Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Ιωάννινα: Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για ληστεία

 


Άμεση ήταν η σύλληψη ενός ημεδαπού από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ο οποίος κατηγορείται για ληστεία που έγινε χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, προηγήθηκε καταγγελία σύμφωνα με την οποία άγνωστος είχε προσεγγίσει ημεδαπό σε χώρο στάθμευσης πολυκαταστήματος και με την απειλή άσκησης βίας, του απέσπασε χρηματικό ποσό.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία του και ύστερα από αναζητήσεις να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν λίγη ώρα αργότερα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τον καύσωνα

 


Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι σήμερα, 3.109 νέα κρούσματα

 

11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τέσσερις θάνατοι σήμερα, 3.109 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.109, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 444.783 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 164 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.953 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.806 θάνατοι.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 133 (66.2% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.739 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 112 (ημερήσια μεταβολή +31.76%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 74 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Εξιχνίαση κλοπής τσάντας μέσα από Ιερό Ναό στην Άρτα

 


Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, ο οποίος χρησιμοποιώντας κλεμμένη κάρτα πραγματοποίησε ανάληψη χρημάτων και συναλλαγή σε κατάστημα

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας προέβησαν ύστερα από μεθοδική έρευνα στην εξιχνίαση κλοπής τσάντας που έγινε την 07-07-2021 το πρωί μέσα από Ιερό Ναό στην Άρτα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο κατηγορούμενος αφαίρεσε τσάντα πιστής που είχε εναποθέσει εκείνη προσωρινά πάνω σε στασίδι του ναού και η οποία περιείχε χρηματικό ποσό, κινητό τηλέφωνο και τραπεζική κάρτα.

Ακολούθως, με την κλεμμένη τραπεζική κάρτα πραγματοποίησε ανάληψη χρηματικού ποσού και ανέπαφη συναλλαγή σε κατάστημα, συνολικού ύψους 324 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Βασίλης Κικίλιας Σε αυτά τα επαγγέλματα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

 


Άδεια άνευ αποδοχών στους αρνητές


Ο υπουργός Υγείας  κ. Βασίλης Κικίλιας εξειδίκευσε το πλαίσιο των υποχρεωτικών εμβολιασμών που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Κικίλιας, εξήγησε πως μέχρι τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν κάνει την α' δόση του εμβολίου οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑμεΑ και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός για όλο το προσωπικό

υγειονομικό,

διοικητικό,

υποστηρικτικό

στις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ΑμεΑ

Συγκεκριμένα, αφορά το προσωπικό σε:

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπή, μέλος εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες

 


Με τη μέθοδο του δήθεν ατυχήματος στενού συγγενικού προσώπου και της άμεσης ανάγκης χρημάτων για την εγχείρησή τους, τα μέλη της οργάνωσης επιχειρούσαν να «αλιεύσουν» θύματα μέσω τηλεφώνου

Χαρακτηριστικό είναι πως ισχυρίζονταν ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος ακρωτηριασμού αν δεν καταβληθούν τα χρήματα για την επιτυχή έκβαση της εγχείρησης

Ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθη η «εισπράκτορας» της οργάνωσης, έχοντας μόλις παραλάβει από ανυποψίαστο πολίτη -12.200- ευρώ

Σε τουλάχιστον (44) ανέρχονται οι περιπτώσεις που επιχείρησαν να αποσπάσουν χρήματα με συνολικό προσδοκώμενο όφελος -516.000- ευρώ

Η εμπεριστατωμένη έρευνα και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, οδήγησε στη σύλληψη χθες το πρωί στα Ιωάννινα αλλοδαπής, μέλους εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στις τηλεφωνικές απάτες.

Σε βάρος της σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και απόπειρες απάτης κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, είχαν προηγηθείκαταγγελίες πολιτών της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής σχετικά με άτομα που τους τηλεφωνούσαν και τους ενημέρωναν ότι συγγενικά τους πρόσωπα είχαν υποστεί ατύχημα και απαιτούσαν χρήματα για τις ανάγκες της περίθαλψής τους.

Στο πλαίσιο διερεύνησης των υποθέσεων αυτών, οι αστυνομικοί κατάφεραν μεθοδικά να φτάσουν στα «ίχνη» της αλλοδαπής και να τη συλλάβουν, έχοντας  μόλις παραλάβει από ηλικιωμένο το χρηματικό ποσό των -12.200- ευρώ.

Το παραπάνω χρηματικό ποσό κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον παθόντα.

Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα διακριβώθηκε η δομή και ο τρόπος δράσης της οργάνωσης, η οποία αποτελείται τουλάχιστον από (3) άτομα. Ειδικότερα:

• Αρχηγός της οργάνωσης τυγχάνει αλλοδαπός, ο οποίος έχοντας το ρόλο του «γιατρού», πραγματοποιούσε από χώρα του εξωτερικού όπου βρίσκονταν τηλεφωνικές κλήσεις -κυρίως σε ηλικιωμένους- και επιχειρούσε να τους πείσει ότι συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης, λόγω σοβαρού ατυχήματος που είχε. Μάλιστα, προκειμένου να εντείνει την πίεσή του, ισχυρίζονταν ότι αν δε δοθούν άμεσα τα χρήματα για την επιτυχή έκβαση της εγχείρησης, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος ακρωτηριασμού μέλους του σώματος τού συγγενούς τους.

• Αλλοδαπή, που βρίσκονταν μαζί με το αρχηγικό μέλος, είχε το ρόλο της «κόρης», εκλιπαρώντας το υποψήφιο θύμα, δήθεν πατέρα της, να παραδώσει άμεσα τα χρήματα για να μην ακρωτηριαστεί.

• Η συλληφθείσα ήταν η «εισπράκτορας» της οργάνωσης, η οποία δρώντας υπό την καθοδήγηση του αρχηγικού μέλους, ήταν επιφορτισμένη να παραλαμβάνει τα χρήματα που τα άλλα μέλη της οργάνωσης θα έπειθαν τα θύματα να καταβάλουν.

Χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία («modusoperandi») εξακριβώθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες τα μέλη της οργάνωσης είχαν επιχειρήσει να εξαπατήσουν τουλάχιστον ακόμη (44) πολίτες, με το προσδοκώμενο παράνομο περιουσιακό όφελος να φτάνει συνολικά τις -516.000- ευρώ. 

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για την ταυτοποίηση των υπολοίπων μελών και της τυχόν συμμετοχής τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις είναι σε εξέλιξη.

Εξιχνιάστηκε διάρρηξη σπιτιού σε χωριό της Πρέβεζας

 


Ταυτοποιήθηκαν για την υπόθεση τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή

 

Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας υπόθεση διάρρηξης σπιτιού σε χωριό της Πρέβεζας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε διάρρηξη σπιτιού που έγινε πρωινές ώρες τις 08-06-2021 στον Αρχάγγελο Πρέβεζας, απ’ όπου αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Μια παράβαση στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 12 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 98.898 έλεγχοι, από τους οποίους οι 54.827 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 138 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

114 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα των 300 ευρώ και 4 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

37 στη Στερεά Ελλάδα,

22 στη Θεσσαλονίκη,

16 στη Κεντρική Μακεδονία,

 9 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 8 στο Βόρειο Αιγαίο,

7 στα Ιόνια Νησιά,

5 στη Δυτική Ελλάδα,

3 στη Θεσσαλία,

3 στην Κρήτη,

2 στη Δυτική Μακεδονία,

1 στην Ήπειρο και

1 στη Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 60.672 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 58.480 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.192 των 150 ευρώ.

4 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.835 ομοειδείς παραβάσεις.

18 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα,

1.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη κομμωτηρίου για μη τήρηση καταλόγου ραντεβού,

2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας για μη τοποθέτηση αντισηπτικού στα τραπέζια.

Στο Νότιο Αιγαίο, από 2.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 5.000 ευρώ πρόστιμο με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας σε κέντρο διασκέδασης, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο στη χώρα.

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση καθημένων πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στην Αττική, σύλληψη και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε άτομο για παραβίαση καραντίνας.

Στη Δυτική Ελλάδα, από 300 ευρώ πρόστιμο σε 9 υπαλλήλους ισάριθμων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας.

Στα Ιόνια νησιά, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφετέρια, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών σε στεγασμένο χώρο του καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.321 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.193 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( Passenger Locator Form ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 279 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

78 χρόνια από ναζιστική θηριωδία στο μαρτυρικό χωριό του Δήμου Κόνιτσας Αηδονοχώρι.

 


Την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, με τη συμπλήρωση 78 ετών από το ολοκαύτωμα του μαρτυρικού χωριού Αηδονοχωρίου του Δήμου Κόνιτσας, με ιδιαίτερο σεβασμό πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες κατοίκους του Αηδονοχωρίου που βίωσαν τη ναζιστική θηριωδία από την 1η Ορεινή Μεραρχία Καταδρομών «Εντελβάις» του γερμανικού στρατού.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος Κόνιτσας, η Κοινότητα Αηδονοχωρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αηδονοχωρίου «Το Βορτόπι».

Την 9η Ιουλίου 1943 οι Γερμανοί κατακτητές πυρπόλησαν το Αηδονοχώρι και εκτέλεσαν 22 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την συμμετοχή τους στην αντίσταση, που αυτοί είχαν προβάλει κατά τη διάρκεια τις κατοχής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Δοξολογία στον Ιερό ναό του χωριού, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στην πλατεία του Αηδονοχωρίου, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Νικόλαο Εξάρχου και ομιλία από τον ιστοριοδίφη ερευνητή Χριστόφορο Βλάχο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου και Βουλευτής Ιωαννίνων Αλεξάνδρα-Μαρία Κεφάλα, ο Δήμαρχος Νικόλαος Εξάρχου, ο Αντιδήμαρχος Δημήτριος Χήρας και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κατερίνα Δημάρατου, Νικόλαος Καλτσούνης και Δημήτριος Ζήσης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Στυλιανή Τάσσου, ο καθηγητής Καλών Τεχνών και γλύπτης Μιχάλης Οικονομίδης, ο εκπρόσωπος των μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδος, Δημήτριος Χατζαρόπουλος, ο Διοικητής του 583 Τάγματος Κόνιτσας, ο Διοικητής Συνοριακής Φύλαξης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας, οι κάτοικοι του Αηδονοχωρίου, καθώς και ο Σάββας Σιάτρας που τίμησε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα θύματα τραγουδώντας τη «Μαριόλα» (μοιρολόι Ηπείρου).

Από το Γραφείο Δημάρχου

LONG COVID: Ενημερωτικό webinar για γιατρούς και κοινό

 


Σας ενημερώνουμε ότι είναι διαθέσιμο το βίντεο του webinar που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) με θέμα: «LONG (ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΜΕΝΗ) COVID: Ενημερωτικό webinar για γιατρούς και κοινό». Σκοπός του webinar ήταν να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με την Long Covid και πως επιδρά στον οργανισμό μας.

Το webinar  διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) από τους κ.κ Στυλιανό Λουκίδη, Πρόεδρο Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Καθηγητή Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Ιωάννη Μπαραμπούτη, Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο, Διευθυντή Ε.Σ.Υ, Παθολογικής Κλινικής αποκλειστικής νοσηλείας COVID-19, Νοσοκομείο Η Παμμακάριστος, Αθήνα, Σπυρίδωνα Γούλα, Γαστρεντερολόγο, Διευθυντή Ε.Σ.Υ. Γαστρεντερολογικό τμήμα, Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου, Αθήνα και Αντώνιο Λιόλιο, Παθολόγο – Εντατικολόγο, Critical Care Attending, Remote ICU, USA.

Το βίντεο του Webinar  είναι διαθέσιμο στο YouTube στον παρακάτω σύνδεσμο https://youtu.be/xYdMngtQ8k8

Στην περιγραφή του βίντεο στο YouTube μπορείτε να βρείτε τα bookmarks που σας καθοδηγούν κατευθείαν στις ομιλίες που σας ενδιαφέρουν. 

Σιταριά Πωγωνίου: Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Ακολουθία Αρτοκλασίας στο εξωκκλήσι της Παναγίας, την Πέμπτη 15 Ιουλίου, ώρα 7:30 π.μ.

 


Την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 εορτή των Αγίων Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλλίτης θα τελεστεί Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Ακολουθία Αρτοκλασίας στο εξωκκλήσι της Παναγίας (07:30-10:00).

Αυξήσεις έως 220 ευρώ και αναδρομικά έως 4.400 ευρώ με τις συντάξεις Αυγούστου

 


Αυξήσεις έως και 220 ευρώ και αναδρομικά έως και 4.400 ευρώ θα λάβουν στις 27 Ιουλίου πολλοί νέοι συνταξιούχοι.

Η πληρωμή αυτή αφορά σε αυτούς που προέρχονται από ταμεία του ιδιωτικού τομέα, όπως ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και που αποχώρησαν με αίτηση συνταξιοδότησης στο διάστημα 13 Μαΐου 2016 – 30 Σεπτεμβρίου 2019 με το νόμο Κατρούγκαλου και έχουν πάρει την οριστική τους σύνταξη με χρόνο ασφάλισης πάνω από τα 30 έτη.

Οι αυξήσεις έρχονται από τον επανυπολογισμό των οριστικών τους συντάξεων με τον ασφαλιστικό νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση), ο οποίος βελτίωσε σημαντικά τους συντελεστές υπολογισμού των ανταποδοτικών συντάξεων από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τρίτη 13 Ιουλίου

 


Την Τρίτη 13 Ιουλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Εθνικής Αντίστασης, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Δημαρχείο Παραμυθίας, Θεσπρωτία, 10:00-15:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Η ASHG τιμά τον δρ Εμμανουήλ Δερμιτζάκη με το Βραβείο Curt Stern για το 2021

 


ΡΟΚΒΙΛ, ΜΕΡΙΛΑΝΤ – Η Αμερικανική Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής (ASHG) ανακοίνωσε ότι ο Εμμανουήλ (Μανώλης) Δερμιτζάκης, PhD, είναι ο τιμηθείς με το Βραβείου Curt Stern για το 2021. Ο δρ Δερμιτζάκης έχει μόλις γίνει δεκτός στους κόλπους της GSK έχοντας λάβει την θέση του Αντιπροέδρου, στην Υπολογιστική Βιολογία στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης και παράλληλα είναι Καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Γενετικής Ιατρικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Ελβετία. Υπήρξε ο ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Υγείας Γονιδιώματος Health 2030. 

 

«Η ASHG αναγνωρίζει το έργο και τη συνολική προσφορά του δρ Δερμιτζάκη. Η χρήση της γενετικής παραλλαγής για την κατανόηση των ρυθμιστικών τομέων της χρωματίνης παρέχει μια νέα ματιά στη δυναμική ρύθμισης του γονιδιώματος», ανέφερε η Πρόεδρος της ASHG δρ Gail Jarvik, MD, PhD. «Κατανοεί την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης γενετικής και έχει καινοτόμους τρόπους για να εξερευνήσει περαιτέρω το άγνωστο. Η εργασία του στον τομέα μας είναι συναρπαστική και ανυπομονούμε για τις όποιες περαιτέρω ανακαλύψεις πρόκειται να ακολουθήσουν».

 

Το ετήσιο αυτό βραβείο, το οποίο περιλαμβάνει μια τιμητική πλακέτα και συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο, ύψους 10.000 δολαρίων, καθιερώθηκε εις μνήμη του εκλιπόντα πρωτοπόρου γενετιστή Curt Stern, PhD, σε αναγνώριση της σημαντικής επιστημονικής συνεισφοράς και των ανακαλύψεων που έχουν πραγματοποιήσει κατά την τελευταία δεκαετία διάφοροι ερευνητές στον τομέα της γενετικής και της γονιδιωματικής.


 

«Ο Μανώλης είναι απλώς ένας από τους καλύτερους γενετιστές της γενιάς του παγκοσμίως», δήλωσε ο Στυλιανός Ε. Αντωναράκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης προσθέτοντας πως «Έχει συνεισφέρει σημαντικά στην κατανόηση της λειτουργικής ποικιλομορφίας του ανθρώπινου γονιδιώματος και είναι μεταξύ των καλυτέρων επιστημόνων παγκοσμίως καθώς πρωτοπορεί στην προσπάθεια κατανόησης που έχει ο αντίκτυπος της ατομικής γενετικής ποικιλομορφίας στην υγεία και στις ασθένειες. Πρόσφατα χρησιμοποίησε τη γενετική ποικιλομορφία για να κατανοήσει τους ρυθμιστικούς τομείς της χρωματίνης. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών παρέχουν μια νέα ματιά στη ρυθμιστική δυναμική του γονιδιώματος in trans».

Με τη συμμετοχή 244 δρομέων, πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες δρόμου ΠαραΚαλάμιες Διαδρομές

 


Με τη συμμετοχή 244 δρομέων από 17 περιοχές της χώρας και διεθνείς συμμετοχές από 6 διαφορετικές χώρες πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες δρόμου ΠαραΚαλάμιες Διαδρομές για 4η φορά, στο Βουτσαρά του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων.

Η διοργάνωση που ξεκίνησε το 2017, τριπλασίασε φέτος τον αριθμό συμμετοχών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές διεκδικώντας τη θέση της στον πυρήνα των σημαντικών αγώνων ορεινού δρόμου, όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά και της χώρας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε από το απόγευμα του Σαββάτου, όταν ο Δημήτρης Τζεφαλής μετέδωσε τις γνώσεις του για το ορεινό τρέξιμο σε όσους αθλητές ήρθαν να τον γνωρίσουν από κοντά και να έχουν και μια πρώτη εικόνα του χώρου εκκίνησης, παραλαμβάνοντας παράλληλα και τα απαραίτητα για τη συμμετοχή τους, ΒΙΒ και microchip χρονομέτρησης.

Ο Δημήτρης Τζεφαλής είναι δρομέας, προπονητής δρομέων από όλη την Ελλάδα και συγγραφέας best seller βιβλίων για το ορεινό τρέξιμο.

Τη συζήτηση συντόνισε ο έμπειρος δημοσιογράφος Λευθέρης Πλακίδας, διευθυντής σύνταξης του Athletics Magazine, ο οποίος παρουσίασε και τους αγώνες την επόμενη ημέρα βοηθώντας και στην ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι δρομείς διαγωνίστηκαν σε 3 διαφορετικές αποστάσεις:

– Την απαιτητική διαδρομή των 21 χιλιομέτρων που περνούσε και μέσα από το γραφικό Εκκλησιοχώρι

– Την γρήγορη, αγωνιστική διαδρομή των 10 χιλιομέτρων και

– Την σύντομη διαδρομή των 5 χιλιομέτρων, στην οποία συμμετείχαν και αρκετοί αρχάριοι του δρομικού κινήματος που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα στο χώρο.

Ευρυαγγείες: Τι είναι και πώς θα απαλλαγείτε

 


Δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζονται στα πόδια κάποιες πολύ μικρές, λεπτές αλλά εμφανείς γραμμές, συνήθως κόκκινες ή μπλε, ανάλογα και με την επιδερμίδα, οι οποίες αλλάζουν την όψη της με τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στα κρατούντα αισθητικά πρότυπα. Αυτές οι λεπτές κόκκινες ή μπλε «κλωστές» είναι οι ευρυαγγείες, σχετίζονται όπως γνωρίζουμε πλέον με τη φλεβική ανεπάρκεια και φαίνεται να «προτιμούν» τις γυναίκες, καθώς εμφανίζονται πολύ λιγότερο στους άντρες. Για πολλές μάλιστα γυναίκες γίνονται αιτία να αντιδρούν «κρύβοντας» τα πόδια τους όσο μπορούν ή αποφεύγοντας να πάνε στη θάλασσα.

Γιατί εμφανίζονται οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες (γνωστές και ως τηλαγγειεκτασίες) είναι πολύ μικρές φλέβες του δέρματος που βρίσκονται σε μόνιμη διαστολή (κάτι ανάλογο με τους κιρσούς), εξηγεί ο δρ Κωνσταντίνος Λαμπίδης, Αγγειοχειρουργός-Αγγειολόγος, Διευθυντής Κλινικής Αγγειακής-Ενδαγγειακής Χειρουργικής και Φλεβολογίας του Metropolitan General. Εντοπίζονται παντού στο σώμα.

 Όταν εμφανίζονται στα κάτω άκρα (πόδια) σημαίνουν και φλεβική ανεπάρκεια και αυτό οφείλεται σε παλινδρόμηση του αίματος λόγω του ότι οι βαλβίδες οι οποίες υπάρχουν στις φλέβες και επιτρέπουν τη ροή του αίματος από κάτω προς τα πάνω δεν λειτουργούν σωστά. Έτσι το αίμα που συσσωρεύεται μέσα τους προκαλεί την διάταση αυτών των μικρών φλεβών, που γίνονται πλέον εμφανείς κάτω από το δέρμα. Αυτές οι διατεταμένες φλέβες είναι οι ευρυαγγείες και μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένες, διάσπαρτες ή σε δίκτυο με «αραχνοειδή» μορφή. Όπως επισημάνθηκε, μοιάζουν με τους κιρσούς (που δημιουργούνται με ανάλογο τρόπο) αλλά διαφέρουν όσον αφορά τον εντοπισμό και το μέγεθός τους: Οι ευρυαγγείες εντοπίζονται επιφανειακά και είναι πολύ μικρότερες. Ωστόσο, είναι μεγάλη η συχνότητα της εμφάνισής τους. Πάνω από το 50% των γυναικών εμφανίζουν ευρυαγγείες και, επιπλέον, το ποσοστό εμφάνισής τους αυξάνεται με την ηλικία. Σε όλες τις περιπτώσεις, η εμφάνισή τους σημαίνει ότι η φλεβική κυκλοφορία στην περιοχή δεν είναι φυσιολογική, καθώς οι ευρυαγγείες αποτελούν ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας.

Αρκετές φορές συνυπάρχουν με κιρσούς οι οποίοι τις «ευνοούν» ακόμα περισσότερο γιατί εντείνουν την πίεση στις φλέβες των ποδιών, γεγονός που, με τη σειρά του, οδηγεί σε μεγαλύτερη φλεβική ανεπάρκεια.