Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Δήμος Ζίτσας: Τιμήθηκε η αγρότισσα και ο πολύπλευρος ρόλος της στην Κοινότητα Καλοχωρίου


Την καθιερωμένη «Γιορτή της Αγρότισσας» πραγματοποίησε και φέτος  στην Κοινότητα Καλοχωρίου ο Δήμος Ζίτσας. Σημείο αναφοράς, το μνημείο της αγρότισσας, στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Στη διαχρονική προσφορά των γυναικών της υπαίθρου και τον πολύπλευρο ρόλο τους αναφέρθηκε στη σύντομη ομιλία της η Αντιδήμαρχος Κατερίνα Μπαλάφα. «Χωρίς την ελληνίδα αγρότισσα με τους πολλαπλούς ρόλους, δεν θα είχε μείνει ζωντανή η ελληνική περιφέρεια, ούτε οι παραδόσεις της», ανέφερε μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος και πρόσθεσε, «με την παρουσία και την δράση της, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Σήμερα η νέα αγρότισσα είναι μια σύγχρονη επαγγελματίας και σε πολλές περιπτώσεις μια καινοτόμος επιχειρηματίας. Είναι το θηλυκό μυαλό που γεννά λύσεις, έχει ενσυναίσθηση της δύσκολης πραγματικότητας, αλλά και οράματα για έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά της. Είναι η ψυχή της κοινωνίας, η ψυχή της ελληνικής γης. Τη δύναμη αυτής της ψυχής τίμησε και θα συνεχίσει να τιμά ο Δήμος Ζίτσας».

Στο 2ο Πανπωγωνισιακό Αντάμωμα ο Σπύρος Ριζόπουλος

 

Στο δεύτερο Πανπωγωνισιακό Αντάμωμα που πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου στη Σιταριά Ιωαννίνων βρέθηκε ο Σπύρος Ριζόπουλος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρόνια και αποτέλεσε την αφορμή να ανταμώσουν οι εν Ελλάδι Πωγωνισιοι με τους Πωγωνισιους της Βορείου Ηπείρου.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου έτυχε θερμής υποδοχής από τους παρευρισκόμενους, καθώς είναι και τα μέρη καταγωγής του.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων ο Σπύρος Ριζόπουλος είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με τον δήμαρχο Πωγωνίου Κωνσταντίνο Καψάλη, τον δήμαρχο Δρόπολης και Πωγωνίου Δημήτρη Τόλη και τον Έλληνα πρόξενο στο Αργυρόκαστρο Δημήτρη Σαχαρίδη.

Επιπλέον ο κύριος Ριζόπουλος έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες με τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα και χόρεψε μαζί τους σε μια όμορφη και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Τον Σπύρο Ριζόπουλο συνόδευαν και οι υποψήφιοι της παράταξης του της Π.Ε. Ιωαννίνων Σπύρος Υφαντής, Δημήτρης Κλήμης, Ρόζα Μπρούζου, Έλενα Σταύρου και Ρέα Μπούνα.

Η μεικτή χορωδία του Δήμου Κόνιτσας στη Βίτσα Ζαγοριού, το Σάββατο 12 Αυγούστου, ώρα: 20:30

Η μεικτή χορωδία του Δήμου Κόνιτσας στη Βίτσα Ζαγοριού, το Σάββατο 12 Αυγούστου 2023, ώρα: 20:30.


Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (14 – 20/08/2023)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (14 έως 20 Αυγούστου 2023) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 14/08/2023     

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι.    18:00 – 01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 16/08/2023     

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.     18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ  17/08/2023     

Νεγάδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά -Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο -Μηλιωτάδες.        08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ    18/08/2023

        Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.       18:00 – 01:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 20/08/2023     

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.       18:00 – 23:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΗΜΕΡΑ     ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ  ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ  ΩΡΑΡΙΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ 14/08/2023      Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό.      

18:00 – 01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 16/08/2023     

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη.      08:00 – 15:00

ΠΕΜΠΤΗ  17/08/2023     

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο.        18:00 – 01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ    18/08/2023     

Συρράκο  – Καλαρρύτες – Ματσούκι.       18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/08/2023      Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι.   08:00 – 13:00

Δολιανά Πωγωνίου: Παραδοσιακό γλέντι, την Τετάρτη 16 Αυγούστου

 


Παραδοσιακό γλέντι, την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023, στο προαύλειο χώρο  του Δημοτικού Σχολείου στα Δολιανά Πωγωνίου.

Κεφαλοβρύσο Πωγωνίου: Summer Party το Σάββατο 12 Αυγούστου, ώρα 21:35


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου διοργανώνει Summer Party, το Σάββατο 12 Αυγούστου 2023, ώρα 21:35, στο Κεφαλοβρύσο Πωγωνίου.


Μαυρονόρος Πωγωνίου: Λαϊκή βραδιά στο κατάστημα «Πανόραμα», την Παρασκευή 18 Αυγούστου

 


Λαϊκή βραδιά την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023, ώρα 21:30,  στο κατάστημα «Πανόραμα», στο Μαυρονόρος Πωγωνίου.

Μερόπη Πωγωνίου: Ενημερωτική εκδήλωση για την χρήση απινιδωτή, την Πέμπτη 17 Αυγούστου, στις 8:00 μ.μ., στην πλατεία του χωριού

 




Ενημερωτική εκδήλωση για την χρήση εξωτερικού απινιδωτή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Αυγούστου στις 8:00 μ.μ. στην πλατεία Μερόπης, με πρωτοβουλία της Αδελφότητας Μεροπαίων Θεσσαλονίκης και με την αρωγή της Προέδρου κ. Όλγας Μπιτίκα και του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Κατά την εκδήλωση θα γίνουν και μαθήματα πρώτων βοηθών σε επείγουσες καταστάσεις σε παιδιά και μεγάλους.

Την ενημέρωση θα κάνει ο γιατρός κ. Σπύρος Μητσούλης, με αφορμή τη δωρεά απινιδωτή από τον κ. Σπύρο Ίτζο.

Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια «Ο Δέντρος» σε Δολό και Πωγωνιανή

 


Η ομάδα Ονειρόδραμα με άξονα την άυλη πολιτιστικής μας κληρονομιά δημιουργεί μια σειρά καλλιτεχνικών εργαστηρίων και παρουσίαση δράσεων με τίτλο «Ο ΔΕΝΤΡΟΣ΄» που θα λάβουν χώρα στο Δολό και Πωγωνιανή του Δήμου Πωγωνίου στην Ήπειρο.

¨Ο Δέντρος¨ αποτελεί τον πυρήνα της δράσης, προέρχεται από την πλούσια προφορική Ηπειρώτικη μας παράδοση  και στόχο έχει να επικεντρωθεί στην «Ηπειρώτισσα γυναίκα» σαν σύμβολο και να επικοινωνήσει την θέση της γυναίκας μέσα στον χρόνο, τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες, από το χθες  μέχρι το σήμερα.

Μία σειρά εργαστηρίων από τις 6 Αυγούστου με ανθρώπους και παιδιά της τοπικής κοινωνίας με θέμα τον παραδοσιακό προφορικό λόγο, την πολυφωνική μουσική, τον ηπειρώτικο χορό και την παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά  θα αποτελέσουν τα στοιχεία που θα συνθέσουν τον καμβά,  που ηθοποιοί, παιδιά και άνθρωποι του τόπου θα δουλέψουν και σαν τελική δράση θα παρουσιάσουν  στο  κοινό    στις 12/8 στο Δολό και στις 14/8 στο Λαογραφικό μουσείο Πωγωνιανής.

Δήμος Πωγωνίου: Εκδόθηκαν τα ειδοποιητήρια Τ.Α.Π.

 


Εκδόθηκε το 2ο μέρος των ειδοποιητηρίων που αφορούν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων, για τα έτη 2020, 2021 & 2022.

Παρακαλείσθε όπως ενημερωθείτε στο Δημοτικό Κατάστημα για το αν έχουν εκδοθεί τα τέλη για το δικό σας ακίνητο.

Χαραυγή Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι την Τετάρτη 16 Αυγούστου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι με κοφτό, την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023, ώρα 9:00 μ.μ., στη Χαραυγή Πωγωνίου.

Μαυρόπουλο Πωγωνίου: Ημερήσιο και βραδινό παραδοσιακό πανηγύρι, (Κοίμηση της Θεοτόκου), την Τρίτη 15 Αυγούστου

 

Ημερήσιο και βραδινό παραδοσιακό πανηγύρι, (Κοίμηση της Θεοτόκου), την Τρίτη 15 Αυγούστου 2023, στο  Μαυρόπουλο Πωγωνίου.

Παλαιόπυργος Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι, την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Αυγούστου

 

Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι, την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023, στον Παλαιόπυργο Πωγωνίου.

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Παρουσίαση βιβλίου «Από το Μετζιτιέ (Μιτζιντέι) στο Κεφαλόβρυσο», την Παρασκευή 18 Αυγούστου, ώρα 7:00 μ.μ.

 


Το Τοπικό Συμβούλιο, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών Κεφαλοβρύσου, συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023 και ώρα 7:00 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία Κεφαλοβρύσου, την παρουσίαση του βιβλίου του συγχωριανού μας Κολέμπα Μάνθου, «Από το Μετζιτιέ (Μιτζιντέι) στο Κεφαλόβρυσο»