Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Δήμος Κόνιτσας: Υλοποίηση προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης στην καλλιέργεια, επεξεργασία και διάθεση αρωματικών φυτών


Προχωράει για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο η υλοποίηση προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης στην καλλιέργεια, επεξεργασία και διάθεση αρωματικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Κόνιτσας με το ΚΕΚ Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ.
Την Τετάρτη 3/04/2019 ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Παπασπύρου και ο Αντιδήμαρχος Γεώργιος Καλλιντέρης είχαν συνάντηση με τον Διευθυντή του ΚΕΚ – ΟΑΕΔ Ιωαννίνων κ. Αργύρη Κύρκο στα γραφεία του ΟΑΕΔ, όπου  και υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ Δήμου Κόνιτσας και ΟΑΕΔ για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου προγράμματος επιμόρφωσης νέων διάρκειας 295 ωρών με θέμα τα αρωματικά φυτά και φαρμακευτικά βότανα.
Το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε υποπρογράμματα:
• Καλλιέργεια αρωματικών φυτών
• Συλλογή, επεξεργασία και μεταποίηση αρωματικών φυτών
• Τυποποίηση αρωματικών φυτών
• Ανάπτυξη επιχειρηματικού μάρκετιγκ
• Ηλεκτρονικό εμπόριο.
Σχετικά με την προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν παραχωρηθεί εκτάσεις σε νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν και ήδη κάποιοι δραστηριοποιούνται με εκτεταμένες καλλιέργειες. Επιπλέον, έχει αποσταλεί αίτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση χρήσης ενός μεγάλου κτήματος στην περιοχή, ώστε ο Δήμος στη συνέχεια να παραχωρήσει κατά χρήση τεμάχια αυτού σε νέους αγρότες.
Επισημαίνεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα από νέους της περιοχής. Την Πέμπτη 11/04/2019 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και τελική ενημέρωση των υποψηφίων, ενώ τη Δευτέρα 15/04 θα ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος.
 Ο Δήμος Κόνιτσας εκφράζει τις ευχαριστίες του στο ΚΕΚ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων και κυρίως στον Διευθυντή κ. Αργύρη Κύρκο και την υποδιευθύντρια κα Άννα Τσόγκα για την άψογη συνεργασία με στόχο την προώθηση του πρωτογενούς τομέα και ευελπιστεί στην ολοκλήρωση και άλλων σημαντικών έργων για την περιοχή.