Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ: Ικανοποιημένος από τις εξελίξεις για τις έρευνες για πετρέλαιο


Ελπίδες ανάπτυξης, νέες προοπτικές, αλλά και πιθανές θέσεις εργασίας δημιουργούνται για τον νέο Δήμο Πωγωνίου και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, μετά την ανακοίνωση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη, ότι θα ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο.
Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, εξέφρασε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη, στην περιοχή του οποίου είχαν γίνει προ ετών γεωτρήσεις από ξένη εταιρία.

Οι έρευνες για πετρέλαιο είχαν ξεκινήσει πριν 7 χρόνια στις Νεγράδες Καλπακίου, όμως δεν καρποφόρησαν, αφού το βάθος των ερευνών δεν είχε φθάσει στα απαιτούμενα επίπεδα, δηλαδή στα 5.000 μέτρα. Οι γεωτρήσεις τότε σταμάτησαν ξαφνικά, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις από την ξένη εταιρία, όταν είχαν φθάσει σε βάθος 4.000 μέτρων.
Έκτοτε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Υποψήφια για έρευνα είναι και μια άλλη περιοχή του Δήμου Πωγωνίου, η Λάβδανη.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης δήλωσε, μεταξύ άλλων:
«Η απόφαση να συμπεριληφθεί και η περιοχή των Ιωαννίνων μεταξύ των τεσσάρων στην Ελλάδα, στις οποίες θα αρχίσουν εκ νέου έρευνες για πετρέλαιο, ικανοποιεί ιδιαίτερα τους κατοίκους του Καλπακίου, αλλά και όλους της ακριτικής επαρχίας του Δήμου Πωγωνίου. Οι παλαιότερες έρευνες στην περιοχή Νεγράδων πριν 7 χρόνια σταμάτησαν ξαφνικά, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις από την ξένη εταιρία. Μάλλον το βάθος των ερευνών δεν είχε φθάσει τότε στα απαιτούμενα επίπεδα. Ποιος ξέρει;.. Ελπίζουμε ότι οι νέες έρευνες που προαναγγέλθηκαν από τον Υφυπουργό κ. Μανιάτη και οι οποίες θα γίνουν υπό την επίβλεψη του νεοσύστατου Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, αυτή τη φορά θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και θα γνωρίζουμε όλοι τα αποτελέσματα, αφού μάλιστα γίνονται υπό την επίβλεψη διακεκριμένων Ελλήνων Καθηγητών των Πολυτεχνικών Σχολών μας».
Σε αναμονή λοιπόν των διεθνών διαγωνισμών για τις έρευνες, κατέληξε ο κ. Καψάλης.