Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Υποβολή αιτήσεων στήριξης για συμμετοχή στο μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020


Υποβολή αιτήσεων στήριξης για συμμετοχή στο Μέτρο 11 "Βιολογική Γεωργία" του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Περισσότερα: https://www.pogoni.gr/index.php/home/item/3173-ypovoli-aitiseon-stiriksis-gia-symmetoxi-sto-metro-11-viologiki-georgia-tou-programmatos-agrotikis-anaptyksis-2014-2020

Άρτα: Συνελήφθη οδηγός υπό την επίδραση οινοπνεύματος, ενώ επιπλέον στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης

 


Συνελήφθη χθες  το απόγευμα στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Άρτας  ένας άνδρας. διότι όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος, ενώ επιπλέον στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

EΟΔΥ: Εκατόν εννέα θάνατοι σήμερα, 18.855 νέα κρούσματα


 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εκατόν εννέα θάνατοι σήμερα 18.855, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.855, εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.066.696 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 381 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.350 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 109, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.210 θάνατοι.

Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 549 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 427 (77.78%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (22.22%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.095 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 364 (ημερήσια μεταβολή -10.12%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του

επταημέρου είναι 467 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιανουάριο 2022 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιανουάριο του 2022, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν -8- τροχαία ατυχήματα (έναντι -1- το 2021).

Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

κανένα θανατηφόρο τροχαίο (έναντι ενός το 2021)

κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2021)

-8- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι κανενός το 2021)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -12- παθόντες (έναντι -1- το 2021). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

κανένας νεκρός (έναντι ενός το 2021 )

κανένας σοβαρά τραυματίας (όπως και το 2021)

-12- ελαφρά τραυματίες (έναντι κανενός το 2021)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

παραβίαση πινακίδας STOP

λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (4.952) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

1.440 για υπερβολική ταχύτητα

170 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

131 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

87 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας /αντικανονικό προσπέρασμα/ αντικανονικό ελιγμό

53 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

30 για φθαρμένα ελαστικά

28 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

24 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (93) παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (59) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (801) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Δευτέρας, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις

 


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από το απόγευμα της Δευτέρας 7-02-2022  έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 9-02-2022, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 με 10 μποφόρ, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις σε κεντρικά και βόρεια και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. 

Αναλυτικά:

Α. Δευτέρα (07-02-2022)

α) Θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στα δυτικά από τις βραδινές ώρες, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 με 9 μποφόρ.

β) Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, οι οποίες τη νύχτα θα επεκταθούν στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, το

νότιο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν από το βράδυ στη δυτική Μακεδονία και στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου και βαθμιαία της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Β. Τρίτη (08-02-2022)

α) Σε όλη τη χώρα θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 10 μποφόρ.

β) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην

Εύβοια, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, βαθμιαία στα Δωδεκάνησα και από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Εύβοιας. Τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εξασθενήσουν

γρήγορα και το απόγευμα θα σταματήσουν, ενώ σταδιακά μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

γ) Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 8 με 10 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Γ. Τετάρτη (09-02-2022)

α) Τις πρωινές ώρες θα διατηρηθούν οι θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση τοπικά τα 9 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, βαθμιαία όμως θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και

από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

β) Τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές κατά τόπους στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη.

Σπύρος Ριζόπουλος: Οικονομικά στο κόκκινο, μηδενική ενεργειακή στρατηγική, ευθύνες για τη διαχείριση των απορριμμάτων


Την εκτίμηση ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο εξέφρασε παραθέτοντας μια σειρά επιχειρημάτων ο Επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας.

Όπως εξήγησε, οι ενδείξεις της παρατεταμένης εκλογολογίας είναι εμφανείς, φέρνοντας τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία, εκτός όλων των άλλων, αποδεικνύουν γιατί οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβούλιου πρέπει να είναι ανεξάρτητες κι όχι κομματικές όπως συμβαίνει στην Ήπειρο.

 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΩΤΟΝ

Στο κόκκινο τα οικονομικά

Ξεκινώντας με την οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Ριζόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι εδώ και πολύ καιρό τα ταμεία είναι στο κόκκινο με φθίνουσα πορεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περικοπές χρημάτων από τα υπουργεία, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους η οποία δεν έχει υπολογιστεί, ο εναγκαλισμός διαπλοκής με τους δήμους και οι πλασματικοί προϋπολογισμοί της Περιφερειακής Αρχής, συνθέτουν μια άκρως ανησυχητική κατάσταση.

«Ούτε στην Ήπειρο, ούτε στην ΕΝΠΕ των κομματικά εκλεγμένων Περιφερειαρχών δεν μιλά κανείς για το θέμα της ενέργειας. Η σιωπή τους είναι εκκωφαντική. Το ίδιο και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ενδιαφέρονται μόνο για τις δημόσιες σχέσεις τους με τον Καχριμάνη. Οι προϋπολογισμοί των δήμων εμφανίζουν τεράστιο έλλειμμα 154 εκ. ευρώ το 2021, με τις προβλέψεις για πλεόνασμα 60 εκ. ευρώ για το 2022 να είναι αφερέγγυες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εναγκαλισμός της διαπλοκής με την Περιφέρεια θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος. Παράλληλα, στην περιφέρεια Ηπείρου φτιάχνουμε πλασματικούς προϋπολογισμούς, ψηφίζουμε τεχνικό πρόγραμμα χωρίς να έχουμε λεφτά και μετά δίνουμε αβέρτα παρατάσεις. Δεν μιλά όμως κανείς σε ένα τεχνητό κλίμα «συναίνεσης» μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο. Κανείς, εκτός από εμάς, που καταψηφίζουμε τους πλασματικούς προϋπολογισμούς από την πρώτη μέρα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ριζόπουλος.

ΕΡΤ3: Πρεμιέρα – «Η ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων», νέα σειρά ντοκιμαντέρ την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, στις 12:00 Πρεμιέρα

 


«Η ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων»

Νέα σειρά ντοκιμαντέρ

Επεισόδιο: «Η απαρχή των Ελληνικών Σιδηροδρόμων»

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022 στις 12:00

Ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ελληνική επικράτεια αποτελεί η νέα εβδομαδιαία σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ3 2021-2022 με τίτλο «Η ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων», που κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022 στις 12 το μεσημέρι με το πρώτο από τα συνολικά 12 ωριαία επεισόδια που επικεντρώνεται στην «απαρχή των Ελληνικών Σιδηροδρόμων». Μέσα από παλιά κείμενα, φωτογραφίες και ντοκουμέντα παρακολουθούμε την ιστορία της ανάπτυξης των ελληνικών σιδηροδρόμων, καθώς εξαπλώνονται σε όλη την ελληνική επικράτεια. 

Το ταξίδι μας ξεκινάει από την περιοχή της Αττικής, όπου κατασκευάζονται τα πρώτα δίκτυα, και μας οδηγεί μέχρι και το σήμερα, καθώς επισκεπτόμαστε σημαντικούς σιδηροδρομικούς προορισμούς, όπως τα δίκτυα στον Βόρειο Ελλαδικό χώρο, τους Θεσσαλικούς σιδηροδρόμους και τα σιδηροδρομικά δίκτυα της Πελοποννήσου.

Μεταξύ άλλων, μαθαίνουμε για τις μηχανές και τις αμαξοστοιχίες που κινούνταν πάνω στα δίκτυα αυτά, για την ιστορία των σταθμών αλλά και την αρχιτεκτονική τους, καθώς και για τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα σιδηροδρομικά δίκτυα στους εθνικούς αγώνες. 

Παράλληλα, μέσα από συνεντεύξεις με νυν και πρώην σιδηροδρομικούς, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι όλες τις λεπτομέρειες για το πώς λειτουργεί ο σιδηρόδρομος, ενώ χανόμαστε μέσα στις σιδηροδρομικές ιστορίες τις οποίες μοιράζονται μαζί μας.

Τριάντα δυο παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 64.097 έλεγχοι, από τους οποίους οι 30.439 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 295 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 13 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

261 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 259 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

67 στη Θεσσαλονίκη,

32 στην Ήπειρο,

30 στην Αττική,

19 στα Ιόνια Νησιά,

18 στην Πελοπόννησο,

17 στο Βόρειο Αιγαίο,

16 στον Κρήτη,

13 στη Στερεά Ελλάδα,

10 στην Κεντρική Μακεδονία,

10 στη Δυτική Ελλάδα,

10 στη Θεσσαλία,

 8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

 7 στο Νότιο Αιγαίο και

 4 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 97.225 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 93.718 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.507 των 150 ευρώ.

34 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη και 20.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 30ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών ανά τραπέζι, μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και μη ύπαρξη αντισηπτικών στα τραπέζια.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενο καταστημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε ιδιοκτήτη καταστήματος, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ήπειρο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενο καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτη καταστημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κρήτη, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στο Νότιο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στη Στερεά Ελλάδα, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 31.070 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.982 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παρατείνεται η απαγόρευση της παρουσίας συνοδών ασθενών στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα, μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου

Λαμβάνοντας υπόψη το επιδημιολογικό φορτίο που επικρατεί στη περιοχή μας και την εμφάνιση κρουσμάτων σε συνοδούς ασθενών και υγειονομικό προσωπικό, παρατείνεται η απαγόρευση  έως και 14-2-2022 η παρουσία συνοδών στο Νοσοκομείο μας.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία ενός εμβολιασμένου συνοδού, ο οποίος υποχρεούται πριν την έλευσή του στο Νοσοκομείο να προσκομίσει αρνητικό μοριακό έλεγχο (pcr) ή rapid test σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΦΕΚ 32,Τ.Β.,σελ.207/ 8.01.2022.

Υπενθυμίζουμε ότι, παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας rapid test στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-13:30 από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣ

Ένωση Βασιλικιωτών Πωγωνίου "Η Υπαπαντή": Γενική συνέλευση την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, ώρα 10:00 π.μ., στα γραφεία της Ένωσης

 


Τακτική γενική συνέλευση της  Ένωσης Βασιλικιωτών Πωγωνίου «Η Υπαπαντή» την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, ώρα 10:00 π.μ., στα γραφεία της Ένωσης, Ζήνωνος 30, 4ος όροφος.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου

 


Τη Δευτέρα 7  Φεβρουαρίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-12:30

Άρτα, Άγιος Σπυρίδωνας Άρτας, 13:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, Θεσπρωτικό, 09:00-12:00.

Καρκίνος του δέρματος: Ελπίδες για ανάπτυξη εμβολίου

 


Ένα εμβόλιο mRNA που διεγείρει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης κρίσιμης για το αντιοξειδωτικό δίκτυο του δέρματος θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μεγαλύτερου οργάνου του σώματος.

Τα ευχάριστα αυτά νέα, που ακολουθούν την επίσης σημαντική έρευνα για την πρόληψη των γεννητικών κονδυλωμάτων με εμβόλια mRNA από Δανούς ερευνητές, ανακοινώθηκαν από το Κολλέγιο Φαρμακευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου, που γιορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου.

«Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους παγκοσμίως. Αναπτύσσεται αργά στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος και εμφανίζεται συνήθως υπό μορφή εξογκώματος ή αποχρωματισμένης κηλίδας, η οποία επιμένει μετά από μερικές εβδομάδες και εξελίσσεται αργά με την πάροδο μηνών ή μερικές φορές ετών. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι οι δύο συχνότεροι τύποι του», μας εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Το μελάνωμα είναι ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου του δέρματος, ο οποίος ξεκινά από τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη, η οποία καθορίζει το χρώμα του δέρματος, και εξαπλώνεται σε άλλα όργανα του σώματος. Εμφανίζεται συχνότερα υπό μορφή ενός νέου σπίλου, ή αλλαγής της εμφάνισης ενός υπάρχοντος. Από τους πιο γνωστούς παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του είναι η υπεριώδης ακτινοβολία, η οποία προκαλεί οξειδωτικό στρες», προσθέτει.