική οικονομία της περιοχής των Ιωαννίνων, με επίκεντρο την γεωφυσική σεισμική έρευνα που ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα με διαχειρίστρια εταιρεία την ισπανική Repsol σε κοινοπραξία με την ελληνική Energean Oil & Gas.
Σύμφωνα με στοιχεία δημοσιογραφικής έρευνας του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την προετοιμασία και την εκτέλεση των εργασιών της δοκιμαστικής γραμμής που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή της Ζίτσας, έχουν ως τώρα απασχοληθεί περίπου 180 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 140 αποτελούν εγχώριο εργατικό δυναμικό.
Για παράδειγμα, έχουν εργαστεί 52 εργάτες, 25 οδηγοί, 23 κλαδευτές, δέκα πάροχοι πρώτων βοηθειών, δύο γιατροί καθώς και διάφορες άλλες ειδικότητες, όπως δασολόγοι, εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας και της ασφάλειας.
Ακόμη, περισσότεροι από 40 εργαζόμενοι έχουν απασχοληθεί μέσω υπεργολαβικών εταιρειών σε τοπογραφικές υπηρεσίες, στην πιστοποίηση ιδιοκτησιών και στον τομέα του περιβάλλοντος. Η τοπική οικονομία έχει επίσης «ζεσταθεί», με επίκεντρο τις πάσης φύσεως προμήθειες, όπως τρόφιμα, νερά, ρουχισμός, καύσιμα.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι περισσότερα από 40 είναι τα δωμάτια που είναι κλεισμένα σε ξενοδοχεία για την φιλοξενία εξειδικευμένων στελεχών και προσωπικού από το εξωτερικό.

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης τήρησε το έθιμο κοπής της βασιλόπιτας και συμμετείχε στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία

Τη σημερινή ιστορική ημέρα για την πόλη της Θεσσαλονίκης Κυριακή 21.1.2018 η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης έγινε κέντρο συγκέντρωσης όσων πιστεύουν ότι η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική.
Στην εκδήλωση τήρησης του εθίμου κοπής της βασιλόπιτας με τις ευλογίες των ιερέων π. Αρτεμίου ως εκπροσώπου της ΙΜΘ και π. Μηνά προέδρου ΔΣ ΗΕΘ τα τέσσερα κομμάτια, του Χριστού-Εκκλησίας, της Ηπείρου (πατρίδα), της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης (η ηπειρωτική οικογένεια), των ξενιτεμένων μας παιδιών, στα οποία κόπηκε η στρόγγυλη παραδοσιακή βασιλόπιτα, ως αντίδωρο δόθηκαν σε όλους τους προσκεκλημένους οι οποίοι σε ένα κύκλο γερό, δυνατό, αναβίωσαν ''το κοινόν των Ηπειρωτών''.

Τα μέλη της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης λόγω της ηπειρωτικής τους καταγωγής: Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης , και οι υποστηρικτές και συμπαραστάτες της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης βουλευτές Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Γιάννης Σαρίδης, οι δημοτικοί Σύμβουλοι Θεσσαλονίκης Νίκος Ζεϊμπέκης, Πυλαίας Χορτιάτη Πάρις Τσογκαρλίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Γαβριήλ Αβραμίδης, οι εκπρόσωποι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, Τροχαίας, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των ιστορικών πολιτιστικών συλλόγων Θεσσαλονίκης συνεχάρησαν το ΔΣ της ΗΕΘ για την εθνικοκοινωνική και πολιτιστική έντονη παρουσία της επί 78 χρόνια στον Βορειοελλαδικό χώρο καθώς και για την συμμετοχή της στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία, τιμή στη μνήμη του Ηπειρώτη Στρατηλάτη Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά.

Οι έρευνες για πετρέλαιο -μόνη ελπίδα για τη φτωχή Ήπειρο- στο στόχαστρο Αριστερών

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ «ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ»!

- Η περιοχή μας πλήρωσε ακριβά την τυφλή άρνηση σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία και το λάθος αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί
 - Χρήσιμος και αναγκαίος ο δημόσιος διάλογος στις δύο ημερίδες (Δευτέρα και Τρίτη)
• Η Ήπειρος -και με την πρόσφατη έρευνα της Eurostat -παραμένει μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πλευράς ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος.
Κι αφού έτσι έχουν τα πράγματα, πρέπει   να κάνει… πρωταθλητισμό στις αντιδράσεις και στις αρνητικές  «εκστρατείες» που γίνονται σχεδόν σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία και έργο;
Αυτά σε άλλες περιφέρειες προχωρούν ανεμπόδιστα, παρέχοντας οικονομικά οφέλη στους κατοίκους τους.
Οι αντιδράσεις στην Ήπειρο προέρχονται από την ίδια «δεξαμενή» διαμαρτυρομένων, που κινούνται συνήθως στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς και οι οποίοι έχουν καταστήσει βίωμα και λόγο ύπαρξης το «Όχι σε όλα»!
Σήμερα είναι οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες. Στο όχι μακρινό παρελθόν, οι ίδιοι πάνω- κάτω, με εξ Αθηνών «συνοδοιπόρους» (που δεν έχουν καμία σχέση με την Ήπειρο και δεν… γεύονται τη φτώχεια και την υπανάπτυξη), είχαν στήσει «βιομηχανία» αντιδράσεων:  κατά των φωτοβολταϊκών, κατά των αιολικών πάρκων, ταυτόχρονα και κατά των υδροηλεκτρικών έργων, κατά της μεταφοράς νερού, κατά της κατασκευής οδικών έργων, κατά του ΧΥΤΑ, κατά της  Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών  κ.ο.κ..
Μικρή μειοψηφία…
Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν πάντα, αν και μικρή μειοψηφία ανάμεσα στους κατοίκους, καταφέρνουν και κάνουν θόρυβο, χωρίς όμως τελικά να πείθουν την πλειοψηφία των πολιτών για το βάσιμο των ισχυρισμών τους.
Μπορεί κάποιοι στην αρχή να τους ακούνε, αλλά στη συνέχεια συνήθως τους εγκαταλείπουν, αντιλαμβανόμενοι την αβασιμότητα των  «επιχειρημάτων» τους, αλλά και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούν.