Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Siemens: «Δείχνουν» πολιτικούς οι σκληροί δίσκοι


Όχι απλά κατάφεραν να ανασυστήσουν αλλά και να καταγράψουν το περιεχόμενο των σκληρών δίσκων της Siemens οι άνδρες του σώματος ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Στα χέρια του Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο της Siemens, κ. Σήφη Βαλυράκη, βρίσκεται από σήμερα η έκθεση της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, που είχε αναλάβει να ανακτήσει κατεστραμμένα αρχεία από το σκληρό δίσκο της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, αλλά και από τον κεντρικό server της Siemens - Hellas.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπηρεσία του κ. Σφακιανάκη, στην έκθεση της, η οποία αριθμεί περίπου 15.000 σελίδες, «ψάρεψε» στοιχεία για σχέσεις πολιτικών με τον άλλοτε ισχυρό άντρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο.
Στα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διεργασίες για τη σύνταξη του πορίσματος και τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία θα ζητηθεί να υπάρξει προκαταρκτική εξέταση.
Το πόρισμα της Εξεταστικής θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, στις 20 Ιανουαρίου.

Duty free: Μόνο το πετρέλαιο κίνησης αφορολόγητο στην Κακαβιά


Διευκρινίσεις για το πώς και σε ποιους θα πωλούνται τα αφορολόγητα καύσιμα στα πρατήρια των τριών μεθοριακών σταθμών σε Κακαβιά, των Ευζώνους και Κήπους Έβρου έδωσε η εταιρεία Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε. (συμμετέχει ο όμιλος Folli Follie).
Σύμφωνα με την εταιρεία τα πρατήρια διάθεσης Αφορολόγητου Πετρελαίου Κίνησης επαναλειτουργούν με τις παρακάτω προϋποθέσεις, όπως ορίζονται στη σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών:
1. Η πώληση αφορά αποκλειστικά στη διάθεση αφορολόγητου πετρελαίου κίνησης, σε οχήματα δημόσιας χρήσης, και όχι βενζίνης ή άλλου τύπου καυσίμου
2. Τα οχήματα πρέπει να φέρουν πινακίδες Τρίτων - εκτός Ε.Ε. - Χωρών
3. Οι οδηγοί πρέπει να είναι υπήκοοι Τρίτης Χώρας
4. Το ίδιο όχημα δεν μπορεί να ανεφοδιαστεί με πετρέλαιο κίνησης εάν δεν έχουν περάσει 72 ώρες από τον προηγούμενο εφοδιασμό.
Όπως σημειώνεται, η εταιρεία «διατηρούσε και θα συνεχίσει να διατηρεί ηλεκτρονικό αρχείο με παραστατικά, αποδεικτικά των οχημάτων και των οδηγών, καθώς και με τις ημερομηνίες εφοδιασμού κάθε οχήματος», ενώ ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, εκ μέρους της εταιρείας σημείωσε ότι «Δεσμευόμαστε ότι θα τηρούνται αυστηρά όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις αγοράς και πώλησης του πετρελαίου κίνησης με στόχο την πάταξη της λαθρεμπορίας».
Μεταξύ άλλων, η εταιρεία υποστηρίζει πως η ανάκληση λειτουργίας των πρατηρίων διάθεσης αφορολόγητου πετρελαίου κίνησης, το 2006, είχε αρνητικές συνέπειες για την ίδια και το Ελληνικό Δημόσιο, όπως: Πτώση της τιμής της μετοχής της Eταιρείας, μείωση του ανθρώπινου δυναμικού κατά 270 άτομα, απώλεια εσόδων για το δημόσιο ύψους ευρώ 5 εκατ. για το 2007, ευρώ 7 εκατ. για το 2008, ευρώ 10 εκατ. για το 2009 και περίπου ευρώ 8.5 εκατ. για το 2010 από έσοδα από φόρους Εισοδήματος Φ.Μ.Υ. και ασφαλιστικές εισφορές.
«Από την επαναλειτουργία των πρατηρίων διάθεσης αφορολογήτου πετρελαίου κίνησης τα οφέλη, για το Ελληνικό Δημόσιο, θα είναι πολύ περισσότερα», υποστηρίζει.

Γ. ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ: Διενεργούνται έλεγχοι και σε δημόσια πρόσωπα


Τη διενέργεια εντατικών ελέγχων με στόχο την «επώνυμη φοροδιαφυγή» προανήγγειλε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρης.
Όπως ανέφερε ο κ. Καπελέρης, επιδίωξη του Σώματος είναι μέσα από την ποιοτική στόχευση των ελέγχων, «να φέρει στην επιφάνεια εισοδήματα τα οποία είχαν φοροδιαφύγει και αποτέλεσμα όλης αυτής φοροδιαφυγής, ήταν η απόκτηση μεγάλης αξίας, ακίνητης και κινητής περιουσίας».
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την εντατικοποίηση των ελέγχων που είχε σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση σε ένα μεγάλο βαθμό φορολογικής συνείδησης, τη συμμόρφωση των πολιτών όσον αφορά στο θέμα του ΦΠΑ και μέσα από τους ελέγχους των σκαφών, οι καρποί ούτως η άλλως θα έρθουν μέσα στο 2011.
Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι γίνονται έλεγχοι και σε πολιτικά πρόσωπα. ««Δεν θα σας πω αν είναι πέντε ή δέκα, γιατί έτσι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Σημασία έχει ότι διενεργούνται έλεγχοι και σε δημόσια πρόσωπα -ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι συνδράμουμε σε βοήθεια των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν», πρόσθεσε, «και οικονομικές δραστηριότητες των συγκεκριμένων, κάποιων προσώπων, άρα στον όρο επώνυμη φοροδιαφυγή, συμπεριλαμβάνονται και πρόσωπα με τέτοια τα χαρακτηριστικά».

ΨΗΣΤΑΡΙΑ-ΠΙΤΣΑΡΙΑ: "ΧΑΣΚΟΥ"








(Η προβολή των επιχειρήσεων του Δήμου Πωγωνίου είναι ΔΩΡΕΑΝ)

ΑΜΟΛΥΒΔΗ: Πάνω από 1,6 ευρώ η μέση τιμή της


Το «φράγμα» του 1,6 ευρώ ανά λίτρο έσπασε η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι τιμές στα πρατήρια διαμορφώνονται από 1,5 έως 1,8 ευρώ το λίτρο.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (τιμοληψίες της Παρασκευής) στο 1,605 ευρώ ανά λίτρο, από 1,593 ευρώ στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2 λεπτά το λίτρο.
Στο ίδιο διάστημα οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά 0,8 λεπτά και οι τιμές διυλιστηρίου υποχώρησαν οριακά, κατά 0,003 λεπτά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δηλώνουν οι βενζινοπώλες στο παρατηρητήριο τιμών, οι τιμές σήμερα ξεκινούν από 1,503 ευρώ (ελάχιστη τιμή στη Θεσσαλονίκη) και φθάνουν έως 1,81 ευρώ το λίτρο (μέγιστη τιμή στη Φθιώτιδα).
Η μέση τιμή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται στα 1,581 και 1,578 ευρώ αντίστοιχα.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στροφή στην καθημερινότητα


Σε παραινέσεις προς τους υπουργούς να ασχοληθούν με τα προβλήματα της καθημερινότητας προχώρησε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργείου για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στους νέους συνταξιούχους, μέχρι την έκδοση της οριστικής. «Με ελάχιστη καθυστέρηση είναι η ώρα να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση μας», δήλωσε για το συγκεκριμένο ζήτημα.
"Πρέπει σε κάθε υπουργείο να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τη προσπάθεια για να λύσουμε προβλήματα καθημερινότητας, στα ταμεία, στα νοσοκομεία, στις εφορίες, στην πολεοδομία και όπου αλλού σχηματίζονται οι ουρές της ταλαιπωρίας που προσβάλουν τον πολίτη", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Έκανε λόγο για γνωστά προβλήματα που υπάρχουν στις δημόσιες υπηρεσίες. "Πρέπει και κάτω από αυτές τις συνθήκες να βρούμε λύσεις με έξυπνες επιλογές, αξιοποιώντας κάθε σύγχρονο μέσο", πρόσθεσε.

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ: "Στέφος"





(Η προβολή των επαγγελματιών του Δήμου Πωγωνίου είναι ΔΩΡΕΑΝ)

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το φημολογούμενο «λουκέτο» στο 583 Τάγμα Πεζικού της ακριτικής Κόνιτσας δεν έχει απασχολήσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού


«Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ' όψιν μου, το θέμα αυτό δεν έχει απασχολήσει το ΓΕΣ» απαντά λιτά και σύντομα ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
Αυτή είναι η απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλη Βενιζέλου στην από 17 Δεκεμβρίου 2010 ερώτηση του Βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. κ. Κώστα Τασούλα.

ΣΔΟΕ: 14. 000 μεγαλοϊδιοκτήτες δεν κατέβαλαν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας


Μεγαλοϊδιοκτήτες που δεν δήλωναν την ακίνητη περιουσία τους, συνολικού ύψους άνω των 14 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο στόχαστρο των ελέγχων της Εφορίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι εν λόγω φορολογούμενοι που συνολικά ανέρχονται σε 14. 000 εντοπίσθηκαν από διασταυρώσεις που έγιναν στα έντυπα Ε9, στο ΕΤΑΚ 2008 και στις δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του 2007.
Οι συγκεκριμένοι μεγαλοϊδιοκτήτες δεν κατέβαλαν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας το 2007, όταν δηλαδή ο συγκεκριµένος φόρος ήταν ακόµη σε ισχύ, αλλά εντοπίστηκαν στη συνέχεια από την υποχρεωτική καταβολή του εντύπου Ε9, στο πλαίσιο υποβολής του ΕΤΑΚ για το 2008.

Ακόμη, από τις διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων εντοπίστηκαν επίσης 150.000 φορολογούµενοι να έχουν αποκρύψει από τη δήλωσή τους τη λεγόµενη επιχειρηµατική αµοιβή (απολαβές δηλαδή από συµµετοχή σε οµόρρυθµη ή ετερόρρυθµη επιχείρηση), εκ των οποίων οι 8.000 δεν δήλωσαν ποσά άνω των 5.000 ευρώ έκαστος.
Βρέθηκαν ακόµη 30.000 φορολογούµενοι που είχαν αποκρύψει εισοδήµατα από καταθέσεις σε τράπεζες εξωτερικού για να αποφύγουν τη φορολογία των τόκων και περίπου 70.000 επαγγελµατίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν αποδώσει ΦΠΑ.
Τα στοιχεία των διασταυρώσεων έχουν σταλεί στις εφορίες, ώστε οι συγκεκριµένοι φορολογούµενοι να κληθούν άµεσα για έλεγχο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να ξεκινήσουν εντατικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ


Εντατικούς φορολογικούς ελέγχους ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τις εντολές που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς σε σύσκεψη που είχε με τους προϊσταμένους των 27 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών οι έλεγχοι θα αφορούν την αγορά, το φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ αλλά και τις δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας όπου διαπιστώθηκε από διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ότι δεκατέσσερις χιλιάδες μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, με ακίνητη περιουσία ο καθένας πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, δεν είχαν υποβάλει σχετική δήλωση ΦΜΑΠ για το έτος 2007.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εντολές που δόθηκαν στους διευθυντές των εφοριών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν δηλώσει και τα τελευταία εκκαθαριστικά για την περαίωση προκειμένου να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι έλεγχοι για τις επιχειρήσεις που δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση με βάση συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας φορολογικών παραβάσεων.

Επίσης, ξεκινούν έλεγχοι για τις επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ΦΠΑ τον Νοέμβριο και τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας. Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει στις εφορίες συγκεκριμένα στοιχεία από διασταυρώσεις της που θα αφορούν σε κατηγορίες φορολογουμένων και επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει ανακριβή στοιχεία στις φορολογικές τους δηλώσεις προκειμένου να ξεκινήσουν έλεγχοι.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ: Ικανοποιημένος από τις εξελίξεις για τις έρευνες για πετρέλαιο


Ελπίδες ανάπτυξης, νέες προοπτικές, αλλά και πιθανές θέσεις εργασίας δημιουργούνται για τον νέο Δήμο Πωγωνίου και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, μετά την ανακοίνωση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη, ότι θα ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο.
Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, εξέφρασε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη, στην περιοχή του οποίου είχαν γίνει προ ετών γεωτρήσεις από ξένη εταιρία.

Οι έρευνες για πετρέλαιο είχαν ξεκινήσει πριν 7 χρόνια στις Νεγράδες Καλπακίου, όμως δεν καρποφόρησαν, αφού το βάθος των ερευνών δεν είχε φθάσει στα απαιτούμενα επίπεδα, δηλαδή στα 5.000 μέτρα. Οι γεωτρήσεις τότε σταμάτησαν ξαφνικά, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις από την ξένη εταιρία, όταν είχαν φθάσει σε βάθος 4.000 μέτρων.
Έκτοτε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Υποψήφια για έρευνα είναι και μια άλλη περιοχή του Δήμου Πωγωνίου, η Λάβδανη.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης δήλωσε, μεταξύ άλλων:
«Η απόφαση να συμπεριληφθεί και η περιοχή των Ιωαννίνων μεταξύ των τεσσάρων στην Ελλάδα, στις οποίες θα αρχίσουν εκ νέου έρευνες για πετρέλαιο, ικανοποιεί ιδιαίτερα τους κατοίκους του Καλπακίου, αλλά και όλους της ακριτικής επαρχίας του Δήμου Πωγωνίου. Οι παλαιότερες έρευνες στην περιοχή Νεγράδων πριν 7 χρόνια σταμάτησαν ξαφνικά, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις από την ξένη εταιρία. Μάλλον το βάθος των ερευνών δεν είχε φθάσει τότε στα απαιτούμενα επίπεδα. Ποιος ξέρει;.. Ελπίζουμε ότι οι νέες έρευνες που προαναγγέλθηκαν από τον Υφυπουργό κ. Μανιάτη και οι οποίες θα γίνουν υπό την επίβλεψη του νεοσύστατου Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, αυτή τη φορά θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και θα γνωρίζουμε όλοι τα αποτελέσματα, αφού μάλιστα γίνονται υπό την επίβλεψη διακεκριμένων Ελλήνων Καθηγητών των Πολυτεχνικών Σχολών μας».
Σε αναμονή λοιπόν των διεθνών διαγωνισμών για τις έρευνες, κατέληξε ο κ. Καψάλης.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ο Νερόμυλος Ρογοζίου


Ο Νερόμυλος Ρογοζίου βρίσκεται σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους δίπλα στον ποταμό Ρογόζη, ο οποίος εκεί γεννά τον ποταμό Δρίνο. Απέχει τρία (3) Km από τον οικισμό Ζαβρόχου, δύο (2) Km από τον Εθνικό άξονα Ιωαννίνων-Κακαβιάς, επτά (7) Km από το Δελβινάκι, την έδρα του Δήμου και 57 Km (περίπου 45 min) από την πόλη των Ιωαννίνων.
Eίναι προσβάσιμος μέσω ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου που βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.
Ο Νερόμυλος Ρογοζίου έχει προκύψει από την αναπαλαίωση του παλιού κτίσματος του νερόμυλου που προϋπήρχε στο μέρος αυτό με την κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του. Στο εσωτερικό του λιθόχτιστου κτιρίου λειτουργεί νερόμυλος, μαντάνι και νεροτριβή. Επίσης υπάρχει αποθηκευτικός χώρος, το σπίτι του μυλωνά και WC για τις ανάγκες του κοινού.
Εξωτερικά του κτιρίου έχει γίνει προσθήκη μικρού λιθόχτιστου δωματίου που θα λειτουργήσει ως κουζίνα-καφέ. Στον περιβάλλοντα χώρο έχουν κατασκευαστεί πλακόστρωτοι δρόμοι, κιόσκια, εντυπωσιακοί αύλακες ροής του νερού καθώς και σκαλοπάτια που οδηγούν στην κοίτη του ποταμού απ' όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τους καταρράκτες των πηγών Ρογοζίου.
Ο ηλεκτροφωτισμός του προτεινόμενου προορισμού γίνεται με ρεύμα που παράγεται από την υδατόπτωση σε ειδική ρόδα υδροκινούμενη όπου με ειδικό μηχανισμό η κινητική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική.
Τα βασικότερα προτερήματα του προορισμού αυτού είναι ότι βρίσκεται σε παρθένο ορεσίβιο περιβάλλον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που προσφέρει επιπλέον και δυνατότητες εξερεύνησής του μέσα από φυσικές διαδρομές. Η κατασκευή του έχει γίνει με απόλυτο σεβασμό προς τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ η λειτουργία του με τη χρήση της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος τον καθιστούν πρωτοποριακό και τον εντάσσουν στην κατηγορία των μη ενεργοβόρων προορισμών που επιβαρύνουν στον ελάχιστο βαθμό το φυσικό περιβάλλον και προάγουν την βιώσιμη-αειφόρο ανάπτυξη.
Στην ευρύτερη περιοχή του προτεινόμενου προορισμού υπάρχουν αξιόλογοι χώροι πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που μπορεί κανείς να επισκεφτεί, ενώ προσφέρονται πολυάριθμες δυνατότητες για δραστηριότητες υπαίθρου (πεζοπορικές διαδρομές, ορειβασία, ψάρεμα, καλλιέργεια γης, συγκομιδή σταφυλιών, τρύγος, παραγωγή ντόπιου τσίπουρου, γνήσιου κρασιού και ξυδιού).
ΠΗΓΗ: www.delvinaki.gr.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οnline υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης


ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσαν την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης και δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ 2011 χωρίς μεταβολές στοιχείων σε σχέση με την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης έτους 2010.
Η δοκιμαστική λειτουργία θα είναι μέχρι την Πέμπτη, 13/1/2011, με δυνατότητα υποβολής παρατηρήσεων προς βελτίωση της εφαρμογής. Για την πρόσβαση στην εφαρμογή, επισκεφτείτε το link: http://www.opekepe.gr.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΘΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ: Εκδηλώσεις για το εορτασμό του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Θα ήταν τιμή μας η παρουσία σας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων που διοργανώνει ο Σύλλογος μας την Κυριακή 16 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011 στο Ιερό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων.( Βρίσκεται στο χώρο του ιερού ναού Αγίας Παρασκευής Εργατικών Κατοικιών Μάνδρας Αττικής.)

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Στο 5,2% το Δεκέμβριο


Στο 5,2%, από 4,9% που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αυξήθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Δεκέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Δεκεμβρίου 2010, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2009, προκύπτει αύξηση 5,2%, έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.Σε σύγκριση με το Νοέμβριο 2010, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,4%, έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 10 - Δεκεμβρίου 10, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 09 - Δεκεμβρίου 09, παρουσίασε αύξηση 4,7%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ: Στο 4,9% το επιτόκιο στη δημοπρασία


Υπερκαλύφθηκε η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου εξάμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το επίπεδο του 5%,στο 4,9%.
To Δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 1,95 δισ. ευρώ.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ , υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 5,100 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,40 φορές.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Την επόμενη Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους φαρμακοποιούς


Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει το θέμα που έχει προκύψει μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείου Υγείας, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, στόχος είναι την επόμενη Τετάρτη να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
Μόλις έχουμε τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καλέσουμε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακοποιών για να συζητήσουμε και να καταλήξουμε, είπε ο κ. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια εφ΄ όλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Ο υπουργός Υγείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί ακόμα και η λειτουργία των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, πέραν του Σαββάτου.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ρυθμίσεις για ανυπότακτους και λιποτάκτες


Σειρά ζητημάτων τα οποία αφορούν ανυποτάκτους, λιποτάκτες, αντιρρησίες συνείδησης και άλλες κατηγορίες στρατεύσιμων, ρυθμίζουν αποφάσεις τις οποίες υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, κ. Ε. Βενιζέλος.
Στις ρυθμίσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται επίσης οι ομογενείς, οι στρατεύσιμοι άνω των 35 ετών, οι νοσηλευόμενοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα και οι εγγεγραμμένοι για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.
Ειδικότερα, η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας καθορίζεται σε 15 μήνες (από 17 που ισχύει σήμερα για τον Στρατό Ξηράς και 23 για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό) για τους πλήρους θητείας, σε 12 μήνες (από 15) για τους μειωμένης θητείας και σε 9 μήνες (από 11) για τους 6μηνης μειωμένης θητείας. Για εκείνους των τριών μηνών μειωμένης θητείας, η εναλλακτική υπηρεσία παραμένει στους 5, όπως και πριν.

Το ακριβές χρονικό διάστημα υπηρεσίας που πρέπει να εκπληρώσουν οι αντιρρησίες συνειδήσεως, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους πριν εξαγοράσουν το υπόλοιπο της εναλλακτικής υπηρεσία, καθορίζεται στους 3 μήνες.
Όσον αφορά στα πρόστιμα, καθορίζεται σε 6.000 ευρώ αυτό που επιβάλλεται στους ανυπότακτους (1.000 ευρώ για τους εφέδρους) και σε ότι αφορά τους λιποτάκτες, καθορίζεται σε 1.000 ευρώ για κάθε μήνα λιποταξίας και έως του ποσού των 6.000 ευρώ.
Το ποσό εξαγοράς του υπολοίπου της εναλλακτικής υπηρεσίας των αντιρρησιών συνειδήσεως που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος ηλικίας, καθορίζεται σε 810 ευρώ ανά μήνα. Στην σχετική απόφαση καθορίζεται επίσης η διαδικασία εξαγοράς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
Ακόμη, με απόφαση του κ. Βενιζέλου, καθορίζονται όλα τα σχετικά με την απαλλαγή των μοναχών του Αγίου Όρους, που προβλέπεται στο Άρθρο 77 του Ν. 3883/2010 και επίσης αντιμετωπίζονται προβλήματα και δυσχέρειες που είχαν ανακύψει κατά την εφαρμογή των άρθρων 15 και 18 του Ν. 3421/2005 για την αναβολή κατατάξεως νοσηλευομένων σε νοσηλευτικά ιδρύματα και όσων είναι εγγεγραμμένοι για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος.
Παράλληλα, τροποποιείται κοινή απόφαση των υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Αμύνης αναφορικά με τη διαδικασία επιβολής, βεβαίωσης και εισπράξεως του χρηματικού πρόστιμου που επιβάλλεται σε εφέδρους λόγω της μη τήρησης των υποχρεώσεών τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Παραιτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας


Την παραίτηση του υπέβαλλε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Δημοσθένης Δασκαλάκης, επικαλούμενος διαφωνίες με την εφαρμογή Κοινοτικών προγραμμάτων. Για το θέμα αυτό ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά της υπουργού Λούκας Κατσέλη έγινε γνωστό ότι δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και ότι καταβάλλει προσπάθειες να ανατρέψει την απόφαση του συνεργάτη της, ωστόσο ο κ.Δασκαλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένει στην απόφασή του.

Ο κ. Δασκαλάκης, είναι αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εργασίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει διατελέσει Συνεργάτης της ΓΣΕΕ και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και στέλεχος και Διευθυντής του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).