Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ι.Χ: Έρχεται η απόσυρση


Στην τελική ευθεία εισήλθε το θέμα της απόσυρσης παλιών αυτοκινήτων καθώς την Τρίτη υπεγράφη από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η Κοινή Υπουργική Απόφαση και ήδη έχει αποσταλεί προς τα συναρμόδια υπουργεία (Υποδομών & Περιβάλλοντος) για την τελική υπογραφή.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οπότε 10 ημέρες μετά, όπως ορίζει και ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή από τις 17 Δεκεμβρίου, ξεκινά και επίσημα η εφαρμογή του μέτρου.
Η διαδικασία μοιάζει με εκείνη της απόσυρσης του 2009 ωστόσο το Πιστοποιητικό Οριστικής Διαγραφής των οχημάτων που αποσύρονται δεν θα είναι προσωποποιημένο οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε το έχει στην κατοχή του...
Ωστόσο από το μέτρο της απόσυρσης εξαιρούνται όσα καινούρια ΙΧ έχουν ήδη εκτελωνιστεί όπως επίσης και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα. Παράλληλα εκτός του μέτρου της απόσυρσης έμειναν και τα επαγγελματικά αυτοκίνητα ασχέτως αν διαθέτουμε τον γηραιότερο στόλο στην ΕΕ.
Πάντως στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως ο πρώτος ιδιοκτήτης που θα αποκτήσει αυτοκίνητο κάνοντας χρήση του μέτρου της απόσυρσης στην καλύτερη περίπτωση θα το παραλάβει μετά την 1η Μαρτίου...
Όσο αφορά στην ισχύ του μέτρου οι καταναλωτές θα μπορούν να αποσύρουν τα παλιά τους ΙΧ έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2011.