Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Το ΑΣΕΠ ενέκρινε οκτώ προσλήψεις


ΧΑΡΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
 Το ΑΣΕΠ ενέκρινε οκτώ προσλήψεις στον Δήμο Πωγωνίου. Από τις οκτώ, οι τέσσερις θα καλυφθούν με εργάτες Καθαριότητας ΥΕ, ενώ από δύο κατανέμονται στις ειδικότητες ΔΕ Ηλεκτρολόγων και ΔΕ Υδραυλικών.

Οι θέσεις θα καλυφθούν με οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2653360115.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Μέσα στην εβδομάδα τα αποτελέσματα Πανελληνίων

Πτώση βάσεων στα ΑΕΙ, άνοδος στα ΤΕΙ.



Τα αποτελέσματα των πανελληνίων αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται πτώση των βάσεων σχεδόν στο σύνολο των πανεπιστημιακών σχολών ενώ αντίθετα αναμένεται άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες σχολές των ΤΕΙ.


Εν τω μεταξύ αύριο συνεχίζονται οι εξετάσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα με το ελεύθερο σχέδιο. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν στις 20 Ιουνίου.

ΠΟΜΙΔΑ: Ληξιαρχική πράξη θανάτου το Μεσοπρόθεσμο

«Ληξιαρχική πράξη θανάτου» του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού, της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του, αλλά και κάθε ελπίδας για ανάκαμψη της οικονομίας, χαρακτηρίζει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).



Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι είναι αδύνατη η πληρωμή των φόρων που προβλέπονται, φόροι που προστίθενται στους δεκάδες ήδη υφιστάμενους φόρους, τέλη και εισφορές.
Συνεπώς το Δημόσιο, θα έχει στη διάθεσή του μόνο τον δρόμο των κατασχέσεων και πλειστηριασμών των ακινήτων, στους οποίους ουδείς προσέρχεται πλέον να πλειοδοτήσει, δεδομένου ότι η τιμή πρώτης προσφοράς που είναι η αντικειμενική αξία θεωρείται ως εξωπραγματικά υψηλή, προσθέτει η ΠΟΜΙΔΑ.


Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, ζητά τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας εκχώρησης ακινήτου για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τους φόρους ακινήτων, ως μόνη σανίδα σωτηρίας, ώστε να μην καταδικαστούν μαζικά σε ποινές ακόμη και κάθειρξης, για αδυναμία πληρωμής φόρων.


Η επιβολή και νέων δημευτικών φόρων στην απλή κατοχή ακόμη και απρόσοδης ακίνητης ιδιοκτησίας, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, «συνιστά παραβίαση της Συνταγματικής διάταξης περί συνεισφοράς των πολιτών στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, γνωστού όντος ότι η φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη συναρτάται με τα εισοδήματά του και όχι με την κατοχή περιουσίας που ελάχιστα πλέον αποφέρει σήμερα».

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ: Τον σταμάτησαν για έλεγχο και αυτός πνίγηκε

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνδρες της Τροχαίας και του Αστυνομικού Τμήματος Αμφιλοχίας, αλλά και πολίτες, με την τροπή που πήρε ένας απλός έλεγχος, μέσα στην πόλη.



Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 24χρονος οδηγός, μόλις είδε το σήμα των Αστυνομικών, εγκατέλειψε το όχημα του, στο ύψος της Alpha Bank στο κέντρο της Αμφιλοχίας και τρέχοντας, έπεσε στη θάλασσα.
Ο άνδρας δεν άκουσε τις εκκλήσεις των αστυνομικών και των πολιτών και συνέχισε να κολυμπά. Αποτέλεσμα να πνιγεί, μέσα στον Αμβρακικό, στο λιμάνι της Αμφιλοχίας. Επιτόπου έσπευσαν και άνδρες του λιμενικού, που δεν κατάφεραν να προλάβουν την τραγική κατάληξη και περισυνέλεξαν τελικά το πτώμα του οδηγού.
Μαρτυρίες πολιτών αναφέρουν πως ο νεαρός άνδρας, από τα Γιάννενα, πάλευε με τα κύματα στον Αμβρακικό χωρίς να σπεύσει σε βοήθειά του ούτε ένα σκάφος από αυτά που ήταν δεμένα στον λιμάνι της Αμφιλοχίας.
Σύμφωνα με το λιμενικό, ιδιωτικό σκάφος με λιμενικό υπάλληλο και αστυνομικό, έφτασε στο σημειο, μέσα σε 10 λεπτά, αλλά ο νεαρός είχε ήδη πνιγεί...


Στο αυτοκίνητο δεν έχει βρεθεί κάτι αξιοσημείωτο, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στις Αρχές, σχετικά με την στάση του νέου.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Guardian: Ακραίος φορολογικός μαζοχισμός στην Ελλάδα

Η Ελλάδα πληρώνει βαρύ τίμημα, καθώς η ευρωζώνη προσπαθεί να προστατεύσει τις απερίσκεπτες τράπεζες, σχολιάζει η Guardian. H περαιτέρω λιτότητα που επιβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμεύσει μόνο για να κρύψει τις καταστροφικές συνέπειες του ανεύθυνου δανεισμού.



Η εφημερίδα επικεντρώνεται στην έντονη ανησυχία του ελληνικού λαού που αντιδρά στο νέο μνημόνιο και στα επιπλέον μέτρα, ενώ τονίζει τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η άλλοτε συμβολή του ΔΝΤ σε άλλες χώρες, όπως στην Ασία.


"Ο αριθμός των Ελλήνων ανέργων έχει εκτοξευθεί κατά 40% τους τελευταίους 12 μήνες, με το ποσοστό των ανέργων να ανέρχεται σήμερα πάνω από 16%. Ωστόσο, τα τελευταία σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν επιπλέον τέσσερα χρόνια λιτότητας, μειώνοντας το έλλειμμα από 10,5% του ΑΕΠ σε 7,5% φέτος και στο 1% μέχρι το 2015. Πρόκειται για ακραίο φορολογικό μαζοχισμό, και δεν πρόκειται να λειτουργήσει", υπογραμμίζει η Guardian.

Επιπλέον, αναφέρεται στη μίζερη ανάπτυξη της οικονομίας που αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ η ύφεση έφτασε το 5,5% τον προηγούμενο χρόνο και σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται μια περαιτέρω καταστροφική πτώση 3% τους επόμενους 12 μήνες.


"Ωστόσο, ενώ η Ελλάδα "καταπίνει" το φάρμακο, γίνεται πιο σαφές - όπως πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές υποστηρίζουν εδώ και μήνες, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο να αντιμετωπισθεί η βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, αλλά η κρίση φερεγγυότητας. Με την συρρίκνωση της οικονομίας της, η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να πληρώσει τα χρέη της".

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Κατανομή 27.000 Ευρώ, στις 11 Σχολικές Επιτροπές

Ο Δήμος Πωγωνίου κατένεμε το ποσό 27.000,00 Ευρώ, από επιχορήγηση 46.816,77 Ευρώ, προερχόμενη από το Υπουργείο Εσωτερικών, για λειτουργικές δαπάνες σχολείων έτους 2011 (Β΄ κατανομή), ως εξής:

1.Σχολική Επιτροπή Γυμνασίου & Λυκείου Δολιανών: 5.000,00 Ευρώ.
2.Σχολική Επιτροπή Γυμνασίου Κεφαλοβρύσου: 1.000,00 Ευρώ.
3.Σχολική Επιτροπή Γυμνασίου Παρακαλάμου: 2.000,00 Ευρώ.
4.Σχολική Επιτροπή Γυμνασίου Πωγωνιανής: 3.000,00 Ευρώ.
5.Σχολική Επιτροπή Γυμνασίου Δελβίνακίου: 3.000,00 Ευρώ.
6.Σχολική Επιτροπή Δημ. Σχολείου & Νηπιαγωγείου Καλπακίου: 5.000,00 Ευρώ.
7.Σχολική Επιτροπή Δημ. Σχολείου & Νηπιαγωγείου Δελβινακίου: 1.000,00 Ευρώ.
8.Σχολική Επιτροπή Δημ. Σχολείου & Νηπιαγωγείου Παρακαλάμου: 2.000,00 Ευρώ.
9.Σχολική Επιτροπή Δημ. Σχολείου & Νηπιαγωγείου Κεφαλοβρύσου: 1.000,00 Ευρώ.
10.Σχολική Επιτροπή Δημ. Σχολείου & Νηπιαγωγείου Πωγωνιανής: 2.500,00 Ευρώ.
11.Σχολική Επιτροπή Δημ. Σχολείου Βήσσανης: 1.500,00 Ευρώ.


Το υπόλοιπο ποσό της επιχορήγησης 19.816,77 Ευρώ θα κατανεμηθεί στις δύο νέες Σχολικές Επιτροπές (Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης), που ήδη έχουν συγκροτηθεί στο Δήμο Πωγωνίου και αναμένεται να δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως [ΦΕΚ].


ΠΗΓΗ: www.1366.syzefxis.gov.gr

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Θα υποδεχθούν σήμερα Δευτέρα 13 Ιουνίου, τη Φλόγα της Ελπίδας

Τα  Γιάννενα θα υποδεχθούν σήμερα Δευτέρα 13 Ιουνίου στις 5:00 το απόγευμα, τη Φλόγα της Ελπίδας .

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ετοιμάσει στην πλατεία Πύρρου την τελετή υποδοχής, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί επίδειξη χορών από το τμήμα παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.
Ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο καλούν τους κατοίκους να καλωσορίσουν τη Φλόγα και να χειροκροτήσουν την προσπάθεια των ξεχωριστών αθλητών Special Olympics.


Μετά την Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας για τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Λόφο της Πνύκας, η Δάδα ταξίδεψε σε διάφορες χώρες διαδίδοντας το μήνυμα των Παγκοσμίων Αγώνων προβάλλοντας ταυτόχρονα και τον Ελληνικό Πολιτισμό.


Οι λαμπαδηδρόμοι αθλητές των Special Olympics, συνοδευόμενοι από εθελοντές αστυνομικούς από όλο τον κόσμο, αποτελούν τους Φρουρούς της Φλόγας, σε όλη τη διαδρομή της, μέχρι την επιστροφή της στην Αθήνα για να ανάψει το βωμό των Αγώνων, μέσα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά την διάρκεια της Τελετής Έναρξης.
Τα Γιάννινα αποτελούν έναν από τους σταθμούς αυτής της μεγάλης διαδρομής.

Πρόγραμμα Λαμπαδηδρομίας
16:45 Έναρξη Λαμπαδηδρομίας - Φανάρια μετά από Στρατόπεδο -κάθοδος Δωδώνης προς Πλατεία Πύρρου.(Χώρος Τελετής: Πλατεία Πύρρου)
17:00 Έναρξη τελετής.
Πρόγραμμα : Προσφωνήσεις, Ανταλλαγή Δώρων , Καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
17:45 Αναχώρηση από πλατεία Πύρρου - Αβέρωφ - Κωνσταντίνου Καραμανλή - Κάστρο - Πλατεία Μαβίλη.

ΕΦΑΠΑΞ: 400.000 ευρώ σε υπάλληλο της Βουλής!!!

Την ώρα που ο μισθός του εργαζόμενου πέφτει στα Τάρταρα και οι τσέπες μας αδειάζουν σε κλάσματα δευτερολέπτου με τις περικοπές και τα νέα μέτρα κάποιοι εξακολουθούν να "χαίρονται" προνόμια αξίας χιλιάδων ευρώ.

Φυσικά πρόκειται για τους υπαλλήλους της Βουλής, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Βουλευτές της χώρας και άρα "δικαιούνται" προνόμια και πιο ευνοϊκή μεταχείριση.


Σύμφωνα με την εφημερίδα το "Πρώτο Θέμα", την ώρα που ο χρόνος αναμονής για την απονομή συντάξεων στα υπόλοιπα Ταμεία φτάνει τα τρία χρόνια, οι νέοι συνταξιούχοι της Βουλής λαμβάνουν τα χρήματά τους άμεσα (μέσα σε 2-3 εβδομάδες) μαζί με το εφάπαξ που μπορεί να φτάσει και τα 400.000 ευρώ!
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, υπάλληλος της Βουλής, με διευθυντικό βαθμό, που συνταξιοδοτήθηκε πριν δύο μήνες, έλαβε αμέσως και το διπλό εφάπαξ που δικαιούνται οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου.


Η συγκεκριμένη υπάλληλος, λαμβάνει συνολικά και από τα δύο ταμεία (Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής και Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων), ποσό που αγγίζει τα 400.000 ευρώ.


Η εφημερίδα κάνει σύγκριση με υπάλληλο του δημοσίου, η οποία βγήκε στη σύνταξη και προσπάθησε να μάθει πότε θα πάρει το εφάπαξ (58.000 ευρώ).
Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να το περιμένει πριν το 2014, αν καταφέρει να το πάρει.
Η άμεση καταβολή του εφάπαξ και η παράκαμψη της λίστας προτεραιότητας μπορεί να γίνει αν ο δικαιούχος πιστοποιήσει με έγγραφα κρατικού νοσοκομείου, ότι ο ίδιος ή συγγενής του πρώτου βαθμού, πάσχει από σοβαρή ασθένεια.
Ωστόσο η αντικειμενικότητα στην εφαρμογή της εξαίρεσης αμφισβητείται και θεωρείτε ως παραθυράκι για να ευνοούνται συγκεκριμένοι υπάλληλοι.

ΠΟΕ–ΟΤΑ: Ετοιμάζεται για τη “μητέρα των μαχών ", για να μην περάσει το Μνημόνιο 2

Τη “μητέρα των μαχών” ετοιμάζονται να δώσουν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ – ΟΤΑ με αποκλεισμούς ΧΥΤΑ, δημοσίων κτιρίων και της Βουλής για να μην περάσει το Μνημόνιο 2.



Στην ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής αναφέρεται:

“Οι επόμενες μέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς η κυβέρνηση με την ψήφιση του νέου μνημονίου, θα οδηγήσει τη χώρα και τους εργαζόμενους σε σκληρή λιτότητα, σε εκτίναξη της ανεργίας, σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις Δημοσίων οργανισμών, υπηρεσιών και επιχειρήσεων, σε συρρίκνωση Δημοσίων υπηρεσιών και σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.
Το νέο μνημόνιο προβλέπει την εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας και την κατάλυση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας, μιας και όλες οι αποφάσεις για την άσκηση οποιασδήποτε πολιτικής εκχωρούνται πλέον στην τρόικα, εκπρόσωποι της οποίας θα εγκατασταθούν ως επίτροποι σε κάθε Υπουργείο.
Η εμμονή σ' αυτή την πολιτική οδηγεί τη χώρα μας στο γκρεμό και τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια και την επαιτεία.


Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να ανατραπεί από το γενικό ξεσηκωμό του λαού μας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν τη δικιά τους σφραγίδα για να οδηγηθούν οι εξελίξεις σε λύσεις υπέρ του λαού και κατά του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ και ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ αυτοί την κρίση.


Το μέλλον του λαού μας δεν είναι να εργάζεται σκληρά και φτηνά για να αποπληρώνονται οι διεθνείς τοκογλύφοι-δανειστές και να θησαυρίζουν αυτοί που πραγματικά ευθύνονται για την κρίση.


Αυτές τις μέρες κάτι καινούργιο γεννιέται στο Σύνταγμα και τις πλατείες των μικρών και των μεγάλων πόλεων. Ο λαός μπαίνει στο προσκήνιο και οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα πρέπει να βρίσκονται εκεί για να δώσουν το δικό τους μήνυμα.


Για τη σημερινή κατάσταση δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευθύνες.
Οι εργαζόμενοι πάλεψαν όλη την προηγούμενη περίοδο, κάτω από δύσκολες συνθήκες, αμφισβήτησης και ηττοπάθειας πολλές φορές, για να αποδοκιμάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και για να κρατήσουν αναμμένη τη φλόγα της ανατροπής τους.
Η μαζική κινητοποίηση του λαού δεν προήλθε από ένα μήνυμα στο face book ή από ένα τυχαίο γεγονός. Αν δεν είχαν προηγηθεί οι μαζικές απεργίες και οι διαδηλώσεις, αν δεν υπήρχαν στο ενεργητικό μας οι μεγάλες απεργίες της 5ης Μαΐου 2010, της 15ης Δεκεμβρίου 2010 και 23 Φεβρουαρίου 2011, το οποιαδήποτε κάλεσμα στο διαδίκτυο δεν θα είχε αποδέκτες.

Το βασικό μήνυμα λοιπόν είναι ότι όλοι οι αγώνες έχουν νόημα και προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι στην κοινωνική συσπείρωση για ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.


Τώρα όμως είναι η κρίσιμη στιγμή.
Το στοίχημα για το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι: Ή ΤΑ ΜΕΤΡΑ Ή ΕΜΕΙΣ !!!
Σ' αυτή την κατεύθυνση η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί όλους τους συλλόγους και τους εργαζόμενους να δώσουν τις επόμενες μέρες τη «ΜΗΤΕΡΑ» ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ.


1. Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε γενική πολιτική απεργία και σε μαζικό-διαρκές αποκλεισμό της Βουλής με στόχο την αποτροπή των διαδικασιών ψήφισης του νέου μνημονίου της καταστροφής.
2. Όταν κατατεθεί το νέο μνημόνιο στη Βουλή, με ευθύνη των συλλόγων και σε συνεργασία με όλους τους άλλους φορείς γίνονται τα δημαρχιακά κτίρια των πρωτευουσών των Νομών, κέντρα τοπικού συντονισμού, συζητήσεων και οργάνωσης πολύμορφων πρωτοβουλιών με στόχο την ενεργοποίηση του λαού και τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις. Στην Αττική τα δημαρχιακά κτίρια που θα καταληφθούν είναι: Περιστερίου, Νέας Ιωνίας, Ζωγράφου, Αγίου Δημητρίου και Πειραιά.
3. Τις ίδιες μέρες καταλαμβάνονται οι Χ.Υ.Τ.Α. στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και όπου αλλού είναι δυνατόν με στόχο την παράλυση κάθε δραστηριότητας και
4. Συμμετέχουμε σε άλλες πρωτοβουλίες κατάληψης Δημοσίων κτιρίων και πρωτοβουλιών, όπως δεν πληρώνω διόδια, εισιτήρια στα Μ.Μ.Μ. και τον αποκλεισμό των Ταμείων των Νοσοκομείων.
5. Προετοιμάζουμε σε ημέρα που θα ορισθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων.


Τέλος, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί όλους του συλλόγους να οργανώσουν τη συζήτηση και ενημέρωση των εργαζομένων, την προετοιμασία και το συντονισμό με άλλους φορείς και συνδικάτα και την οργανωμένη τους παρουσία στις λαϊκές κινητοποιήσεις που γίνονται καθημερινά στις πλατείες.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Χάθηκε και ο 12ος μισθός!

Τουλάχιστον 960 ευρώ το χρόνο χάνει κάθε δημόσιος υπάλληλος με τα νέα μέτρα και το ενιαίο μισθολόγιο.
Διπλά χαμένοι θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αφού το μισθολογικό τους μέλλον προβλέπει μόνο περικοπές.
Με το ενιαίο μισθολόγιο θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται από 10% (οι χαμηλόμισθοι) ως και 40% (οι υψηλόμισθοι) ανάλογα με τις αποδοχές και τα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα.

Για παράδειγμα με τη μείωση του κινήτρου απόδοσης κατά 50% οι υπάλληλοι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χάνουν 30 ευρώ τον μήνα περίπου, ενώ στις κατηγορίες Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, το ποσό της περικοπής ξεπερνά τα 45 ευρώ.


Παράλληλα η απόδοση του ποσού ωρίμανσης θα γίνεται κάθε 4 ή 5 χρόνια αντί για 2 που ισχύει σήμερα. Έτσι ένας υπάλληλος Π.Ε. με 29 χρόνια υπηρεσίας και βασικό 1.585 ευρώ θα χάσει περίπου 70-80 ευρώ τον μήνα.


Ταυτόχρονα όμως θα ενσωματωθούν στο μισθό τα 2,3 βασικά επιδόματα που θα απομείνουν (θέσης κλπ) αυξάνοντας κατά ένα μικρό ποσό τον μισθό, ωστόσο και αυτό το ποσό θα πάει περίπατο αφού μπαίνει η εισφορά 1-3% και έτσι μειώνεται κατά 40 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο ο μισθός.
Συνολικά υπολογίζεται ότι ένας δημόσιος υπάλληλος (κατά μέσο όρο) θα χάσει 960 ευρώ το χρόνο.
“Ανάσα δεν προβλέπεται ούτε για τον νεοδιοριζόμενο υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης που αυτή τη στιγμή παίρνει λιγότερα χρήματα και από τον πιο χαμηλά αμειβόμενο υπάλληλο στον ιδιωτικό τομέα που παίρνει 740 μικτά.


Ο υπάλληλος των 711 ευρώ το μήνα θα βρεθεί σχεδόν χωρίς επιδόματα και αντί αύξησης των ετήσιων αποδοχών από τα 9.532 ευρώ στα 10.360 ώστε να συγκλίνει στον χαμηλότερο μισθό που προβλέπει η σύμβαση της ΓΣΕΕ θα παραμείνει κάτω απ' τις 10.000 ευρώ και θα κληθεί παράλληλα να πληρώσει και την έκτακτη εισφορά!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σενάρια ανασχηματισμού ενόψει Μεσοπρόθεσμου

Σενάρια για ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας φέρνει στο προσκήνιο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, οι διαφωνίες που έχουν εκφράσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η επικείμενη συζήτηση - ψήφισή του.
Λάδι στη φωτιά έριξε και η δήλωση του κ. Γιώργου Παπανδρέου για αξιοποίηση προσώπων σε καίριους τομείς «χωρίς κομματικούς περιορισμούς»

Αν και ουδείς μπορεί να προβλέψει αν και πότε ο πρωθυπουργός θα κάνει ανασχηματισμό, πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν αλλαγές κυρίως στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και σε υπουργεία όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποτελεί «κόκκινο πανί» για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενώ η αντικατάστασή του από ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής ή με υπεροκομματικά χαρακτηριστικά θα μπορούσε να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι αυτά των κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Λοβέρδου, Παπαδήμου, Ράπανου και Στουρνάρα.
 Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι με τον κ. Παπακωνσταντίνου;
Πολλοί είναι εκείνοι που τον βλέπουν στο Άμυνας ή το Εξωτερικών...


Συζήτηση γίνεται και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που το τελευταίο διάστημα έχει διαφοροποιηθεί ανοικτά και σε αρκετά σημεία από το Μέγαρο Μαξίμου. Κάποιοι, πάντως, τον θέλουν να πηγαίνει στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.


Επίσης, πληροφορίες του Τύπου θέλουν τον Δημήτρη Ρέππα να επιστρέφει σε ρόλο συντονιστή αλλά αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου, σταθερός στη θέση του φαίνεται να μένει ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ σε εκείνους που θα μείνουν εκτός κυβέρνησης φέρονται επίσης οι Τίνα Μπιρμίλη, Λούκα Κατσέλη και Δημήτρης Δρούτσας.


Όσο για το ποιοί θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια στο νέο σχήμα; Εκτός από τους «τεχνοκράτες», ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται πως εξετάζει τις περιπτώσεις των κ.κ. Ευθυμίου, Πρωτόπαπα, Φλωρίδη, Αλευρά, Καρτάλη, Μόσιαλο και Παναρίτη.


Ημερομηνία - ορόσημο θεωρείται η 23η του μήνα, οπότε και θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, αν και κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι αλλαγές στην κυβέρνηση να μετατεθούν για την αρχή του φθινοπώρου.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για την κατάσταση στην οικονομία

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ερωτηθείς αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε όσους υπουργούς χειρίστηκαν την πρώτη δανειακή σύμβαση με την τρόικα, ο υπουργός απαντά:
«Η δημοκρατία είναι συνυφασμένη με την ευθύνη και το κόστος. Δεν υπάρχει δημοκρατική ασυλία. Είναι άλλη η ευθύνη του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών που έχουν άμεση επαφή με χειρισμούς και άλλη η ευθύνη ενός υπουργού σε μη σχετικό υπουργείο».


Προσθέτει ότι το μείζον δεν είναι η τύχη ενός κυβερνητικού στελέχους, αλλά να μην παραμείνει η χώρα σε κρίση επί μακρόν.
Ο κ. Βενιζέλος εκφράζει την εκτίμηση πως το Μνημόνιο θα πετύχει τελικά τους στόχους του, ενώ ζητεί από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες που χρειάζεται για να «σταλούν μηνύματα που να αλλάζουν την ατμόσφαιρα».
Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμηση πως ο σκληρός πυρήνας του προγράμματος θα κρατήσει μέχρι το 2015, προειδοποιεί, όμως, καθώς, όπως λέει, για τις επόμενες δεκαετίες απαιτείται πιστή εφαρμογή της εξίσωσης, που είναι «υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, βατό επιτόκιο δανεισμού και πρωτογενή πλεονάσματα».


Σχετικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Βενιζέλος τονίζει πως «οι αποφάσεις αυτές είναι τόσο κρίσιμες και τόσο πολύπλοκες, που καθεμία πρέπει να έχει τη μορφή νόμου, γιατί αλλιώς δημιουργούνται τεράστιες διοικητικές και νομικές δυσχέρειες, ενώ υπάρχει, ας μην το κρύβουμε, και ζήτημα ευθύνης για τα πρόσωπα που θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις. Άρα, μόνο με τη Βουλή και τη μορφή νόμου λύνονται τα θέματα αυτά».


Όσον αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, επισημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει να επικυρωθεί πολιτικά από 180 βουλευτές, ενώ όσον αφορά στο δημοψήφισμα επισημαίνει πως δε νοείται δημοψήφισμα με «απλουστευτικό, παραπειστικό ή αυτονόητο ερώτημα που λειτουργεί μόνο ως υποκατάστατο των εκλογών και ως μηχανισμός έμμεσης άντλησης νομιμοποίησης».


Τέλος, αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για τον Γιώργο Παπακωσταντίνου.
«Ας μιλήσουμε καθαρά. Δεν πρόκειται να αναφερθώ δημόσια σε θέματα που ανήκουν στη σφαίρα της αποκλειστικής αρμοδιότητας και ευθύνης του πρωθυπουργού. Αλλά υπάρχουν ορισμένα τόσο προφανή και αυτονόητα πράγματα που δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τα συζητάμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ: Παραίτηση Παπακωνσταντίνου και αλλαγή πολιτικής

Οξεία επίθεση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξαπέλυσε την Κυριακή ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β' Πειραιά, κ. Δημήτρης Λιντζέρης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν προβάδισμα της ΝΔ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά μετά τις εκλογές.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λιντζέρης έκανε λόγο για πρωτοφανή αποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου, ζήτησε την παραίτηση του και αλλαγή πολιτικής με ένα οικονομικό επιτελείο ευρύτερης αποδοχής. Παράλληλα, δήλωσε ότι παρά τις θυελλώδεις συνεδριάσεις στα όργανα του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα δεν καταλογίστηκαν ευθύνες.


«Ουσιαστική αυτοκριτική δεν έγινε, όπως επίσης δεν καταλογίστηκαν συγκεκριμένες ευθύνες. Χρειάζονται παραιτήσεις και αλλαγή πολιτικής από το οικονομικό επιτελείο. Είναι πρωτοφανής η αναποτελεσματικότητα του», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Όπως δήλωσε, «κάποια μέτρα είναι μονόδρομος για την εξασφάλιση των δανείων.
Χρειάζεται ένα οικονομικό επιτελείο από αξιόλογα στελέχη και όχι μονοκομματικής κατεύθυνσης.
Πρέπει να είναι πανεθνική η προσπάθεια».

ΕΚΛΕΙΨΗ ΣΕΛΗΝΗΣ: Ορατή και από ολόκληρη την Ελλάδα το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουνίου

Oλική έκλειψη Σελήνης, η πρώτη του 2011, η οποία θα είναι ορατή και από ολόκληρη την Ελλάδα, καιρού επιτρέποντος, θα συμβεί το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουνίου, καθώς η Γη θα παρεμβληθεί ανάμεσα στον Ήλιο και το φεγγάρι, τυλίγοντας το δορυφόρο της με τη σκιά της.


Η έκλειψη θα αρχίσει νωρίς το βράδυ με αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο μέρος της η Σελήνη να βρίσκεται αρκετά χαμηλά στον ορίζοντα και έτσι στην Ευρώπη -και στην Ελλάδα- οι θεατές θα χάσουν τα πρώτα-πρώτα στάδια της έκλειψης, όμως στη συνέχεια θα μπορούν να τη δουν.
Το καλύτερο μέρος παρατήρησης θα είναι με κατεύθυνση προς νότια - νοτιανατολικά.


Η Σελήνη αναμένεται να ανατείλει περίπου στις 20:50, η έναρξη της μερικής έκλειψης από τη σκιά της Γης θα αρχίσει περίπου στις 21:20 (η Σελήνη θα βρίσκεται σε γωνία μόλις πέντε μοιρών από τον ορίζοντα), ενώ η έναρξη της ολικής φάσης της έκλειψης θα είναι κατά τις 22:20 το βράδυ και η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος περίπου 13 μοιρών.
Η ολική φάση της έκλειψης θα διαρκέσει επί σχεδόν 100 λεπτά (η τελευταία έκλειψη που ξεπέρασε αυτή τη διάρκεια, είχε λάβει χώρα τον Ιούλιο του 2000), γεγονός που θα συμβάλλει οι παρατηρητές να μπορέσουν να δουν την ολική φάση και σε μεγαλύτερο ύψος. Η ολική φάση αναμένεται να τελειώσει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, όταν η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 24 μοιρών σε σχέση με τον ορίζοντα, ενώ η μερική φάση της έκλειψης θα τελειώσει μια ώρα αργότερα, λίγο μετά τη μία το βράδυ, με τη Σελήνη σε ύψος 27 μοιρών.


Η έκλειψη της Σελήνης είναι δυνατό να παρατηρηθεί ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού, καθώς η παρατήρηση ούτε κάποιον κίνδυνο ενέχει, ούτε απαιτεί ειδικό αστρονομικό εξοπλισμό.
Το «σβήσιμο» του φεγγαριού από το νυχτερινό ουρανό θα επιτρέψει στους θεατές να δουν «με άλλα μάτια» τα αστέρια.
Όλο το φαινόμενο, εκτός από την Ευρώπη, θα είναι ορατό από την Ανατολική Αφρική, την Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Δυτική Αυστραλία, ενώ άλλες περιοχές του πλανήτη θα δουν μόνο ένα μέρος του και άλλες, όπως η Βόρεια Αμερική, θα το χάσουν.