Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

RASS: Μπροστά 1,3% η Νέα Δημοκρατία

Στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για την εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» η ΝΔ εμφανίζεται να κρατά έστω και δύσκολα την πρώτη θέση.
Ειδικότερα:
ΝΔ: 24,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 22,8%
Χρυσή Αυγή: 6,3%
ΚΚΕ: 5,2%
ΠΑΣΟΚ: 5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 4,8%
ΔΗΜΑΡ: 3%.
Οικολόγοι-Πράσινοι: 1,4%
Νέα Ελλάδα: 1%.
 Στην ερώτηση, του ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, οι ερωτηθέντες έδωσαν προβάδισμα στον Αντώνη Σαμαρά με 45,5% έναντι του Αλέξη Τσίπρα, που συγκέντρωσε ποσοστό προτίμησης 26,5%, ενώ η ΝΔ καταγράφει 60,8% στην παράσταση νίκης και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 33,7%.

Βαριά ήττα γνώρισε ο Α.Σ. Καλπακίου στο Βελισσάριο

Ένα ημίχρονο ο Α.Σ. Καλπακίου άντεξε την πίεση των γηπεδούχων.

Στο β΄ ημίχρονο οι γηπεδούχοι ανέβασαν την απόδοση τους και επικράτησαν με 4-0.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής:
Πίνδος Κόνιτσας-Λαψίστα 2-2
Βελισσάριο-Καλπάκι 4-0
Κόντσικα-Πεδινή 1-1
Πέραμα-Ροδοτόπι 2-1
Ανατολή-Σερβιανά 0-0
Κρύα-ΑΕ Μικρασιατών 1-0
Κουτσελιό-Χαροκόπι 2-3
Θύελλα Κατσικά-Θύελλα Ελεούσας 4-0
Κάστρο-Ατρόμητος 2-7

 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ (8η αγωνιστική)
1. Σερβιανά: 20  
 2. Α.Ο. Ανατολής: 20
3. Α.Ο. Βελισσαρίου: 19
4. ΠΑΟ Κρύας: 15   
5. Προοδευτική Περάματος: 15
6. Θύελλα Ελεούσας: 14
7. Πίνδος Κόνιτσας: 12
8. ΠΑΣ Κάστρο: 11 
9. Θύελλα Κατσικά: 11  
10. Χαροκόπι: 10 
11. Κουτσελιό: 10  
12. Ροδοτόπι: 10
13. Α.Σ. Καλπακίου: 9
14. Α.Ε. Μικρασιατών: 8
15. Ατρόμητος '95: 6
16. Κόντσικα: 4
17. Λαψίστα: 2
18. Πεδινή: 1

Από Δευτέρα η εξισωτική αποζημίωση ύψους 50 εκατ. ευρώ σε συνολικά 65.000 κτηνοτρόφους

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να καταβληθεί η εξισωτική αποζημίωση ύψους 50 εκατ. ευρώ σε συνολικά 65.000 κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρης, από την Πιερία, όπου σήμερα βρίσκεται, «έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διεργασίες και την Δευτέρα θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, κι από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου θα είναι διαθέσιμα προς ανάληψη».

ΟΑΕΔ: Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου τα ειδικά εποχικά βοηθήματα

Αρχίζει από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Δεκεμβρίου, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος που χορηγείται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.
Δικαιούχοι είναι και συνταξιούχοι των παραπάνω επαγγελμάτων, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους και η σύνταξή τους δεν υπερβαίνει τα 486,84 ευρώ.
Το ειδικό εποχικό επίδομα δικαιούνται εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών:
Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών - ανυψωτικών- οδοποιητικών - γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου - κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.

Έρχεται απουσιολόγιο για δάσκαλους και καθηγητές

Aπουσιολόγιο για δασκάλους και καθηγητές καθιερώνει από φέτος το υπουργείο Παιδείας σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με ρύθμιση, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπεται η καθημερινή τήρηση «Βιβλίου Παρουσίας Προσωπικού (ΒΠΠ)» της δημόσιας εκπαίδευσης που απασχολείται με οποιαδήποτε φύσεως σχέση σε αυτή.
 Όπως αναφέρει το «Έθνος», ο διευθυντής κάθε σχολείου και προϊστάμενος κάθε άλλης υπηρεσιακής μονάδας του υπουργείου είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για την καθημερινή τήρηση του «ατομικού δελτίου παρουσίας προσωπικού» όπου θα αναγράφονται:
 -το ωράριο εργασίας δασκάλων και καθηγητών (ώρα άφιξης και ώρα αναχώρησης)
-τα ονόματα των εκπαιδευτικών ου απουσιάζουν και ο λόγος της απουσίας
 Αυτή η διαδικασία θα γίνεται κάθε μέρα από το διευθυντή κάθε σχολείου και με ευθύνη του τα στοιχεία αυτά θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά σε ειδικά διαμορφωμένο σύστημα του υπουργείου Παιδείας.

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη ζευγάρι ημεδαπών για εισαγωγή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν  περίπου  εβδομήντα δύο κιλά (72) κάνναβης

Χθες (11-10-2013) το μεσημέρι, στην Κακαβιά Ιωαννίνων, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς σε συνεργασία με τελωνειακούς υπαλλήλους     και με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, συνέλαβαν ζευγάρι ημεδαπών, ηλικίας 29 και 31 ετών, για εισαγωγή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, μέσα σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν με το ανήλικο παιδί τους.

Συγκεκριμένα, μετά από  ενδελεχή αστυνομική έρευνα σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 29χρονου,  στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκαν σε ειδική κρύπτη κάτω από τα πίσω καθίσματα του οχήματος, επιμελώς κρυμμένες  (66) νάιλον συσκευασίες που περιείχαν κάνναβη,  περίπου (72) κιλών.
Συνολικά, κατασχέθηκαν :
•    κάνναβη, συνολικού βάρους (71.950) γραμμαρίων,
•    το Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο,
•    δύο (2) κινητά τηλέφωνα,
•    το χρηματικό ποσό των  (950) ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων. 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθη ένας 21χρονος ημεδαπός για κλοπή κοσμημάτων από σπίτι ηλικιωμένης

Συνελήφθη χθες (11-10-13) το μεσημέρι στην πόλη των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων σε συνεργασία   με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 21χρονος  ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη κλοπής.
Ειδικότερα, ο 21χρονος εισήλθε σε  οικία  76χρονης ημεδαπής και αφού ερεύνησε όλους τους χώρους,  αφαίρεσε χρυσά και ασημένια κοσμήματα  και τράπηκε σε φυγή.
Για την ανεύρεση του δράστη ενεργήθηκαν άμεσα συντονισμένες αναζητήσεις από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό του μέσα σε λίγη ώρα και την αυτόφωρη σύλληψή του.
Στην κατοχή του 21χρονου, οι αστυνομικοί βρήκαν τα κοσμήματα που είχε αφαιρέσει τα οποία αφού κατέσχεσαν, παρέδωσαν στην παθούσα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. 

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης, επ' ευκαιρία του 'Επους του 40, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013, ώρα 20΄00' παρουσιάζει την λαϊκή παράσταση "ΗΠΕΙΡΟΣ. Από την απελευθέρωση στο Αλβανικό Έπος",στο θέατρο του Δημαρχιακού μεγάρου Ηλιούπολης, Σοφοκλή Βενιζέλου 114 και Πρωτόπαπα. Μια εκδήλωση που πρέπει να την παρακολουθήσουν όλοι οι Ηλιουπολίτες και όλοι οι Ηπειρώτες...

ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΠΟΣ
Γράφει ο Χρίστος Τούμπουρος
Όλος  ο κόσμος έλαμπε σαν μια νεροσταγόνα στα πόδια της Πίνδου                            
ΚΑΙ ΞΑΦΝΟΥ 
Τα όρνια μοιράζονται ψηλά τις ψίχες του ουρανού.
Τα κοράκια κάτι κράζανε τ' ανήσυχαστα 
κυκλογυρίσματά τους,
και ψηλάθε ξαγνάντευαν γυπαετοί.
 Κάθε παλμός, ένας θάνατος καβάλα στον αέρα. 
Kάθε βροντή, ένας άντρας χαμογελώντας αντίκρυ. 
Στο θάνατο-και η μοίρα ό,τι θέλει ας πει
ΗΠΕΙΡΟΣ 
Τόπος ιερός, εδώ όπου ξανασταυρώθηκε η  Ελλάδα,
Στην Ήπειρο όπου  σκάφτηκαν τάφοι. 
Και στους τάφους δε χωρούσαν οι λεβέντες.
Και μες στα σπλάχνα δε χωρούσε τόσος πόνος.
 Κι ακούγονταν ντουφεκιές, αντί για καμπάνες 
από τον όρθρο ως τον εσπερινό. 
Οι ελληνικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν  την επίθεση του εισβολέα «αμυνόμενοι του πατρίου εδάφους».
Και τα βουνά γίνονται αγωνιστές της λευτεριάς!
Ποιος είδε τέτοιο  θάμασμα, παράξενο μεγάλονα κουβεντιάζουν τα βουνά με τις ψηλές ραχούλες. Γυρίζει ο Γερο Όλυμπος κι αναρωτάει την Πίνδο: -Βουνό μου, γιατί θύμωσες και στέκεις βουρκωμένο; 
Μήνα χαλάζι σε βαρεί μήνα βροχή σε δέρνει; -Ούτε χαλάζι με βαρεί ούτε βροχή με δέρνειμον' με βαρούν οι Ιταλοί με μπόμπες και με όλμους. 
Μαύρα πουλιά σκεπάσανε τον όμορφο ουρανό μου, θερίζουνε τις ράχες μου, καίνε τα έλατά μου.-Ρίξε βουνό τις μπόμπες σου, ρίξε τις αστραπές σου κι εγώ σου στέλνω τους αητούς, τσολιάδες και φαντάρους να καθαρίσουν τις πλαγιές, να διώξουν τους φασίστες, που μόλυναν τον τόπο μας, τα όμορφα χωριά μας.
Στα βουνά της Ηπείρου
«Δεν είχα δει, ούτε νομίζω πως θα δω ξανά τέτοια λάσπη στη ζωή μου.
 Πάταγες στην αρχή ανύποπτος πάνω της και βυθιζόσουν. 
Βούλιαζες, ως τους αστραγάλους, ως τη μέση του ποδιού, ως το γόνατο-καταπινόταν όλη η μπότα σου κι αισθανόσουν πια την υγρή παγωνιά να διαπερνά ολόκληρο το σώμα σου.
Παραπατούσες, το πόδι σου δεν ξεκολλούσε, όσο και να το τράβαγες μ' όλη σου τη δύναμη και με τα δυο σου χέρια ή το 'νιωθες να σηκώνεται μόνο του, αφήνοντας τη μπότα σου στο βυθό. 
Τότε φώναζες στους άλλους να σταματήσουν, να μη προχωρούν: 
«Για θα χαθούμε, παιδιά, θα χαθούμε! Περιμένετε! Δεν μπορώ να βγω».
Ο πιο κοντινός σου τότε σε βοηθούσε-κι η ίδια κατάσταση άρχιζε πάλι και
πάλι σε κάθε δέκα βήματα. Δεν ξέρω πόσο χρειάστηκε να περάσουμε αυτό το καταραμένο μέρος-μα μου φαίνεται πως θα κάναμε περισσότεροι από ώρα». 
Και πώς πέρασαν; 
Το αίμα τρέχει πάνω στο χιόνι. Κόκκινα ποτάμια κατεβαίνουν απ' τα βουνά.
Ο θάνατος περπατούσε μες στη λάσπη. Απάνω στην πεσμένη πόρτα του καλοκαιριού κουβάλαγαν τους πεθαμένους.
Και τι άφησαν πίσω τους;
 Ερημωμένα χωριά, ξεροπόταμα σε μια ανελέητη κατεβασιά βομβών και καταστροφών. Βομβαρδισμένες εκκλησιές. Ένας άσπρος άνεμος σφύριζε σαν τον τρελό ψάλτη που τραγούδαγε άγρια τροπάρια μες στο τουφεκίδι. Και ο παπάς με τις μπότες του σκοτωμένου αξιωματικού σήκωνε τα ράσα του και πηδούσε το φράχτη της λευτεριάς.
(Ένα πρώτο δείγμα.)

Συγγραφή: Χρίστος Α. Τούμπουρος
Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Μαραζοπούλου

«Βόμβα» Γρηγοράκου για 12.000 απολύσεις στους δήμους

Απολύσεις 12.000 εργαζομένων στους δήμους που είτε έχουν προσληφθεί είτε με πλαστά πιστοποιητικά είτε με αναξιοκρατικά κριτήρια προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Μάλιστα, ο κ. Γρηγοράκος όχι μόνο επιβεβαίωσε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» για απόλυση του 40% των 25.000 «διαθέσιμων» του 2013, που είχε διαψεύσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά ανέβασε τον αριθμό ακόμη και στους 15.000!: 
«Το 40% των διαθέσιμων θα φύγει, 12.000 με 15.000» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τους δήμους ανέφερε ότι «η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή. Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν πλαστά χαρτιά, φτάνουν το νούμερο που ζητάει η τρόικα, 10-12 χιλιάδες», ενώ όταν του ζητήθηκε να πει αν εννοεί μόνο πλαστά δικαιολογητικά ή και αναξιοκρατικές προσλήψεις, διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε όλα μαζί.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ξεκινούν την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου οι εγγραφές των νεοεισακτέων Α/ετών φοιτητών του ακαδημαϊκού έτους 2013-14

Από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι, ύστερα από απόφαση που έλαβε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιδρύματος (συνεδρία αριθμ.1305/9/11-10-2013), οι εγγραφές των νεοεισακτέων Α/ετών φοιτητών του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 αρχίζουν από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 10:00 και θα λήξουν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματός τους.

Επιστρέφει ξανά το ανταποδοτικό τέλος για τη Δημόσια Τηλεόραση από την αρχή του νέου έτους

Το τέλος «υπέρ ΕΡΤ» καταργήθηκε μόλις έπεσε μαύρο στη Δημόσια Τηλεόραση και μπήκε λουκέτο στη εταιρεία. 
Ωστόσο πλέον λειτουργεί η Δημόσια Τηλεόραση και όπως είχε προαναγγελθεί από τον υφυπουργό Δημόσιας Τηλεόρασης Παντελή Καψή το ανταποδοτικό τέλος θα επιστρέψει και πάλι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι θα είναι μειωμένο σε σχέση με εκείνο για την παλιά ΕΡΤ και αναμένεται να επανέλθει από την αρχή του επόμενου έτους.

Διαβεβαιώσεις Διοίκησης ΟΠΕΚΕΠΕ στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη για λύση στο πρόβλημα των βοσκοτόπων

Θετικές εξελίξεις στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τους βοσκοτόπους, προέκυψαν από την επικοινωνία που είχε σήμερα - σε συνέχεια  διαδοχικών έγγραφων παρεμβάσεων που είχε κάνει τους τελευταίους μήνες - ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρη Αποστολάκο και την Αντιπρόεδρο κ. Δήμητρα Χαλικιά.
 Συγκεκριμένα, όπως διαβεβαίωσαν τον Περιφερειάρχη, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει γίνει αντιληπτό το λάθος που έγινε προ του 2012 από στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης, στην προσπάθειά τους να ευθυγραμμιστούν με την Κοινοτική Νομοθεσία, συνέπεια του οποίου κόπηκαν ως επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, τα αλπικά λιβάδια, οι προστατευόμενες περιοχές, οι δασικές εκτάσεις και όσες εκτάσεις στις λεγόμενες «νέες χώρες» έπαψαν να καλλιεργούνται και χαρακτηρίστηκαν δασικές.

 Ήδη όπως ανέφεραν, για την Ήπειρο μέσω αεροφωτογραφιών, έχουν γίνει διορθώσεις για το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων που αποκλείστηκαν ως επιλέξιμοι βοσκότοποι, ενώ για τις υπόλοιπες απαιτείται εκτενής ενημέρωση και συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρτα: Συνελήφθη 20χρονος αλλοδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν (658) γραμμάρια κάνναβης, που κουβαλούσε σε σακίδιο πλάτης

Συνελήφθη, την Πέμπτη (10-10-2013) το μεσημέρι, στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 20χρονος Πακιστανός, για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων, για την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στον 20χρονο, τη στιγμή που αποβιβαζόταν από λεωφορείο των υπεραστικών γραμμών του ΚΤΕΛ, στο οποίο επέβαινε και το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Άρτα.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, στον 20χρονο βρέθηκε και κατασχέθηκε, μέσα σε σακίδιο πλάτης, ποσότητα κάνναβης (658) γραμμαρίων και μία συσκευή κινητού τηλεφώνου.
Η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη και διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνελήφθη 38χρονος, για πλαστογραφία (οι πινακίδες του οχήματος, η άδεια κυκλοφορίας και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ήταν πλαστά)

Συνελήφθη την Πέμπτη (10-10-13) το πρωί ένας 38χρονος για πλαστογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.
Μετά από αστυνομική έρευνα σε Ι.Χ. Φορτηγό που οδηγούσε ο 38χρονος, προέκυψε ότι οι δύο πινακίδες του οχήματος, η άδεια κυκλοφορίας και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ήταν πλαστά.

Το φορτηγό αυτοκίνητο κατασχέθηκε, ενώ η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.