Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Νίκος Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει δυνατότητα για εκδρομές την Πρωτομαγιά


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ανέφερε:
«Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι πραγματικά ιδιαίτερη. Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, για μια νέα καθημερινότητα. Προετοιμαζόμαστε για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Από την επόμενη εβδομάδα το στοίχημα μας θα είναι η κυκλοφορία τηρώντας όλα τα μέτρα.
Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι σταματάει η μετάδοση του ιού. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και εξετάζουμε διεξοδικά το κάθε μας βήμα» και ανέφερε πως αναλυτικές οδηγίες θα δοθούν αμέσως μετά την αυριανή ενημέρωση του πρωθυπουργού.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στην αργία της Πρωτομαγιάς ξεκαθάρισε πως ισχύουν τα ήδη υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα και τόνισε πως: «Δεν υπάρχει δυνατότητα για εκδρομές. Δεν θα γίνουν μετακινήσεις πέρα από αυτές που προβλέπονται». καθώς: «Οι συγκεντρώσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των συνανθρώπων μας» και ανακοίνωσε πως οι εορτασμοί μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

ΣΥΡΙΖΑ: Έντονες επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων


Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη διαφωνία του με το άνοιγμα των σχολείων.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η απόφαση για τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων ήταν αναμφίβολα επιβεβλημένη και συντέλεσε καθοριστικά στην επιτυχημένη μέχρι στιγμής υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας.
Τώρα όμως βρισκόμαστε εκ νέου σε ένα μεταίχμιο.
Η κυβέρνηση οφείλει με σχεδιασμό, σε συνεννόηση με την επιστημονική κοινότητα και χωρίς βιαστικές κινήσεις, να οργανώσει την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας, με γνώμονα όμως πάντοτε την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.
Στη νέα αυτή φάση αναμένονται πολιτικές αποφάσεις από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, τη στιγμή που ήδη καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των επιστημόνων-εμπειρογνωμόνων, ως προς την επαναλειτουργία των σχολείων.
Σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι η ανάγκη να διενεργηθούν οι εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να επανέλθουν για λίγες ημέρες προετοιμασίας στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Το ίδιο ισχύει και για την πραγματοποίηση των πτυχιακών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια.

Σωτήρης Τσιόδρας: Δυο νέοι θάνατοι, συνολικά 136 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 17 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 17 νέα κρούσματα, δυο νέοι θάνατοι σήμερα, συνολικά 136 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.534 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 43 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Δήμος Πωγωνίου: Τεχνική έκθεση για την αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Δολιανών

Η παρούσα μελέτη εκπονείται μετά από προφορική εντολή του Δημάρχου Δήμου Πωγωνίου και αφορά την Αντικατάσταση τμήματος εσωτερικού δικτύου Ύδρευσης στην Τ.Κ. Δολιανών του Δήμου Πωγωνίου.
Κατόπιν επιτόπιας αυτοψίας, παρουσίας του Δημοτικού Συμβούλου κ. Λίτσα Ιωάννη που πραγματοποιήθηκε στις 09/06/2016 διαπιστώθηκε ότι τμήμα του υφιστάμενου εσωτερικού δικτύου ύδρευσης το οποίο είναι από PVCπαρουσιάζει πολλές φθορές με αποτέλεσμα την έλλειψη νερού (συχνές διαρροές) καθώς και κακής ποιότητας νερό. 
Επιπροσθέτως η δημιουργία του κέντρου μέριμνας προσφύγων έχει αυξήσει την ανάγκη για μεγαλύτερη παροχή νερού, άρα και για σωλήνες μεγαλύτερης διαμέτρου.
Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η αντικατάσταση τμήματος του παλαιού δικτύου μήκους περίπου 835μ. με νέο από σωλήνες πολυαιθυλενίου PE DN 90 mm / ΡΝ 16 atm.
Οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι οι εξής:
·   Εκσκαφή ορυγμάτων υπογείων δικτύων σε έδαφος γαιώδες ή ημιβραχώδες μετά την κοπή με ασφαλτοκόφτη του οδοστρώματος.
·   Τοποθέτηση σωλήνων πολυαιθυλενίου PE DN 90 mm/ΡΝ 16 atm.
·  Σύνδεση νέου δικτύου με υφιστάμενες παροχές.
·   Επανεπίχωση σκάματος και αποκατάσταση οδοστρώματος.
·   Κατασκευή ενός φρεατίου δικλίδων στην αρχή του χωριού στην ένωση με το δίκτυο πολυαιθυλενίου που έρχεται από την γεώτρηση.
·   Διατήρηση επτά 8 υφιστάμενων φρεατίων με αντικατάσταση των φθαρμένων μικροϋλικών.
·   Αντικατάσταση και τοποθέτηση δικλείδων στα υπάρχοντα φρεάτια.
·   Κατασκευή υδροστόμιου πυρκαγιάς στην θέση του Ταχυδρομείου.
 Όλες οι εργασίες θα εκτελεσθούν έντεχνα, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Διευθύνουσας Τεχνικής Υπηρεσίας, τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές και τις διατάξεις του Ν. 4412/16 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ).

Παράταση διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης έως και τις 15 Μαΐου


Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη παράταση της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές έως και τις 15 Μαΐου.
Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα περιβληθεί σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί εντός της εβδομάδος.
Η ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει:
«Η Κυβέρνηση παρατείνει τη χρονική περίοδο διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), η οποία λήγει την 30ή Απριλίου 2020, μέχρι και την 15η Μαΐου 2020. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ενταχθεί σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδας. Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η στήριξη των νοικοκυριών, καθώς διευκολύνονται να προχωρήσουν στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε χαμηλή τιμή. Παράλληλα, τονώνεται η αγορά καυσίμων, η οποία έχει πληγεί λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων».

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Δευτέρα 27 Απριλίου 2020)


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (Δευτέρα 27 Απριλίου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ο ασθενής από τα Ιωάννινα. Η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή και αύριο αναμένεται η μεταφορά του σε κλινική.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
3. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τριάντα τρία νέα δείγματα. Τα εννέα ήταν από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα υπόλοιπα είκοσι τέσσερα αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Τα τέσσερα δείγματα που στάλθηκαν συνολικά χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Σήμερα 27/4 στάλθηκαν τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των διακοσίων είκοσι οκτώ δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα τέσσερα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Τα έξι δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά
• Σήμερα στάλθηκαν τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά πεντακόσια πέντε (505) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα έξι ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Δύο από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2.
• Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται σε απομόνωση δύο πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 και αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγμάτων.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Σήμερα στάλθηκαν οκτώ νέα δείγματα για εξέταση
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εξήντα δείγματα εκ των οποίων αναμένονται απαντήσεις για τα οκτώ ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.

Διακοπή ρεύματος στον Παρακάλαμο, την Τρίτη 28 Απριλίου


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
Την Τρίτη 28-04-2020:
Δ) Από ώρα 13:00 μ.μ. έως 14:15 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Παρακάλαμος.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα. Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων. Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Δεκαεννέα οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Κυριακή 26 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 26 Απριλίου:
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (69) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
(53) στην Αττική,
  (9) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (3) στη Θεσσαλονίκη,
  (2) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (1) στη Δυτική Μακεδονία και
  (1) στη Στερεά Ελλάδα.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (57) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.245) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (816) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
 για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.408) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(476) στην Αττική,
(262) στη Θεσσαλονίκη,
(158) στην Κρήτη,
(103) στην Κεντρική Μακεδονία,
  (86 ) στη Δυτική Ελλάδα,
  (65) στα Ιόνια Νησιά,
  (57) στην Πελοπόννησο,
  (46) στη Στερεά Ελλάδα,
  (38) στη Θεσσαλία,
  (38) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (30) στο Νότιο Αιγαίο και
  (21) στο Βόρειο Αιγαίο,
  (19) στην Ήπειρο,
    (9) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (54.417) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (3) παραβάσεις και συνελήφθησαν (3) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (523) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (500) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Δήμος Πωγωνίου: Μέχρι τις 15 Μαΐου οι αιτήσεις για το επίδομα ορεινών περιοχών


Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσετε στο ΚΕΠ για το επίδομα ορεινών περιοχών για τα εισοδήματα 2018. (προθεσμία υποβολής έως 15 Μαΐου 2020) είναι τα εξής:
·       Αίτηση δικαιούχου (χορηγείται από το ΚΕΠ)
·       Ταυτότητα
·       Εκκαθαριστικό φορολογικού έτους 2018 και Ε1 φορολογικού έτους  2018
·       Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας (χορηγείται από τον δήμο)
·       Φωτοτυπία 1ης σελίδας βιβλιαρίου τράπεζας
·       Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (εκδίδεται στο ΚΕΠ)
·       Βεβαίωση αποδοχών από εργοδότη (εφόσον υπάρχει)
Το επίδομα απευθύνεται σε: έγγαμους, μονογονεϊκές  οικογένειες, χήρους–ες με ανήλικα προστατευόμενα τέκνα (η ενήλικα άγαμα που τους βαρύνουν φορολογικά)
1.    Για τα 600 ευρώ το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 3.000 € ετησίως.
2.    Για τα 300 ευρώ το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 4.700 € ετησίως.
Εισόδημα νοείται το ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό  ή τεκμαρτό.

Πληροφορίες στα ΚΕΠ του δήμου.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 27 Απριλίου, ώρα 18:00 (Η συνεδρίαση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών)


Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου, τη Δευτέρα 27 Απριλίου, ώρα 18:00 (Η συνεδρίαση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών).

Άσκηση ή διατροφή στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη;


Η καλή φυσική κατάσταση (fitness) και η συστηματική άσκηση (έστω και περπάτημα) είναι αποδεδειγμένα σημαντικός παράγοντας μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου. Ταυτόχρονα μειώνει τις επιπλοκές σε δύσκολες καταστάσεις για την υγεία (πχ. λοιμώξεις, χειρουργικές επεμβάσεις, κλπ.), αποτελώντας βασική συνισταμένη ποιοτικής μακροζωίας.
Η μειωμένη κατανάλωση θερμίδων και η απώλεια βάρους, από την άλλη, είναι γνωστό από πολλές μελέτες, ότι επαναφέρει στο φυσιολογικό τον προδιαβήτη και με αρκετές πιθανότητες ακόμη και αναστρέφει τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 εξηγεί ο κ. Αντώνιος Π. Λέπουρας, παθολόγος-διαβητολόγος, διευθυντής Παθολογικής - Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Κλινικής METROPOLITAN GENERAL.
Ποιο είναι ωστόσο πιο σημαντικό για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και την υγεία τους, η συστηματική άσκηση ή η απώλεια βάρους;
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα προσπάθησε να δώσει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, στο τεύχος του Μαρτίου 2020.
Είναι γνωστός ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών και θνητότητας στον Σακχαρώδη Διαβήτη. 
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή του διαβήτη και τα πρώιμα σημάδια του μελλοντικού προβλήματος μπορεί να εμφανιστούν ως αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία σε νεαρούς ενήλικες, αλλά ιδίως στην 3η ηλικία.
Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η άσκηση μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθεί η καρδιακή λειτουργία σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, ενώ από την άλλη μια κατευθυνόμενη διατροφή χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, αλλά μπορεί να αντιστρέψει την εξέλιξη του Σακχαρώδη Διαβήτη.