Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ο Νερόμυλος Ρογοζίου


Ο Νερόμυλος Ρογοζίου βρίσκεται σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους δίπλα στον ποταμό Ρογόζη, ο οποίος εκεί γεννά τον ποταμό Δρίνο. Απέχει τρία (3) Km από τον οικισμό Ζαβρόχου, δύο (2) Km από τον Εθνικό άξονα Ιωαννίνων-Κακαβιάς, επτά (7) Km από το Δελβινάκι, την έδρα του Δήμου και 57 Km (περίπου 45 min) από την πόλη των Ιωαννίνων.
Eίναι προσβάσιμος μέσω ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου που βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.
Ο Νερόμυλος Ρογοζίου έχει προκύψει από την αναπαλαίωση του παλιού κτίσματος του νερόμυλου που προϋπήρχε στο μέρος αυτό με την κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του. Στο εσωτερικό του λιθόχτιστου κτιρίου λειτουργεί νερόμυλος, μαντάνι και νεροτριβή. Επίσης υπάρχει αποθηκευτικός χώρος, το σπίτι του μυλωνά και WC για τις ανάγκες του κοινού.
Εξωτερικά του κτιρίου έχει γίνει προσθήκη μικρού λιθόχτιστου δωματίου που θα λειτουργήσει ως κουζίνα-καφέ. Στον περιβάλλοντα χώρο έχουν κατασκευαστεί πλακόστρωτοι δρόμοι, κιόσκια, εντυπωσιακοί αύλακες ροής του νερού καθώς και σκαλοπάτια που οδηγούν στην κοίτη του ποταμού απ' όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τους καταρράκτες των πηγών Ρογοζίου.
Ο ηλεκτροφωτισμός του προτεινόμενου προορισμού γίνεται με ρεύμα που παράγεται από την υδατόπτωση σε ειδική ρόδα υδροκινούμενη όπου με ειδικό μηχανισμό η κινητική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική.
Τα βασικότερα προτερήματα του προορισμού αυτού είναι ότι βρίσκεται σε παρθένο ορεσίβιο περιβάλλον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που προσφέρει επιπλέον και δυνατότητες εξερεύνησής του μέσα από φυσικές διαδρομές. Η κατασκευή του έχει γίνει με απόλυτο σεβασμό προς τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ η λειτουργία του με τη χρήση της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος τον καθιστούν πρωτοποριακό και τον εντάσσουν στην κατηγορία των μη ενεργοβόρων προορισμών που επιβαρύνουν στον ελάχιστο βαθμό το φυσικό περιβάλλον και προάγουν την βιώσιμη-αειφόρο ανάπτυξη.
Στην ευρύτερη περιοχή του προτεινόμενου προορισμού υπάρχουν αξιόλογοι χώροι πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που μπορεί κανείς να επισκεφτεί, ενώ προσφέρονται πολυάριθμες δυνατότητες για δραστηριότητες υπαίθρου (πεζοπορικές διαδρομές, ορειβασία, ψάρεμα, καλλιέργεια γης, συγκομιδή σταφυλιών, τρύγος, παραγωγή ντόπιου τσίπουρου, γνήσιου κρασιού και ξυδιού).
ΠΗΓΗ: www.delvinaki.gr.