Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Γιατί είναι ασφαλής η λήψη ορμονών στην εξωσωματική γονιμοποίηση;

 


Η έναρξη της διαδικασίας απόκτησης παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια συναρπαστική εμπειρία, ειδικά για τις γυναίκες που προσπαθούσαν για πολύ καιρό να μείνουν έγκυες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Πολλά ζευγάρια από την άλλη, ενώ γνωρίζουν την αιτία υπογονιμότητας, διστάζουν να ξεκινήσουν έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω του άγχους ή του φόβου για τη λήψη ορμονών.

Με τα χρόνια, το ποσοστό των ζευγαριών αυτών μειώνεται γιατί είναι πλέον σαφές από πολυάριθμες μελέτες στη διάρκεια των 43 ετών που εφαρμόζεται η εξωσωματική γονιμοποίηση, ότι τα φάρμακα γονιμότητας είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, τονίζει ο Dr. Βασίλειος Γ. Κουφομιχαήλ, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Msc. Πανεπιστημίου Αθηνών Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, την Αισθητική Γυναικολογία και την Ουρογυναικολογία.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μια μορφή υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας στην οποία το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας διεγείρεται τεχνητά για να παράγει ωάρια, τα οποία λαμβάνονται από το γιατρό, γονιμοποιούνται με το σπέρμα στο εργαστήριο και στη συνέχεια εμφυτεύονται στη μήτρα. Αυτή είναι μια διαδικασία που ελέγχεται σε κάθε βήμα προσεκτικά με τη χρήση φαρμάκων.

Τα φάρμακα γονιμότητας χορηγούνται εξατομικευμένα, σε συνδυασμούς και σε δοσολογία ειδικά για τον κύκλο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της κάθε γυναίκας. Η λήψη φαρμάκων γονιμότητας σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες, είτε από το στόμα, είτε με ένεση ή ενδοκολπικά είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της θεραπείας.

Ο ακριβής τύπος και η δοσολογία των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτώνται από την ηλικία της γυναίκας, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και το πρωτόκολλο διέγερσης ωοθηκών.

Υπουργείο Παιδείας: Τα σχολεία θα ανοίξουν 13 Σεπτεμβρίου

 


Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν 13 Σεπτεμβρίου.

Ακόμη ανακοίνωσε πως θα γίνει αυτή η επιστροφή όσο το δυνατόν πιο ασφαλής ορίζοντας τα μέτρα που θα ισχύσουν για την είσοδο των ανεμβολίαστων μαθητών αλλά και καθηγητών.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

ΕΟΔΥ: Εικοσιπέντε θάνατοι σήμερα, 3.442 νέα κρούσματα

 


14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εικοσιπέντε θάνατοι σήμερα, 3.442 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 3.442, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 547.186 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.492 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,09.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 282 (62,4% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.889 ασθενείς.

Οι εισαγωγές 2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 290 (ημερήσια μεταβολή +33,03%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 240 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 25, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.278 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έρχεται έξτρα έκπτωση έως 5.000 ευρώ στον φόρο εισοδήματος από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

 


Στο σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται έκπτωση στον φόρο εισοδήματος, που δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τις 5.000 ευρώ τον χρόνο, για όσους παίρνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών όπως δικηγόρους, αρχιτέκτονες, φωτογράφους, υδραυλικούς, ψυκτικούς, οδηγούς ταξί και λιμουζίνας, οικοδόμους, γραφεία τελετών.

Ακόμη, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, παιδικής φροντίδας, ενοικίασης σκαφών αναψυχής και συμβουλευτικής.

Επίσης, τα ιατρικά έξοδα που θα πληρώνονται ηλεκτρονικά θα μετρούν διπλά σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του 30% του εισοδήματος που πρέπει να καλύπτει κάθε φορολογούμενος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Το ποσό που προκύπτει από αυτό το ποσοστό θα εκπίπτει από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, ενώ το ανώτατο όριο στην έκπτωση θα φτάνει τις 5.000 ευρώ.

Στο σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ οι διατάξεις που θα υπάρχουν στο σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή το φθινόπωρο.

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν φέτος οι βάσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις

 


Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τις φετινές βάσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Επικρατέστερες ημερομηνίες να θεωρούνται η 25η και η 27η Αυγούστου.

Το Υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία, ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι βάσεις εισαγωγής είχαν ανακοινωθεί στις 09:00 π.μ. της 28ης Αυγούστου.

Τα στατιστικά των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2021 σε συνδυασμό με την ΕΒΕ που καθιερώθηκε για πρώτη φορά φέτος, δείχνουν πως θα έχουμε άνοδο στις βάσεις 2021. Μάλιστα, τις 1.200 μονάδες αναμένεται ότι θα προσεγγίσει η άνοδος στις περιζήτητες σχολές στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Γιάννενα: Νεκρός 64χρονος οδηγός μοτοποδήλατου σε τροχαίο

 

Σήμερα (18-08-2021) το πρωί επί της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στα Ιωάννινα, δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε 64χρονος ημεδαπός εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κάδο απορριμμάτων, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Γρηγορότερη καταβολή των επιστροφών φόρου από την εφορία

 


Οι φορολογούμενοι φέτος αναμένεται να δουν (όσοι βέβαια τη δικαιούνται) τη γρηγορότερη καταβολή των επιστροφών φόρου.

Το άνοιγμα εδώ και μήνες του taxisnet για την υποβολή δηλώσεων έχει δώσει τη δυνατότητα σε όσους έγκαιρα υπέβαλαν τη δήλωσή τους να έχουν γρήγορη εκκαθάριση και βέβαια να δουν εάν έχουν επιστροφή φόρου.

Μάλιστα μέχρι στιγμής, με τα υπάρχοντα δεδομένα, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων το 2020, του καθεστώτος αναστολών κτλ  7 στους 10 φορολογούμενους περιμένουν είτε επιστροφή φόρου, είτε μηδενικά εκκαθαριστικά.

Τούτου δοθέντος και καθώς ακόμη δεν έχει γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ώστε να απαιτηθεί συμψηφισμός με τις επιστροφές του φόρου εισοδήματος, όσοι έχουν σπεύσει να καταθέσουν δήλωση έγκαιρα έχουν τη δυνατότητα να δουν στο λογαριασμό τους την επιστροφή που τους αναλογεί.

Επίσης  λόγω και της συγκυρίας της πανδημίας και των πυρκαγιών η φορολογική διοίκηση δεν προχωρά σε αναγκαστικά μέτρα και συμψηφισμούς με οφειλές και άρα οι επιστροφές φόρων δεν  συναντούν «κόφτες». Επιπλέον όσα ποσά πρέπει να επιστραφούν προς τις επιχειρήσεις και είναι χαμηλού ύψους, αποδίδονται χωρίς έλεγχο.

Δεκατρείς παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 17 Αυγούστου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 17 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 103.982 έλεγχοι, από τους οποίους οι 62.652 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 183 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 3 συλλήψεις, ως ακολούθως:

107 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 104 πρόστιμα των 300 ευρώ και 3 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 20 στη Στερεά Ελλάδα,

 16 στη Θεσσαλονίκη,

 13 στην Ήπειρο,

 13 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 10 στο Βόρειο Αιγαίο,

   7 στην Πελοπόννησο,

   6 στην Κρήτη,

   6 στη Θεσσαλία,

   6 στη Δυτική Ελλάδα,

   5 στη Δυτική Μακεδονία,

   3 στα Ιόνια Νησιά και

   2 στην Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 63.940 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 61.641 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.299 των 150 ευρώ.

17 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 10 στο Βόρειο Αιγαίο και 7 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.305 ομοειδείς παραβάσεις.

59 παραβάσεις και 3 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο σε καφέ – μπαρ,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση στον εσωτερικό χώρο ατόμων χωρίς πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο για άρνηση υποβολής σε δειγματοληπτικό έλεγχο.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και ιδιοκτήτες καταστημάτων,

- 19 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων

Στην Κρήτη,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ – μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, πελάτες και ιδιοκτήτη καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στη Στερεά Ελλάδα, 1.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο κομμωτηρίου για μη τήρηση λίστας πελατών.

Στη Δυτική Ελλάδα, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 300 ευρώ πρόστιμο σε κυλικείο για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στο Βόρειο Αιγαίο,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για έλλειψη αντισηπτικών.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 άτομα για παραβίαση καραντίνας,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 9.041 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.329 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 18 Αυγούστου

 


Την Τετάρτη 18 Αυγούστου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Σαγιάδα Θεσπρωτίας, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Πάργα Πρέβεζας, παραλία, 09:00-13:30

Που οφείλεται ο εκνευρισμός όταν κάνουμε δίαιτα

 


Η υγιεινή διατροφή, η συστηματική φυσική δραστηριότητα και ο καλής ποιότητας ύπνος είναι τρεις βασικές συμπεριφορές που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Ακόμα και όταν ένας άνθρωπος αισθάνεται άγχος, κατάθλιψη ή μελαγχολία εξαιτίας του σωματικού βάρους του, οι τρεις αυτές συμπεριφορές μπορεί να βελτιώσουν με φυσικό τρόπο την ψυχική διάθεσή του, κάνοντάς τον να αισθάνεται πιο αισιόδοξος, δραστήριος και ευδιάθετος.

Η σωστή απώλεια των περιττών κιλών, όμως, απαιτεί κόπο και χρόνο και όσοι κάνουν δίαιτα αναφέρουν συχνά ότι αισθάνονται οξύθυμοι και εκνευρισμένοι. Ο περίγυρός τους αναφέρει επίσης συχνά ότι γκρινιάζουν πολύ. Μερικές φορές τα συναισθήματα αυτά προέρχονται από την αδυναμία τους να επιτύχουν τον στόχο τους. Συνήθως όμως είναι απόρροια:

1.      Της ελλιπούς κατανάλωσης τροφής

2.      Των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών που είχαν πριν την δίαιτα.

Όπως εξηγεί η κυρία Γεωργία Κάσση, MD, PhD, Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ - Επιστημονικά υπεύθυνη στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως όταν προσπαθούμε να δείξουμε αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση, αναπτύσσουμε αισθήματα θυμού. Αυτό συμβαίνει συχνά κατά τη μετάβαση από μία πλούσια, ανεξέλεγκτη διατροφή, σε μία συγκεκριμένη δίαιτα με πολλούς περιορισμούς.