Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Ανοιχτά αύριο


Ανοικτά θα είναι τα φαρμακεία την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, καθώς η κόντρα φαρμακοποιών - υπουργείου Υγείας, φέρεται να οδεύει προς το τέλος της.
Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον κ. Α. Λοβέρδο, λίγες ώρες πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την υγεία, φαίνεται να ικανοποιούν τους φαρμακοποιούς.

Τις ερχόμενες ημέρες θα συνεδριάσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για να αποφασίσει σχετικά με το μέλλον των κινητοποιήσεων.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ: Πέθανε σήμερα το βράδυ


Έφυγε σήμερα το βράδυ από τη ζωή (Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου) ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ σε ηλικία 72 ετών.
Ο παλαίμαχος πολιτικός, ο οποίος αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα με την υγεία του, νοσηλευόταν εδώ και αρκετές ημέρες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Την δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος εκφράζοντας παράλληλα και τα συλλυπητήρια του στην οικογένειά του.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κώστας Μαρκόπουλος

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Βουλή των συντεχνιών»


Ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας.
Σύσσωμη η Αντιπολίτευση το καταψήφισε, η συζήτηση επί του οποίου συνεχίζεται επί των άρθρων του και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα.
Σκληρή επίθεση στις «συντεχνιακές» λογικές εξαπέλυσε από τη Βουλή ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ανδρέα Λοβέρδου από το Βήμα της Βουλής όταν αναφερόμενος στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι χαρακτήρισε τη Βουλή ως «Βουλή των συντεχνιών».
Ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ με την ψήφισή είπε μεταξύ άλλων:

«Ρώτησε κανείς τον ασφαλισμένο που δούλεψε 42 χρόνια ως σερβιτόρος και τώρα ως ηλικιωμένος στήνεται από τις 4 τα ξημερώματα στη ουρά;
Μόνο οι γιατροί έχουν λόγο;
Μόνο αυτούς θα ρωτάμε;
Η Βουλή είναι Βουλή των συντεχνιών και αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτό θα αλλάξουμε εμείς και αυτό θα κάνουμε» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας


Από τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας προκύπτει ότι το «νούμερο ένα» πρόβλημα για την Ήπειρο είναι η εγκληματικότητα. Διακινήσεις ναρκωτικών, κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, βιασμοί, ανθρωποκτονίες, είναι πλέον γεγονότα καθημερινά.
Οι κατοίκοι των ορεινών και απομονωμένων περιοχών, κυρίως ηλικιωμένοι έχουν χάσει το αίσθημα ασφαλείας και ζητούν άμεση ενίσχυση των μέτρων φύλαξης.
Και στις πόλεις της Ηπείρου τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.
Τα λεπτομερή στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία, αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και τις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζει.

Αναλυτικά, μέσα στο 2010 σημειώθηκαν 249 παραβάσεις του Νόμου περί Ναρκωτικών!
Από τα περιστατικά αυτά, εξιχνιάστηκαν 237, ένα ποσοστό δηλαδή 95% και αυτό αποδεικνύει, ότι η Δίωξη Ναρκωτικών στην Ήπειρο κάνει εξαιρετικά την δουλειά της.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών εισάγονται από την Αλβανία, αφορούν κυρίως χασίς, ενώ το τελευταίο διάστημα έκαναν την εμφάνισή τους και σκληρά ναρκωτικά, όπως μαριχουάνα, κοκαΐνη και ηρωίνη.
Συνολικά το 2010 έγιναν 824 κλοπές!
Εξιχνιάστηκαν οι 117, ένα ποσοστό της τάξης του 14,1%.
Τελευταία αυξήθηκαν τα κρούσματα και μέσα στις πόλεις, γιατί οι δράστες εκμεταλλεύονται το γεγονός, οι περισσότεροι εργάζονται και λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι τους.
Εγκλήματα, το 2010 έγιναν 3, ενώ άλλες 7 φορές διάφοροι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν! Έγιναν ακόμη 7 βιασμοί, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι έξι!
Οι Ηπειρώτες και περισσότερο οι ακρίτες, ζητούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης της φύλαξης.
Ζητούν την ενίσχυση των συνόρων με περισσότερες περιπολίες στις ακριτικές περιοχές, όπως σε Πωγώνι, Κόνιτσα, Φιλιάτες, κ.α.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου στην συνεδρίαση της Δευτέρας 7 Φεβρουαρίου


Από τη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στο 1ο μέρος της 3ης συνεδρίασής του, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους:
1.1)Συγκρότησε διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι – απολυμένοι της επιχείρησης «Καρυπίδη».
Πιο συγκεκριμένα θα έλθει σε επαφή με την εργοδοσία, με τον Επόπτη Εργασίας, με τη ΔΕΗ και λοιπούς φορείς, στους οποίους οφείλουν οι πρώην εργαζόμενοι και θα διευθετήσει σχετικά θέματα, στο μέτρο του δυνατού.
Σε επόμενη συνεδρίασή του το Π.Σ. θα συζητήσει και γενικότερα το θέμα της ανεργίας, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν απολυμένοι από διάφορες επιχειρήσεις κ.λ.π.
(απόφαση: 3/8/7-2-2011)
1.2)Έχοντας υπόψη:
1)το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος: «για τον χαρακτηρισμό της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας Ν. Ιωαννίνων, ως περιοχή «οικοανάπτυξης» με περιφερειακή ζώνη προστασίας και καθορισμού χρήσεων γης όρων και περιορισμών δόμησης
2)τις εισηγήσεις των Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Παντελή Κολόκα και Τατιάνας Καλογιάννη
3)τις εισηγήσεις των παρατάξεων και τις τοποθετήσεις των φορέων
4)την πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη,
Αποφάσισε:
Α)Θεωρεί αναγκαία την ψήφιση θεσμικού πλαισίου και ειδικότερα Προεδρικού Διατάγματος, για την προστασία της Λίμνης και του ευρύτερου οικοσυστήματος.
Β)Να μην προχωρήσει η διαδικασία ψήφισης του προτεινόμενου Π.Δ.
Γ)Τη συγκρότηση Επιτροπής, με τη συμμετοχή περιφερειακών συμβούλων, υπηρεσιακών παραγόντων, των επιστημονικών συμβούλων του κράτους, των Δήμων Ιωαννιτών και Ζίτσας, η οποία θα επεξεργαστεί και θα προτείνει νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, προσαρμοσμένο και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τη Βιοποικιλότητα, η επέκταση της περιοχής NATURA, εξετάζοντας επίσης και λαμβάνοντας υπόψη και όλες τις άλλες προτάσεις που κατατέθηκαν.
Δ)Να πραγματοποιηθεί συνεργασία με τους Υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, για την ενημέρωσή τους για τις προτεινόμενες θέσεις και απόψεις και για την ολοκλήρωση της εκπόνησης του νέου σχεδίου Π.Δ. και της νέας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.
(απόφαση: 3/9/7-2-2011)
3) Υιοθετώντας την εισήγηση του Προέδρου της Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας της, ως αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η παραπάνω εταιρεία θα αναπτύξει συνεργασία και με τις άλλες Αναπτυξιακές Δομές, που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο (ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. - ΑΝΕΘ Α.Ε., ΑΣΗΚ κ.λ.π.)
(απόφαση: 3/10/7-2-2011)
Η συνέχιση της συνεδρίασης για την ολοκλήρωση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ορίσθηκε για την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στις 17.00.

http://www.php.gov.gr/

ΕΜΠΟΡΟΙ: Κατεβάζουν ρολά πανελλαδικά την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011


Με δυναμικό τρόπο αποφάσισε ο εμπορικός κόσμος της χώρας να δείξει την αντίδραση του στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αν αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό εμπόριο στην τρέχουσα συγκυρία.
Σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕΕ αποφασίστηκε τριήμερο κινητοποιήσεων από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου, με αποκορύφωση το κλείσιμο των καταστημάτων πανελλαδικά την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011.
Όπως υπογραμμίζουν οι φορείς της αγοράς και οι έμποροι, το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων, που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ουσιαστικά απελευθερώνει την εγκατάσταση πολυεθνικών υπερκαταστημάτων και επιτρέπει την ανεξέλεγκτη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου.

Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσω τράπεζας οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ από την 1η Απριλίου


Από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την υποχρεωτική εξόφληση συναλλαγών άνω των 1.500 ευρώ μέσω τραπεζών, πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Από 1η Απριλίου επίσης, οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για ποσά άνω των 3.000 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών.

Όπως αποκάλυψε στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, σχετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο.

ΤΡΟΪΚΑ: Άστραψε και βρόντηξε για τα χρέη του δημοσίου


Άστραψε και βρόντηξε η τρόικα με τα χρέη του δημοσίου.
Όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά πλέον βρίσκονται εκτός έλεγχου! Επιχειρήσεις, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία δήμοι και κοινότητες χρωστούν κοντά στα 9 δισ. ευρώ και σχέδιο ρύθμισης οφειλών υπάρχει μονό για τα παλιά χρέη των νοσοκομείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ.

Και οι σκληροί της τρόικας δεν σταμάτησαν εκεί! Ζήτησαν πιο σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις εμφανιστήκαν δύσπιστοι και περιμένουν να δουν με τα μάτια τους να γίνεται… έστω και μια!

Η ανάκριση από την τρόικα συνεχίστηκε σήμερα στα υπουργεία Άμυνα και περιβάλλοντος. Από την Τίνα Μπιρπίλη ζήτησαν να λύσει άμεσα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούν την έκδοση περιβαλλοντικών δανειοδοτήσεων και από στον υπουργό Εθνικής άμυνας ασκήθηκαν πιέσει να ψαλιδίσει κατά 20% τις λειτουργικές δαπάνες 1 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για φέτος.

Την Παρασκευή οι επικεφαλής της τρόικας θα παραδώσουν την έκθεσή τους, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011 οι εξετάσεις για την απόκτηση ειδικής άδειας ταξί


Από τη Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ανακοινώνεται ότι οι εξετάσεις για την απόκτηση ειδικής άδειας ταξί, θα πραγματοποιηθούν στις 15 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 9 π.μ. στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου (2ος όροφος Περιφέρειας).
Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου να υπογράψουν την κατάσταση συμμετεχόντων που έχει καταρτισθεί στη Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών στο γραφείο 13 (αρμόδιος υπάλληλος κ. Βασίλειος Δόσης).
http://www.php.gov.gr/

ΟΑΕΕ: Γιατροί συνταγογράφησαν 150.000 ευρώ ο καθένας σε δύο μήνες


Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις πρακτικές γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με Ταμεία και τα υπερχρεώνουν δραματικά παρουσίασε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ κ. Γερ.
Βουδούρης.
Από αυτά ξεχωρίζει η περίπτωση όπου 15 γιατροί, σε όλη την Επικράτεια, μέσα σε δύο μήνες συνταγογράφησαν ο καθένας φάρμακα που ξεπερνούν σε αξία τις 150.000 ευρώ. Εχει ήδη ξεκινήσει διοικητική έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών, ενώ όπως έγινε γνωστό πρόκειται για νεαρούς σε ηλικία γιατρούς.

Το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης που ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο Οκτώβριο, «άνοιξε τα μάτια» στη νέα διοίκηση του Οργανισμού και ο κ. Βουδούρης παρουσίασε τα στοιχεία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Μέχρι την εφαρμογή του νέου συστήματος, οι συμβεβλημένοι γιατροί, «έκοβαν» κάθε μήνα 300.000 συνταγές περίπου με μέση δαπάνη για τον ΟΑΕΕ 25 εκατ. ευρώ.

Ο ηλεκτρονικός έλεγχος προκάλεσε, από τον Οκτώβριο ως το τέλος Δεκεμβρίου, μείωση της δαπάνης κατά 73,40%, σε σχέση με αυτήν του 2008.

Αντίστοιχα, οι μεγάλες φαρμακευτικές εισέπραξαν 70% λιγότερες αμοιβές για τα προϊόντα τους. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.
Βουδούρης, εταιρεία που το 2008 εισέπραξε 16 εκατ. ευρώ από το Ταμείο, φέτος θα πάρει περίπου 5 εκατ. ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Παράβαση του ΚΟΚ η μη πληρωμή διοδίων


Τροπολογία καταθέτει η κυβέρνηση σήμερα για την αντιμετώπιση του γενικευμένου φαινομένου μη καταβολής του αντιτίμου διοδίων.
Τροχαία παράβαση θα θεωρείται η μη πληρωμή. Επιστρατεύονται τροχονόμοι στους σταθμούς διοδίων. Πρόστιμα σε όσους σηκώνουν μπάρες
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προκειμένου να περιορίσει το κίνημα με πλοκάμια σε όλη τη χώρα «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω».

Ήδη σήμερα Τετάρτη προωθείται τροπολογία, σύμφωνα με την οποία η μη καταβολή διοδίων, θα θεωρείται τροχαία παράβαση. Με τη βοήθεια τροχονόμων σε όλους τους σταθμούς και τη σχετική νομοθεσία, θα επιβάλλεται πρόστιμο σε όσους αποφασίζουν να σηκώσουν τις μπάρες, προκειμένου να κατευθυνθούν στους προορισμούς τους.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σενάριο η παράβαση να βεβαιώνεται επί τόπου από τροχονόμους, είτε να αποστέλλεται ταχυδρομικώς στο σπίτι του οδηγού η κλήση, αφού η παράβαση θα καταγράφεται με κάμερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες έχουν πλέον τη δυνατότητα να στρέφονται δικαστικώς σε βάρος όσων δεν πληρώνουν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Οδηγίες στα σχολεία για την προστασία των μαθητών από τον ιό Η1Ν1


Εγκύκλιο στα σχολεία, με στόχο την προστασία των μαθητών από τον ιό Η1Ν1 έστειλε το υπουργείο Παιδείας.
Οδηγίες για μέτρα ατομικής υγιεινής και απολύμανσης χώρου.
Παράλληλα παραθέτει σειρά από προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς της γρίπης, με οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.
Αναλυτικά:

αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
τακτικό πλύσιμο των χεριών.
χρησιμοποίηση από όλους αντισηπτικού διαλύματος.
εκπαιδευτικοί και μαθητές που ασθενούν δεν προσέρχονται στο χώρο του σχολείου.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) σε ανακοίνωσή του τονίζει πάντως ότι «δεν κρίνεται σκόπιμη η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, καθώς και η επιδημιολογική καταγραφή των απουσιών».

Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας προτρέπει τις διευθύνσεις των σχολείων να κληθούν για ενημέρωση οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, αλλά και να αναγνωστούν οι οδηγίες κατά την πρωινή συγκέντρωση των μαθητών.

Επίσης, να αφιερωθεί μία διδακτική ώρα για υπενθύμιση των μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση της γρίπης αυτής.

Προς το παρόν δεν θα υπάρχει ανάγκη αναστολής λειτουργίας σχολείων.

ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Αλλάζουν τα κριτήρια - Απαραίτητο το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας


Στον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο 2012 είναι στραμμένο το βλέμμα χιλιάδων νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να μην προκηρυχτεί συγκεκριμένος αριθμός θέσεων ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για το διορισμό σε θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού ή για την πρόσληψη αναπληρωτών, θα είναι βάσει της νέας νομοθεσίας η επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», μεταξύ των κριτηρίων για την τελική κατάταξη θα είναι οι μονάδες που οι υποψήφιοι συγκέντρωσαν στο διαγωνισμό, ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως ο βαθμός του πτυχίου ή κατοχή δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού, η πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία αλλά και κοινωνικά κριτήρια.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό θα είναι το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: 36 τα θύματα - 82 στην εντατική


Δύο ακόμα ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν από χρόνια προβλήματα υγείας, άφησαν σήμερα την τελευταία τους πνοή εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών που εκδήλωσαν στη νέα γρίπη.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει τον τελευταίο μήνα εξαιτίας της ανέρχεται στους 36.

Ακόμα 10 ασθενείς, εξάλλου, μεταφέρθηκαν επειγόντως στις εντατικές όλης της χώρας, εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας τους. Συνολικά, 82 ασθενείς νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας του ιού Α(Η1Ν1).

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή της εφετινής εποχής της γρίπης έως σήμερα, συνολικά 156 ασθενείς χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική, με τους 36 από αυτούς να χάνουν τη μάχη να κρατηθούν στη ζωή.

Εν τω μεταξύ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου και ειδικών από το ΚΕΕΛΠΝΟ και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, εξετάστηκαν τα δεδομένα για την εξάπλωση της νόσου στα σχολεία.

Απόφαση για κλείσιμο των σχολείων δεν ελήφθη, καθώς οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την πορεία της επιδημίας - είναι η αναμενόμενη που παρατηρείται κάθε χρόνο αυτή την εποχή - αλλά συμφωνήθηκε να σταλούν νέες οδηγίες στα σχολεία για επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Η κατάσταση θα επιτηρείται καθημερινά από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και, αν κριθεί αναγκαίο, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Οι ειδικοί τονίζουν πως για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της γρίπης στα σχολεία πρέπει, εκτός των άλλων προληπτικών μέτρων, να αποφεύγουν οι γονείς να στέλνουν άρρωστα τα παιδιά τους στο σχολείο - ακόμα κι αν απλώς βήχουν, πόσο μάλλον όταν έχουν και πυρετό.

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Έκανε πάλι πίσω για τη δόµηση στις περιοχές Natura


Πίσω γι’ άλλη µια φορά έκανε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρµπίλη στο νοµοσχέδιο για τη δόµηση στις περιοχές Natura. Τα τύµπανα του πολέµου ήχησαν και πάλι στη Βουλή από τους βουλευτές τού ΠΑΣΟΚ, µε συνέπεια να αρχίσει νέα αντιπαράθεση για το νοµοσχέδιο και να εκδηλωθεί νέο αντάρτικο όταν η υπουργός Περιβάλλοντος κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόµου για τη βιοποικιλότητα έφερε ρύθµιση, σύµφωνα µε την οποία, για να βγάλει κάποιος οικοδοµική άδεια ακόµη και στα 4 στρέµµατα για τις εκτός σχεδίου περιοχές που περιλαµβάνονται στο δίκτυο Natura 2000,θα πρέπει τα οικόπεδα να έχουν πρόσοψη σε πάνω από 45 µέτρα, βάθος πάνω από 50 µέτρα και να εφάπτονται σε εθνικό ή επαρχιακό δρόµο.

Η υπουργός παρουσίασε τη νέα αλλαγή ως «νοµοτεχνική
βελτίωση» – δίνοντας τη δυνατότητα δόµησης όχι µε βάση το σύνολο του Προεδρικού Διατάγµατος του 1985, αλλά µε βάση µία διάταξή του.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επεσήµαναν στην κα Μπιρµπίλη ότι η νέα ρύθµιση που παρουσίασε δεν έχει καµία σχέση µε τα όσα ειπώθηκαν – και συµφωνήθηκαν – κατά την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόµου, όπου αναφέρθηκε ότι µπορεί να χτίσει σε αυτές τις περιοχές όποιος έχει σήµερα 4 στρέµµατα.
Την κατηγόρησαν ότι δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις που είχαν διατυπωθεί τις προηγούµενες µέρες, τόσο στον Κοινοβουλευτικό Τοµέα Εργασίας όσο και στην αρµόδια Επιτροπή της Βουλής.

ΔΩΔΩΝΗ: Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες της αστυνομίας για την κλοπή στη γαλακτοβιομηχανία


Χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής συνεχίζονται οι έρευνες για την διάρρηξη στα γραφεία της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη στα Ιωάννινα.
Οι δράστες κατάφεραν να εισέλθουν στο κτίριο, σπάζοντας τζάμι γραφείου και κατάφεραν να διαφύγουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, έχοντας αποσπάσει το ποσό των 20.000 ευρώ από δύο χρηματοκιβώτια του λογιστηρίου.
Την υπόθεση έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ: Κατατέθηκε στην βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση


Κατατέθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή στη Βουλή, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, το σχέδιο νόμου «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις», στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση της Ελληνικής Αγροφυλακής, οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ασκούνται από τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, το προσωπικό της αγροφυλακής μετατάσσεται κατά κανόνα σε Δασικές Υπηρεσίες, στις οποίες συνιστώνται αντίστοιχες οργανικές θέσεις, ανάλογα με τα προσόντα του.
Έτσι, συγκροτείται ενιαίος μηχανισμός ελέγχου και προστασίας των δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.
Επίσης, εξασφαλίζεται καλύτερος συντονισμός και αποτελεσματικότερος έλεγχος της άσκησης των αρμοδιοτήτων αυτών, αλλά και σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:
το κατατεθειμένο σχέδιο νόμου στον ιστότοπο της βουλής

Ι.Χ: Έρχεται η απόσυρση


Στην τελική ευθεία εισήλθε το θέμα της απόσυρσης παλιών αυτοκινήτων καθώς την Τρίτη υπεγράφη από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η Κοινή Υπουργική Απόφαση και ήδη έχει αποσταλεί προς τα συναρμόδια υπουργεία (Υποδομών & Περιβάλλοντος) για την τελική υπογραφή.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οπότε 10 ημέρες μετά, όπως ορίζει και ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή από τις 17 Δεκεμβρίου, ξεκινά και επίσημα η εφαρμογή του μέτρου.
Η διαδικασία μοιάζει με εκείνη της απόσυρσης του 2009 ωστόσο το Πιστοποιητικό Οριστικής Διαγραφής των οχημάτων που αποσύρονται δεν θα είναι προσωποποιημένο οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε το έχει στην κατοχή του...
Ωστόσο από το μέτρο της απόσυρσης εξαιρούνται όσα καινούρια ΙΧ έχουν ήδη εκτελωνιστεί όπως επίσης και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα. Παράλληλα εκτός του μέτρου της απόσυρσης έμειναν και τα επαγγελματικά αυτοκίνητα ασχέτως αν διαθέτουμε τον γηραιότερο στόλο στην ΕΕ.
Πάντως στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως ο πρώτος ιδιοκτήτης που θα αποκτήσει αυτοκίνητο κάνοντας χρήση του μέτρου της απόσυρσης στην καλύτερη περίπτωση θα το παραλάβει μετά την 1η Μαρτίου...
Όσο αφορά στην ισχύ του μέτρου οι καταναλωτές θα μπορούν να αποσύρουν τα παλιά τους ΙΧ έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2011.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ ΒΕΛΛΑΣ: Γενική Συνέλευση στις Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, στα Λιθαρίτσια


Γενική Συνέλευση των μελών και των αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου.
Η συνέλευση θα γίνει στα Λιθαρίτσια, στις 7 το απόγευμα, με θέματα τον απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ. και την έγκριση πεπραγμένων και οικονομικής διαχείρισης και τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής.
Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα και με τα ίδια θέματα συζήτησης.
Επίσης, η Διοίκηση του Ιεροδιδασκαλείου προσκαλεί τους απόφοιτους και τις οικογένειές τους στην καθιερωμένη ετήσια χοροεσπερίδα της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, η οποία θα πραγματοποιηθεί επίσης στα Λιθαρίτσια την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης.
Στη χοροεσπερίδα συμπεριλαμβάνεται δείπνο με τιμή πρόσκλησης 20 ευρώ ανά άτομο.
Η Ένωση Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου καλεί όλους τους απόφοιτους να τιμήσουν με την παρουσία τους την ετήσια εκδήλωση των Βελλαϊτών, δεδομένου ότι αυτή συμπίπτει και με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Πορεία στο καταρράκτη και το φαράγγι του Καλαμά στο χωριό Καταρράκτης Πωγωνίου


Πορεία στο φαράγγι του χωριού Καταρράκτης, στο Ουρανογέφυρο και στο φυσικό καταρράκτη του Καλαμά στην περιοχή Κασιδιάρη θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων.
Η πορεία είναι εύκολη, Α′ κατηγορίας και ενδείκνυται για αρχάριους ορειβάτες.
Διάρκεια πορείας: 5 ώρες. Αρχηγός: Δημήτρης Κατσάνος. Υπαρχηγός: Κώστας Μανώλης. Αναχώρηση 8:00 (από τη Νομαρχία Ιωαννίνων). Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του Συλλόγου, 28ης Οκτωβρίου 17Α (εντός στοάς), καθημερινά 7-9μμ ή στο τηλέφωνο 26510-22138. http://www.orivatikos.gr