Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ την εβδομάδα 12 έως τις 16 Ιουλίου

 


Από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ την εβδομάδα 12-16 Ιουλίου θα καταβληθούν περί τα 74 εκατ. ευρώ σε 83.000 περίπου δικαιούχους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 12-16 Ιουλίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του:

- 19,1 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 530 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

- 465.500 ευρώ θα καταβληθούν σε 550 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

- 25.500 ευρώ θα καταβληθούν σε 46 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

Στο πλαίσιο των έκτακτων πληρωμών του φορέα, θα καταβληθούν 2,28 εκατ. ευρώ σε 1.833 δικαιούχους για πληρωμή προκαταβολών συντάξεων του Ν. 4778/21.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

- 14 εκατ. ευρώ σε 36.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

- 20 εκατ. ευρώ σε 8.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

- 16 εκατ. ευρώ για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (πληρωμή εισφορών σε φορείς) που αφορούν σε 35.000 δικαιούχους.

- 1,5 εκατ. ευρώ σε 1.100 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

Για το διάστημα 12-16 Ιουλίου δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πληρωμές από το ίδιο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον ΟΠΕΚΑ.

e-ΕΦΚΑ: 11 σύγχρονες και άμεσα προσβάσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για μισθωτούς

 


Από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), στο πλαίσιο της στρατηγικής του για αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω της ψηφιοποίησης των υποδομών του έχουν τεθεί σε λειτουργία, μέχρι σήμερα,

συνολικά 11 σύγχρονες και άμεσα προσβάσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους μισθωτούς.

      Όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ, «οι 11 ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους μισθωτούς είναι μερικές μόνο από τις 50 συνολικά ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται από την ιστοσελίδα του φορέα και την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου Gov.gr και εντάσσονται στη στρατηγική της κατάργησης των μετακινήσεων από και προς τα φυσικά υποκαταστήματα, της εξάλειψης της άσκοπης ταλαιπωρίας και της αδιάλειπτης 24ωρης εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω ψηφιακών καναλιών. Μεσοπρόθεσμος στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι το σύνολο των συναλλαγών με τους πολίτες να μπορούν να πραγματοποιηθούν και ηλεκτρονικά και κάποιες από αυτές να πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά».

      Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, «για το 2021, αναμένεται να πραγματοποιηθούν πάνω από 10 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές, κάτι που πρακτικά σημαίνει την κατάργηση αντίστοιχων μετακινήσεων από και προς τα φυσικά σημεία εξυπηρέτησης του e-ΕΦΚΑ, καθώς και εξοικονόμηση χιλιάδων εργατοωρών για τους πολίτες.

      Ενδεικτικό της αποδοχής των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που αυξάνονται συνεχώς, είναι ότι κάθε μήνα πραγματοποιούνται πάνω από 1 εκατομμύριο ηλεκτρονικές συναλλαγές, αποτρέποντας αντίστοιχες μετακινήσεις από και προς τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ.

      Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ παροτρύνει τους πολίτες να μην επισκέπτονται τα υποκαταστήματα για συναλλαγές που μπορούν μέσα σε ελάχιστα λεπτά να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά από το σπίτι ή το γραφείο τους.

      Ειδικά, για την κατηγορία των μισθωτών που δεσμεύονται χρονικά από το ωράριο εργασίας τους, η ανάγκη για άμεση εξυπηρέτηση εξ αποστάσεως υπήρξε επιτακτική, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο και αποφεύγοντας κάθε άσκοπη ταλαιπωρία και συνωστισμό».

      Αναλυτικά, ο e-ΕΦΚΑ παρουσιάζει τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι οι εξής:

ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι σήμερα, 1.465 νέα κρούσματα

 


11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πέντε θάνατοι σήμερα, 1.465 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.465, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 438.809 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 161 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.966 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.792 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 142 (67.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

To 85.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.736 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 65 (ημερήσια μεταβολή -4.41%). 

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 61 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Νέο φορο-μπόνους 30% για e-αποδείξεις από κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής

 


Σύμφωνα με το σχέδιο που προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών μικρότερο φόρο για τα εισοδήματά τους θα βλέπουν στο εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης οι φορολογούμενοι που θα πληρώνουν με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούν με επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Το 30% των ποσών που θα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος ετησίως με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του και θα «ξεφουσκώνει» το εκκαθαριστικό της δήλωσης.

Το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η λίστα με τα επαγγέλματα για τα οποία οι ηλεκτρονικές αποδείξεις θα οδηγούν σε έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόρους, γιατρούς, τεχνικά γραφεία κ.α.

Πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 10 Ιουλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Σάββατο 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 100.353 έλεγχοι, από τους οποίους οι 52.489 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 225 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 14 συλλήψεις, ως ακολούθως:

136 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 134 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

38 στη Στερεά Ελλάδα,

26 στο Βόρειο Αιγαίο,

16 στη Κεντρική Μακεδονία,

13 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

11 στη Πελοπόννησο,

7 στη Δυτική Ελλάδα,

7 στη Θεσσαλονίκη,

5 στην Ήπειρο,

5 στη Θεσσαλία,

3 στη Δυτική Μακεδονία

3 στην Κρήτη και

2 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 60.438 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 58.253 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.185 των 150 ευρώ.

17 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.817 ομοειδείς παραβάσεις.

72 παραβάσεις και 14 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη προσωρινά υπευθύνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ και 7ήμερης αναστολής λειτουργίας για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών άνω του επιτρεπόμενου ορίου ανά τραπέζι,

- σύλληψη προσωρινά υπευθύνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ και 7ήμερης αναστολής λειτουργίας για παραμονή πελατών στο εσωτερικό χώρο του καταστήματος,

- σύλληψη προσωρινά υπευθύνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή προστίμου 2.000 ευρώ και 7ήμερης αναστολής λειτουργίας για παραμονή πελατών στο εσωτερικό χώρο του καταστήματος,

- σύλληψη προσωρινά υπευθύνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή προστίμου 2.000 ευρώ και 7ήμερης αναστολής λειτουργίας για παραμονή πελατών στο εσωτερικό χώρο του καταστήματος,

- σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ και 7ήμερης αναστολής λειτουργίας για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών

- σύλληψη υπευθύνου καφετέριας με επιβολή προστίμου 2.000 ευρώ και 7ήμερης αναστολής λειτουργίας για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών και

- 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε 4 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη προσωρινά υπευθύνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ και 15ήμερης αναστολής λειτουργίας για εξυπηρέτηση 3 πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ,

- σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή προστίμου 2.000 ευρώ για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος,

- σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ και 7ήμερης αναστολής λειτουργίας για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών εντός του καταστήματος, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν πρόστιμα των 300 ευρώ σε 6 πελάτες για μη χρήση μάσκας και

- από 300 ευρώ σε 4 υπαλλήλους ισάριθμων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας

Στην Κεντρική Μακεδονία

- σύλληψη προσωρινά υπευθύνου, 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφέ - μπαρ για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφετέρια για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφέ - μπαρ για υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου καθήμενων πελατών σε τραπέζι και

- 10.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε κέντρο διασκέδασης για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στην Ήπειρο,

- 3.000 πρόστιμο στον προσωρινά υπεύθυνο καφέ – μπαρ και 5.000 ευρώ στην επιχείρηση, για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας, ενώ επιβλήθηκε και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 10 πελάτες για μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε κέντρο διασκέδασης για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε ξενοδοχείο για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο και

- 5.000 ευρώ πρόστιμο 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε κέντρο εκδηλώσεων για εξυπηρέτηση πελατών στον εσωτερικό χώρο.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε μπαρ για εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικό χώρο,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε εστιατόριο για έλλειψη αντισηπτικών σε τραπέζια και 300 ευρώ πρόστιμο σε υπάλληλο για μη χρήση μάσκας,

- 1.200 ευρώ πρόστιμο σε (4) υπαλλήλους καντίνας για μη χρήση μάσκας και

- 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- σύλληψη ιδιοκτήτη ξενοδοχείου και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ για εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικό χώρο,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφετέρια για έλλειψη αντισηπτικών σε τραπέζια και

- 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφετέρια για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- σύλληψη προσωρινά υπευθύνου καφετέριας, 2.000 πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών,

Στη Θεσσαλία,

- σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με επιβολή προστίμου 2.000 ευρώ και 7ήμερης αναστολής λειτουργίας για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών

- 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών

Στα Ιόνια νησιά,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε ψησταριά για μη τήρηση αποστάσεων των τραπεζοκαθισμάτων

- 13.000 ευρώ πρόστιμο σε χώρο δεξιώσεων για παραβίαση αναστολής λειτουργίας και εξυπηρέτηση όρθιων πελατών και

- 13.000 ευρώ πρόστιμο σε μπαρ για παραβίαση αναστολής λειτουργίας και εξυπηρέτηση όρθιων πελατών

Στο Βόρειο Αιγαίο,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών

- 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφέ –μπαρ για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών

Στην Πελοπόννησο,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε σνακ –μπαρ για υπεράριθμους πελάτες,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφέ – μπαρ για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών

Στην Κρήτη, σύλληψη υπευθύνου ξενοδοχείου, με επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ και 7ήμερης αναστολής λειτουργίας για εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικό χώρο.

Στη Θεσσαλονίκη, 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε εστιατόριο για μη τήρηση αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.283 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.187 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ιερά Μονή Σωσίνου: Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Όσιου Παΐσιου, τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, ώρα 7:30 π.μ.

 


Θεία Λειτουργία τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021, στο παρεκκλήσι της  Ιεράς Μονής Σωσίνου, προς τιμήν του Όσιου Παΐσιου, ώρα 7:30 π.μ..

Δήμος Πωγωνίου: Τακτική σύγκληση (δια περιφοράς) της Οικονομικής Επιτροπής την Τετάρτη 14 Ιουλίου, ώρα έναρξης 9:00 π.μ. & ώρα λήξης 10:00 π.μ.


 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:

 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του

άρθρου 40 Ν.4735/20.

 Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ

Α΄55/11-03-2020.

 Την εγκύκλιο 426/77233/13-11-20 (ΑΔΑ : 6ΩΚΛ46ΜΤΛ6-ΥΔ4) του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Ενημέρωση για την οργάνωση και λειτουργία των δήμων κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας» κ.λ.π.

 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.

 Την αρ.8/77/07-01-21 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.1035/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.

 Σας προσκαλούμε σε δια περιφοράς τακτική σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής την 14η Ιουλίου 2021, ημέρα Τετάρτη- ώρα έναρξης 09.00 π.μ. & ώρα λήξης 10.00 π.μ., για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

1. Έγκριση απολογισμού Δήμου Πωγωνίου οικον. έτους 2020.

2. Εξειδίκευση πίστωσης για την οικονομική ενίσχυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου.

3. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 7η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2021 Δήμου Πωγωνίου».

4. Σχετικά με διαγραφή οφειλών ύδρευσης στο όνομα Δ. Εξάρχου στην Κοινότητα Μαζαρακίου-Δ.Ε. Άνω Καλαμά-Δήμου Πωγωνίου.

5. Κατακύρωση ή μη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος Μαζαρακίου.

6. Προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού Δήμου Πωγωνίου έτους 2022.

7. Συγκρότηση επιτροπών παραλαβής τριών έργων α)Τοίχοι αντιστήριξης Δ.Ε. Νεγράδων,

β) Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Δολιανών και γ) Ανακατασκευή τοιχίου αντιστήριξης

στην Κοινότητα Κρυονερίου, κατόπι κλήρωσης.

8. Έγκριση της αρ.32/2021 μελέτης του έργου με τίτλο «Τοίχοι αντιστήριξης Τ.Κ. Ριαχόβου» προϋπολογισμού 12.000,00€ με Φ.Π.Α..

9. Έγκριση της αρ.33/2021 μελέτης του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση κεντρικής πλατείας Τ.Κ.

Καταρράκτη» προϋπολογισμού 25.000,00€ με Φ.Π.Α..

10. Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Συμπληρωματικά Έργα Εξωτερικού

Δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τις Τ.Κ. Παρακαλάμου, Σιταριάς, Μαυρονόρους, Ρεπετίστης και Αρετή» αναδόχου της εταιρείας ΑΡΛΕΤΟΣ ΑΤΕΕ.

11. Έγκριση 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Κατασκευή στέγης στο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Δ.Δ. Νεγράδων» αναδόχου της εταιρείας Α.ΤΣΩΡΟΣ – Λ.ΣΑΚΚΑΣ Ο.Ε.

12. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Ανακατασκευή στεγών Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Τ.Κ. Δελβινακίου, Δήμου Πωγωνίου – Φιλόδημος ΙΙ» τελικής δαπάνης 23.130,25€ με Φ.Π.Α.

13. Έγκρισή του 2ου πρακτικού που αφορά τον έλεγχο δικαιολογητικών κατακύρωσης του έργου

«Συντήρηση δημοτικών κτιρίων Κοινότητας Δολιανών» προϋπολογισμού 58.974€ με Φ.Π.Α.

14. Έγκριση 1ου και 2ου πρακτικού ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου του έργου «Κατασκευή έργων για την αντιμετώπιση των φαινομένων της λειψυδρίας»

προϋπολογισμού 255.422,00 με Φ.Π.Α..

15. Έγκριση 1ου πρακτικού ανοιχτού διαγωνισμού της υπηρεσίας «Δαπάνες αποκομιδής απορριμμάτων» προϋπολογισμού 354.009,33 με Φ.Π.Α..

16. Ορισμός δικηγόρου σχετικά με αγωγή (αριθ. κατ.236/2021) στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων του κ. Χρήστου Χάσκου κατά του Δήμου μας.

17. Έγκριση έκτακτης μετακίνησης αυθημερόν (29-06-21)του Αντιδημάρχου κ. Στυλιανού Κουκουλάρη στην Θεσσαλονίκη – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

18. Έγκριση έκτακτης μετακίνησης (5 & 6 /7/21)του Δημάρχου κ. Κ. Καψάλη και του Αντιδημάρχου κ. Στ. Κουκουλάρη στην Αθήνα – Υπουργείο Εσωτερικών & Υπουργείο Υγείας.

H διαδικασία της «δια περιφοράς» λήψης απόφασης θα γίνει ως εξής:

Tα συμμετέχοντα στο όργανο μέλη να αποστείλουν με e-mail την ψήφο τους επί κάθε θέμα που περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόσκληση.

Η ψήφος του κάθε μέλους (ναι, όχι, λευκό, παρών) θα αποστέλλεται στο email της γραμματείας της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου ήτοι: στο e-mail της Μπόνια Αθανασίας (mpoatha@pogoni.gr ) με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο γενικό e-mail του Δήμου Πωγωνίου dimospogoniou@pogoni.gr 

Μέλη που δεν διαθέτουν email μπορούν να ενημερώσουν για την ψήφο τους τον Πρόεδρο του οργάνου με γραπτό μήνυμα sms τηλ. 6944442717, ή με τηλεομοιοτυπία (fax) στο 2653360103, ή να καταθέσουν στην γραμματεία της Ο.Ε. το επισ/νο ειδικό έντυπο συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο ολογράφως έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης.

Συμμετέχοντα (παρόντα) στη συνεδρίαση θεωρούνται τα μέλη που έχουν αποστείλει την ψήφο τους μέχρι την ώρα που καθορίζεται ανωτέρω, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόκληση κάθε συνεδρίασης.

Τα μέλη που δεν αποστείλουν ψήφο μέχρι την ώρα αυτή θεωρούνται μη συμμετέχοντα (απόντες).

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν με την δια περιφοράς διαδικασία θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο του συλλογικού οργάνου στην πρώτη συνεδρίαση μετά την λήξη των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοιού COVID-19.

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Ποιοι έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης εντός του έτους

 


Πρόωρα εντός του έτους έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν δύο μεγάλες κατηγορίες, οι ασφαλισμένοι με 35ετία και οι μητέρες ανηλίκων, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας που προβλέπονται.

Ασφαλισμένοι με 35ετία και μητέρες ανηλίκων έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν εντός του έτους, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας που προβλέπονται n Τα όρια αφορούν ειδικές ομάδες ασφαλισμένων, που προσεγγίζουν τους 100.000 με 120.000

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», οι ασφαλισμένοι με 35ετία και οι μητέρες ανηλίκων είναι οι δύο μεγάλες κατηγορίες που έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα εντός του έτους, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας που προβλέπονται.

Τα όρια αυτά αφορούν σε μεγάλο βαθμό ειδικές ομάδες ασφαλισμένων, που προσεγγίζουν – όπως αναφέρουν οι ειδικοί – τους 100.000 με 120.000 και αφορούν παλαιούς ασφαλισμένους, που πρωτοασφαλίστηκαν πριν από το 1993 και μπορούν να πάρουν σύνταξη σε 35ετίες ή με ειδικά όρια, όπως μητέρες ανηλίκων και γυναίκες με 10.000 ένσημα κ.ά.

Οικονομική κρίση και δείκτες υγείας στην Ελλάδα

 


Η πρώτη αιτία αρρώστιας και θανάτου στον κόσμο είναι η φτώχεια. Φτωχοί άνθρωποι σε φτωχές ή πλούσιες χώρες δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους για να ζουν και να εργάζονται σε συνθήκες που να προστατεύουν και να προάγουν την υγεία τους. Η κακή διατροφή, οι υποβαθμισμένες συνθήκες κατοικίας, η ανεργία, οι ελλείψεις σε αναγκαίες ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες και σε φάρμακα, αποτελούν σημαντικές απειλές για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Στην Ελλάδα, παρά τη μεγάλη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και τις σημαντικές απώλειες, (της τάξης του 25%) του εθνικού και του οικογενειακού εισοδήματος, οι δείκτες υγείας παρουσίασαν επιδείνωση (κυρίως της ψυχικής υγείας), αλλά το προσδόκιμο ζωής δεν μειώθηκε. Υπήρξαν, όμως, επιπλέον θάνατοι λόγω οικονομικής κρίσης, περισσότερες ψυχικές διαταραχές, περισσότερα λοιμώδη νοσήματα, περισσότερα χρόνια νοσήματα, όπως παρουσιάζει στην τριλογία βιβλίων του ο κ. Ιωάννης Τούντας, Καθηγητής Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

«Επιπρόσθετα, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η αυτοαναφερόμενη κατάσταση υγείας παρουσιάζει συνεχή επιδείνωση, κυρίως στα λιγότερο μορφωμένα στρώματα του πληθυσμού, καθώς και στα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ σε ό,τι αφορά τους βασικούς παράγοντες κινδύνου παρατηρείται μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, μεγαλύτερη απόκλιση από τα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής, μείωση της φυσικής άσκησης και αύξηση του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Κυριακή 11 Ιουλίου

 


Την Κυριακή 11 Ιουλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapidtest για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Εθνικής Αντίστασης, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Μειωμένος ΕΝΦΙΑ για 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες

 


Μειωμένο ΕΝΦΙΑ για το 2021 θα πληρώσουν περίπου ενάμιση εκατομμύριο ιδιοκτήτες.

Κι αυτό, διότι, όσοι είχαν λιγότερα εισοδήματα λόγω αναστολών, εντάσσονται στα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τη μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 50%.

Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις αφορούν τα εισοδήματα του 2020.

Πέρυσι, πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενων βρέθηκαν τουλάχιστον μια μέρα σε αναστολή το 2020.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για μειωμένο ΕΝΦΙΑ είναι:

9.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για άγαμο

10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για έγγαμο χωρίς παιδιά

11.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για έγγαμο με ένα παιδί και

12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για έγγαμο με δύο παιδιά.

Στα τρία παιδιά υπάρχει πλήρης απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ αν ο ενδιαφερόμενος εντάσσεται μέσα στα εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, τα οικογενειακά ή ατομικά ακίνητα να μη ξεπερνάνε τα 150 τετραγωνικά.

Έκθεση στον ήλιο και μέτρα προστασίας

 


Υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο επιδιώκουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο αλλά την θεωρούν και σύμμαχο στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη υγεία. Δυστυχώς, αυτό είναι τελείως λάθος και, ακόμα χειρότερα, αυτό το λάθος μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνους για την υγεία ακόμα και πολλά χρόνια μετά τη διάπραξή του, ειδικά αν αυτή έχει συμβεί στην παιδική ηλικία, επισημαίνει ο κ. Κίμων Παπαλουκάς, Παιδίατρος, MD MSc, Επιμελητής Παιδιατρικής Κλινικής Metropolitan Hospital.

Ήλιος: Και ευεργετικός και επιβλαβής

Ο ήλιος έχει ευεργετικά και επιβλαβή αποτελέσματα, εκπέμπει φως που είναι κρίσιμο για τη σωματική και ψυχολογική ευεξία του ανθρώπου, θερμότητα αλλά και υπεριώδη ακτινοβολία (UV).
Τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία και μπορεί να είναι υψηλά ακόμα και με νεφελώδη καιρό. Εξαρτώνται από ποικίλους παράγοντες όπως:

·         Ώρα της ημέρας – το μεσημέρι που είναι ψηλότερα ο ήλιος στον ουρανό είναι και υψηλότερο το επίπεδο ακτινοβολίας UV.

·         Εποχή του έτους − τα επίπεδα ακτινοβολίας UV είναι γενικά υψηλότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

·         Γεωγραφική θέση − όσο πιο κοντά στον ισημερινό, τόσο υψηλότερα τα επίπεδα ακτινοβολίας UV.

·         Υψόμετρο – η ακτινοβολία αυξάνεται σε υψηλό υψόμετρο λόγω της αραιότερης σύστασης της ατμόσφαιρας ικανής να την απορροφήσει.

·         Σύννεφα – μειώνουν την υπεριώδη ακτινοβολία

·         Περιβάλλον − οι ακτίνες UV ανακλώνται σε επιφάνειες όπως το χιόνι, το νερό και η άμμος, γεγονός που συμβάλλει αθροιστικά στην έκθεση του ατόμου.