Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής την Τρίτη 6 Αυγούστου, ώρα 9:00 π.μ., στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 74Α του Ν.3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (άρθ. 9 του Ν.5056/2023) και το υπ. αρ. 1/03-01-23 πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου   εκλογές των μελών της, όπως αρμοδίως επικυρώθηκε, σας καλούμενα προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις 06 Αυγούστου 2024, ημέρα Τρίτη και ώρα 09.00 π.μ. στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, για την ενημέρωση, συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που ακολουθεί:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1.Αποδοχή επιχορήγησης του Δήμου Πωγωνίου συνολικού ποσού 11.960,00€ για την ειδική εκλογική αποζημίωση στους υπαλλήλους που συμμετείχαν στην προπαρασκευή και διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024.

2.Σχετικά με διαγραφή προστίμου Κ.Ο.Κ. (κλήση Νο. 520600014410) κατόπι αιτήματος του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου.

3.Σχετικά με τροποποίηση σύμβαση εκμίσθωσης ακινήτου στην Δημοτική Κοινότητα Ρεπετίστης (σχετ.οικ.1848/10-03-2020 σύμβαση) λόγω αιτήματος εγγυητή.

4.Καθορισμός όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Δημοτική Κοινότητα Περιστερίου.

5.Εισήγηση της Δ.Ε. προς το Δ. Σ. για την 7βη  αναμόρφωση του προϋπολογισμού χρήσης 2024 Δήμου Πωγωνίου».

6.Έγκριση ή μη σύναψης όρων σχεδίου σύμβασης διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου και ορισμός μελών επιτροπής παρακολούθησής της για την συμμετοχή αρχιτέκτονα μηχανικού σε συγκρότηση επιτροπής.

7.Έγκριση της υπ’αρ.27/2024 μελέτης με τίτλο «Μελέτη πυρασφάλειας παιδικών σταθμών Δήμου Πωγωνίου».

8.Έγκριση του  πρακτικού επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού της προμήθειας  «Προμήθεια υγρών καυσίμων, λιπαντικών, αντιψυκτικών του Δήμου Πωγωνίου» για ένα έτος (2024-2025)-Τμήμα 2-μέσω διαπραγματεύσεων χωρίς προηγούμενη δημοσίευση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου32 α του Ν.4412/2016  (σχετ.169/24 Α.Δ.Ε.)και κατακύρωση αποτελέσματος αυτής.

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κεράσοβο Πωγωνίου: Εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα, την Τετάρτη 14 Αυγούστου

 


Εκδήλωση μνήμης θα πραγματοποιήσει το μαρτυρικό χωριό Κεράσοβο Πωγωνίου την Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 09:30, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος που έγινε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 15 Αυγούστου 1944.

Το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί βρίσκεται παρακάτω:

08:00 π.μ. Θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κερασόβου

09:30 π.μ. Προσέλευση επισήμων

10:00 π.μ. Μετάβαση στη σπηλιά, τόπο εκτέλεσης των Κερασοβιτών, για επιμνημόσυνη δέηση

10:30 π.μ. Χαιρετισμοί επισήμων στην πλατεία του Κερασόβου

10:45 π.μ. Κεντρική ομιλία εκδήλωσης

11:30 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυσιασθέντων Κερασοβιτών, στην πλατεία του Κερασόβου

12:00 π.μ. Γεύμα προς τιμή των προσκεκλημένων.

Παρακάλαμος: Θεια λειτουργία στο Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στα Μπολέικα, την Τρίτη 6 Αυγούστου


Την Τρίτη 6 Αυγούστου (Μεταμορφώσεως του Κυρίου Ιησού Χριστού) θεια λειτουργία στο Ιερό Ναό του Αγίου Βασίλειου στα Μπολέικα, ώρα 7:30 π.μ.. 

Πρέβεζα: Τρεις συλλήψεις για κλοπή οπωροκηπευτικών από χωράφι

 


Συνελήφθησαν χθες (3-8-2024) αργά το βράδυ σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας και του Αστυνομικού Τμήματος Φαναρίου τρεις (3) ημεδαποί, που κατηγορούνται για απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι μετέβησαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, σε χωράφι ιδιοκτησίας ημεδαπής και αφαίρεσαν κηπευτικά προϊόντα αξίας -250- ευρώ, τα οποία στην συνέχεια φόρτωσαν στο όχημά τους.

Οι αστυνομικοί που ειδοποιήθηκαν, μετέβησαν άμεσα στο σημείο, τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και τα προϊόντα, τα οποία αποδόθηκαν στην ημεδαπή, ενώ οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από τις 5 έως τις 9 Αυγούστου

 


Συνολικά 73.633.471 ευρώ θα καταβληθούν σε 86.933 δικαιούχους, από τις 5 έως τις 9 Αυγούστου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

Από τον e-ΕΦΚΑ:

Στις 5 Αυγούστου θα καταβληθούν 331.198 ευρώ σε 437 δικαιούχους για παροχές τ. ΤΑΥΤΕΚΩ

Στις 5 Αυγούστου θα καταβληθούν 13.602.273 ευρώ σε 28.706 δικαιούχους για λοιπές παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

Από τις 5 έως τις 9 Αυγούστου θα καταβληθούν 14.000.000 ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

25 εκατ. ευρώ σε 41.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

16 εκατ. ευρώ σε 15.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

4 εκατ. ευρώ σε 50 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Ψηλόκαστρο Πωγωνίου: Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 17 Αυγούστου

 


Ημερήσιο  παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024, στο Ψηλόκαστρο Πωγωνίου.

Ιερομνήμη Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, το Σάββατο 17 Αυγούστου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024, στην Ιερομνήμη Πωγωνίου.

Ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών για τον Στέφανο Ντούσκο

 


Ο Στέφανος Ντούσκος ήταν και παραμένει χρυσός ολυμπιονίκης στις καρδιές μας.

Σήμερα απέδειξε ξανά ότι ανήκει στους κορυφαίους κωπηλάτες του κόσμου.

Στέφανε σε ευχαριστούμε για όλα.

Συνέχισε με το ήθος που σε διακρίνει να αποτελείς το παράδειγμα του μαχητή στο δρόμο της καθημερινής προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων.

Εμείς θα στεκόμαστε πάντα δίπλα σου.

Είμαστε όλοι περήφανοι για σένα!

Δήμος Ιωαννιτών

Έκτακτο δελτίο εκδήλωσης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην Π.Ε. Ιωαννίνων, την Κυριακή 4 Αυγούστου

 


Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το Σάββατο 03-08-2024 και ισχύει για την Κυριακή 04-08-2024, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι Υψηλός (κατηγορία κινδύνου 3) στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω πρόβλεψη, τίθεται σε ισχύ η αρ.πρωτ.93064/4582-11/06/2024 (ΑΔΑ: ΨΚΚ37Λ9-Τ3Π) απόφαση του περιφερειάρχη Ηπείρου  Αλέξανδρου Καχριμάνη, που αφορά την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων, μηχανημάτων καθώς και την παραμονή εκδρομέων στις παρακάτω περιοχές:

Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού.

Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.

1.      Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.

2.      Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Κοινότητας Αβγού και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.

3.      Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο της Κοινότητας Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια της Κοινότητας Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.

4.      Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου  Β. Τζουμέρκων.

5.      Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.

     Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας.

1.      Στις οδούς και περιοχές.              

Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ): Λογική, λειτουργική και νόμιμη η απόφαση για εναλλακτικό μάθημα Ηθικής

 


Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ), που εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία των Θεολόγων της χώρας, πληροφορήθηκε από δημοσιογραφικές πηγές, ότι το  Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποφάσισε, όσοι μαθητές παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, να διδάσκονται το μάθημα της Ηθικής,  «προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία “ελεύθερης ώρας” και ο κίνδυνος απομακρύνσεως τους από το μάθημα των Θρησκευτικών, χωρίς αποχρώντα λόγο».

Η ΠΕΘ, δεν αντιτίθεται στη συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου, καθώς θεωρεί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους του ζητήματος, ότι, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εν προκειμένω, ως προς το Μάθημα, που θα διδάσκονται οι απαλλασσόμενοι μαθητές/τριες, η θέση μας είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται τη θρησκευτική ελευθερία όλων των μαθητών και φυσικά και αυτών των κατηγοριών που απαλλάσσονται, καθώς είναι απαραβίαστη, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Επομένως, πολύ ορθά, οι απαλλασσόμενοι μαθητές θα πρέπει να διδάσκονται ένα ουδέτερο, από θρησκευτικής πλευράς, μάθημα «Ηθικής» ή κατά τη γνώμη μας «Ηθικοκοινωνικής Αγωγής». Οι πλείστες χώρες της Ευρώπης προσφέρουν, για τις κατηγορίες αυτές των απαλλασσομένων από τα Θρησκευτικά μαθητών, ένα τέτοιο μάθημα Ηθικής, με στόχο το μάθημα αυτό να διδάσκει τους  ηθικοκοινωνικούς κανόνες και να καλλιεργεί την ηθικοκοινωνική ανάπτυξη αυτών των συγκεκριμένων μαθητών. Έτσι, το μάθημα αυτό δεν έχει μεν θρησκευτικό προσανατολισμό, έχει, όμως, στο περιεχόμενό του όλες τις απαραίτητες ηθικοκοινωνικές δεξιότητες και ικανότητες, για να μπορούν να εντάσσονται και οι απαλλασσόμενοι μαθητές/τριες ομαλά στην ηθικοκοινωνική ζωή της χώρας.

Δυσκολία στην αναπνοή: Υπάρχει λύση;

 


Δυσχέρεια ρινικής αναπνοής ονομάζεται η δυσκολία αναπνοής από τη μύτη. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε μια πληθώρα αιτιών, με τη συχνότερη εξ’ αυτών να είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, που συνοδεύεται από υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών.

Ασθενείς που αντιμετωπίζουν δυσχέρεια στη ρινική τους αναπνοή εμφανίζουν παράλληλα και μια σειρά από άλλα συμπτώματα, που επηρεάζουν σημαντικά τη καθημερινότητα τους. Μερικά από αυτά είναι:

  • Πονοκέφαλος
  • Ροχαλητό
  • Υπνική άπνοια
  • Δυσκολία αφύπνισης
  • Αίσθημα χρόνιας κόπωσης
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης υπέρτασης ή αρρυθμίας
  • Έλλειψη συγκέντρωσης
  • Υποτροπιάζουσες φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού
  • Συχνές αμυγδαλίτιδες κ.α.

Τα νέα δεδομένα στη «μάχη» για την αντιμετώπιση της δυσχέρειας της ρινικής αναπνοής

«Η σύγχρονη τεχνολογία ήρθε να εξαλείψει το μύθο της δυσκολίας στην αντιμετώπιση του διαφράγματος. Με κάμερες υψηλής ευκρίνειας μέσα από τη μύτη, χωρίς εξωτερικές τομές και με τη χρήση των ραδιοσυχνοτήτων, αντιμετωπίζεται η υπερτροφία των ρινικών κογχών και ευθυάζεται το διάφραγμα. Ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο για 30 λεπτά με γενική αναισθησία και το ίδιο κιόλας βράδυ ή την επόμενη μέρα επιστρέφει στο σπίτι του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Χρήστος Γκιώνης, Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής Metropolitan Hospital και προσθέτει: