Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Άκης Σκέρτσος: Μαζικά δωρεάν rapid τεστ Covid 19 από τα φαρμακεία, για κάθε πολίτη

 


Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος συμμετείχε στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία ανακοίνωσε ότι θα δοθούν μαζικά δωρεάν rapid τεστ Covid 19 από τα φαρμακεία, ένα δωρεάν κάθε βδομάδα για κάθε πολίτη με το ΑΜΚΑ του, άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, επέκταση ωραρίου έως τις 21:00 όλες τις ημέρες και επαναλειτουργία κομμωτηρίων.

Ακόμη ανέφερε ότι τον Απρίλιο θα εμβολιαστεί η ευπαθής ομάδα Α (60+) και το Μάιο η ευπαθείς ομάδα Β, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες και ο γενικός πληθυσμός.

Ιωάννινα: Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής και πραγματοποίησης αγορών με κλεμμένη τραπεζική κάρτα

 


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε σχετική δικογραφία

 

Η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων είχε ως αποτέλεσμα να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία ημεδαπής, η οποία κατηγορείται για κλοπή και πραγματοποίηση αγορών με κλεμμένη τραπεζική κάρτα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το μεσημέρι της 29/12/2020 στα Ιωάννινα, η κατηγορούμενη αφαίρεσε την τσάντα ημεδαπής μέσα από τον επαγγελματικό της χώρο, η οποία περιείχε -μεταξύ άλλων- χρηματικό ποσό 60 ευρώ και τραπεζική κάρτα αναλήψεων.

Αμέσως μετά, με τη χρήση της κλεμμένης κάρτας προέβη στη διενέργεια τεσσάρων (4) εμπορικών συναλλαγών συνολικής αξίας 48,60 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Νίκος Χαρδαλιάς: Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για όλη τη χώρα

 

Παραμένει η απαγόρευση στις διαδημοτικές μετακινήσεις

Παραμένουν σε "βαθύ κόκκινο" ο Νομός Θεσπρωτίας, ο Δήμος Ιωαννιτών και Μετσόβου

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή  ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από το Σάββατο 20 Μαρτίου.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη την εβδομάδα, αρχής γενομένης από το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021.

Επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Τέλεση Λειτουργίας με έναν πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου.

Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται πλέον με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, από αύριο στις 6 το πρωί οι ακόλουθες περιοχές:

- η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου

- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου

- ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

- οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

- ο δήμος Καρδίτσας

Με covid 19 διαγνώστηκε η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα

 


Σε ανάρτηση της στο Facebook η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ κα Μαρία Κεφάλα αναφέρει:

«Ο εφιάλτης που ζούμε εδώ και ένα χρόνο από άκρη σε άκρη αυτού του πλανήτη παραμένει μία αόρατη απειλή γύρω μας.

Βιώνω τις τελευταίες ώρες κι εγώ προσωπικά το σκληρό "πρόσωπο" της πανδημίας, καθώς προσβλήθηκα από covid 19, παρά το γεγονός ότι τηρούσα αυστηρώς όλα τα μέτρα.

Ο εχθρός είναι αόρατος.

Σας ζητώ να μη χαλαρώσετε ούτε μια στιγμή τώρα που φτάνουμε στην αρχή του τέλους ενός δύσκολου πολέμου».

ΕΟΔΥ: Εξήντα τέσσερις θάνατοι σήμερα, 2.785 νέα κρούσματα

 


16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εξήντα τέσσερις  θάνατοι, 2.785 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.785, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 233.079 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.101 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 649 (67.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. To 82.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.555 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή -3.43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 459 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 64, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.361 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Η εισήγηση του Σπύρου Ριζόπουλου στη σημερινή συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

 


«Στείλαμε τον κ. Καχριμάνη για ψωμί και μας γύρισε με εφημερίδα...»

Η εισήγηση του Σπύρου Ριζόπουλου στη σημερινή συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου με θέμα: «Πορεία υλοποίησης της πράξης : «Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου (Α ́φάση)» και διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο».

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

https://www.facebook.com/OrizontesEpirou/videos/230179495458869

Δωρεάν rapid tests στο Κεφαλόβρυσο, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, από 09:00 έως 14:00


Ο Δήμος Πωγωνίου κάνει γνωστό ότι θα διενεργηθούν από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ δωρεάν rapid τεστ στην Κοινότητα Κεφαλοβρύσου, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου από 09:00 έως 14:00.

Τα  rapid τεστ διενεργούνται στα πλαίσια των ελέγχων που πραγματοποιούν οι μονάδες του ΕΟΔΥ για τον Covid -19 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την 6η ΥΠΕ, στο γενικό πληθυσμό της Π.Ε. Ιωαννίνων τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όσοι πολίτες του Δήμου Πωγωνίου  επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ, μπορούν να προσέλθουν Κοινότητα Κεφαλοβρύσου. 

Δήμος Ζίτσας: Απάντηση στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

 


«Επειδή αντιλαμβανόμαστε πως για κάποιους στο Δήμο Ζίτσας έχει αρχίσει ήδη η προεκλογική περίοδος, εμείς δηλώνουμε πως από εδώ και στο εξής θα ασχολούμαστε με τα γραφόμενά τους που έχουν μια στοιχειώδη σοβαρότητα, γιατί δεν θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι στο παιχνίδι τους το οποίο το μόνο που καταφέρνει είναι να απαξιώνει το Δήμο Ζίτσας και τους δημότες του. 

Ενώ λοιπόν η Δημοτική Αρχή υλοποιεί και σχεδιάζει έργα σε βασικές υποδομές, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (Αγροτική οδοποιία, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, σχολικής στέγης, αθλητικών υποδομών κ.α.) η μείζων αντιπολίτευση μη έχοντας ουσιαστικό αντικείμενο να ασχοληθεί αρέσκεται σε παιδιάστικες αντιδράσεις με ανακοινώσεις και καταγγελίες που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία ανακοίνωση περί «εξαπάτησης», που όμως διαψεύδεται παταγωδώς από το μαγνητοσκοπημένο απόσπασμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο είναι ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα και στο face book του Δήμου Ζίτσας. 

Εβδομήντα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 18 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (67.330) έλεγχοι, από τους οποίους οι (8.433) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.119) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (3) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(945) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(141) στην Αττική,

(132) στη Θεσσαλονίκη,

(104) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (76) στην Πελοπόννησο,

  (70) στην Ήπειρο,

  (68) στη Δυτική Ελλάδα,

  (68) στη Στερεά Ελλάδα,

  (61) στην Κρήτη,

  (59) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (57) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (42) στα Ιόνια Νησιά,

  (29) στη Δυτική Μακεδονία,

  (21) στη Θεσσαλία και

  (17) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (151.218) ομοειδείς παραβάσεις.

(155) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (153) πρόστιμα των 300 ευρώ και (2) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(26) στην Κεντρική Μακεδονία,

(23) στην Αττική,

(17) στην Κρήτη,

(17) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(14) στη Στερεά Ελλάδα,

(13) στην Ήπειρο,

(10) στα Ιόνια Νησιά,

  (8) στη Θεσσαλία,

  (8) στη Θεσσαλονίκη,

  (5) στην Πελοπόννησο,

  (5) στη Δυτική Μακεδονία,

  (4) στη Δυτική Ελλάδα,

  (4) στο Βόρειο Αιγαίο και

  (1) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (44.751) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (42.867) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.884) των (150) ευρώ.

(18) παραβάσεις και (3) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

σχηματισμός δικογραφίας και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για μη τήρηση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού.

σύλληψη για ναρκωτικά και παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή προστίμου 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

σύλληψη και 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφετέριας για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών και από 600 ευρώ πρόστιμο σε (5) πελάτες για παραμονή στο κατάστημα και για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στο Νότιο Αιγαίο , σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφέ και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ήπειρο, από 3.000 ευρώ πρόστιμο σε (2) πωλητές λαϊκής αγοράς για πώληση μη επιτρεπόμενων προϊόντων.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (3.993) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.574) άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε (1) παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (104) ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Να δημοσιοποιηθούντα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας

 


Να δημοσιοποιηθούντα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες τα όσα εισηγούνται οι Ειδικοί.

Επίκαιρη ερώτηση για τη δημοσιοποίηση των Πρακτικών της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας,  κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει πρόσφατες δηλώσεις της αξιότιμης καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διευθύντριας ΜΕΘ του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός"  και μέλους της Επιτροπής Ειδικών κας Αναστασίας Κοτανίδου σε διαδικτυακή εκδήλωση για την πανδημία.  Ειδικότερα η  κα Κοτανίδου, ανέφερε πως «στην Επιτροπή ενώ είχαμε πάρει το σωστό δρόμο στην αρχή, κάπου στη μέση τον χάσαμε αυτό τον σωστό δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες, δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι αυτές, όμως η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί, οι συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι πολύωρες, με πάρα πολλές συζητήσεις με πάρα πολλά θέματα που έρχονται στην επιτροπή και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε κάποιες λάθος αποφάσεις και δυστυχώς στη λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

Σύλληψη φυγόποινου ημεδαπού στα Ιωάννινα


Συνελήφθη χθες (18-03-2021) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων φυγόποινος ημεδαπός.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Ιωαννίνων, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης (2) ετών, (1) μηνός και (20) ημερών για το αδίκημα της ληστείας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ανοίγει την Παρασκευή 19 Μαρτίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων

 


Ανοίγει την Παρασκευή  19 Μαρτίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό covid-19 των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (ομάδα Α).

Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών την Παρασκευή  26 Μαρτίου, και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες από 60 έως και 64 ετών, πολίτες άνω των 75 ετών και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα Α είναι περίπου 250.000 και η ένταξη τους στην κατηγορία αυτή έγινε από την ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που έθεσε τα κριτήρια, δηλαδή διάγνωση με βάση την κωδικοποίηση ICD-10, την φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι και την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου.   

Προτεραιοποίηση των ασθενών που πάσχουν από νοσήματα υψηλού κινδύνου

Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.

Δεύτερη ομάδα είναι η νεφρική ανεπάρκεια, υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Τρίτη ομάδα τα άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση.

Καρκίνος του προστάτη: Τι οφέλη έχει για τους ασθενείς η ρομποτική προστατεκτομή

 


Πολλά οφέλη έχει για τους ασθενείς η ρομποτική προστατεκτομή για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως όταν εφαρμόζεται στα κατάλληλα περιστατικά, από καλά εκπαιδευμένους και έμπειρους γιατρούς, έχει εξίσου καλή έκβαση με τις συμβατικές μεθόδους ριζικής προστατεκτομής. 

Βραχυπρόθεσμα όμως παρέχει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής και ταχύτερη ανάρρωση, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό την εποχή της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός.

Μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες δημοσιεύθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο ιατρικό περιοδικό European Urology. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας παρακολούθησαν επί τρία χρόνια την πορεία της υγείας 718 ασθενών, διαπιστώνοντας πως όσοι υποβλήθηκαν σε ρομποτική προστατεκτομή ανέφεραν μειωμένα ποσοστά ακράτειας στους 3 μήνες από την επέμβαση. 

Ανέκτησαν επίσης ταχύτερα την στυτική λειτουργία τους, ενώ η ογκολογική έκβαση και η θνησιμότητα μεταξύ τους ήταν παρόμοια με εκείνη στους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε κλασική λαπαροσκοπική προστατεκτομή.

«Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την θεραπεία επιλογής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη ο οποίος δεν έχει εξαπλωθεί εκτός προστατικού αδένα», σχολιάζει ο Χειρουργός-Ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. «Κατ' αυτήν αφαιρείται ο προστάτης (γίνεται ριζική προστατεκτομή) είτε με ανοικτό χειρουργείο είτε (συχνότερα) λαπαροσκοπικά, με ή χωρίς τη συνδρομή ρομποτικών συστημάτων. 

Η ρομποτικώς υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή είναι εξίσου αποτελεσματική με την κλασική λαπαροσκοπική προστατεκτομή στην αντιμετώπιση των εντοπισμένων καρκίνων του προστάτη. Κατά κανόνα εφαρμόζεται σε όγκους σταδίου 1 ή 2. 

Οι όγκοι αυτοί αναπτύσσονται εντός του προστατικού αδένα και δεν έχουν επεκταθεί σε δομές έξω από αυτόν (π.χ. στις σπερματοδόχους κύστεις, στους λεμφαδένες). Προς το παρόν, δεν γίνεται ευρεία εφαρμογή της μεθόδου σε πιο προχωρημένους καρκίνους. Ωστόσο αυτό αποτελεί αντικείμενο μελετών, λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η ρομποτική προστατεκτομή».