Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί, τη Δευτέρα 1 Ιουνίου


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε το άνοιγμα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων την 1η Ιουνίου.
Ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα:
Κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ανακοινώνεται ότι θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020:
Ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα:
«Κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ανακοινώνεται ότι θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020:
-     οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),
-    οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και
-     οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.
Στην αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, στις 13:00 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα συμμετάσχει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των ανωτέρω δομών».

Άνοιγμα των δημοτικών σχολείων προανήγγειλε ο λοιμωξιολόγος κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου


Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος  κ.  Δημήτρης Χατζηγεωργίου κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, τα περισσότερα δεδομένα συγκλίνουν υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων καθώς, «Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους συνηγορούν ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν και πρέπει να ανοίξουν. 
Επιδημιολογικά είμαστε πολύ καλά, το R0 είναι πολύ κάτω από 1. 
Δεν είναι επιδημιολογικό το θέμα μας. Ο ιός θα είναι για πολύ καιρό μαζί μας, ούτε τον Σεπτέμβριο ούτε τον Οκτώβριο θα είναι πλήρως ασφαλές», είπε αρχικά ο κ. Χατζηγεωργίου, ωστόσο στη συνέχεια παρέθεσε τρία επιχειρήματα που οδηγούν τους επιστήμονες να δώσουν το «πράσινο» για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων:
1. Τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν
2. Οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι μικρές
3. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αλλά φαίνεται ότι ο ρόλος των παιδιών στην μετάδοση του ιού είναι μικρός.

Νίκος Χαρδαλιάς: «Θα ζούμε με τον κορονοϊό για πολύ καιρό»


Ο υφυπουργός Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας δήλωσε:
«Και αυτή η φάση του ανοίγματος εξελίσσεται ομαλά» και πρόσθεσε: «τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλά» ενώ τόνισε πως: «θα ζούμε με τον κορονοϊό για πολύ καιρό».
Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως αύριο αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις για τα δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιαγωγικούς σταθμούς και ενημέρωσε ότι επαναλειτουργούν από Δευτέρα οι δομές πρόνοιας για παιδιά και ηλικιωμένους ενώ έχουν καθοριστεί ειδικές προδιαγραφές για τη λειτουργία τους.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα της εστίασης που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε το τι ισχύει για τα τετραγωνικά χώρα και την πληρότητα των καταστημάτων ενώ πρόσθεσε πως συνεχίζονται οι έλεγχοι των πτήσεων εξωτερικού και πως μέχρι στιγμής όλα τα δείγματα έχουν βγει αρνητικά.
Σημείωσε ότι η εμπειρία από τα γυμνάσια και τα Λύκεια είναι θετική, δείχνοντας ουσιαστικά ότι αύριο θα ανακοινωθεί ότι ανοίγουν τον Ιούνιο και τα δημοτικά σχολεία.

Υπουργείο Υγείας: Κανένας νέος θάνατος σήμερα, συνολικά 171 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 2 νέα κρούσματα


Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχο κ. Δημήτρη Χατζηγεωργίου ανακοινώνονται 2 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2878, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 626 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1635 (56.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
19 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 6 (35.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Το 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
100 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε δεν είχαμε κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο σήμερα και 171 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 152998 κλινικά δείγματα.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Γιατί εμφανίζεται κατά την κύηση;


Οι ορμονικές διαταραχές που συντελούνται κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πιθανό να προκαλέσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στη μέλλουσα μητέρα. Έχει διαπιστωθεί ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το πρόβλημα επιλύεται μετά τον τοκετό και το μόνο που απαιτείται είναι συντηρητικές παρεμβάσεις ανακουφιστικού χαρακτήρα. 
Σε ένα ποσοστό γυναικών όμως τα συμπτώματα είναι έντονα και εμμένουν και μετά τον τοκετό, οπότε οι ασθενείς οδηγούνται συνήθως στο χειρουργείο.
«Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα στενό κανάλι που περιβάλλεται από οστά και συνδέσμους στην πλευρά της παλάμης του χεριού. 
Όταν το μέσο νεύρο που περνά μέσα από αυτό πιέζεται, οδηγεί σε επιβραδυνόμενη ταχύτητα αγωγής λόγω δυσλειτουργίας του ελύτρου μυελίνης, η οποία μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας ηλεκτροδιαγνωστικές εξετάσεις. 
Ο ασθενής  παρουσιάζει συμπτώματα κυρίως στα τρία πρώτα δάκτυλα του χεριού (αντίχειρας, δείκτης, μέσος), τα οποία περιλαμβάνουν πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία σε όλο το μήκος του χεριού. Το σύνδρομο εμφανίζεται στο 4% του γενικού πληθυσμού και στο 10% του εργαζόμενου πληθυσμού, συχνότερα λόγω υπέρχρησης. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η στενή ανατομία στην περιοχή, ο τραυματισμός στον καρπό, η φλεγμονή των τενόντων και μεταβολικά νοσήματα», μας εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ιατρικού Ομίλου Αθηνών, Κλινική Περιστερίου. «Η ανάπτυξή του είναι επίσης συχνή κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης και είναι συνήθως αμφίπλευρο. Ενώ η ακριβής αιτία του είναι άγνωστη, πιστεύεται ότι η κατακράτηση υγρών, η αύξηση βάρους και οι ορμόνες είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή του», διευκρινίζει.

Ξεκινά η εναέρια ρίψη εμβολίων κατά της λύσσας


Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της εναέριας ρίψης - διανομής εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας, για την από του στόματος ανοσοποίηση των άγριων ζώων' στις 24/05/2020 έως και 29/05/2020, θα πραγματοποιηθούν  ρίψεις εμβολίων – δολωμάτων από το αεροδρόμιο του Αγρινίου στις κάτωθι περιοχές:
Π.Ε. ΑΡΤΑΣ
ΣΥΚΙΕΣ, ΝΕΟΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΛΟΥΤΡΟΤΟΠΟΥ, ΚΟΜΜΕΝΟ, ΝΕΟΧΩΡΙ, ΠΑΧΥΚΑΛΑΜΟΣ, ΑΚΡΟΠΟΤΑΜΙΑ, ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΝΘΟΤΟΠΟΣ, ΚΕΡΑΜΑΤΕΣ, ΛΙΜΙΝΗ,  ΑΜΦΙΘΕΑ, ΚΑΛΟΜΟΔΙΑ, ΨΑΘΟΤΟΠΙ, ΑΠΟΜΕΡΟ, ΓΑΒΡΙΑ, ΜΥΤΙΚΑΣ, ΑΝΕΖΑ, ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ, ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ, ΡΑΧΗ, ΒΙΓΛΑ, ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ, ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΚΑΛΟΒΑΤΟΣ, ΚΩΣΤΑΚΙΟΙ, ΠΛΗΣΙΟΙ, ΚΙΡΚΙΖΑΤΕΣ, ΧΑΛΚΙΑΔΕΣ, ΡΟΚΚΑ, ΑΡΤΑ, ΚΕΡΑΜΑΤΕΣ, ΕΛΕΟΥΣΑ, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΒΛΑΧΕΡΝΑ, ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΑΜΦΙΘΕΑ, ΝΕΟΧΩΡΑΚΙ, ΠΕΡΑΝΘΗ, ΑΛΩΝΙΑ, ΚΟΜΠΟΤΗ, ΣΕΛΛΑΔΕΣ, ΦΩΤΕΙΝΟ, ΑΝΩ ΠΕΤΡΑ, ΔΗΜΑΡΙ, ΠΕΤΑ, ΜΕΓΑΡΧΗ, ΚΛΕΙΣΤΟ, ΓΡΑΜΜΕΝΙΤΣΑ, ΣΚΑΜΝΙΑ, ΧΑΝΟΠΟΥΛΟ, ΓΡΙΜΠΟΒΟ, ΑΜΠΕΛΙΑ, ΚΑΜΠΗ, ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ, ΑΝΩΓΕΙΑΤΑ, ΑΜΜΟΤΟΠΟΣ, ΡΟΔΑΥΓΗ, ΠΕΡΔΙΚΑΡΙ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΠΛΑΤΑΝΙΑ, ΠΙΣΤΙΑΝΑ, ΕΛΑΤΟΣ, ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΖΥΓΟΣ, ΜΑΡΚΙΝΙΑΔΑ, ΜΕΓΚΛΑ, ΜΕΛΑΤΕΣ, ΠΑΝΑΓΙΑ, ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ, ΣΚΟΥΛΗΚΑΡΙΑ, ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ, ΜΕΣΟΠΥΡΓΟΣ, ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ, ΑΦΡΟΞΥΛΙΑ, ΚΑΡΠΙΝΟ, ΒΕΛΕΝΤΖΙΚΟ, ΕΠΑΝΩ ΣΕΣΗ, ΣΕΣΗ, ΞΗΡΟΚΑΜΠΟΣ, ΔΙΛΟΦΟ, ΜΗΛΙΕΣ, ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΠΗΓΕΣ, ΜΕΣΟΥΝΤΑ, ΤΕΤΡΑΚΩΜΟ, ΤΕΡΠΝΑ, ΚΑΨΑΛΑ, ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ, ΑΘΑΜΑΝΙΟ, ΚΟΡΑΚΑΔΑ, ΤΕΛΗΣΙ ΑΘΑΜΑΝΙΟΥ, ΚΑΜΠΟΣ, ΣΚΙΑΔΑΔΕΣ, ΚΥΨΕΛΗ, ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΨΕΛΗΣ, ΡΑΜΙΑ, ΓΕΡΟΒΡΥΣΗ, ΛΕΠΙΑΝΑ, ΜΙΚΡΟΣΠΗΛΙΑ, ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ, ΜΗΛΙΑ, ΑΓΝΑΝΤΑ, ΚΤΙΣΤΑΔΕΣ, ΚΟΥΚΚΟΥΛΙΑ, ΓΡΑΒΙΑ, ΑΝΩ ΓΡΑΙΚΙΚΟ, ΚΑΤΩ ΓΡΑΙΚΙΚΟ, ΡΩΜΑΝΟΣ, ΔΑΦΝΩΤΗ, ΡΑΜΙΑ, ΚΑΛΛΟΝΗ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ, ΚΡΥΟΝΕΡΙ, ΒΑΘΥΚΑΜΠΟΣ, ΣΟΥΜΕΣΙ, ΣΚΟΥΠΑ, ΑΝΕΜΟΡΡΑΧΗ, ΤΑΥΛΑ, ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΤΩ ΚΑΛΕΝΤΙΝΗ.

Επαναλειτουργούν τη Δευτέρα 25 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης (εστιατόρια, καφέ)


Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ανοίγουν ξανά τα καταστήματα εστίασης (εστιατόρια, καφέ) με διαφορετικά ωστόσο δεδομένα λειτουργίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αρχικά θα λειτουργούν μόνο οι εξωτερικοί χώροι ενώ εντός του Ιουνίου αναμένεται να λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί.
Οι επαγγελματίες του κλάδου, ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες έτσι όπως διαμορφώνονται υπό την σκιά του ιού COVID-19, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων υπουργείων.

Ενεργοποιείται η έκπτωση 25% του ΦΠΑ


Ποιοι δικαιούνται την έκπτωση φόρου

Ενεργοποιείται από τον μήνα αυτό η έκπτωση 25% του ΦΠΑ για όσους εξόφλησαν τον οφειλόμενο φόρο μέχρι τις 30 Απριλίου. Για παράδειγμα, όσοι έχουν φορολογικές υποχρεώσεις εντός του μήνα, θα καταβάλουν μειωμένο φόρο, καθώς θα γίνει ο συμψηφισμός του 25% του καταβληθέντος ΦΠΑ.
Ο συμψηφισμός πραγματοποιείται είτε με αίτημα που υποβάλλεται μέσω email από τον δικαιούχο στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εφορία είτε με αυτεπάγγελτο συμψηφισμό (χωρίς να ζητηθεί από τον υπόχρεο) από τις αρμόδιες εφορίες με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020, εφόσον δεν υποβληθεί αίτημα από τον φορολογούμενο για συμψηφισμό με άλλες οφειλές.

Αυξάνει η COVID-19 τον κίνδυνο θρόμβωσης;


Όσο διευρύνεται η γνώση μας σχετικά με τον νέο κορωνοϊό, τόσο φαίνεται ότι η λοίμωξη που αυτός προκαλεί συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και διαταραχές της πήξης του αίματος, που αποτελούν μάλιστα και αιτία δυσμενούς πορείας της νόσου. Γιατί συμβαίνει αυτό και, κυρίως, τι κάνουν οι θεράποντες ιατροί για να το αποτρέψουν; Ο Ηλίας Ευμορφιάδης, Αιματολόγος - Αναπληρωτής  Διευθυντής Β΄ Αιματολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital μας ενημερώνει:
Το σήμα κινδύνου
Ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, στα μεγάλα κέντρα υποδοχής ασθενών με κορωνοϊό, είχε αρχίσει να παρατηρείται αυξημένο ποσοστό θρομβώσεων και διαταραχών της πήξης. Στην Ελλάδα ο θάνατος ενός 42χρονου Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη, στις 25 Μαρτίου, ήταν ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που «ταρακούνησε» την ιατρική κοινότητα με αποτέλεσμα να ευαισθητοποιηθεί ως προς αυτή την ιδιαιτερότητα του νέου κορωνοϊού.
Λίγο μετά τον θάνατο του Γερμανού καθηγητή ήρθε μια από τις πρώτες σχετικές μελέτες από την Κίνα στην οποία το ποσοστό της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου (εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής) σε νοσηλευόμενους σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχονταν στο 25%. Αυτοί οι ασθενείς είχαν μάλιστα σημαντικά δυσμενέστερη πορεία από άλλους, καθώς σχεδόν οι μισοί τελικά κατέληξαν.
Η συνέχεια αποκάλυψε ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς σε βαριά ή κρίσιμη κατάσταση έφεραν μείζονες διαταραχές του συστήματος της πήξης και ότι αυτές εμφανίζονταν πάρα πολύ συχνά στους θανάτους που σχετίζονταν με τη νόσο COVID-19. Επιπλέον, στα νεκροτομικά ευρήματα κάποιων ασθενών παρατηρήθηκε παρουσία μικροθρόμβων στα τριχοειδή των πνευμόνων με έως και έναν στους τρεις θανάτους να οφείλονται άμεσα σε πνευμονική εμβολή και 58% των θανόντων να φέρουν ευρήματα φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν κλινικά εμφανή συμπτωματολογία.