Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις 2.143 δασκάλων και νηπιαγωγών για το 2012


Σε ποσοστό 24,32% ικανοποιήθηκαν οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για μεταθέσεις που είχαν κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας για το 2012. Έτσι από τις συνολικά 8.813 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, θετική απάντηση έλαβαν οι 2.143.
Οι εκπαιδευτικοί που μετατίθενται οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά σε σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής τους παρουσιάζονται για ανάληψη υπηρεσίας στις νέες τους θέσεις μέχρι 21 Ιουνίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31 Αυγούστου.
Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής τους παρουσιάζονται για ανάληψη υπηρεσίας στις νέες τους θέσεις μέχρι 21 Ιουνίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31 Αυγούστου.
Οι Διευθυντές, Υποδιευθυντές σχολικών μονάδων, οι Διευθυντές Διευθύνσεων και οι Σχολικοί Σύμβουλοι αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.

Με αισιόδοξα μηνύματα συνεχίζεται η σπορά καλαμποκιού στη χώρα μας


Σε εξέλιξη βρίσκεται η σπορά του καλαμποκιού στη χώρα μας. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα το καλαμπόκι δεν φαίνεται να χάνει έδαφος σε σχέση με τις υπόλοιπες καλλιέργειες και είναι πιθανόν να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα ή να παρουσιάσει και μια μικρή στρεμματική αύξηση. Η Μακεδονία και η Θράκη είναι οι περιοχές που θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί φέτος η καλλιέργεια. Εκεί όμως λόγω των καιρικών συνθηκών οι σπορές έχουν καθυστερήσει. Στη Θεσσαλία, που κοντεύει να ολοκληρωθεί η σπορά, φαίνεται ότι θα έχουμε μια μικρή αύξηση των εκτάσεων. Το σίγουρο είναι ότι μετά το Πάσχα αναμένεται να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη φετινή καλλιέργεια. Στο μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC), η παγκόσμια παραγωγή του αραβοσίτου την περίοδο 2012/2013 προβλέπεται να είναι αυξημένη, κυρίως λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων στις ΗΠΑ.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Syngenta Hellas κ. K. Οικονομίδης «υπάρχει ενδιαφέρον για την σπορά καλαμποκιού, αν και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η καλλιέργεια. Από τις πιο πρώιμες περιοχές της Θεσσαλίας φαίνεται ότι θα υπάρξει αύξηση των εκτάσεων. Γενικά οι τιμές παραγωγού πέρσι κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα. Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, αν έχουμε μια μετακίνηση από το βαμβάκι προς το καλαμπόκι, θεωρώ ότι θα είναι μια σημαντική αύξηση της παραγωγής. Μια καλή εικόνα για την καλλιέργεια σε Μακεδονία και Θράκη θα έχουμε μετά το Πάσχα. Πάντως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι φέτος οι πωλήσεις υβριδίων ξεκίνησαν αργότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ενώ στο παρελθόν άρχιζαν οι παραγωγοί να αγοράζουν σπόρους από τον Φεβρουάριο, φέτος ξεκίνησαν μετά τις 15 Μαρτίου. Όμως από τότε που ξεκίνησε η αγορά εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η καθυστέρηση αυτή βεβαία οφειλόταν και στις καιρικές συνθήκες, που δεν ευνοούσαν την σπορά».
Ο πρόεδρος ΕΑΣ Βισαλτίας κ. Παύλος Αραμπατζής, ανέφερε τα εξής: «Φέτος εκτιμώ ότι αναμένεται να υπάρξει μείωση των εκτάσεων που θα καλλιεργηθούν με καλαμπόκι γύρω στα 15 – 20 % σε σχέση με πέρσι. Πάντως μέχρι 20 Μαΐου θα γνωρίζουμε τις εκτάσεις με καλαμπόκια που θα έχουν σπαρθεί. Πέρσι καλλιεργήθηκαν στην περιοχή της Βισαλτίας 55.000 στρέμματα και είχαμε παραγωγή 70.000 – 80.000 τόνους. Αυτή η μείωση θα οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση που υπάρχει. Πέρσι οι τιμές κυμάνθηκαν στα 20 λεπτά/κιλό».
Ο διευθυντής της ΕΑΣ Μεσολογγίου – Ναυπακτίας κ. Παντελής Κρανιώτης, τονίζει ότι «αναμένεται η καλλιέργεια να κυμανθεί στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα.
Πέρσι η παραγωγή έφτασε στους 15.000 τόνους. Φέτος αναμένεται η παραγωγή να κυμανθεί στα ίδια ή λίγο υψηλότερα επίπεδα».
Σε επικοινωνία που είχαμε με την ΕΑΣ Καβάλλας μας ανέφεραν ότι «υπάρχει ενδιαφέρον στην περιοχή μας από τους παραγωγούς για την καλλιέργεια καλαμποκιού. Βρισκόμαστε στην περίοδο της σποράς και ήδη πολλοί παραγωγοί έχουν σπεύσει να αγοράσουν σπόρους».
Η διευθύντρια της ΕΑΣ Γιαννιτσών κ. Χατζηστρατή δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών για να καλλιεργήσουν καλαμπόκι. Πέρσι η Ένωση αγόρασε στα 18 λεπτά το κιλό». Πέρσι στην περιοχή καλλιεργήθηκαν περίπου 50.000 στρέμματα. Φέτος αναμένεται να υπάρξει αύξηση των στρεμμάτων.

ΠΗΓΗ: http://www.agrotypos.gr/

Επίδομα ανεργίας και για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Την επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας.
Ο κ. Κουτρουμάνης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ δήλωσε πως το υπουργείο έχει ήδη έτοιμη την απόφαση με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια «προκειμένου να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας «Για να πάρει κάποιος το επίδομα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος, να έχει καταβάλει εισφορές για έναν χρόνο και να έχει διακόψει τη δραστηριότητά του για τρεις μήνες.
Θα υπάρχει και εισοδηματικό κριτήριο: 50.000 ευρώ καθαρά εισοδήματα για τρία χρόνια αθροιστικά και, αντίστοιχα, καθαρά εισοδήματα 80.000 ευρώ ως οικογενειακά έσοδα».

ΑΡΤΑ: Συνελήφθη, ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών,

Συνελήφθη, χθες (04-04-2012) το βράδυ στη Συκούλα Αιτωλοακαρνανίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 26χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη).
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 26χρονος, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία νάιλον συσκευασία που περιείχε κάνναβη βάρους (7,9) γραμμαρίων.
Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες (04-04-2012) το απόγευμα στο Νεοχωρόπουλο Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 30χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη).
Ειδικότερα, μετά από έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 30χρονος, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης και μία νάιλον συσκευασία που περιείχε κάνναβη βάρους (2) γραμμαρίων.
Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

ΕΛΣΤΑΤ: «Βουτιά» 40,9% στις πωλήσεις αυτοκινήτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2012 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 23.292 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας μείωση 31,8% ως προς την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.
Μείωση 54,4% είχε παρουσιαστεί το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010.
Η κυκλοφορία νέων μοτοσικλετών (άνω των 50 cc) μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 27,7%, με αποτέλεσμα στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2012 να έχουν κυκλοφορήσει 5.712 νέες μοτοσικλέτες, έναντι 9.373 το 2011, παρουσιάζοντας μείωση 39,1%.
Μείωση 21,4% είχε παρουσιαστεί το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2011 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2010.

ΑΡΤΑ: Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες (04-04-2012) το απόγευμα στο Κομπότι Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 24χρονος ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη).
Συγκεκριμένα, αστυνομικοί πραγματοποίησαν νομότυπη έρευνα στην οικία του 24χρονου ημεδαπού, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε μία νάιλον συσκευασία με κάνναβη βάρους (30) γραμμαρίων.
Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Επίσκεψη του Γενικού Επιθεωρητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Ελλάδος στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου

Την Περιφέρεια Ηπείρου επισκέφτηκε σήμερα ο Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Τουλίκας, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Δ/τη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Αντιπύραρχος κ. Δημήτριο Στάμο και τον Δ/τη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ιωαννίνων πυραγό κ. Δημοσθένη Αναγνωστάκη. Είχε συνάντηση με τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο με τον οποίο συζήτησε τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών ενόψει της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου. Ο κ. Δ. Μαυρογιώργος εξήρε τη συνεργασία που υπάρχει με τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Ηπείρου στα ζητήματα πυροπροστασίας και παρουσίασε το σχεδιασμό της Περιφέρειας, όπως προέκυψε από τις συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών του καλοκαιριού. O Γενικός Επιθεωρητής από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος, τονίζοντας ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα πρόληψης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη συνεργασίας με όλους τους πολίτες, τους φορείς και ιδιαίτερα τους Ο.Τ.Α.. Για τον καλύτερο συντονισμό, προτάθηκε και θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο στάδιο κοινή σύσκεψη Περιφέρειας (Δ/ση Πολιτικής Προστασίας), Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Δημάρχων της Ηπείρου.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, προχθές (03-04-2012) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός άνδρας, ηλικίας 25 ετών και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνη).
Ειδικότερα, προχθές το βράδυ στην πόλη των Ιωαννίνων, ο 25χρονος αντιλαμβανόμενος την παρουσία αστυνομικών, απέρριψε στο έδαφος μια χάρτινη συσκευασία που περιείχε ηρωίνη βάρους ( 0,7) γραμμαρίων.
Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συνάντηση εργασίας για τα ΤΟΠΣΑ

Η ενημέρωση και η κινητοποίηση των φορέων της Ηπείρου για τη δημιουργία συμπράξεων και την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση στη δράση «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ)» ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες στα Γιάννινα. Η δράση «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», που συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ, αφορά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ανέργους, με την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων στο σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Ηπείρου ανέρχεται σε 4.000.000 ευρώ.

Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων της Ηπείρου (αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών) που ενημερώθηκαν για τα βασικά σημεία της πρόσκλησης και των συνημμένων αρχείων αυτής, καθώς και για το φάκελο εξέτασης της Διαχειριστικής Αρχής.
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων του πρώτου κύκλου αξιολόγησης είναι η 2α Μαΐου 2012, ενώ η αξιολόγηση των προτάσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Ιουνίου 2012.
Τις εργασίες της συνάντησης παρακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης (αρμόδιος για θέματα Υγείας) κ. Οδυσσέας Πότσης, ο οποίος υπογράμμισε τα οφέλη της δράσης για την Ήπειρο. Ζητούμενο για την Περιφερειακή Αρχή, συνέχισε, είναι η συνεργασία των φορέων για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού με τη συγκρότηση συμπράξεων μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα, όπου θα μπορούν να μετέχουν όλοι οι φορείς, σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα ως Περιφέρεια Ηπείρου. Το μείζον είναι να εισρεύσει και το τελευταίο ευρώ στην Ήπειρο. Την παρούσα χρονική στιγμή, που η χώρα έχει μια οικονομική δυσπραγία, δεν θα αρνηθούμε ούτε ένα ευρώ που θα περάσει υπό οποιαδήποτε μορφή στην Περιφέρεια Ηπείρου», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης.
Στην ενημερωτική συνάντηση εργασίας συμμετείχαν εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων της Ηπείρου. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Ν. Τσομπίκος, εκπρόσωποι των Δήμων Ιωαννιτών, Πωγωνίου, Δωδώνης, Ζαγορίου, Β. Τζουμέρκων, Κόνιτσας, Πρέβεζας και Σουλίου. Ακόμη, παραβρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πρ. Χατζηεφραιμίδης, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων της Ηπείρου, της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε., του BIC Ηπείρου, του ΤΕΙ Ηπείρου, του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, καθώς και ΚΕΚ της περιοχής.

ΟΑΕΔ: Τη Μεγάλη Τρίτη καταβάλλεται το δώρο Πάσχα


Τη Μεγάλη Τρίτη θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα στους επιδοτούμενους ανέργους και στους στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Όλο και περισσότεροι δανειολήπτες ζητούν ρύθμιση χρεών

Οι αιτήσεις δανειοληπτών στα Ειρηνοδικεία της χώρας για τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις αιτήσεις που υποβάλλονται τώρα στο Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης, η δικάσιμος προσδιορίζεται για τον Απρίλιο του 2016, παρότι ο νόμος προβλέπει ότι η δικάσιμος πρέπει να οριστεί εντός 6μηνου από τη στιγμή υποβολής της αίτησης. Ένα στοιχείο που δεν επιτρέπει την ταχύτερη εκδίκαση αυτών των υποθέσεων αποτελεί ο περιορισμένος αριθμός δικαστών, αφού, στη Θεσσαλονίκη μόλις τρεις Ειρηνοδίκες ασχολούνται με τις αιτήσεις ρύθμισης χρεών.
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά σε σχετική εκδήλωση της δικηγορικής παράταξης «Δικηγορική Συνεργασία - Ανεξάρτητοι» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Φωτεινή Αχτσίδου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κατά το 2011 κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο της πόλης 1.343 αιτήσεις για ρύθμιση χρεών, ενώ κατά το πρώτο 3μηνο του τρέχοντος έτους κατατέθηκαν ήδη 484. Όπως είπε η ίδια, από τις αρχές του περασμένου χρόνου, το Ειρηνοδικείο δίκασε περί τις 200 προσφυγές δανειοληπτών και εξέδωσε 65 αποφάσεις. Οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους.
Στην ίδια εκδήλωση μίλησε η δικηγόρος και μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) Θεσσαλονίκης, Ζηνοβία Καδηγιαννάκη, η οποία παρουσίασε στοιχεία σχετικά με το προφίλ των συνολικά 2.300 μελών - δανειοληπτών που απευθύνθηκαν μέχρι στιγμής για το εν λόγω θέμα στην Ένωση.
Όπως γνωστοποίησε, το 48% είναι εργαζόμενοι, το 32% άνεργοι και το 20% συνταξιούχοι.
Το 53% είναι άνδρες και το 47% γυναίκες, ενώ επτά στους δέκα (74%) διαθέτουν ακίνητη περιουσία. Σε ό,τι αφορά την περιοχή διαμονής τους, το 29% είναι από την ανατολική Θεσσαλονίκη, το 28% από τη δυτική, το 12% από το κέντρο της πόλης, ενώ ποσοστό 31% διαμένει σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλίας.