Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Ξεκινούν την Τρίτη 31 Ιουλίου οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος


Ενεργοποιείται από την  Τρίτη 31 Ιουλίου, η δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2017.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι όλα τα πρόσωπα που δηλώνονται ως μέλη του νοικοκυριού να έχουν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος, εφόσον υποχρεούνται.
Την υποχρέωση υποβολής νέας αίτησης έχουν και όσοι έχουν ενταχθεί στο Κ.Ο.Τ. κατά το παρελθόν, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η υπαγωγή τους, με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2017.
Όσοι δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια ένταξης, θα μπορούν να αξιοποιούν το Κ.Ο.Τ. μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2018, οπότε και θα έχει παρέλθει ένας μήνας (όπως προβλέπει ο νόμος) από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε όλη τη χώρα (μετά και την παράταση μέχρι την 30ή Οκτωβρίου για τις πυρόπληκτες περιοχές).

Διαθέσιμη ξανά η πλατφόρμα για το επίδομα τέκνων


Διαθέσιμη είναι ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης Α21 για τους δικαιούχους του Επιδόματος Παιδιού 2018 που δεν υπέβαλαν αίτηση έως τις 20 Ιουλίου.
Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη από τις ιστοσελίδες του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr ) και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr).
Η Δ΄ δόση του Επιδόματος Παιδιού 2018, που αντιστοιχεί στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αναμένεται να καταβληθεί στις 25-27 Σεπτεμβρίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλλει δήλωση Α21 και θα έχουν εκκαθαρισμένη, φετινή φορολογική δήλωση έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2018.

Ανάδοχοι έργων από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στη συνεδρίαση της Δευτέρας 30 Ιουλίου


Δύο σημαντικά οδικά έργα για την Π.Ε. Θεσπρωτίας, καθώς και την ανακατασκευή τμήματος της επ. οδού προς Λάιστα, αφορούν οι κυριότερες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου που συνεδρίασε σήμερα με την προεδρία του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη. 
Για τα τρία έργα, όπως και για τα άλλα, που σήμερα αναδείχτηκαν οι ανάδοχοί τους η έναρξη των εργασιών αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αναλυτικά πρόκειται για τα εξής:
«Συντήρηση οδού προς Σαγιάδα - Κάτω Αετό – Σύνορα», προϋπολογισμού 1.100.000€. ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
«Αποκατάσταση ζημιών οδικού δικτύου Λεπτοκαρυά – Τσαμαντάς – Μηλέα – Κυπάρισσος - Μεσοβούνι», προϋπολογισμού € 213.000. Ανάδοχος ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
«Ανακατασκευή επαρχιακής οδού προς Λάιστα λόγω κατολίσθησης μήκους 2 χιλιομέτρων», προϋπολογισμού 600.000 €. Ανάδοχος Γεωτεχνική Μηχανική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.
«Βελτίωση-συντήρηση οδού σύνδεσης ΕΟ Ανατολή – Κατσικάς με την πόλη των Ιωαννίνων» προϋπολογισμού 100.000 €. Ανάδοχος Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.
«Άμεση αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στα όρια του Δ.Δ. Παλιουρής», προϋπολογισμού 60.000€. Ανάδοχος Σπυρίδων Ν. Μπίμπος.
«Άμεση αποκατάσταση επαρχιακών οδών από Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών προς Δερβίζιανα και προς Θεριακήσι - Μελιγγοί», προϋπολογισμού 120.000 €. Ανάδοχος «Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.».
«Βελτίωση – Ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού προς Κερασέα – Λωζανά» προϋπολογισμού 95.000 €. Ανάδοχος Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική.
«Κατασκευή πλακοσκεπούς οχετού και αποκατάσταση βατότητας οδού Πραμάντων – Μελισσουργών», προϋπολογισμού 65.000. ευρώ. Ανάδοχος Κων. Γκεσούλης.
«Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης πρανών επαρχιακής οδού 3α στον οικισμό Γερακάρι», προϋπολογισμού 42.000€. Ανάδοχος Κ. Κούγκουλης.
«Αποκατάσταση ζημιών - αντιπλημμυρική προστασία στον ποταμό Άραχθο στη θέση Χάνι - Καμπέραγα», προϋπολογισμού € 27.000.Ανάδοχος Χήτος Θεοφάνης.
«Αποκατάσταση – βελτίωση οδού Γρεβενήτι – Φλαμπουράρι – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Περιβόλι – όρια νομού», προϋπολογισμού € 200.000. Ανάδοχος ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ.
«Αποκατάσταση βατότητας στην Κρυοπηγή Πρέβεζας», προϋπολογισμού 45.000,00 €. Ανάδοχος ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.
«Άμεση αποκατάσταση βατότητας οδικού δικτύου προς παραγωγικές μονάδες Μελισσουργών ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 100.000 €.. Ανάδοχος Κων. Γκεσούλης.
Αποκατάσταση- βελτίωση οδού Θεοδώριανα- Καταρράκτες Θεοδωριάνων, προϋπολογισμού 74.000 ευρώ. Ανάδοχος Κων. Κώστας.
«Αποκατάσταση βατότητας και περιβάλλοντος χώρου στις γέφυρες Χάτσιου και Κοβάτσαινας στα όρια του Δ.Δ. Τσεπελόβου», προϋπολογισμού 500€. Ανάδοχος Γεώργιος Θ. Χριστογιάννης.
«Αντιπλημμυρική προστασία στον ποταμό Λούρο στα όρια της Τ.Κ. Κουκλεσίου», προϋπολογισμού € 52.000. Ανάδοχος Απόστολος Β. Ορφανός.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Έχει… δρόμο ακόμα η επέκταση της Ιόνιας μέχρι την Κακαβιά!


Μπορεί να είναι ένα πολύ απαραίτητο έργο, το οποίο συμπληρώνει το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας μας και φυσικά να είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, όμως η επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά φαίνεται πως έχει αρκετό… δρόμο ακόμα μπροστά της ώσπου να πάρει σάρκα και οστά! Κι αυτό γιατί, παρά την επιθυμία της Περιφέρειας Ηπείρου, απαιτείται τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησής του, διαδικασία που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο.
Κερδισμένα τα Γιάννενα
Μεγάλος κερδισμένος από την προώθηση του έργου ολοκλήρωσης της Ιόνιας, με την κατασκευή του τμήματος ως την Κακαβιά θα είναι φυσικά τα Γιάννενα, καθώς θα μετατραπούν σε ένα μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο προς Αλβανία και Ιταλία και θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο του διαμετακομιστικού κέντρου εκμεταλλευόμενα και το συνεχώς αναπτυσσόμενο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Φτάνοντας ως το συνοριακό πέρασμα της Κακαβιάς προς Αλβανία, η Ιόνια θα ενωθεί με το δίκτυο της γειτονικής χώρας και θα γίνει η νότια απόληξη της Αδριατικής Οδού που ξεκινά από τα ανατολικά σύνορα της Ιταλίας και μέσω Σλοβενίας, Κροατίας, Βοσνίας, Μαυροβουνίου και Αλβανίας καταλήγει στην Ελλάδα. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Δημοπρατήσεις νέων έργων στην Π.Ε. Πρέβεζας


Με αποφάσεις που έλαβε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκε η  δημοπράτηση των παρακάτω οδικών έργων της Π.Ε. Πρέβεζας:
«Κατασκευή πεζοδρομίων και επέκταση ηλεκτροφωτισμού της 2ης επαρχιακής οδού ΠΕ Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 100.000.
 «Αποκατάσταση ζημιών στην 5η Επαρχιακή οδό Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 350.000.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

2η Συνάντηση μετακινούμενων κτηνοτρόφων στα Θεοδωριανά Άρτας στις 4 και 5 Αυγούστου


Εφημερίδα Αδελφότητας Καστάνιανης Πωγωνίου (Μάιος-Ιούνιος-Ιούλιος 2018)





Δείτε αν κερδίσατε στην φορολοταρία του Ιουλίου


Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 26 Ιουλίου η φορολοταρία του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με λαχνούς από τις δαπάνες που έκαναν οι φορολογούμενοι τον Ιούνιο του 2018 μέσω καρτών ή άλλων μορφών ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Οι 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας, ποσά που είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης, μέσα από την ιστοσελίδα www.aade.gr  της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Μετά την είσοδό τους σ' αυτήν, θα πρέπει να πατήσουν κλικ στην ένδειξη "Δημόσιες Κληρώσεις", και μετά, με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους στο TAXIS, να μπουν στην ειδική εφαρμογή που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της κλήρωσης.
Όσοι κληρωθούν στη φορολοταρία θα πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν τραπεζικό λογαριασμό μέσω της εφαρμογής του Taxis, ώστε να τους καταβληθεί το ποσό. Ο αριθμός των λαχνών, τους οποίους δικαιούται μηνιαίως κάθε φορολογούμενος, καθορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του.
Πιο συγκεκριμένα:
Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε ένα ευρώ.
Από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε δύο ευρώ.
Από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τρία ευρώ.
Από 1.001 ευρώ και πάνω, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τα χρηματικά έπαθλα του Προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στη διεύθυνση www.aade.gr , όπου θα μπορούν να δουν εάν είναι ανάμεσα στους τυχερούς που ανέδειξε η φορολοταρία. Για να δει κάποιος το πλήθος των λαχνών αλλά και την αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήσατε τους προηγούμενους μήνες θα πρέπει να μπει στην ειδική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ εισάγοντας τους κωδικούς του Taxisnet.
Δείτε αν κερδίσατε:

Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις 2018


Λήγει σήμερα τα μεσάνυκτα η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, με εξαίρεση τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και όσους ανήκουν στις Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας και Παλλήνης, όπου η προθεσμία υποβολής της δήλωσης έχει παραταθεί έως τις 30 Οκτωβρίου.
Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να το κάνουν σήμερα. Έως αύριο θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.
Μέχρι την Παρασκευή είχαν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι σε σύνολο 6.240.000 φορολογούμενων.
Η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιμερίσουν την πληρωμή του φόρου σε περισσότερες δόσεις μέσω της χρήσης της πιστωτικής τους κάρτας ή μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων.