Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Με αισιόδοξα μηνύματα συνεχίζεται η σπορά καλαμποκιού στη χώρα μας


Σε εξέλιξη βρίσκεται η σπορά του καλαμποκιού στη χώρα μας. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα το καλαμπόκι δεν φαίνεται να χάνει έδαφος σε σχέση με τις υπόλοιπες καλλιέργειες και είναι πιθανόν να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα ή να παρουσιάσει και μια μικρή στρεμματική αύξηση. Η Μακεδονία και η Θράκη είναι οι περιοχές που θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί φέτος η καλλιέργεια. Εκεί όμως λόγω των καιρικών συνθηκών οι σπορές έχουν καθυστερήσει. Στη Θεσσαλία, που κοντεύει να ολοκληρωθεί η σπορά, φαίνεται ότι θα έχουμε μια μικρή αύξηση των εκτάσεων. Το σίγουρο είναι ότι μετά το Πάσχα αναμένεται να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη φετινή καλλιέργεια. Στο μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC), η παγκόσμια παραγωγή του αραβοσίτου την περίοδο 2012/2013 προβλέπεται να είναι αυξημένη, κυρίως λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων στις ΗΠΑ.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Syngenta Hellas κ. K. Οικονομίδης «υπάρχει ενδιαφέρον για την σπορά καλαμποκιού, αν και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η καλλιέργεια. Από τις πιο πρώιμες περιοχές της Θεσσαλίας φαίνεται ότι θα υπάρξει αύξηση των εκτάσεων. Γενικά οι τιμές παραγωγού πέρσι κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα. Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, αν έχουμε μια μετακίνηση από το βαμβάκι προς το καλαμπόκι, θεωρώ ότι θα είναι μια σημαντική αύξηση της παραγωγής. Μια καλή εικόνα για την καλλιέργεια σε Μακεδονία και Θράκη θα έχουμε μετά το Πάσχα. Πάντως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι φέτος οι πωλήσεις υβριδίων ξεκίνησαν αργότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ενώ στο παρελθόν άρχιζαν οι παραγωγοί να αγοράζουν σπόρους από τον Φεβρουάριο, φέτος ξεκίνησαν μετά τις 15 Μαρτίου. Όμως από τότε που ξεκίνησε η αγορά εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η καθυστέρηση αυτή βεβαία οφειλόταν και στις καιρικές συνθήκες, που δεν ευνοούσαν την σπορά».
Ο πρόεδρος ΕΑΣ Βισαλτίας κ. Παύλος Αραμπατζής, ανέφερε τα εξής: «Φέτος εκτιμώ ότι αναμένεται να υπάρξει μείωση των εκτάσεων που θα καλλιεργηθούν με καλαμπόκι γύρω στα 15 – 20 % σε σχέση με πέρσι. Πάντως μέχρι 20 Μαΐου θα γνωρίζουμε τις εκτάσεις με καλαμπόκια που θα έχουν σπαρθεί. Πέρσι καλλιεργήθηκαν στην περιοχή της Βισαλτίας 55.000 στρέμματα και είχαμε παραγωγή 70.000 – 80.000 τόνους. Αυτή η μείωση θα οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση που υπάρχει. Πέρσι οι τιμές κυμάνθηκαν στα 20 λεπτά/κιλό».
Ο διευθυντής της ΕΑΣ Μεσολογγίου – Ναυπακτίας κ. Παντελής Κρανιώτης, τονίζει ότι «αναμένεται η καλλιέργεια να κυμανθεί στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα.
Πέρσι η παραγωγή έφτασε στους 15.000 τόνους. Φέτος αναμένεται η παραγωγή να κυμανθεί στα ίδια ή λίγο υψηλότερα επίπεδα».
Σε επικοινωνία που είχαμε με την ΕΑΣ Καβάλλας μας ανέφεραν ότι «υπάρχει ενδιαφέρον στην περιοχή μας από τους παραγωγούς για την καλλιέργεια καλαμποκιού. Βρισκόμαστε στην περίοδο της σποράς και ήδη πολλοί παραγωγοί έχουν σπεύσει να αγοράσουν σπόρους».
Η διευθύντρια της ΕΑΣ Γιαννιτσών κ. Χατζηστρατή δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών για να καλλιεργήσουν καλαμπόκι. Πέρσι η Ένωση αγόρασε στα 18 λεπτά το κιλό». Πέρσι στην περιοχή καλλιεργήθηκαν περίπου 50.000 στρέμματα. Φέτος αναμένεται να υπάρξει αύξηση των στρεμμάτων.

ΠΗΓΗ: http://www.agrotypos.gr/