Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Ιωάννινα: «Πεζοδρομείται» η παραλίμνιος τα Σαββατοκύριακα

 


Παραλίμνιος χωρίς αυτοκίνητα. Παραλίμνιος για βόλτες και ποδηλατοβόλτες.

Κάθε Σαββατοκύριακο, αρχής γενομένης από τις 22 Ιουλίου, με απόφαση που υπέγραψε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, η κίνηση των οχημάτων θα απαγορεύεται.

Η παραλίμνια περιοχή από το σημείο όπου δένουν τα καραβάκια και μέχρι την Σκάλα «πεζοδρομείται».

Η πεζοδρόμηση αυτή θα διαρκέσει κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 11.00 το πρωί κάθε Σαββάτου έως τις 24.00 κάθε Κυριακής .

Θα ξεκινήσει το Σάββατο   22 Ιουλίου 2023 με διάρκεια έως και την  Κυριακή 27 Αυγούστου 2023.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/

Με λαμπτήρες Led αναβαθμίζεται ο ηλεκτροφωτισμός του Δήμου Πωγωνίου

 




4.744 λαμπτήρες παλαιάς τεχνολογίας θα αντικατασταθούν με λαμπτήρες Led μέσω του έργου αναβάθμισης του συστήματος οδοφωτισμού Δήμου Πωγωνίου.

Ενός σημαντικού έργου ενεργειακής αναβάθμισης με μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για τον παραμεθόριο Δήμο.

Η δημοπράτηση του έργου ολοκληρώνεται στις 11 Αυγούστου με τη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωσή του να ξεπερνάει το 60%.    

Η αντικατάσταση των λαμπτήρων αφορά δημόσιους χώρους του Δήμου Πωγωνίου ήτοι οδοφωτισμό οδών, πλατειών, πάρκων και λοιπόν κοινόχρηστων και θα μειώσει σημαντικά την ετήσια δαπάνη του οδοφωτισμού και του ενεργειακού αποτυπώματος.

Η θεατρική ομάδα του Δήμου Ζίτσας, «Επί Σκηνής» ταξίδεψε στο Χαϊδάρι Αττικής

 


Το θερμό χειροκρότημα των Ηπειρωτών και κατοίκων της Αττικής απέσπασε η Θεατρική Ομάδα «Επί Σκηνής» του Δήμου Ζίτσας στην παράσταση που ανέβασε στο νέο θέατρο Χαϊδαρίου με το έργο του Τενεσί Ουίλιαμς «Τριαντάφυλλο στο στήθος».

Η θεατρική ομάδα του Δήμου Ζίτσας, ταξίδεψε στο Δήμο Χαϊδαρίου για μία και μοναδική παράσταση ανοίγοντας τον κύκλο των φετινών της καλοκαιρινών εμφανίσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει   να αναδείξει τη θεατρική δουλειά της και πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια της περιοχής μας. Στην προσπάθειά της αυτή στέκεται πάντα αρωγός ο Δήμος Ζίτσας ενώ για την παράσταση του Χαϊδαρίου συνέδραμαν επίσης ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου «ΔΩΔΩΝΑΙΩΝ ΦΩΣ», η Αδελφότητα Αετόπετρας και ο Δήμος Χαϊδαρίου.

 Ηθοποιοί και συντελεστές της παράστασης, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας Κατερίνας Τσολίγκα, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και με τις ερμηνείες τους  εντυπωσίασαν του θεατές.

«Το «Τριαντάφυλλο στο στήθος» αποτελεί τη μόνη εξαίρεση στα σκοτεινά απελπισμένα δράματα που μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας του, Τένεσι Ουίλιαμς. Αποτελεί ωδή στον θριαμβευτή έρωτα, παρότρυνση για αναζήτηση και διεκδίκηση της ευτυχίας» αναφέρει μεταξύ άλλων η σκηνοθέτιδα του έργου,  Κατερίνα Τσολίγκα.

Ειδικότητες στο θεματικό παράρτημα Ιεράς Μονής Βελλάς

 


Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων κάνει γνωστό ότι στο Θεματικό Παράρτημα Ι.Μ. Βελλά Πρωτογενούς Τομέα, Μεταποίησης Προϊόντων και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δ.Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων κατά το προσεχές Φθινοπωρινό εξάμηνο του 2023 θα λειτουργήσουν οι παρακάτω ειδικότητες:

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ (ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ)

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ (ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ)

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ – ΤΥΡΟΚΟΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ & ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

 


Η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση, ανέδειξε τον ανάδοχο του έργου για την ανακαίνιση- εκσυγχρονισμό του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 845.000 ευρώ που καλύπτονται εξ ολοκλήρου από πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία ανέλαβε την υλοποίησή του συνάπτοντας προγραμματική σύμβαση με την 6η ΥΠΕ στην οποία ανήκει η αρμοδιότητα για τα έργα στις Μονάδες Υγείας.

Προσωρινός ανάδοχος του έργου αναδείχτηκε η ΟΡΡΑΟΝ Α.Τ.Ε..

«Η Περιφέρεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει συνδράμει, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, με πολλούς τρόπους τις δημόσιες δομές υγείας της Ηπείρου, προκειμένου να ανταποκριθούν στις πρόσθετες ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδικά για το Νοσοκομείο Πρέβεζας, το οποίο αντιμετωπίζει και σοβαρά κτιριακά προβλήματα, ανέλαβε την υποχρέωση σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα, την 6η ΥΠΕ και τη Διοίκησή του, να χρηματοδοτήσει ορισμένες βασικές υποδομές, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητά του προς όφελος των ασθενών και του προσωπικού του», δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Σπύρος Ριζόπουλος: Νέο νοσοκομείο στην Πρέβεζα και ολοκληρωμένη σχολή Διοίκησης

 


Στην Πρέβεζα έκανε στάση το οδοιπορικό του Σπύρου Ριζόπουλου και των Οριζόντων Ηπείρου.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος μαζί με την υποψήφια Περιφερειακή Σύμβολο της παράταξης Σοφία Τσιακάλου,  αναδεικνύουν  τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια ζωή της Πρέβεζας και προτείνουν λύσεις. Ένα σοβαρό θέμα αφορά το κλείσιμο του τμήματος Λογιστικής  που βρίσκεται στην Πρέβεζα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου είναι όχι μόνο να μην κλείσει το συγκεκριμένο τμήμα αλλά η διεύρυνση του ιδρύματος με την  ίδρυση μιας σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων που θα περικλείει όλο το πακέτο  όπως Management, Λογιστική, Χρηματοοικονομικά και άλλα τμήματα. Όπως υπογραμμίζεται στο βίντεο,  είναι παντελής η έλλειψη μια τέτοιας σχολής στην Δυτική Ελλάδα.

 Ο Σπύρος Ριζόπουλος αναγνωρίζει πως το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας . Ωστόσο όπως αναφέρει, όταν συνομιλείς με την κεντρική κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει επιχειρηματολογία  και να τεκμηριώνεται γιατί μια τέτοια πρόταση εξυπηρετεί και την εθνική στρατηγική της χώρας. Στόχος είναι η Πρέβεζα να γίνει κέντρο εκπαιδευτικού τουρισμού.

Παρακάλαμος: Θεία λειτουργία στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, την Τετάρτη 26 Ιουλίου

 


Την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, ώρα 7:30 π.μ., ημέρα εορτασμού της Αγίας Παρασκευής,  θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο  ξωκλήσι της  Αγίας Παρασκευής στον Παρακάλαμο.

Έξι συλλήψεις για ναρκωτικά σε Γιάννενα και Άρτα

 


Στο πλαίσιο καθημερινών ελέγχων που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν κατά το τελευταίο 15νθήμερο από διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου -6- άτομα, σε ισάριθμες διαφορετικές περιπτώσεις, που διαπιστώθηκε να κατέχουν ναρκωτικές ουσίες.  

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:

4 άνδρες  στα Ιωάννινα, που κατείχαν – κατά περίπτωση – μικροποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης και

2 άνδρες στην Άρτα, που κατείχαν μικροποσότητες ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης, αντίστοιχα.

Οι παραπάνω συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, το Τμήμα Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων και το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας. 

Δήμος Κόνιτσας: Εκδηλώσεις μνήμης στη Φούρκα Κόνιτσας, την Πέμπτη 20 Ιουλίου

 

Εκδηλώσεις μνήμης στη Φούρκα Κόνιτσας, την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023.



Κρυονέρι Πωγωνίου: Παραδοσιακό ημερήσιο τραπέζι και πανηγύρι (Αγίας Παρασκευής), την Τετάρτη 26 Ιουλίου

 


Παραδοσιακό ημερήσιο τραπέζι και το βράδυ παραδοσιακό πανηγύρι, την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, στο Κρυονέρι Πωγωνίου.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 47χρονου αλλοδαπού με τρία κλεμμένα αυτοκίνητα

 


Στη σύλληψη ενός 47χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, για παράβαση του άρθρου 394 του Π.Κ.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη, στον λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, σε Φ/Γ όχημα μεταφοράς οχημάτων με επικαθήμενο με οδηγό τον 47χρονο, το οποίο είχε αποβιβαστεί από Ε/Γ - Ο/Γ πλοίο προερχόμενο από λιμένα εξωτερικού, διαπιστώθηκε ότι τρία (03) εκ των Ι.Χ.Ε. οχημάτων που μετέφερε, έφεραν διαφορετικούς αριθμούς πλαισίου από τους αναγραφόμενους στις άδειες κυκλοφορίας και υπήρχαν εμφανή σημάδια παραβίασης των κλειδαριών τους. Επιπλέον, κατόπιν πληκτρολόγησης των στοιχείων των ανωτέρω Ι.Χ.Ε. οχημάτων σε βάσεις δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι είναι καταχωρημένα ως “κλεμμένα”.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω Ι.Χ.Ε. οχήματα, καθώς και το Φ/Γ όχημα με το επικαθήμενο.

Σιταριά Πωγωνίου: Παραδοσιακό γλέντι στη «Θέα», την Τρίτη 25 Ιουλίου

 



Παραδοσιακό γλέντι στη «Θέα», την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, στη Σιταριά Πωγωνίου.

ΕΜΥ: Νέος καύσωνας από την Πέμπτη 20 Ιουλίου

 


Από την Παρασκευή έως και την Κυριακή θα είναι οι πολύ δύσκολες μέρες από τη νέα έξαρση της θερμοκρασίας που θα προκαλέσει συνθήκες καύσωνα, με 43-44 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει από την Πέμπτη, που θα πέσουν οι άνεμο.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gov.gr ) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, ενώ, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

* Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

* Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 19 Ιουλίου

 


Την Τετάρτη 19 Ιουλίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 08:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφόρος Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

 


Οι ακραίοι καύσωνες, όλο πιο συχνοί, πιο έντονοι και πιο μεγάλοι σε διάρκεια, τους οποίους η επιστημονική κοινότητα αποδίδει σχεδόν ομόφωνα στην κλιματική κρίση, αποτελούν μια νέα πραγματικότητα, πιθανόν μη αναστρέψιμη, με την οποία καλούμαστε να ζήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνον θα συνεχίσουν να εμφανίζονται θερμοκρασίες που κάποτε ήταν απίθανες ή σπάνιες, αλλά αυτές θα ανεβαίνουν κιόλας, σημειώνοντας νέα ρεκόρ έντασης και διάρκειας, με ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και τεράστιο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Αυτή η συνθήκη δημιουργεί την ανάγκη για δύο ειδών δράσεις: ατομική δράση προς την κατεύθυνση της (αυτό)προστασίας από τον καύσωνα και συλλογική δράση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της αιτίας της κλιματικής κρίσης.

Ωστόσο, «το πρώτο και σημαντικότερο, είναι να μείνουμε αλώβητοι από τις υψηλές θερμοκρασίες και υγιείς. Και αυτό σημαίνει να γνωρίζουμε από τι και πώς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας» αναφέρει ο κ. Ηλίας Μούτσιος M.D. Ειδικός Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital.

Τι συμβαίνει στο σώμα κατά τον καύσωνα;

«Φυσιολογικά  το σώμα ιδρώνει, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τη θερμοκρασία του εντός των φυσιολογικών ορίων. Γιατί ο ιδρώτας, που είναι ουσιαστικά νερό, καθώς εξατμίζεται, απομακρύνει τη θερμότητα από το σώμα. Όταν για οποιοδήποτε λόγο η εφίδρωση μειώνεται ή/και αυξάνεται, τότε αρχίζουν τα προβλήματα.