Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Νίκος Χαρδαλιάς: «Παραμένουμε υπεύθυνοι και ρεαλιστές…»


Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινήσεις για τον τομέα ευθύνης του.
«Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου το καθημερινό μας στοίχημα τροποποιείται από το μένουμε σπίτι στο περνάμε στη σταδιακή κινητικότητα όπου το μείζον είναι ότι τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση του κάθε μέτρου», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων
Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε το μήνυμα πως όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες στα νέα μας βήματα τόσο πιο σίγουρα θα προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα.
«Παραμένουμε υπεύθυνοι και ρεαλιστές… Τηρούμε τους κανόνες, τότε προχωράμε. Δεν τους τηρούμε, τότε σταματάμε ίσως και επιστρέφουμε σε νέο κύκλο περιορισμών. Τόσο απλά!» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: «Όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες στα νέα μας βήματα, τόσο πιο σίγουρα θα προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα. Όσο πιο χαλαρά ή ανεύθυνα επιχειρήσουν κάποιοι να τα αντιμετωπίσουν ή να τα προσπεράσουν, τόσο πιο κοντά θα είμαστε στο να βάλουμε φρένο, ακόμα και να γυρίσουμε σε νέους περιορισμούς. 

Υπουργείο Υγείας: Δυο νέοι θάνατοι, 138 οι νεκροί, 32 νέα κρούσματα


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, τα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα είναι 2.566 καθώς ανακοινώθηκαν 32 νέα κρούσματα.
Από αυτά, 588 (22.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1262 (49.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 
40 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 12 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 
To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
70 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Θεόδωρος Λιβάνιος: Αλλάζει το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων


Το πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορονοϊού και τα οποία αφορούν στον τομέα ευθύνης του, ανέλυσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος. Ο ίδιος προανήγγειλε σειρά νέων δράσεων σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο.
Όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, «η εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο συνεχίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα», ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζεται και η εκ περιτροπής εργασία».
Αναφερόμενος στην ασφάλεια ως προς τις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, ο υφυπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε πως, «από τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι πηγαίνουν για την πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7, είτε στις 8 είτε στις 9 το πρωί».

Νίκος Παπαθανάσης: Ποια καταστήματα θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου


Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου Νίκος Παπαθανάσης ενημέρωσε την κοινότητα πως η επανεκκίνηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων θα γίνει σε 7 φάσεις.
Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε πως:
Η πρώτη φάση ξεκινά στις 4 Μαΐου, η 2η στις 11 Μαΐου, η 3η στις 18 Μαΐου και εντός του Ιουνίου οι υπόλοιπες φάσεις.
Στο πρώτο στάδιο που τοποθετείται στις 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ). 
Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).
Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής: 
Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Άκης Σκέρτσος: Οι 3 άξονες εξόδου από την κρίση και οι νέοι κανόνες που θα ορίζουν την καθημερινότητά μας


Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού Έργου  κ. Άκης Σκέρτσος ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας για το υψηλό αίσθημα προσωπικής και ατομικής ευθύνης, μίλησε για κατάκτηση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων από τον κορονοϊό.
Τόνισε ότι «το σχέδιο εξόδου, το έχουμε ονομάσει γέφυρα ασφάλειας και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι στο μένουμε ασφαλείς σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας και κυκλοφορίας» και το οποίο όπως είπε «όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο», αν και η πραγματικότητα είναι ότι «σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του».
Επεσήμανε ότι το σχέδιο υπακούει στις βασικές αρχές σχεδίων που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες αλλά υιοθετεί και εθνικές λύσεις, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα προσαρμόζει το σχέδιο εξόδου στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή, στους διαθέσιμους πόρους της, στην κουλτούρα της.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι το σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα


Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το βασικό χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης των περιορισμών και της μετάβασης σε μία νέα κανονικότητα του κορονοϊού.
Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναλυτικά έχει ως εξής:
«Συμπολίτες μου,
Εδώ και μήνες η πατρίδα μας, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος, δίνει μια μάχη με έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό. Πήραμε μέτρα πρωτοφανή για να περιορίσουμε την εξάπλωσή του. Αποδεχτήκαμε, ως κοινωνία, την ανάγκη να παραλύσει η οικονομική δραστηριότητα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Μείναμε μακριά από ανθρώπους που αγαπάμε για να τους προστατεύσουμε. Δεν πήγαμε στις εκκλησίες μας. Και μείναμε στο σπίτι, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών. Επιδείξαμε, επιδείξατε, πρωτοφανή υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Έτσι, η ατομική στάση έγινε συλλογική επιτυχία. Και οι δεσμοί Πολιτείας και πολιτών πλαισιώθηκαν από μεταρρυθμίσεις που άλλοτε έμοιαζαν μακρινές ή και αδύνατες: Ψηφιακή δημόσια Διοίκηση που εξυπηρετεί γρήγορα, απλά και εύκολα. Εργασία και Εκπαίδευση από απόσταση. Ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και μια Πολιτική Προστασία που απέδειξε ότι μπορεί να βρεθεί δίπλα μας σε κάθε ανάγκη. Όλα αυτά δεν ήταν προϊόν τύχης, αλλά σκληρής δουλειάς. Οι μεγάλες επιτυχίες οφείλονται στους πολλούς μικρούς ήρωες, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ευθύνης. Και οι ήρωες αυτοί είναι ο καθένας και η καθεμία σας. Σας ευχαριστώ που κάνατε την πατρίδα μας παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σήμερα, μπορούμε πια να πούμε με ασφάλεια ότι τα μέτρα που πήραμε απέδωσαν. Τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: Εδώ και μέρες, τα νέα κρούσματα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Πιο σημαντική, όμως, είναι η σταθερή μείωση των ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία. Όπως και η υποχώρηση του αριθμού των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους. Ο πόνος τους δεν απαλύνεται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Καθώς περιορίσαμε το πρώτο κύμα του ιού, είμαστε πια έτοιμοι να περάσουμε στη 2η φάση του σχεδίου μας: Στη σταδιακή αποκλιμάκωση των  μέτρων, καθώς σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι απ’ όσο πριν από τρεις μήνες. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ, άρα να εντοπίζουμε γρηγορότερα πιθανές νέες εστίες του ιού.  Η Πολιτική Προστασία ενισχύεται κι άλλο, για να μπορεί να ιχνηλατεί επαφές γρήγορα και αποτελεσματικά. Και τα νοσοκομεία μας διαθέτουν περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό. Μεγαλύτερη εμπειρία. Και καλύτερη οργάνωση. Διαθέτουμε, ωστόσο, και δύο ακόμα συμμάχους: Τον καλό καιρό, που θα μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω. Και, το σημαντικότερο, ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες που γνωρίζουν, πλέον, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν: Τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Δεν κάνουμε χειραψίες. Κρατάμε αποστάσεις. Φροντίζουμε ιδιαίτερα τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Και μένουμε μέσα αν έχουμε βήχα ή πυρετό, ενημερώνοντας τον γιατρό μας. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών για την προστατευτική μάσκα. Η χρήση της ίσως θα καλύπτει κάποια χαρακτηριστικά μας. Θα σηματοδοτεί, όμως, το σοβαρό πρόσωπο της ευθύνης μας. Όλα αυτά πρέπει να μας γίνουν δεύτερη φύση, γιατί δεν υπάρχει επιστροφή στην «προ κορωνοϊού πραγματικότητα». Ζούμε, ήδη, αλλιώς.

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Τρίτη 28 Απριλίου 2020)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:

Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ο ασθενής από τα Ιωάννινα. Η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή και αναμένεται η μεταφορά του σε κλινική.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
3. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξήντα οκτώ νέα δείγματα. Τα είκοσι εννέα από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και το ένα από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα τριάντα οκτώ αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Σήμερα 28/4 στάλθηκαν πέντε νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των διακοσίων τριάντα τριών (233) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα τέσσερα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Σήμερα στάλθηκαν δέκα νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά πεντακόσια δέκα πέντε (515) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δέκα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Ένα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψε αρνητικό για SARS-COV-2.
• Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύεται σε απομόνωση ένα (1) πιθανό περιστατικό SARS-COV-2 και αναμένεται το αποτέλεσμα δείγματος
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Σήμερα στάλθηκαν επτά νέα δείγματα για εξέταση
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εξήντα επτά (67) δείγματα εκ των οποίων αναμένονται απαντήσεις για τα επτά ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.

Συλλήψεις για ναρκωτικά στα Γιάννινα και Πρέβεζα


Συνελήφθη χθες (27-04-2020) το απόγευμα σε περιοχή των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς των Τμημάτων Ασφάλειας και Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ημεδαπός,  διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
·  συσκευασία με ηρωίνη βάρους -5- γραμμαρίων,
δύο φιαλίδια με υγρή μεθαδόνη, συνολικού βάρους -312,5- γραμμαρίων.
****
Συνελήφθησαν χθες (27-04-2020) το μεσημέρι στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας ένας ημεδαπός και μία ημεδαπή, διότι σε αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή τους και κατασχέθηκε κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα) βάρους -20,6- γραμμαρίων.

Σπύρος Ριζόπουλος: Ήρθε η ώρα να δείξουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες της Ηπείρου


Επιστολή στον Περιφερειάρχη απέστειλε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος προκειμένου να του ζητήσει να μεριμνήσει ώστε να επανέλθει άμεσα η πόλη των Ιωαννίνων στη φυσιολογική της λειτουργία.
Αναλυτικά η επιστολή:
Κ. Περιφερειάρχα,
Χριστός Ανέστη! Εύχομαι υγεία και καθαρό μυαλό.
Με κοινό αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών επιβλήθηκαν ειδικοί περιορισμοί και απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης των Ιωαννίνων.
Δεν θα μπω αυτή τη στιγμή στη διαδικασία σχολιασμού της συγκεκριμένης απόφασης διότι θεωρώ ότι την αποτίμηση και αξιολόγηση για τη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας οφείλουμε να την κάνουμε συνολικά στη ώρα της.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή το συγκεκριμένο μέτρο υλοποιήθηκε όχι με εντολή της Πολιτικής Προστασίας αλλά με προτροπή της Περιφέρειας και του Δήμου, ζητώντας νομιμοποίηση από την κεντρική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή έχει γίνει η άρση της απαγόρευσης ακόμα και στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου η κατάσταση ήταν πιο επίφοβη, δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο για τον οποίο εξακολουθεί να ισχύει στη δική μας περίπτωση ακόμη.
Στη ζωή, η κοινή λογική απαντά στην πολιτική. Σήμερα οι Γιαννιώτες περπατούν παντού, είμαστε σε άλλη φάση του ιού και σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή να αποδείξουμε ότι έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες των Ιωαννίνων και της Ηπείρου που έχουν αντιληφθεί τις υποχρεώσεις τους.
Είναι σαφές πως όλοι -και ειδικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες- γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο covid-19 δεν σταματά να αποτελεί απειλή και ότι επιβάλλονται αυξημένα μέτρα προστασίας. λανθασμένη ο κορωναϊός δεν λήγει εδώ.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα της πόλης δεν έχει καμία ουσία.
Παρακαλώ για τις ενέργειές σας προκειμένου να επανέλθει η πόλη της φυσιολογική της λειτουργία.

Με εκτίμηση,
Σπύρος Ριζόπουλος

Δεκαεπτά οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 27 Απριλίου

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Δευτέρα 27 Απριλίου:
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (56) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
(43) στην Αττική,
(4) στην Κεντρική Μακεδονία,
 (4) στη Θεσσαλονίκη,
(1) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
 (1) στη Δυτική Μακεδονία,
 (1) στην Ήπειρο,
(1) στην Θεσσαλία και
(1) στη Στερεά Ελλάδα.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (29) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.301) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (845) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.611) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα , ως ακολούθως:
(765) στην Αττική,
(179) στη Θεσσαλονίκη,
(117) στην Κρήτη,
  (89) στα Ιόνια Νησιά,
  (88) στην Κεντρική Μακεδονία,
 (86 ) στη Δυτική Ελλάδα,
 (75) στη Θεσσαλία,
(54) στην Πελοπόννησο,
 (44) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(42) στη Στερεά Ελλάδα,
 (29) στο Νότιο Αιγαίο,
 (20) στο Βόρειο Αιγαίο,
(17) στην Ήπειρο και
(6) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (56.028) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
· για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (10) παραβάσεις και συνελήφθησαν (9) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (533) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (509) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Παράταση του προγράμματος ΤΕΒΑ έως το τέλος του 2021


Την παράταση του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ) για ένα χρόνο υπέγραψε ο αρμόδιος Υπουργός Απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2014 και θα έληγε στο τέλος του 2020, ενώ σύμφωνα με τη νέα απόφαση παρατείνεται μέχρι τις 31/12/2021.
Αφορά 57 πράξεις, ανάμεσά τους και την Περιφέρεια Ηπείρου με τις 4 Περιφερειακές της Ενότητες και αφορά την χρονική ισχύ του προγράμματος και όχι τον προϋπολογισμό του.

6 βήματα για να θεραπευθείτε από τη σχέση με το νάρκισσο γονέα σας

Φωτογραφία: JACK REDGATE / pexels.com
Όταν το παιδί μαθαίνει να ζει μόνο για το νάρκισσο γονιό του, χάνει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον εαυτό του.


Η υπερεμπλοκή στα όρια των σχέσεων, παρουσιάζεται όταν τα όρια ενός προσώπου επικαλύπτουν εκείνα του πρώτου, με έναν καθαρά τοξικό και παρασιτικό τρόπο. Στις υγιείς σχέσεις, τα όρια θέτονται πάντα επί ίσοις όροις από όλα τα μέλη και το κάθε άτομο είναι αυτόνομο, έχει τη δική του ταυτότητα και είναι σε θέση να εκφράζει ελεύθερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες του.
Αντιθέτως, σε μια σχέση με αλληλοεπικαλυπτόμενα όρια, ο προσωπικός ψυχικός χώρος είναι αρκετά περιορισμένος για το ένα πρόσωπο. Σε τέτοιου είδους σχέσεις, το ένα πρόσωπο θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να ελέγχει, να καθορίζει, να υπαγορεύει και να προσδιορίζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις απόψεις και τις πράξεις του άλλου.
Στην περίπτωση που αναπτυχθεί μια τέτοια σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού, το παιδί καθορίζεται από το γονέα του και ο τελευταίος τείνει να σκέφτεται και να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που πιστεύει ότι το παιδί επιθυμεί.
Το παιδί διδάσκεται ήδη από τη γέννησή του ότι βασικός σκοπός του είναι να αποτελεί τον αντικατοπτρισμό του γονέα του και να καλύπτει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, με τον τελευταίο να μη βρίσκει αυτή τη θέση προβληματική. Η σχέση αυτή μοιάζει να είναι παρασιτική, με το γονέα να είναι το παράσιτο που επιβιώνει από τον οργανισμό του παιδιού του, το οποίο πιστεύει ότι ζει για τον γονέα του.




Ας σκεφτούμε τώρα αυτό που πάντα ακούγαμε, ότι δηλαδή η δουλειά του γονέα είναι να βρίσκεται πάντα δίπλα στο παιδί του. Σε μια συνθήκη, όμως, που τα όρια αλληλοεπικαλύπτονται το παιδί μοιάζει περισσότερο να μεγαλώνει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του γονέα του, ενώ εκείνος φαίνεται να αδιαφορεί για τις ανάγκες του παιδιού του. Φυσικά και ο γονέας δε θα αμελήσει να ταΐσει ή να ντύσει το παιδί, αλλά αυτό δεν τον κατατάσσει αυτόματα στην κατηγορία του καλού και φροντιστικού γονέα, καθώς δεν εμπλέκεται στις υπόλοιπες και κυρίως στις συναισθηματικές δραστηριότητες της γονικής θέσης.
Σε περιπτώσεις που ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα σπίτι όπου ένας από τους γονείς υπερεμπλέκεται μαζί του, μεγαλώνει χωρίς τη δυνατότητα ανάπτυξης της δικής του ταυτότητας και τείνει να συγχέει τον εαυτό του με εκείνο του γονέα και να αναρωτιέται συχνά για το ποιος είναι. Το παιδί αισθάνεται υπεύθυνο για τη συναισθηματική ευημερία του γονέα του και αναλαμβάνει τους ρόλους του νοηματοδότησης και φροντίδας.
Σε αυτού του είδους το περιβάλλον, είναι πολύ δύσκολο για το παιδί να αναπτύξει μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού, καθώς έχει εκπαιδευτεί να αναλαμβάνει την ευθύνη του γονέα, με αποτέλεσμα όταν εκείνος, για παράδειγμα, αισθάνεται αναστατωμένος, το παιδί να πιστεύει ότι είναι υπεύθυνο για το συναίσθημα αυτό, αισθάνεται ένοχο και αναγκάζεται να βρει τρόπους για την ανακούφιση και την αναπλαισίωση του γονέα του.
Κατά τη διάρκεια της ανατροφής, ο γονέας αυτός τείνει να εστιάζει την προσοχή του παιδιού του στο δικό του πρόσωπο, με αποτέλεσμα εκείνο να μη λαμβάνει κανενός είδους καθοδήγηση για τη μετέπειτα ζωή και να είναι αναγκασμένο να διερευνήσει τη ζωή μόνο του.
Δεδομένου ότι το παιδί μεγαλώνει με δυσλειτουργικά και διαπερατά όρια, δεν έχει μάθει να αναπτύσσει υγιείς τρόπους οριοθέτησης του εαυτού του και κατ’ έπεκταση είναι πιθανό να επαναλάβει στη μετέπειτα ζωή του παρόμοια μοτίβα στις διαπροσωπικές του σχέσεις, καθώς δεν έχει μάθει να αναγνωρίζει την αξία του εαυτού του ή πώς να προστατεύεται από άλλους που εισβάλλουν στον προσωπικό του χώρο. Επίσης, όταν ένα παιδί μεγαλώνει με ναρκισσιστή γονέα, μαθαίνει ότι η αγάπη δίνεται πάντα υπό όρους.
Πώς να θεραπευθείτε από ένα ναρκισσιστικό γονέα με υπερεμπλεκόμενα όρια:
1. Μάθετε τη σημασία της αυτοπαρατήρησης: Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε μετά από κάθε απόφαση που λαμβάνετε, η οποία πρέπει να είναι καθαρά μια δική σας επιλογή και δεν επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από κάποιον άλλο. Σίγουρα, μοιάζει αρκετά δύσκολο, κυρίως λόγω του φόβου ότι δεν θα ικανοποιηθεί ο γονέας με αυτήν, αλλά για να μεγαλώσετε είναι απαραίτητο να αναπτύξετε την ικανότητα αυτοπαρατήρησης.
2. Θέστε προσωπικά όρια: Το βήμα αυτό απαιτεί πρώτα να διερευνήσετε και να μάθετε ποιος είστε και ότι δεν είστε υπεύθυνοι για τις σχέσεις και κατά συνέπεια τι είστε διατεθειμένοι να επιτρέψετε στους άλλους. Ενδεχομένως να έχετε την τάση να αισθάνεστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα των άλλων, όμως να θυμάστε ότι δεν είστε. Αυτό αποτελεί βασική συνειδητοποίηση και ουσιαστικά είναι το πρώτο προσωπικό όριο.
3. Αυτοαξία. Τα παιδιά με νάρκισσους γονείς δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση της προσωπικής αξίας, καθώς οι γονείς τα αντικειμενοποίησαν, με αποτέλεσμα να αισθάνονται ελλειμματικά. Όταν έχετε μεγαλώσει με την τάση να αναζητάτε την προσωπική σας αξία εκτός του εαυτού σας και η εξωτερική πηγή ανατροφοδότησης είναι ένας νάρκισσος γονέας, τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Προκειμένου να αλλάξει αυτό χρειάζεται να αντιμετώπισετε διαφορετικά τον εαυτό σας από τον τρόπο που το έκανε ο γονέας σας, δηλαδή να είστε ευγενικοί, υπομονετικοί και φροντιστικοί.
4. Αναδημιουργήστε τον εαυτό σας: Δεδομένου ότι δεν μεγαλώσατε σε ένα υγιές περιβάλλον ίσως είναι χρήσιμο να επανανοηματοδοτήσετε τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, υποθέστε ότι συμβαίνει ένα γεγονός και αντιλαμβάνεστε ότι αισθάνεστε υπαίτιοι, ενοχή ή ντροπή. Αντί να ενεργήσετε βάσει αυτού του συναισθήματος ή να αυτοτιμωρηθείτε για αυτό που συμβαίνει, μάθετε να ενεργείτε με τρόπο που θα λειτουργήσει θεραπευτικά για το «εσωτερικό παιδί» (Δείτε το επόμενο βήμα).




5. Μάθετε να αυτοθεραπεύεστε: Καθώς μεγαλώσατε σε ένα περιβάλλον, στο οποίο ο μόνος υπεύθυνος για την ευημερία σας ήσασταν εσείς ο ίδιος, με κόστος να απομακρυνθείτε από τον εαυτό σας, χρειάζεται να διερευνήσετε τρόπους συναισθηματικής αυτορρύθμισης και φροντίδας του εαυτού. Σχετικά με την προσωπική φροντίδα, ορίστε πρόγραμμα ύπνου, υγιεινής διατροφής και άσκησης κλπ.
6. Εντοπίστε την ενοχή: Προσπαθήστε να παρατηρείτε και να εντοπίζετε το αίσθημα ενοχής, με το οποίο μεγαλώσατε και να αποφύγετε να λειτουργείτε με αυτό. Να θυμάστε ότι έχετε δικαίωμα να βιώσετε το κάθε συναίσθημα, αλλά αυτό δε σημαίνει αυτόματα ότι χρειάζεται να το ακολουθήσετε στην πράξη. Κάντε μια συνειδητή επιλογή και σταματήστε να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα συναισθήματα των άλλων. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο τρόπος που λειτουργείτε και οι ενοχές που αισθάνεστε είναι κάτι που έχετε μάθει μεγαλώνοντας και δεν είστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσετε αυτό το δρόμο.
Ποτέ μην τα παρατήσετε, η θεραπεία είναι μια δια βίου διαδικασία, που απαιτεί χρόνο και προσωπική επένδυση. Χρειάζεται να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι οι παρεμβατικές σχέσεις περιλαμβάνουν ακατάλληλα όρια και μη υγιή μοτίβα μεταξύ δύο ανθρώπων και για να αποδεσμευτείτε είναι σημαντικό να το αναγνωρίσετε και να προσπαθήσετε να εισάγετε υγιή όρια στον εαυτό και στους άλλους.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το PsychologyNow.gr

Κτηματολόγιο: Ηλεκτρονικά από τα μέσα Ιουνίου όλα τα πιστοποιητικά από τα Κτηματολογικά Γραφεία


Ηλεκτρονικά θα μπορούν να παραλαμβάνουν από τα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων όλα τα πιστοποιητικά από τα Κτηματολογικά Γραφεία.
Επίσης ηλεκτρονικά θα έχουν τη δυνατότητα δικηγόροι και συμβολαιογράφοι να πραγματοποιούν για λογαριασμό των πελατών τους αγορές ακινήτων, πωλήσεις, μεταβιβάσεις και γονικές παροχές.

Γιώργος Γεραπετρίτης: Τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά, μόνο υπό τους όρους των ειδικών


Ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως κάθε βαθμίδα έχει τις ιδιαιτερότητές της. «Τα σχολεία θα ανοίξουν, πρέπει να ανοίξουν, και θα ανοίξουν σταδιακά, μόνο υπό τους όρους των ειδικών».
Για τις σχέσεις δε, με την Εκκλησία, διαβεβαίωσε πως «θα υπάρξει ισόρροπο μείγμα εκ μέρους της Πολιτείας, και στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που υπάρχουν με την Εκκλησία».
Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε κάθε βαθμίδα έχει τις ιδιαιτερότητές της:
Επί παραδείγματι, είναι διαφορετικές οι ανάγκες που εμφανίζονται στο πανεπιστήμιο, και, ευκαιρίας δοθείσης, «σχεδόν το σύνολο του ακαδημαϊκού χώρου συντάχθηκε με την τηλε-εκπαίδευση, παρήγαγε ακαδημαϊκό έργο πολύ υψηλής ποιότητας. Άρα, υπό αυτήν την έννοια, δεν εμφανίζεται άμεσα αναγκαία η επιστροφή στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα», εκτίμησε ο Γ. Γεραπετρίτης, υπό την ιδιότητα του πολιτικού αλλά και του πανεπιστημιακού δασκάλου. Όμως, «είναι άλλες οι ανάγκες της Γ' Λυκείου: Τα παιδιά θα πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία, έτσι ώστε, ακόμη και εκείνα τα παιδιά τα οποία δεν έχουν πάρα πολύ άμεση, ή γρήγορη, ή δυνατή πρόσβαση στο διαδίκτυο, να καλύψουν τα όποια κενά έχουν δημιουργηθεί, να υπάρχει η ισότητα των όπλων όταν φθάσει η ώρα των πανελλαδικών».

Ο καρκίνος του όρχεως θεραπεύεται σε ποσοστό πάνω από 98%...


Ενημερώσου, αυτοξετάσου, πρόλαβε

Κάθε μία ώρα, κάπου στον κόσμο ένας άντρας 15-44 ετών διαγιγνώσκεται με καρκίνο του όρχεως και κάθε μέρα μια ζωή χάνεται από την ίδια αιτία. Άδικα. Γιατί ο καρκίνος του όρχεως θεραπεύεται με επιτυχία όταν διαγιγνώσκεται έγκαιρα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Μας ενημερώνει η ιατρός Σταυρούλα Ντρουφάκου, Παθολόγος-Ογκολόγος, Επιστημονική Συνεργάτιδα Γ' Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital.
Καρκίνος του όρχεως: ένα θέμα ταμπού
Τα κακά νέα είναι ότι ο καρκίνος του όρχεως είναι η συχνότερη κακοήθεια στους νέους άντρες ηλικίας από 15 έως 35 ετών. 
Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για καρκίνο ιάσιμο σε ποσοστό πάνω από 98%, στα αρχικά στάδια.
 Για να φτάσουμε όμως εκεί, χρειάζεται πρώτα και πάνω απ` όλα ενημέρωση!

Σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, η ενημέρωση για τον καρκίνο του όρχεως είναι ελλιπής και το θέμα θεωρείται ταμπού από μεγάλη μερίδα των νέων. Αυτός ο «κακός» συνδυασμός  λειτουργεί επιβαρυντικά όσον αφορά στην πρόγνωση της νόσου, καθώς όταν τελικά κάποιος έφηβος ή νέος άντρας αποφασίσει να μιλήσει γι` αυτήν και να απευθυνθεί σε ιατρό o καρκίνος έχει εξελιχθεί και στις μισές περίπου περιπτώσεις, έχει επεκταθεί και σε άλλα απομακρυσμένα όργανα.

Γι`αυτό και η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) έχει ξεκινήσει μια συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης για τα συμπτώματα του καρκίνου του όρχεως, στο πλαίσιο της οποίας συστήνει αυτοεξέταση μία φορά το μήνα.
Συχνά συμπτώματα του καρκίνου του όρχεως είναι:
        Πρήξιμο ή/και διόγκωση του ενός ή και των δύο όρχεων που μπορεί να συνοδεύεται από αντίστοιχο πόνο, ή πόνο στο όσχεο, αν και ο τελευταίος δεν εκδηλώνεται πάντα.
        Αίσθημα «βάρους» στο όσχεο.
        Ήπιος πόνος ή αίσθημα πίεσης στο  κάτω μέρος της κοιλίας ή στη βουβωνική χώρα.
        Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι όγκοι των γεννητικών κυττάρων μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση ή πόνο στους μαστούς.
        Σε πιο προχωρημένα στάδια τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος στη μέση ή στην κοιλιά, ή δύσπνοια.
Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι:
        Η ασυμμετρία ή το γεγονός ότι ο ένας όρχις είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον άλλον, ή κρέμεται λίγο χαμηλότερα από τον άλλο είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
        Επίσης, ορισμένες μη κακοήθεις παθήσεις όπως ή φλεγμονή, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του καρκίνου του όρχεως. Η φλεγμονή του όρχεως (ορχίτιδα) και η φλεγμονή της επιδιδυμίδας (επιδιδυμίτιδα) μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και πόνο στον όρχι. Και οι δύο μπορεί να προκληθούν από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.