Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Προανήγγειλε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις κατά 15%

Μείωση των επικουρικών συντάξεως μεσοσταθμικά κατά 15% σε συγκεκριμένα ταμεία προανήγγειλε ο υπουργός Απασχόλησης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στον Βήμα 99,5.

«Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ρύθμιση για τα επικουρικά ταμεία, που έχουν σοβαρά ελλείμματα. Ένα από αυτά είναι το ΕΤΕΑΜ, της ΔΕΗ, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.
Εκεί θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 15%.
Μια μεσοσταθμική μείωση αυτού του μεγέθους, προκειμένου να ισοσταθμιστούν τα ελλείμματα αυτών των ταμείων» δήλωσε.

Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη καταβολή των συντάξεων, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ταμεία, σημειώνοντας: «Όλα τα ταμεία αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Ειδικά το ΙΚΑ, το οποίο υποδέχεται το πρόβλημα της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και της ύφεσης.
Είχε μεγάλες απώλειες το 2011. Ωστόσο, έχει γίνει ένας προγραμματισμός για να μην υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων.
Το να έχει ξεπεράσει το 'κόκκινο' κάποιο ταμείο με την έννοια να υπάρχει ζήτημα καταβολής των συντάξεων, όχι, δεν υπάρχει».

Μέτωπο κτηνοτρόφων και Ενώσεων για «Δωδώνη» με στήριξη από τους φορείς

Ενάντια στο «τελεσίγραφο» της πώλησης.

Κοινό μέτωπο με τις Ενώσεις-μετόχους και με όλους τους φορείς της Ηπείρου επιδιώκουν οι κτηνοτρόφοι ώστε να ...απαντήσουν στο «τελεσίγραφο» του διοικητή της μεγαλομετόχου ΑΤΕ για την πώληση του πακέτου των μετοχών της στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» με διεθνή διαγωνισμό.
Η απάντηση στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί άλλη από την τήρηση του καταστατικού, αφού δεν υπάρχει πεδίον άλλης συνεννόησης.
Για το λόγο αυτό οι κτηνοτρόφοι, όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας, είναι η λειτουργία της εταιρείας από τους ίδιους και τις Ενώσεις και φυσικά με τους εργαζόμενους.
Σε αυτή τη...λύση απαιτείται η πολύπλευρη στήριξη των φορέων, ιδίως της αυτοδιοίκησης και ήδη γίνονται διαβουλεύσεις και συναντήσεις, ενώ σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων για να εξετάσει τα δεδομένα και πως θα αντιδράσει στην πρόκληση της ΑΤΕ.
Ουσιαστικά οι κτηνοτρόφοι με τις Ενώσεις κινούνται στην κατεύθυνση να προλάβουν τις εξελίξεις ενός διαγωνισμού πώλησης και να αναλάβουν με επιχείρημα το καταστατικό που η ΑΤΕ δεν φαίνεται να λογαριάζει με το 67,7% που κατέχει, την λειτουργία της γαλακτοβιομηχανίας.
Αν και φαντάζει αρκετά... ανατρεπτικό, αποτελεί μονόδρομο, όπως επισημαίνει ο κ. Τζίμας για να μην χαθεί η «Δωδώνη» για την Ήπειρο, τις Ενώσεις και τους παραγωγούς που συνεργάζονται.
Ο χρόνος πιέζει και με δεδομένο ότι μέσω διαγωνισμού δεν προτίθεται και δεν είναι σε θέση κανείς από τους κτηνοτρόφους και τις Ενώσεις να «χτυπήσει» το πακέτο της ΑΤΕ, επιλέγεται, τουλάχιστον από τους παραγωγούς, η εκ των έσω είσοδος στη «Δωδώνη» για να αναλάβουν την λειτουργία της.



Η τήρηση του καταστατικού αποτελεί την μοναδική γραμμή άμυνας και ίσως δεν αρκέσει με την ...βιασύνη της ΑΤΕ να πουλήσει (καθυστέρησε ήδη είπε στους προέδρους των Ενώσεων ο διοικητής της) και να απεμπλακεί... ελέω τρόικας.
Οι εξελίξεις δεν μπορούν να προβλεφθούν και πολλά θα εξαρτηθούν από τη συνολική στάση των φορέων της Ηπείρου, τους οποίους καλούν οι κτηνοτρόφοι να στηρίξουν έμπρακτα την πρόταση τους.
Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΑΣ Ιωαννίνων θα διαφανεί ποια στάση θα κρατήσουν όλοι μαζί, κτηνοτρόφοι και Ενώσεις και πως θα εκφραστεί έμπρακτα η στήριξη που ζητείται.
Μέχρι τώρα μόνο η Περιφερειακή αρχή και ορισμένα κόμματα, τοποθετήθηκαν.
Να σεβαστεί το καταστατικό η ΑΤΕ ζητά ο Περιφερειάρχης, όπως και οι φυσικοί φορείς της «Δωδώνης» μαζί και οι εργαζόμενοι. Καλή η θέση, αλλά μάλλον δεν αρκεί...


ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr

ΝΙΚΟΣ ΓΚΟΝΤΑΣ: "Απειλούσαν με όπλο το παιδί μου"

Για σχεδόν 72 ώρες, η κόρη του πρώην δημάρχου Ιωαννίνων κ. Νικόλαου Γκόντα έζησε τον απόλυτο εφιάλτη.

Εμφανώς συγκινημένος για το αίσιο τέλος του σοκ που υπέστη τόσο η ίδια του η κόρη, όσο και ο ίδιος εμφανίζεται ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νίκος Γκόντας, ο οποίος σε μία εκ βαθέων συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα Δευτέρα στην εφημερίδα Espresso παραδέχεται ότι "τα λεπτά διαπραγμάτευσης με τους κακοποιούς ήταν τα δυσκολότερα στη ζωή του" και σήμερα εύχεται σε κανέναν γονιό να μην βιώσει παρόμοιο δράμα.
"Ευγνωμονώ τον Θεό που είναι καλά το παιδί μου", παραδέχεται ο ίδιος, ενώ δεν διστάζει να περιγράψει λεπτό προς λεπτό τις εφιαλτικές ώρες που έζησε η κόρη του στα χέρια των αδίστακτων απαγωγέων.
"Να ξέρεις ότι σημαδεύουν το παιδί σου με ένα πιστόλι στον κρόταφο και να βρεις τη δύναμη να συζητήσεις με τους κακοποιούς; Είναι δύσκολο".
"Πίστευα στη βοήθεια του Θεού"
"Παρά τον αρχικό τρόμο, βρήκα την απαιτούμενη ψυχραιμία και μιλούσα με τους απαγωγείς γιατί με βοήθησε ο Θεός. Ο Ύψιστος μου έδωσε τη δύναμη να διαπραγματευτώ τη σωτηρία της Σοφίας μου με τους αδίστακτους απαγωγείς. Η πίστη μου στον Θεό μού έδωσε δύναμη να κρατηθώ και να μη λυγίσω.
Εγώ έκανα τις διαπραγματεύσεις με τους κακοποιούς υπό την καθοδήγηση της αστυνομίας και οφείλω να πω ότι η βοήθεια και η συμπαράσταση της αστυνομίας ήταν κάτι παραπάνω από ανθρώπινη".
"Η κόρη μου στάθηκε παλικάρι, παρά το γεγονός ότι της άσκησαν σφοδρή ψυχολογική βία.
Της έλεγαν πως αν δεν δώσω τα λεφτά θα βρουν και θα σκοτώσουν την αδελφή της την Κωνσταντίνα, όμως η Σοφία μου δεν λύγισε.
Όταν έφευγαν οι κακοποιοί από το δωμάτιο όπου την είχαν κλεισμένη, η Σοφία προσευχόταν στον Θεό", αναφέρει ο ίδιος.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την αγροτική ανάπτυξη στον 21ο αιώνα, από την ΕΑΣ Θεσπρωτίας

Πλήθος αγροτών, επαγγελματιών και επιστημόνων με ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία των νέων της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, παρακολούθησαν την επιστημονικής ημερίδα με θέμα: «Η Αγροτική Ανάπτυξη στον 21ο Αιώνα.
Νέες τεχνολογίες εξελίσσουν την σχέση, αγρότη, επιχειρηματία και καταναλωτή» που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα.

Η εκδήλωση ήταν μία πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη διοργάνωση της Ένωσης, που απέδειξε ακόμη μία φορά ότι διαθέτει αποδεδειγμένη αποδοχή, γνώση και όραμα για όλα τα θέματα που αφορούν κι απασχολούν το χώρο της Αγροτικής παραγωγής και οικονομίας.
Το υψηλό επίπεδο της εκδήλωσης αποδεικνύεται και από το ότι παραβρέθηκαν και μίλησαν κορυφαίοι Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίων με σημαντική ακαδημαϊκή δραστηριότητα, καθώς επίσης και η παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βιοτεχνολογίας Pr. Brian Clark.
Στο συνέδριο αναλύθηκαν οι νεότερες μέθοδοι για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής και την παραγωγή τροφίμων με βάση τις ανάγκες συγκεκριμένων κατηγοριών καταναλωτών και παρουσιάστηκαν οι νέες καινοτόμες τεχνολογίες. Αναπτύχθηκαν επίσης οι νεότερες τεχνικές που αφορούν στις σύγχρονες τάσεις τεχνολογικής εξέλιξης στην φαρμακογνωσία σε σχέση με την εκμετάλλευση της ελληνικής βιοποικιλότητας, όπως επίσης και ο ρόλος της βιοτεχνολογίας και το πράσινο βιοδιυλιστήριο.

Αναλυτικά η Επιστημονική Ημερίδα πέτυχε απόλυτα τους αρχικούς εξής στόχους που είχε θέσει:
•Εμπλουτισμός των γνώσεων των γεωπόνων, αγροτών και επιχειρηματιών σε θέματα ανάπτυξης της Αγροτικής παραγωγής και ανάδειξης των παραγόμενων προϊόντων.
•Παρουσίαση λύσεων βελτίωσης και ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της πρωτογενούς παραγωγής και των υποπροϊόντων της.
•Δημιουργία των συνθηκών για απευθείας συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους επιστήμονες και τους εμπλεκόμενους στην αγροτική παραγωγή.
•Ενίσχυση της εξέλιξης και της αναβάθμισης του επαγγέλματος του Αγρότη.


H πραγματοποίηση της ημερίδας, ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών που καταβάλλει η Ένωση για την Αγροτική Ανάπτυξη της περιοχής μας σε μια κατεύθυνση αειφόρου πράσινης ανάπτυξης, με καινοτομία, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα.
Στα πλαίσια των στρατηγικών στόχων της Ένωσης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και ο σχεδιασμός για δημιουργία μονάδας ‘πράσινης’ βιοτεχνολογίας. Πρόκειται για ένα βιοδιυλιστήριο αγροτικών προϊόντων, όπου συνδυάζονται η κοινωνία της γνώσης (πανεπιστημιακή έρευνα) με τις νέες τεχνολογίες για παραγωγή νέων, καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αυξημένων ποιοτικών προδιαγραφών. Η πιο σημαντική συνεισφορά της μονάδας είναι ότι θα απασχολήσει ομάδα σημαντικών νέων επιστημόνων της περιοχής μας και θα είναι πρωτοποριακή στον βαλκανικό χώρο.
Όπως αναφέρθηκε από τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης στο κλείσιμο των εργασιών της ημερίδας, «η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα οράματος και στόχου εκείνων που οραματίζονται και στοχεύουν, εκείνων που σκέπτονται και τολμούν και μάλιστα σε πείσμα των καιρών».

ΕΛ.Γ.Α.: Παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 η εμπρόθεσμη καταβολή τροποποιητικής δήλωσης καλλιέργειας-εκτροφής

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 παρατείνεται η ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ, η οποία έληγε στις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με μια από τις τροποποιήσεις που επιφέρει στην ενιαία δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής του ΕΛΓΑ, σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
Επίσης, προβλέπεται για τους παραγωγούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν δύνανται να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της ενιαίας αίτησης και καλλιεργούν αγροτεμάχιο σε επιλέξιμη περιοχή, να υποβάλλουν προσωρινά τη δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής στον ΕΛ.Γ.Α..

ΔΩΔΩΝΗ: Ενδιαφέρον από τη Friesland Campina


Το ενδιαφέρον της Friesland Campina Hellas για την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη επιβεβαίωσε στο www.Euro2day.gr ανώτατο στέλεχος της θυγατρικής της ολλανδικής RoyalFriesland Campina στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία αναμένει τον διαγωνισμό προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Σημειώνεται ότι από την 1η Σεπτεμβρίου η εταιρεία έχει συνάψει συμβόλαιο συνεργασίας και με το συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων "ΘΕΣγάλα", που εδρεύει στη Λάρισα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Θεματικό σεμινάριο για το έργο MiSRaR στην Ηγουμενίτσα


Στα πλαίσια του προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας, INTERREGIVC, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας συμμετέχει στο έργο MiSRaR μαζί με επτά ευρωπαϊκούς Δήμους, Περιφέρειες και οργανισμούς. Η SafetyRegionSouth-Holland South είναι ο επικεφαλής εταίρος και οι υπόλοιποι εταίροι είναι: οι Δήμοι Aveiro και Mirandela στην Πορτογαλία, η Περιφέρεια Forli στην Ιταλία, η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας στην Ελλάδα, ο Δήμος του Ταλίν στην Εσθονία και το Ίδρυμα E.P.Fστη Βουλγαρία.
Το πρόγραμμα υλοποιείται την τριετία 2010-2012 κατά την οποία οι συμμετέχοντες ανταλλάσουν εμπειρίες και τεχνογνωσία σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τη διαδικασία μετριασμού χωρικών κινδύνων και καταστροφών.
Στις 21 και 22 Σεπτέμβριου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα το 9ο θεματικό σεμινάριο με θέμα «κατάστρωση σχεδίων μετριασμού κινδύνων».
Η παρουσίαση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας είχε θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι αντιπρόσωποι των εταίρων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διαχείριση κρίσεων και κίνδυνων στην περιοχή μας από το Πυροσβεστικό σώμα και το ΕΚΑΒ και μετέπειτα να αναζητήσουν τρόπους και λογικές αντιμετώπισης των κινδύνων.
Απομένουν άλλα 7 θεματικά σεμινάρια στο σύνολο των χωρών των εταίρων, το καθένα από τα οποία θα καλύψει μια συγκεκριμένη πτυχή της αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνων και θα επικεντρώνεται στην ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών, με αρμόδιους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Μετά το πέρας όλων των συναντήσεων θα συνταχτεί ένα εγχειρίδιο μετριασμού κινδύνων στο οποίο θα αποτυπώνεται ο πλήρης κύκλος της διαδικασίας περιορισμού των κινδύνων, από την ανάλυση ενός κινδύνου έως την πραγματική εφαρμογή διαδικασιών μετριασμού του.
Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται από το γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ (85%) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ (15%)

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Περισσότερα από 50.000 ακίνητα θα βγουν στο σφυρί!

20.000 αφορούν πρώτη κατοικία!!!

Περισσότερα από 50.000 ακίνητα υπολογίζεται ότι βρίσκονται υπό την απειλή πλειστηριασμού και από αυτά τα 20.000 αφορούν πρώτη κατοικία.
Ο λόγος που δεν έχουν βγει στο σφυρί οφείλεται στο γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί είναι παγωμένοι από το 2009.
Ωστόσο για τα ακίνητα αυτά έχουν εκδοθεί ήδη διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί οι κατασχετήριες εκθέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο επτάμηνο του 2011 από το Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδόθηκαν πάνω από 16.000 διαταγές πληρωμής, όταν πέρυσι καθ' όλη τη διάρκεια του έτους το ίδιο δικαστήριο είχε εκδώσει σχεδόν 23.000 διαταγές πληρωμής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν στα χέρια τους στελέχη της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, αναμένεται κορύφωση στα τέλη του 2012. Το ανησυχητικό είναι ότι το 40% αυτών των διαταγών πληρωμής αφορούν πρώτη κατοικία.
Εν τω μεταξύ, οι ενώσεις καταναλωτών προειδοποιούν, ότι οι διαταγές πληρωμής θα παρουσιάσουν εκρηκτική άνοδο της τάξης του 400%, το διάστημα 2008 με 2012.
Υπολογίζεται ότι οι διαταγές πληρωμής το 2008 ήταν 8.000, πέρυσι μόνο το Πρωτοδικείο Αθήνας εξέδωσε 23.000 και το 2012 θα έχουν υπερβεί τις 34.000.

Ν.Δ.: Θα καταψηφίσει το μέτρο της έκτακτης εισφοράς


Σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, κατηγορεί την κυβέρνηση πως καλλιεργεί τον πανικό και τον φόβο στην ελληνική κοινωνία και κινείται με πρόχειρο και ανάλγητο τρόπο, βαθαίνοντας με τη φοροεισπρακτική πολιτική της την ύφεση. Στη Ν.Δ. χαρακτηρίζουν την εθνική φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ως άτακτα φορολογικά γιουρούσια και επισημαίνουν πως, αφού το οικονομικό επιτελείο διέλυσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, σήμερα καλεί τον ελληνικό λαό να πληρώσει την ολιγωρία, την αναποτελεσματικότητα και την ανικανότητά της με επαχθή χαράτσια.
Όσον αφορά στην έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, ο κ. Βρούτσης ξεκαθαρίζει πως η Ν.Δ. στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, αύριο, θα καταψηφίσει το μέτρο αυτό, το οποίο χαρακτηρίζει αντιαναπτυξιακό, επισημαίνοντας πως είναι ευθέως αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, την ισότητα των δημόσιων βαρών και τον πυρήνα του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και εξωθεί σε έμμεση δήμευσή της.

ΔΕΗ: Δεν εξαιρούνται από το «χαράτσι» όσοι διέκοψαν το ρεύμα μετά τις 17 Σεπτεμβρίου

Στην επισήμανση ότι δεν πρόκειται εξαιρεθούν από το τέλος ακινήτων όσοι διέκοψαν μετά τις 17 Σεπτεμβρίου την παροχή ρεύματος σε ακίνητα, προχώρησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού της ΔΕΗ, Κ. Γιώργος Μπίτζας.

«Η ΔΕΗ θα εκδώσει κανονικά λογαριασμό για τα ακίνητα που είχαν ρεύμα έως τις 17 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια, όπου χρειαστεί, θα δώσει τα ονόματα, στο αρμόδιο υπουργείο.
Δεν έχει νόημα να γίνει διακοπή» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο κ. Μπίτζας.
Ο ίδιος είπε ότι οι αιτήσεις διακοπής ρεύματος έχουν τριπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες, φτάνοντας τις 80 ημερησίως.

ΕΦΟΡΙΑ: Αρνείται να διαγράψει την έκτακτη εισφορά σε ανέργους

Κόκκινη κάρτα αντικρίζουν στις εφορίες εκατοντάδες άνεργοι που έχουν λάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα της έκτακτης εισφοράς και σπεύδουν για να υποβάλουν αίτηση διαγραφής της.
Μια λέξη στην επίμαχη υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της εισφοράς έχει προκαλέσει σύγχυση στους αρμόδιους υπαλλήλους του τμήματος Εισοδήματος των εφοριών και νευρική κρίση στους άνεργους φορολογούμενους.
Τι συμβαίνει;

Με βάση όσα ορίζονται στην εγκύκλιο 1167 που αφορά στην υπουργική απόφαση εφαρμογής της έκτακτης εισφοράς και η οποία εστάλη στις εφορίες, μεταξύ άλλων, απαλλάσσονται από αυτήν οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι το 2011 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ «εφόσον δεν έχουν κατά το χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα».
Η λέξη «χρόνος» της βεβαίωσης είναι αυτή που έχει προκαλέσει τη σύγχυση και τις τριβές εφοριακών και άνεργων φορολογούμενων.
Στις εφορίες εμφανίζονται φορολογούμενοι οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους εντός του 2011, δηλαδή δούλεψαν για κάποιες ημέρες ή μήνες εντός του 2011, απολύθηκαν στη συνέχεια και λαμβάνουν σήμερα επίδομα ανεργίας.
Σε αρκετές εφορίες, όχι σε όλες, λαμβάνουν αρνητική απάντηση όταν ζητούν να διαγραφεί η εισφορά για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 με το σκεπτικό ότι κατά το «χρόνο» της βεβαίωσης της εισφοράς, δηλαδή το 2011, είχαν πραγματικά εισοδήματα αφού πραγματοποίησαν έστω και μερικά μεροκάματα πριν απολυθούν.
Με άλλα λόγια, οι εφορίες ερμηνεύουν τη λέξη «χρόνο» ώς «έτος».
Από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι κατά πάγια ερμηνεία οι λέξεις «χρόνος βεβαίωσης», σημαίνουν τη στιγμή βεβαίωσης.
Αν δεχτεί αυτήν την ερμηνεία η εφορία τότε ο άνεργος απαλλάσσεται από την εισφορά.
Το θέμα είναι εις γνώση ης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αλλά προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου προκειμένου να διευθετηθεί.
Αν δεν γίνει αυτό όμως ή τουλάχιστον αν δεν δοθούν τουλάχιστον προφορικές οδηγίες προς τις εφορίες τότε πολλοί άνεργοι κινδυνεύουν να μην γλιτώσουν την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς.
Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω δείχνουν και το βαθμό γραφειοκρατίας που επικρατεί στο ελληνικό φορολογικό σύστημα και ταλαιπωρεί, τους φορολογούμενους αφού προκειμένου να εφαρμοστεί ένας νόμος απαιτούνται συνεχώς ερμηνευτικές εγκύκλιοι.


ΠΗΓΗ: www.capital.gr

ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ

Λήγει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την απογραφή των συνταξιούχων και ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος απηύθυνε έκκληση μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ σε όσους δεν έχουν ακόμα απογραφεί να το κάνουν άμεσα. Σημείωσε ότι όποιος δεν απογραφεί σε καμία περίπτωση δε χάνει το δικαίωμα της σύνταξης, αλλά θα αργήσει να πληρωθεί την επόμενη φορά για αυτό κάλεσε αυτούς που δε θα προλάβουν τη διορία να σπεύσουν για απογραφή το συντομότερο δυνατό, τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη.
Τόνισε ότι τα μόνα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την απογραφή, όταν ο δικαιούχος μεταβεί στο υποκατάστημα της τράπεζας από όπου λαμβάνει τη σύνταξη, είναι η ταυτότητά του και πρόσφατο σημείωμα της σύνταξης.
Αν δεν μπορεί ο ίδιος ο δικαιούχος, έχει τη δυνατότητα να ορίσει πληρεξούσιο, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις (όταν κάποιος είναι ανάπηρος και βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή) μπορεί να επικοινωνεί με το ΙΚΑ και θα απογράφεται στο σπίτι του από υπάλληλο της υπηρεσίας.
Ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες είχε απογραφεί περίπου το 75% των συνταξιούχων.

ΙΚΑ: Δάνεια από τα άλλα ταμεία για να πληρωθούν οι συντάξεις

Με εσωτερικό δανεισμό από άλλα ταμεία, ρέπος με ενέχυρο ομόλογα και προκαταβολή από την ετήσια επιχορήγηση του 2012, το ΙΚΑ θα προσπαθήσει να καλύψει οικονομικά τους “κολασμένους” μήνες έως το τέλος Δεκεμβρίου για μην κινδυνεύσει η καταβολή των συντάξεων, με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο, μετά τις δυσμενείς εξελίξεις δεν τόλμησε να ζητήσει την έγκριση της Τρόικας για έξτρα επιχορήγηση των ταμείων από τον κρατικό προυπολογισμό.



Συγκεκριμένα  το ΙΚΑ δανείστηκε ήδη 200 εκατ. ευρώ, 100 από το ταμείο της ΔΕΗ και άλλα 100 από το επικουρικό του, το ΕΤΕΑΜ.


ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011


ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ - ΜΗΛΙΑ 2 - 3

Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ - Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
(1η αγωνιστική)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Πανζαγορισιακός: 3
Καρίτσα: 3
Μηλιά: 3
Πετσάλι: 1
Περιστέρι: 1
Δαβάκης: 0
Ανάργυροι: 0
Μπισδουνάκι: 0
Ζίτσα: 0
Γραμμένο: 0
Κεφαλόβρυσο: 0
Βοτονόσι: -1
ΠΑΟ Κόνιτσας: -2
Μάρμαρα: -4

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Νέο πακέτο μέτρων μέσω Ουάσινγκτον

Το πλήρες σχέδιο λιτότητας ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών σε 1.200 τραπεζίτες.



Το γεγονός πως τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη ήταν μόνο ένα μέρος του συνολικού πακέτου μέτρων επιβεβαιώνεται από την ομιλία του υπουργού οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Ουάσιγκτον, στο συνέδριο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, μπροστά σε 1.200 τραπεζίτες από όλο τον κόσμο.
Η ομιλία του, η οποία διέρρευσε μέσω ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, περιλαμβάνει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αναδρομικές περικοπές φοροαπαλλαγών, αλλά και προς τα κάτω αναπροσαρμογή του στόχου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αναλυτικότερα, το νέο πακέτο μέτρων, σύμφωνα με την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, περιλαμβάνει:
Περαιτέρω μειώσεις 20% στους μισθούς του Δημοσίου (επιπλεόν στο 15%, που έχει ήδη εφαρμοστεί για το στενό δημόσιο τομέα και στο 25% στις ΔΕΚΟ), «σε συνδυασμό με τη διαρθρωτική αλλαγή στο μισθολόγιο που διασφαλίζει μακροπρόθεσμες εξοικονομήσεις και βελτιώσεις στην παραγωγικότητα του συγκεκριμένου τομέα».
Περαιτέρω μείωση 4% κατά μέσο όρο στις συντάξεις (επιπλέον του ήδη εφαρμοσμένου 10%), «που συμπληρώνεται από την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (με εφαρμογή και στα επικουρικά ταμεία), που διασφαλίζει τη μαρκοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος».


-Υπαγωγή σε καθεστώς εφεδρείας (σημ. δηλαδή απολύσεις) 30.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2011.
-Εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις για όσο διαρκεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
-Σημαντικές καταργήσεις φοροαπαλλαγών, ύψους 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,3 δισ. ευρώ, αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.
-Εισαγωγή του νέου τέλους ακινήτων, «με ετήσια απόδοση 1,1% του ΑΕΠ (σημ. 2,39 δισ. ευρώ), για όσο διαρκέσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» (δηλαδή έως και το 2014).
-Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κύριος Βενιζέλος αναφέρει ότι «ο στόχος για το Σεπτέμβριο είναι έσοδα 1,7 δισ. ευρώ.
Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί τον Οκτώβριο, με το 1,4 δισ. να ειπιτυγχάνεται το Σεπτέμβριο. Μέχρι το τέλος του 2011 περιμένουμε να έχουμε συγκεντρώσει από ιδιωτικοποιήσεις 4 δισ. ευρώ.
Όλα τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων για την περίοδο έως και το 2014 ωριμάζουν, ώστε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, τώρα που το το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο πλήρους διαφάνειας και συναίνεσης».


ΠΗΓΗ: www.24h.gr

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011


ΠΕΝΤΕΛΗ - ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 1 - 5

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ - ΑΜΦΙΘΕΑ 5 - 4

Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ - Α΄ ΟΜΙΛΟΣ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (4η αγωνιστική)
Κόντσικα: 12
Ραφταναίοι: 12
Αγροτικός Αστέρας Παρακαλάμου: 10
Πωγωνάτος: 10
Σταυράκι: 9
Καμποχώρια: 7
Πρωτόπαππα: 7
Καρυές: 6
Ασβεστοχώρι: 6
Περίβλεπτος: 6
Πανφρουριακός: 6
Αμπελόκηποι: 3
Αμφιθέα: 3
Αγία Μαρίνα: 3
Ζωοδόχος: 2
Ρίζα: 1
Πεντέλη: 0
Νησί: 0

ΕΦΟΡΙΕΣ- ΤΕΛΩΝΕΙΑ: 48ωρη απεργία την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου

Σε 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου προχωρούν οι Ομοσπονδίες των εφοριακών, των τελωνειακών και των συλλόγων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους με το νέο μισθολόγιο για το δημόσιο.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Δεν έφτασαν στον προορισμό τους

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, πριν τον απόπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου με προορισμό την Ιταλία, 30χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, διότι μετέφερε μία 30χρονη αλλοδαπή και τα δύο ανήλικα τέκνα της, που κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα και οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν. Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, ενώ το ανωτέρω όχημα κατασχέθηκε.
Επίσης, συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, πριν την επιβίβασή τους σε Ε/Γ–Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Ιταλία, 70χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος τύπου CAMPER και η 48χρονη αλλοδαπή συνοδηγός του, διότι μετέφεραν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στην οροφή του οχήματος, δεκαπέντε αλλοδαπούς, στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ενώ το όχημα κατασχέθηκε.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

ΤΑΞΙ: Νέα 48ωρη απεργία την Τετάρτη 28 και Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου

Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι ιδιοκτήτες ταξί, αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιούν στο κλειστό γυμναστήριο του Περιστερίου, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία την  Τετάρτη 28 και  Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.