Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων: Ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση με τραγούδια και χορούς από όλη την Ελλάδα, την Κυριακή 14 Απριλίου, ώρα 19:30


Ο Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων  (Χ.Ο.Ι.)  παρουσιάζει την ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωσή του με τραγούδια και χορούς από όλη την Ελλάδα την Κυριακή 14 Απριλίου στην Αίθουσα ¨Β. Πυρσινέλλας" στις 19:30.

Δήμος Πωγωνίου: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση μελέτης για νέο νηπιαγωγείο στο Καλπάκι


Βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης

Εγκρίθηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η χρηματοδότησης μελέτης νηπιαγωγείου στην Τ.Κ. Καλπακίου, στα πλαίσια του προγράμματος «Επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης και εκτέλεσης έργων των Ο.Τ.Α.», μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου.
Πρόκειται για ένα καινούργιο κτίριο που θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο που αγόρασε ο Δήμος γι’ αυτό το σκοπό, κοντά στην ήδη υπάρχουσα σχολική μονάδα.
 «Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη δεδομένου ότι υπάρχει ανάγκη κατασκευής ενός νέου νηπιαγωγείου που θα αποτελέσει πρότυπο. Το νηπιαγωγείο Καλπακίου συστεγάζεται σήμερα μαζί με άλλες δομές σε ένα παλιό κτίριο που δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα μεταστέγασης της σχολικής μονάδας, ο Δήμος Πωγωνίου είχε προχωρήσει στην αγορά οικοπέδου προκειμένου να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο νηπιαγωγείο που θα είναι πλήρως εξοπλισμένο. Θέλουμε τα παιδιά του Δήμου μας να περνούν τις σχολικές τους ώρες σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της εποχής μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Σπύρος Ριζόπουλος: Θα είμαι Περιφερειάρχης όλων των Ηπειρωτών, των Μεγάλων Έργων, της Ανάπτυξης και της Εργασίας


Ο υποψήφιος επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος παρουσίασε σήμερα στα Ιωάννινα, το πρόγραμμα του συνδυασμού του για την διακυβέρνηση της Ηπείρου την τετραετία 2019-2023.
Αυτό που τόνισε αναπτύσσοντας όλους τους άξονες και τις πτυχές της πρότασης-δέσμευσης που θα αλλάξει την Ήπειρο είναι το ότι φιλοδοξεί να είναι Περιφερειάρχης όλων των Ηπειρωτών, των Μεγάλων Έργων, της Ανάπτυξης και της Εργασίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Σπύρου Ριζόπουλου και οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Ριζόπουλος: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε εδώ σήμερα, για εμένα είναι μία πάρα-πάρα πολύ σημαντική ημέρα. Σας μοίρασα το πρόγραμμά μας το οποίο, αυτή τη στιγμή, το έχετε σε μία μορφή που είναι στο τελευταίο στάδιο εκτύπωσης, το οποίο βαίνει προς το τυπογραφείο. Κατά παρέκκλιση ζήτησα να δημιουργηθεί αυτή η εκτύπωση για να μπορέσω να σας το δώσω.

Δήμος Κόνιτσας: Υλοποίηση προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης στην καλλιέργεια, επεξεργασία και διάθεση αρωματικών φυτών


Προχωράει για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο η υλοποίηση προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης στην καλλιέργεια, επεξεργασία και διάθεση αρωματικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Κόνιτσας με το ΚΕΚ Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ.
Την Τετάρτη 3/04/2019 ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Παπασπύρου και ο Αντιδήμαρχος Γεώργιος Καλλιντέρης είχαν συνάντηση με τον Διευθυντή του ΚΕΚ – ΟΑΕΔ Ιωαννίνων κ. Αργύρη Κύρκο στα γραφεία του ΟΑΕΔ, όπου  και υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ Δήμου Κόνιτσας και ΟΑΕΔ για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου προγράμματος επιμόρφωσης νέων διάρκειας 295 ωρών με θέμα τα αρωματικά φυτά και φαρμακευτικά βότανα.
Το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε υποπρογράμματα:
• Καλλιέργεια αρωματικών φυτών
• Συλλογή, επεξεργασία και μεταποίηση αρωματικών φυτών
• Τυποποίηση αρωματικών φυτών
• Ανάπτυξη επιχειρηματικού μάρκετιγκ
• Ηλεκτρονικό εμπόριο.
Σχετικά με την προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν παραχωρηθεί εκτάσεις σε νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν και ήδη κάποιοι δραστηριοποιούνται με εκτεταμένες καλλιέργειες. Επιπλέον, έχει αποσταλεί αίτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση χρήσης ενός μεγάλου κτήματος στην περιοχή, ώστε ο Δήμος στη συνέχεια να παραχωρήσει κατά χρήση τεμάχια αυτού σε νέους αγρότες.
Επισημαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα από νέους της περιοχής. Την Πέμπτη 11/04/2019 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και τελική ενημέρωση των υποψηφίων, ενώ τη Δευτέρα 15/04 θα ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος.
 Ο Δήμος Κόνιτσας εκφράζει τις ευχαριστίες του στο ΚΕΚ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων και κυρίως στον Διευθυντή κ. Αργύρη Κύρκο και την υποδιευθύντρια κα Άννα Τσόγκα για την άψογη συνεργασία με στόχο την προώθηση του πρωτογενούς τομέα και ευελπιστεί στην ολοκλήρωση και άλλων σημαντικών έργων για την περιοχή. 

Καψάλης Κωνσταντίνος: Συγχαρητήρια επιστολή στο νέο Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος


Συγχαρητήρια επιστολή στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος απέστειλε ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Καψάλης. 
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Σας συγχαίρουμε για την εκλογή σας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Οι απόδημοι διατηρούν άσβεστη την αγάπη τους για την ιδιαίτερή τους πατρίδα και η προσφορά της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας είναι διαχρονική και αδιαμφισβήτητη.
Θα συνεχίσουμε να  είμαστε στο πλευρό σας για μία συνεργασία προς όφελος της Ηπείρου και του Πωγωνίου και αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που πολλά από τα μέλη του Δ.Σ. κατάγονται από το Δήμο μας.
Καλή δύναμη στο έργο σας.
                      
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Κωνσταντίνος Καψάλης»
ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ο Γιάννης Καραγιάννης παρευρέθηκε στην παρουσίαση των βιβλίων "Αυτοβιογραφίας αφορμές" και "Χρόνοι επανεκκίνησης" του κ. Παναγιώτη Νούτσου


Ν. Κοτζιάς και Π. Νούτσος για τον πολιτισμό και την Αριστερά

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης παρευρέθηκε στην παρουσίαση των βιβλίων "Αυτοβιογραφίας αφορμές" και "Χρόνοι επανεκκίνησης" του ομότιμου καθηγητή Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  Παναγιώτη Νούτσου.
Η παρουσίαση έγινε από τον Νίκο Κοτζιά στο Polis Art Café της Στοάς Βιβλίου, με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών. Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία κατατέθηκαν έντονοι προβληματισμοί για την επανασύνδεση της σύγχρονης Αριστεράς με τον πολιτισμό.

Εξιχνιάστηκαν πέντε υποθέσεις διαρρήξεων - κλοπών σε σπίτια καθώς και μία απόπειρα κλοπής από εκκλησία, που διαπράχθηκαν σε χωριά του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων



Για τις παραπάνω υποθέσεις ταυτοποιήθηκε ως δράστης 47χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής
Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, εξιχνιάστηκαν πέντε υποθέσεις διαρρήξεων - κλοπών σε σπίτια καθώς και μία απόπειρα κλοπής σε εκκλησία, που διαπράχθηκαν σε χωριά του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων.
Για τις υποθέσεις αυτές, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 47χρονου αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων καθώς και από τον τρόπο δράσης ( modus operandi ), ο 47χρονος, κατά το χρονικό διάστημα από 03-01-2019 έως 19-02-2019, διέπραξε τις παρακάτω κλοπές, αφαιρώντας κατά περίπτωση οινοπνευματώδη ποτά και τρόφιμα:
·         το χρονικό διάστημα από 03 έως 27-01-2019, διέρρηξε μονοκατοικία στην Καρίτσα Ζίτσας.
·         το χρονικό διάστημα από 03-01-2019 έως 03-02-2019, διέρρηξε μονοκατοικία στο Βασιλόπουλο Ζίτσας.
·         το χρονικό διάστημα από 03-01-2019 έως 19-02-2019, διέρρηξε τρεις μονοκατοικίες στο Ράϊκο Ζίτσας.
·         το χρονικό διάστημα από 02 έως 17-02-2019, διέρρηξε τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στο Ράικο Ζίτσας, χωρίς να αφαιρέσει αντικείμενα.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί αρμοδίως ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας.

Δήμος Πωγωνίου: Νέο 3μελές Συμβούλιο στην Τοπική Κοινότητα Δελβινακίου


Το νέο 3μελές συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Δελβινακίου έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Γκίκας Γεώργιος
Μέλη: Κουρδογλου Δημήτριος
               Μάγκου Αλεξάδρα

Σύλληψη τριών ημεδαπών στα Σπάτα Αττικής, για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς Κατασχέθηκε μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, που χρονολογείται στους ύστερους Ελληνιστικούς χρόνους



Συνελήφθησαν, χθες (09-04-2019) το μεσημέρι, στα Σπάτα Αττικής, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 44, 43 και 36 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της Νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά συναυτουργία.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένων ερευνών και δράσεων για την καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομίας και στο πλαίσιο αξιοποίησης στοιχείων για κατοχή αρχαίου κινητού μνημείου, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε ελαιώνα στα Σπάτα Αττικής, όπου διαπιστώθηκε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν αποκρύψει το παρακάτω αρχαίο αντικείμενο:
·         μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με παράσταση δύο ανδρικών μορφών, διαστάσεων 1,04 * 0,54 μέτρων και πάχους 0,08-0,12 μέτρων, που χρονολογείται στους ύστερους Ελληνιστικούς χρόνους.
Η κατασχεθείσα αρχαιότητα επιδείχθηκε σε αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το παραπάνω αρχαιολογικής σημασίας κατασχεμένο αντικείμενο θα αποσταλεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Νίκος Βακολίδης: Π.Δ. για τη λίμνη: Θα μετατρέψει την Παμβώτιδα σε «μπανιέρα ξενοδόχων και κατασκευαστικών»


(Άρθρο του Νίκου Βακολίδη, Υποψήφιου Ευρωβουλευτή Μέρα25)

Μεγάλωσα 200 μέτρα από τη λίμνη και είναι ζωντανή ακόμα η εικόνα - αν και έχουν περάσει 30 περίπου χρόνια - κάποιων τουριστών να κολυμπούν στα νερά της Παμβώτιδας.
Οι Γιαννιώτες ήδη τότε, πέρα από κάποιους κωπηλάτες, απέφευγαν να βουτήξουν. Η λίμνη είχε πάρει την κάτω βόλτα. Πλήθος παρεμβάσεων οδήγησαν σταδιακά στη σημερινή κατάσταση, μέσα από πολιτικές οικοπεδοποίησης και λανθασμένης διαχείρισης των λυμάτων, για χάρη της '' ανάπτυξης''.
Ο βιολογικός καθαρισμός βελτίωσε την εικόνα της λίμνης όμως δεν φάνηκε να οδηγεί σε πλήρη ανάκαμψη του οικοσυστήματος. Τα μηχανήματα του λειτουργούν 24/7 εδώ και 28 χρόνια ενώ υποτίθεται ότι ανά 15 χρόνια θα ανανεωνόταν. Επιπλέον γίνονται κινήσεις - στίβος διεξαγωγής αγώνων υγρού σκι, ποδήλατό δρόμος - για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη με στόχο τη νομιμοποίηση των αναχωμάτων που απέκλεισαν την εισροή καθαρού νερού στη λίμνη. Διαχρονικά, μια σειρά σχεδίων φαίνεται να εκπονήθηκαν για τη διάσωσή της, τα οποία κατέληξαν είτε να μην πραγματοποιηθούν είτε να εξυπηρετήσουν την άρχουσα τάξη της πόλης.
Το νέο προεδρικό διάταγμα ίσως να σήμαινε για πολλούς την αρχή μιας νέας εποχής για το στολίδι των Ιωαννίνων. Δυστυχώς πρόκειται και αυτή τη φορά, για άλλο ένα ''επιστημονικά'' τεκμηριωμένο σχέδιο μετατροπής της λίμνης σε μπανιέρα των ξενοδόχων και των κατασκευαστικών, με τη συνενοχή της δημοτικής αρχής και την ελλιπή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας που, όπως και σε άλλα ζητήματα, αποκλείστηκε από τη διαδικασία.
Ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα αυτών που μόνο σκοπό έχουν το κέρδος ανεξάρτητα από την καταστροφή που θα προκαλέσει, την οποία θα πληρώσουν, όπως πάντα, οι πολίτες. Ανεξάρτητα από τις λύσεις, η βάση του προβλήματος είναι ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις που επιτρέπει στις τοπικές αρχές να ρίχνουν την ευθύνη στην κυβέρνηση και αφήνει τα κάθε είδους συμφέροντα να παρεισφρήσουν, αφήνοντας τους πολίτες έξω από τη διαδικασία.
Το ΜέΡΑ25 δεσμεύεται να θεσμοθετήσει τοπικά και περιφερειακά Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών (ΔΙΑΣΚΕΠ) για δημοτικό ή περιφερειακό διαμέρισμα, τα οποία θα στελεχώνονται από κληρωτούς πολίτες, από κληρωτούς ειδικούς στα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και εκλεγμένους εκπροσώπους των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη περιοχή.
Αυτά τα συμμετοχικά συμβούλια είναι θεσμοί λήψης συλλογικών αποφάσεων που συνδυάζουν την κλήρωση με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Δίνουν τη δυνατότητα ακομμάτιστου κοινωνικού ελέγχου και περιορίζουν τον έλεγχο της ολιγαρχίας, για να μπει ένα τέλος στο ξεπούλημα του τόπου και των φυσικών πόρων και να αποκτήσει ο πολίτης την ελευθερία του. Γιατί ελευθερία σημαίνει ανάληψη ευθύνης και επιτυγχάνεται μέσα από τη συμμετοχή.

Νίκος Βακολίδης                       
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής
Τηλ.: 6972553045
Facebook: @vakolidisnikos  

Καρκίνος του νεφρού: Σωτήριες για το νεφρό οι καινοτόμες εγχειρήσεις


Μετά τη διάγνωση του καρκίνου του νεφρού, ένα από τα πρώτα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο γιατρός είναι αν θα μπορέσει να τον αντιμετωπίσει χειρουργικά. Και αν ναι, πόσο εφικτό είναι να σώσει το νεφρό του ασθενούς.
Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι τυχαία. «Η χειρουργική αντιμετώπιση ήταν και παραμένει η κύρια θεραπεία για τον καρκίνο του νεφρού, δεδομένου ότι συνοδεύεται από την καλύτερη πρόγνωση», λέει ο χειρουργός-ουρολόγος Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. «Ακόμα και μερικοί ασθενείς των οποίων ο καρκίνος είναι μεταστατικός μπορεί να ωφεληθούν αν χειρουργηθούν. Μερικές φορές, π.χ., βελτιώνεται η πρόγνωσή τους, ενώ άλλες καταπραΰνονται συμπτώματα όπως ο πόνος και η αιμορραγία».
Ωστόσο η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντοτε εφικτή. Ούτε γίνεται μόνο με έναν τρόπο. «Αναλόγως με το στάδιο της νόσου, το μέγεθος του όγκου, τη θέση του εντός του νεφρού και ορισμένους άλλους παράγοντες, λαμβάνεται απόφαση για την έκταση της επέμβασης», εξηγεί ο Δρ. Πούλιας. «Έτσι, μπορεί να αφαιρεθεί ολόκληρος ο νεφρός με μία επέμβαση που ονομάζεται ριζική νεφρεκτομή. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να απαιτηθεί αφαίρεση και του σύστοιχου επινεφριδίου (είναι ο μικρός αδένας που βρίσκεται πάνω από κάθε νεφρό) αν έχει προσβληθεί, αλλά και του λιπώδους ιστού γύρω από το νεφρό. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, αφαιρείται μόνο ο όγκος μαζί με μικρό τμήμα του παρακείμενου νεφρικού ιστού. Η επέμβαση αυτή λέγεται μερική νεφρεκτομή και κερδίζει συνεχώς έδαφος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού».
Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει και με ένα νεφρό. Ωστόσο οι χειρουργοί ουρολόγοι προσπαθούν να διασώσουν το προσβεβλημένο νεφρό διότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η επέμβαση αυτή έχει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα. Μάλιστα στα μεγαλύτερα χειρουργικά κέντρα των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ευρώπης το σχεδόν 90% των εγχειρήσεων για καρκίνο του νεφρού γίνονται πλέον με μερική νεφρεκτομή.