Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: 36 τα θύματα - 82 στην εντατική


Δύο ακόμα ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν από χρόνια προβλήματα υγείας, άφησαν σήμερα την τελευταία τους πνοή εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών που εκδήλωσαν στη νέα γρίπη.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει τον τελευταίο μήνα εξαιτίας της ανέρχεται στους 36.

Ακόμα 10 ασθενείς, εξάλλου, μεταφέρθηκαν επειγόντως στις εντατικές όλης της χώρας, εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας τους. Συνολικά, 82 ασθενείς νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας του ιού Α(Η1Ν1).

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή της εφετινής εποχής της γρίπης έως σήμερα, συνολικά 156 ασθενείς χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική, με τους 36 από αυτούς να χάνουν τη μάχη να κρατηθούν στη ζωή.

Εν τω μεταξύ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου και ειδικών από το ΚΕΕΛΠΝΟ και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, εξετάστηκαν τα δεδομένα για την εξάπλωση της νόσου στα σχολεία.

Απόφαση για κλείσιμο των σχολείων δεν ελήφθη, καθώς οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την πορεία της επιδημίας - είναι η αναμενόμενη που παρατηρείται κάθε χρόνο αυτή την εποχή - αλλά συμφωνήθηκε να σταλούν νέες οδηγίες στα σχολεία για επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Η κατάσταση θα επιτηρείται καθημερινά από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και, αν κριθεί αναγκαίο, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Οι ειδικοί τονίζουν πως για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της γρίπης στα σχολεία πρέπει, εκτός των άλλων προληπτικών μέτρων, να αποφεύγουν οι γονείς να στέλνουν άρρωστα τα παιδιά τους στο σχολείο - ακόμα κι αν απλώς βήχουν, πόσο μάλλον όταν έχουν και πυρετό.